Jump to content

Featured Replies

Posted

ok, znaci mislim na j.ameriku, afriku i aziju.

tipa npr. ono sto sam cuo - cuba i brazil nisu uopste jeftini. koje zemlje jos tu spadaju?

evo ja sam licno mislio da su gruzija i jermenija jeftinije - tipa fazon bliskog istoka, ako vec ne thai/indija..?!

Pa recimo Turkemnistan, Uzbekistan.I ako su jeftini kako sam cuo gotovo je nemoguce putovati u solo reziji.

Jedina opcija je  agencija preko koje se moze organizovati tura .troskovi nisu ispod 100$ po danu.

• Author

imam druga koji zivi u uzbekistanu, i pricao mi da su plate manje nego ovde, a cene iste..

gruzija i jermenija su mozda za 5-10% jeftinije od sr maximum, po mojoj proceni.. sto je pri prakticnim putovanjima zanemarljivo..

uvek govorim o vecim gradovima, podrazumeva se da su manji oko 20% jeftiniji..

Kuba definitivno vise nije jeftina, barem ne za turiste, dok se domaci i dalje snabdevaju na tackice, jedino se do pre nekoliko godina moglo svasta nabaviti na crnoj berzi, ali kazu ljudi da je sada sistem kaznjavanja za takvei slicne prestupe zestoko poostren, tako da niko vise nece da se trampi, niti da umesto vas nesto kupi.

Bocvana je definitivno skupa zemlja, znaci od Gaboronea pa sve do manjih mesta.

Dalje, jos skuplji je Gabon, a i Ekvatorijalna Gvineja nije za potceniti.

I na kraju, sto se tice Afrike, Angola je definitivno skupa, k'o Gabon skoro.

• 3 weeks later...

sever brazila je jeftin, ali rio i okolina su sa evropskim cenama. npr iznajmlivanje motora na 1 dan kosta 40 evra, a kafa (!!!!U BRAZILU!!!!!) 2 evra - ko bi rekao.

Chile je prilicno skup, minimum $30 po danu. Brazil slicna stvar.......

Ni Argentina vise nije jeftina kao sto je bila 2003. u vreme ekonomskog kraha.

• 3 weeks later...

Argentina je i dalje povoljna destinacija za nas:

-spavanje u hotelu u centru cca 80$ a moze se naći i za manje

-ručak svedski sto razvaljivanje u Puerto Madero ,bilo koji restoran je cca 10-12$ po osobi

-oko 300 hostela u Buenos Airesu

-pivo lokalno Quilmes cca 2$

-Metro prevoz karta u dinarima cca 7-8!!!

-buteljka dobrog vina 6-8$

-hrana u supermarketima 30-40% niže cene nego kod nas

-karte za fucu cca 10-15$,recimo Racing-Boca.Za Super Clasico (Boca-River)nemoguće je kupitii

-hamburgeri i ostala brza hrana kao kod nas osim Meka,oni je skuplji,ne znam zasto?

-turistički aranzmani u Argentini i okolini dosta povoljni.Recimo avio karta za Santiago De Chile povratna cca 300$

-za fansike La Costa maja 40EUR i plus je TAX FREE

Bio 2007 2x u aprilu i novembru.

-ručak svedski sto razvaljivanje u Puerto Madero ,bilo koji restoran je cca 10-12$ po osobi

-karte za fucu cca 10-15$,recimo Racing-Boca.Za Super Clasico (Boca-River)nemoguće je kupitii

-hamburgeri i ostala brza hrana kao kod nas osim Meka,oni je skuplji,ne znam zasto?

-turistički aranzmani u Argentini i okolini dosta povoljni.Recimo avio karta za Santiago De Chile povratna cca 300$

pa bogami nesto i ne vidim da se cene mnogo razlikuju od nasih, pivo lokalno 150 kinti!!Jedino je taj metro stvarno jeftiniji....

Inace, ortakinja bila sad u novembru 2008, i kaze da su cene potpuno kao kod nas, a to lokalno pivo( imam i njegov stiker na frizideru heheh) je sad 2-3 eurita, kako gde...

Pa sta je tu jeftino, pola od ovih stvari su skoro kao cene ovde kod mene u  Vankuveru. 

Pre neki dan gledam cene smestaja i hrane posto pripremam put za J. Ameriku, pa Argentina je na nivou Chilea i Brazila u ovom momentu........... cene u hostelima oko $12-15 dorm style, privatne sobe $20+ , strasno.

