Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Viza D za Srbiju iz Juzne Amerike

Featured Replies

Pozdrav ljudi
Devojka mi je iz Ekvadora  hoce da poseti Srbiju i da bude tu 6 meseci do godinu dana. Za to joj treba nasa viza D. Malo je komplikovana situacija pa mi treba savet od vas. Ambasada zaduzena za Ekvador je ona u Brazilu. Kad sam ih kontaktirao, lagano su mi odgovorili da se javim posle 18og avgusta, a ja moram da se gubim odavde 17og. Sad ja pokusavam da se informisem malo dok oni ne prorade. Ovo su stvari koje mi nisu jasne. 
1. Potrebne su mi potvrde i uverenja koja su overena od nadleznog organa, tipa pozivno pismo, uverenje o slobodnom bracnom stanju, izjave vanbracnih partnera i overene izjave dva svedoka o zajednici partnera. Ima toga jos a meni nije jasno kako ja to odavde da odradim? Verovatno moze da se naruci pola tih dokumenata na sajtu eUprave pa da mi to neko skenira, ne znam.
2. Traze joj rezervaciju povratnog leta? Ne razumem zasto joj to treba ako planira duze da ostane.
3. Pretpostavljam da ce se aplicirati online pa onda pasos DHL-om za Brazil?
Ako neko ima bilo kakvo iskustvo, kapiram da je manje vise isto za sve strance, ali ovi ovde se ne kotiraju bas najbolje u svetu i ocekujem jednu birokratsku avanturu.
Hvala

Nazovi bilo koju ambasadu u juznoj americi, ako ne moze nista, nek izvadi schengen visu pa nek dodje u Srbiju i samo uzmite privremeni boravak,mnogo mnogo je lakse tako.

On 8/4/2021 at 8:35 AM, TheUKnight said:

Potrebne su mi potvrde i uverenja koja su overena od nadleznog organa, tipa pozivno pismo, uverenje o slobodnom bracnom stanju, izjave vanbracnih partnera i overene izjave dva svedoka o zajednici partnera. Ima toga jos a meni nije jasno kako ja to odavde da odradim? Verovatno moze da se naruci pola tih dokumenata na sajtu eUprave pa da mi to neko skenira, ne znam.

Pozivno pismo za Srbiju skineš ovde, popuniš, i onda treba da ga overiš u opštini ili sudu. E sad, problem je što ti ne možeš da ga overiš ako nisi u Srbiji (onome koje smislio taj koncept nije palo na pamet da bi pozivač mogao živeti u inostranstvu). Meni su u konzulatu u Kini prihvatili neovereno, pa je moguće da se u praksi to jednostavno tako rešava, ako si u inostranstvu da ne moraš overavati. Ali tu informaciju ti samo oni mogu dati. Ako neće da prihvate neovereno, onda neka pozivač bude neki tvoj blizak rođak u Srbiji - recimo otac ili majka - koji će to odštampati, overiti, i poslati ti. Tamo imaš liniju na kojoj treba da napišu u kakvom su odnosu sa osobom koju pozivaju, dakle napišu "devojka mog sina" ili "osoba je u vanbračnoj zajednici sa mojim sinom". Možda prihvataju i skenirano, to opet moraš pitati konzulat.

Uverenje o slobodnom bračnom stanju je dokument koji ti isto mogu izvaditi roditelji (možda može i preko euprave, ne znam). Ako ti vadi neko ko ti nije roditelj, treba posebno ovlašćenje. To se vadi u matičarskoj kancelariji tvoje opštine, i ne treba da se overava jer je zvaničan dokument koji izdaje država. Trebaju vam dva uverenja: jedno za tebe, drugo za nju, svako vadi u svojoj zemlji.

Izjava o postojanju vanbračne zajednice se ovde skine, odštampa, popuni, i takođe se mora overiti. Tu se opet postavlja pitanje kako se nešto može overiti ako živiš u inostranstvu, ali ja na to pitanje nigde nisam uspeo da pronađem odgovor. Ako ti saznaš, molim te napiši ovde.

