Jump to content

Featured Replies

Posted

....kako se najjeftinije prevesti na relaciji Beograd-Aman?,...predpostavljam da je to voz-opcija...postavljen je na forumu jedan slican topic, ali mi trebaju detalji....nas 3-4 idemo na studentsku praksu preko IAESTE u Aman na 2 meseca...a avioni su preko 400evra (Za Damask)....pisite sve sto moze da koristi...

Uzmeš kartu Balkan Flexipass za 50 evra (ako si <26 god) i to ti važi mesec dana. Sa njom ideš vozom od Beograda za Istanbul, a tamo hvataš voz za neko mesto blizu Sirijske granice, recimo Iskenderun, ako se dobro sećam (moraćeš da promeniš bar dva voza od Istanbula do Iskenderuna). Flexipass ti važi do sirijske granice.

Odatle sedneš na bus za Antakiju (par dolara) odakle idu minibusevi za Alepo na svakih pola sata (isto par dolara, recimo 3, cenjkaš se).

Iz Alepa imaš dnevno gomilu autobusa za Damask - u zavisnosti da li uzmeš jeftini ili fancy, cene su između 2 i 5 dolara.

Iz Damaska imaš za Aman redovnu autobusku liniju, ne sećam se koliko košta, isto neki sitniš, to je baš blizu. Budžetnija varijanta je linijski taksi koji kreće kada se skupi pet osoba. Ako se dobro sećam, i autobusi i taksiji idu sa Baramke buske stanice u centru Damaska, al nisam 100% siguran, mogu proveriti ako hoćeš.

Na granici uzimaš vizu za Jordan, košta nešto tipa 10-15 evra, dobiješ je za par minuta. I to je to. Sirijsku vizu uzmeš u BG u ambasadi, besplatna je, samo OBAVEZNO napomeneš da ti treba sa dva ulaska inače ćeš imati priličnih problema da se vratiš iz Jordana, sreo sam dosta putnika koji su se tako ispalili. Ne želiš da imaš posla sa arapskom birokratijom :)

Druga varijanta je voz Istanbul - Alepo koji ide jednom nedeljno, ali tu ti ne važi flexipass.

U povratku, kada pređeš granicu sa Turskom i stigneš u Iskenderun, trebaće ti još jedan balkan flexipass, i za 50 evra si nazad u BG. Ako nećete da stopirate, mislim da jeftinije ne može.

Inače, Turska je raj za autostop, ljudi su ljubazni i nikad se ne čeka više od 15-20 minuta. Ima gomila kamiona koji idu iz Evrope za Bliski istok, nije problem naći prevoz.

Očekujem pitanja :)

Jesi li se ti uputio na Bliski istok bez mene Zlobodane?? :maddd:

ne ne ne, ja to samo planiram za dvoje, za one svatove? :ang:

:dance:

...kad L vec trazi pitanje  :-D

Jeste ,shared taxi za Aman mozes da nadjes na Baramke stanici u Damasku..u stvari iza stanice,prvo su busevi a iza su taksiji.Karta je 10 US dolara i cekaju da se skupi 5 ljudi da bi taksi krenuo.Putuje se oko 4 sata,na Jordanskoj granici kupujes vizu za 10 JD (cini mi se?) i stizes u Aman na severnu autobusku? stanicu -Abdali...

Jordanci imaju i izlaznu taksu, tj. moras da platis i da izadjes :dance:. Mada, to ti nije skupo. Viza na ulasku je tacno 10 jordanskih dinara (kako je napisala camisa 10), tj JD ili dzej dija, kako oni to vole skraceno da zovu. I, to ti je, kao sto je Lazar vec napomenuo, izmedju 10 i 15 EUR. Cak mislim da je sredina od toga - 12,5 EUR. Izlazna taksa je 5 JD, odnosno 6-7 EUR. I, nemoj da te zmija ujede, pa da sa tim istim pasosem slucajno odes u Izrael. Mada, sta nam oni sve traze za vizu, sumnjam da ce ti i pasti na pamet. Dakle, ako imas izraelsku vizu u pasosu, sa njim ne mozes da udjes u Siriju i Liban (i jos neke zemlje, ali ti je to u ovom slucaju manje vazno). Ali, zato mozes slobodno u Jordan i Egipat. No, dobro, to vec nije bilo u opisu tvog pitanja, zar ne?

I, jos jedna stvar za kraj. Vrlo dobar izvor informacija, ne samo za Amman, vec i za celu zemlju, moze da ti bude sajt www.jordanjubilee.com

Ako ti jos nesto zatreba, pitaj.   

Ne znam koliko se putuje vozom od Istanbula do sirijske granice. Da se pređe cela Turska vozom, od Istanbula do Karsa (kod granice sa Jermenijom) treba tačno 40 sati, a ovo je više nego duplo manje, pa računaj... ali pošto treba presedati i čekati, prilično je teško reći.

Znam da bus Istanbul-Alepo ide tačno 24 sata. Ima oko desetak autobusa dnevno i totalno su fancy, klima TV i sve to... Pre dve godine je karta bila oko 25 evra, sada je, čini mi se, nešto preko 30, autobusi u Turskoj stalno poskupljuju.

U svakom slučaju, ako si under 26 varijanta sa flexipassom se više isplati jer tu ceo put od BG do sirijske granice pređeš za 50 evra (a ako ostaješ manje od mesec dana, sa istom kartom se i vratiš... ali tebi će trebati nova, pretpostavljam).

Da ..i jos jedan predlog,ako ste vec dole 2 meseca,i ako budete imali slobodnog vremena ,mozete da skoknete i do Egipta,barem do Sinaja da se okupate(tj ronite) i popentrate na Sinajsku goru?Uzmete bus do Akabe(5-6 sati),pa tu sredite vizu u Egipatskom konzulatu za 8 JD (ili mozda ne treba-mozda moze i na granici,ali ako se dobro secam Lazara su deportovali zbog toga, pa sam ja ipak sredjivao vizu unapred za svaki slucaj-evo jos jednom, Lazare hvala za foto kopije LonelyPlanet-a? :spot: ).Dalje, karta za brod je? bila oko 25 U$? one-way? i eto vas za 3-4 sata u Nuweibi,a onda su i Ras el Shitan ili Dahab na oko sat voznje.Ili cak mozete i? da se zadrzite u nekom od kampova oko Nuweibe..mislim da je i tu super za gnjuranje!U povratku je brod nesto skuplji ali se zato dobija besplatna Jordanska viza -mislim da se ta viza u luci Akaba zove ASEZA..

E da...evo ga sajt? brodoprevoznika(ako se tako kaze?) :

http://www.abmaritime.com.jo

pozdrav

Nema na čemu  :-D

Ako se dobro sećam - nemojte me držati za reč - ukoliko želiš da posetiš samo Sinaj, možeš dobiti vizu i na granici, a ako hoćeš i u ostatak Egipta, onda moraš da vadiš vizu u ambasadi. Naravno ovo ništa ne važi za avion, nego samo za kopnene / vodene puteve? arabia