E sad sta je kome jeftino?

Pivo sam stavio fore radi,priznajem odvratno je.

BTW veoma retko pijem pivo.

Buteljka  vina kod mene u NS nekog Radovanovica ili Kovacevaica je 2000 dinzi i vise.

Slozicete se da su njihova bolja zar ne?Uostalom ko ce da pije pivo u Argentini pored onolikog vina?

Nisam spavao u hostelima.

Nego u Bristol hotelu cca 30m od obeliska i jednokrevetna je bila 72$ sa doruckom.

Za centar centra i za jednu osobu nije skupo!!

Skoro sam se vratio iz NL.

Tamo je pivkan 4 jevra!!!

Ako vas zanimaju najsvezije informacije oko cena svega i svacega cimnucu drugare iz BA i proslediti vam.

Buteljka  vina kod mene u NS nekog Radovanovica ili Kovacevaica je 2000 dinzi i vise.

Slozicete se da su njihova bolja zar ne?

auu, svetogrđe. vina od tih "nekih" mogu da budu u rangu sa najboljim svetskim vinima. ja sam probala živanovićev merlo i dulkin cabernet koji su apsolutno u rangu sa boljim čileanskim vinima iz valle central, a bolja od argentinskog malbec-a koji sam probala. svaki proizvođač ima ceo rang vina od najlošijih i najjeftinijih do najskupjlih i najboljih, pa tako i naši. niti je svako naše vino loše, niti je svako argentinsko dobro. kod vina je vrlo jednostavno odrediti koje je dobro, pošto odnos cene i kvaliteta ne odstupa mnogo od linearnog. pritom, treba imati u vidu da za istu cenu flaše domaćeg i stranog vina, domaće će biti bolje, jer je u cenu stranog uračunato bar još tri koraka - uvoznik, carina, transport itd. što je dalja zemlja, dobijete lošije vino za istu cenu. ono što mogu da tvrdim je da je čileansko vino za 1400 dinara (undurragin sibaris cabernet sauvignon) otprilike istog kvaliteta kao dulkin cabernet sauvignon iz 2003 godine za 650 din, osim što ima bogatiji miris (uh, naježim se i pri samoj pomisli).  možda bi potpuni ekvivalent bilo neko čilenasko za 1000-1200 dinara recimo. ne poredim ukuse, zbog različite klime i mikrogeografskih elemenata, poredim nivo kvaliteta vina. pošto mi najveći deo plate ode na skupa vina iz svih krajeva sveta, onda mislim da otprilike znam o čemu pričam  smartass

osim toga, mislim da se u BsAs može i mnogo jeftinije proći. pošto treniram argentinski tango, upućena sam na ljude koji  cirkulišu kroz taj grad i ne sećam se da je iko pomenuo ovolike cene. više je bilo reči o iznajmljivanju stana za cenu koja je bila manja nego u beogradu za stan u centru ekvivalentne veličine. svi koje znam da su išli, iznajmljivali su stan i čini mi se da je to mnogo isplativija varijanta za ostanak od mesec dana. pošto nisam lično bila, neću da lupim, ali mogu da proverim tačno za cene.

Potpuno se slažem.

Nisi bila i kranje je vreme da kreneš.

Probaj Salentajn vino i sve ce ti biti jasno.

O cenama kao što rekoh ne vredi raspravljati.

• 6 years later...

Mane

Putevi su mahom očajni.

Cene su malo jače u odnosu na druge zemlje u regionu, pa je tako krevet u dormu u jedinom bekpekerskom hostelu u Diliju - 12 $ :/

Izgleda da je i hrana skuplja nego recimo u Indoneziji ili Tajlandu.

Zanimljivo mi je da primetim..da tako neke zabiti, siromašna mesta su skuplja od onih razvijenijih. Eto, sem izuzetka Kambodže...Sve ostale zemlje, tipa Mjanmar,Laos, Vijetnam, za koje se očekuje da su jeftine..nisu baš. a u znatno lošijem razvitku su.

Јел се то односи на западњачке производе или домаће? Кажу да су рецимо најзабитије земље Африке најскупље, типа Централноафричка Република, мале количине, велики трошкови доставе и тако то... 