Izjava svedoka o postojanju vanbračne zajednice - za ovo ne znam, ali mogu da nagađam. Pretpostavljam da je to list papira na kome svedoci napišu "Ja, taj-i-taj, rođen tada-i-tada, broj lične karte, ovim potvrđujem da su osoba ta-i-ta i osoba ta-i-ta u vanbračnoj zajednici", i potpis svedoka. Priloži i fotokopije lične karte (ili očitane lične karte) oba svedoka. Ovo verovatno isto treba da bude overeno. Dakle to ti naprave dvoje prijatelja iz Srbije, overe i pošalju ti.

Ako Ekvador priznaje vanbračnu zajednicu, onda verovatno možete ta dva dokumenta (Izjavu o postojanju vanbračne zajednice, i Izjavu svedoka) napraviti i u Ekvadoru, a svedoci neka vam budu neki prijatelji koji tu žive, i odmah to overite kod ogovarajućeg državnog organa. 

Rezervaciju leta ne bi trebalo da traže za D vizu, verujem da su ti to pogrešno rekli. Ni odlaznog, ni povratnog. Ako se baš ukopaju, fotošopiraj. Uzmi neku svoju staru avionsku kartu pa promeni ime i datum, odštampaj, i kraj priče. 

Moguće je da sve ovo što sam napisao nije baš 100% tačno, neka me popravi ko zna bolje.

• 5 years later...

Pozdrav.

Nadam se da je neko imao slicno iskustvo...

Prijatelj salje pozivno pismo za zenu za D vizu, ali je trenutno podstanar i prijavljen je na drugoj adresi. Koliko bi mu to u praksi bio problem i za vizu i kasnije kad ona dodje za beli karton (da li i kako proveravaju adresu iz MUP-a) ili je bolje da pronadje adresu na kojoj ce stanodavac pristati da ga prijavi (sto nije bas najlaksa stvar na svetu). U pitanju je africka zemlja, pa je i to verovatno otezavajuca okolnost.

Hvala

Za vizu nisam siguran da li proveravaju, ali pretpostavljam. Jako su sumnjičavi za sve pozive strancima iz siromašnih zemalja, i može očekivati da će ga pozvati u MUP na razgovor. Tamo će morati da dokaže da su u braku (ako jesu), da se znaju već dugo, da su se sreli uživo, da pokaže zajedničke fotografije itd, ukratko - da ih ubedi da govori istinu.

Za beli karton, ne mora biti prijavljen u tom stanu, ali mora imati neki dokaz da vlasnik stana dopušta da stranac tamo bude prijavljen. Inače bi se svako mogao prijaviti gde hoće. Ako ima ugovor o zakupu stana, onda mislim da dopuštenje vlasnika nije neophodno, ali ipak neka proveri.

Preporučio bih da prvo reši situaciju sa stanodavcem i uredno se prijavi. Ako posle belog kartona budu želeli da apliciraju za privremeni boravak (a kasnije možda i za stalni), ništa od toga neće biti moguće. Onda dolaze na adresu, a ako im nešto deluje sumnjivo, pričaju i sa komšijama da provere da li osoba stvarno tu živi, i sa kim. Znam za više slučajeva da je ljudima odbijen boravak zbog toga što je policija bila par puta da proveri i nije ih našla.

Hvala na brzom odgovoru,

Tako smo i pretpostavili, a ne moze covek bas konzula da pozove i pita imam fiktivno prebivaliste sta da radim?

Morace da nadje stan sa gazdom koji to pristaje unapred.

Za ovo prijavljivanje za beli karton, ja nisam sigurna da može neko sem vlasnika stana (ili neko ko ima ovlašćenje vlasnika) da prijavljuje nekog na adresu. Npr. na eUpravi imaš prijava stranaca i možeš da izabereš sa menija samo stanove čiji si vlasnik (valjda iz katastra vuku te podatke), nema opcije da ti upisuješ adrese.

Dakle, čak i ako je on (tvoj drug) prijavljen na adresi, vlasnik stana mora i to drugo lice (stranca) da prijavi, tj. da mu izvadi beli karton.

Edited by marica

Prema Welcome Serbia ako ja dobro shvatam, dovoljna je neka neformalna izjava sto je cudno posto i kad se licno prijavljuje boraviste mora da se pojavi vlasnik stana sa dokazom (kupoprodajni ugovor ili katastar) o vlasnistvu.

https://welcometoserbia.gov.rs/detaljnije-informacije-o-dokumentaciji-za-vizu-d

Izjava stanodavca

Veoma je važno da se evidentiraju precizni i tačni podaci o adresi stanovanja stranca i gde stranac živi u Republici Srbiji za vreme boravka po vizi D.

Podaci o adresi koju stranac navede popunjavanjem onlajn-forme zahteva za izdavanje vize, treba da budu istovetni sa adresom koja je napisana u Izjavi stanodavaca, a koja će biti prijavljena u nadležnoj policijskoj stanici od strane stanodavaca ili objekta smeštaja. Prijava se vrši u roku od 24 sata od dana dolaska stranca. Više o tome možete pročitati ovde.

Kako bi imali prijavljenu adresu stanovanja u Republici Srbiji, neophodno je da se vlasnik stana, kuće ili drugog stambenog prostora ili član njegovog domaćinstva koji je prijavljen na istoj adresi gde će stranac stanovati, pisanim putem saglasi da stranac može biti prijavljen na toj adresi.

Navedena izjava je neformalna i potrebno da sadrži podatke o davaocu izjave: ime i prezime, broj lične karte, navođenje činjenice o vlasništvu nepokretnosti ili drugog osnova po kome može raspolagati sa navedenom nepokretnosti, zatim da je saglasan da na adresi: grad, ulica, broj, broj stana i sl, može prijaviti adresu stanovanja stranog državljanina: državljanstvo, ime i prezime, broj pasoša ili strane lične karte, datum izjave, ime i prezime stanodavca i njegov potpis.

Izjava stanodavca nije potrebno da bude overena.

Edited by sasha16

To su dve odvojene stvari. Ja sam to radila za neke Ruse.

Prvo sam radila klasičnu prijavu stranaca (za beli karton), preko eUprave. To je kratak boravak. Pošto sami vuku te podatke o vlasništvu stana, oni već znaju da sam vlasnik pa se ništa ne prilaže samo sam popunila podatke. Obrazac je potpuno isti kao onaj koji se popunjava u stanici milicije peške. Samo u stanici traže ugovor da pokažeš, na uvid.

Posle kad su aplicirali za D, tj. dug boravak (valjda je D, neka viza sa kojom su legalno radili u Srbiji), davala sam tu izjavu/saglasnost (ovo što si citirao sa sajta). Njima je inače Yandex sređivao te vize, čak su i tu izjavu oni pripremili, ja sam je samo potpisala. Nije moralo ništa ni da se overava. A izjava je bila tipa, ja ta i ta, lk br, adresa izjavljujem da on i ona žive na mojoj adresi. Mogu da potražim taj dokument ako ti znači. Ali, bukvalno ovo što piše gore.

Aha znaci ako se dobije D viza beli karton ni ne treba? Oni bi aplicirali odmah za D vizu, spajanje braka. Zar nije glupo da vencana zena dolazi u kratku posetu. S tim u vezi, mislim da sengen nije opcija. Kako inace rade ljudi koji su u braku?

Znaci ukratko covek nadje stan gde ce gazda hteti da ga prijavi i onda mu napravi tu izjavu koju vlasnik stana samo potpise. To je put.

Hvala ljudi.

Edited by sasha16

3 hours ago, sasha16 said:

Aha znaci ako se dobije D viza beli karton ni ne treba?

Treba. Taj papir će joj biti neophodan da podnese zahtev za privremeni boravak.

Ako dobije D vizu (spajanje porodice), onda kada dođe u Srbiju treba da aplicira za privremeni boravak. Za to su potrebna i neka dokumenta koja stranac mora doneti iz svoje zemlje, tipa izvod iz matične knjige rođenih (birth certificate) i još neke stvari. Ako su se venčali van Srbije, onda treba i venčani list (marriage certificate) preveden na srpski kod sudskog tumača (može doneti englesku verziju, pa prevesti kod nas).

Najbolje je otići u MUP, tamo obično ima na zidu zalepljeno šta sve treba da se donese od papira. Ima i na njihovom sajtu, ali te informacije nisu ažurne i ne treba se oslanjati na njih. Bolje da sve to odmah donese, da se ne bi vraćala u svoju zemlju po neki papir.

Nakon što dobije privremeni boravak, mora da ga produži svake godine pre nego što istekne. Posle tri godine kontinualnog privremenog boravka može da zatraži stalni boravak, a potom i državljanstvo.

Hvala, do sada sve informacije smo gledali na welcome Serbia sajtu. Izgleda da je komplikovanije od toga, ali od neceg mora krenuti.