Јел се то односи на западњачке производе или домаће? Кажу да су рецимо најзабитије земље Африке најскупље, типа Централноафричка Република, мале количине, велики трошкови доставе и тако то... 

na sve se odnosi... Laos i mjanmar su preskupi. Najskuplje je ono njihovo što oni proizvode, pa i uvozno. Eto jedino cigare su jeftinije

na sve se odnosi... Laos i mjanmar su preskupi. Najskuplje je ono njihovo što oni proizvode, pa i uvozno. Eto jedino cigare su jeftinije

Онда нешто као код нас, мала конкуренција и неконкурентна привреда? Све је јефитније у Немачкој него у Србији :)

ne znam na koju to srbiju misliš? Moja Srbija je jeftinija od Tajlanda sto puta....

preterujem.. :) možda manje

Pa, zavisi i od kog tvog Tajlanda, Laosa, Vijetnama...

Mene je Tajland koštao ispod 10$, što je manje nego što sam prolazila u Laosu i Vijetnamu, ali slično kao u Mijanmaru, Kambodži i sad Indoneziji. 

Inače, mislim da su cene u ovom delu sveta vrlo uporedive sa cenama u Srbiji. I mislim da Srbija nažalost ni po čemu nije ekonomski razvijenija od Indonezije ili Malezije, a daleko od toga da bude razvijena kao Tajland. Možda grešim, ali to je moj tuisak. Svakako bi valjalo proveriti statistčke podatke, sveže dakako, o procentu (ne)zaposlenih, o prihodu po glavi stanovnika i minimalnoj potrošačkoj korpi, o stopama izvoza i uvoza, o prihodu koji se ostvaruje od turizma...

Zanimljivo mi je da primetim..da tako neke zabiti, siromašna mesta su skuplja od onih razvijenijih. Eto, sem izuzetka Kambodže...Sve ostale zemlje, tipa Mjanmar,Laos, Vijetnam, za koje se očekuje da su jeftine..nisu baš. a u znatno lošijem razvitku su.

Koliko sam shvatila, u TL-u su cene više jer su im do skora jedini turisti bili UN-ovci. I Mjanmar je bio neuporedivo skuplji kada se otvorio za turiste nego danas, a to je samo par godina razlike.

A generalno se slažem sa tvojim opažanjem da su nerazvijene zemlje skuplje. I kod nas je štošta skuplje nego na Zapadu, kao što je Relja primetio. 

Ima tu još nešto što previđamo - ovaj deo sveta (jugoistočna Azoija i Azija uopšte) ubrzano se razvija, doslovno preko noći, i prolaze kroz slične faze kao zemlje u famoznoj tranziciji: mali procenat se brzo bogati (prodaju imanja starncima ili otvaraju hotele) a velika većina postaje još siromašnija jer nema posla, ne postoji razvijena privreda niti imaju bilo kakvu industriju...

Pa, zavisi i od kog tvog Tajlanda, Laosa, Vijetnama...

Mene je Tajland koštao ispod 10$, što je manje nego što sam prolazila u Laosu i Vijetnamu, ali slično kao u Mijanmaru, Kambodži i sad Indoneziji. 

Inače, mislim da su cene u ovom delu sveta vrlo uporedive sa cenama u Srbiji. I mislim da Srbija nažalost ni po čemu nije ekonomski razvijenija od Indonezije ili Malezije, a daleko od toga da bude razvijena kao Tajland. Možda grešim, ali to je moj tuisak. Svakako bi valjalo proveriti statistčke podatke, sveže dakako, o procentu (ne)zaposlenih, o prihodu po glavi stanovnika i minimalnoj potrošačkoj korpi, o stopama izvoza i uvoza, o prihodu koji se ostvaruje od turizma...

http://www.indexmundi.com/factbook/compare/thailand.serbia/economy

:)

Kad je već Sneža počela da troluje sopstvenu temu, evo da i ja doprinesem. U podsaharskoj Africi sam primetio da su svakodnevne namirnice - na primer, mleko - skuplje nego kod nas. Jedan pogled na ambalažu govori nam i zašto je tako: kompletno mleko se uvozi iz Južne Afrike. Verovatno se radi o tome što krave same po sebi nisu dovoljne da bi se mleko našlo u rafovima samousluge; potrebna je tehnologija za preradu, pakovanje, hladnjače za transport i skladištenje, čitava jedna mlečna infrastruktura (posebno u zemljama u kojima je prosečna temperatura takva da se sve jako brzo kvari). Onda ljudi jednostavno ne piju mleko, ili kupuju od stočara ako im je to dostupno (ili imaju para pa ih nije briga). U svakom slučaju, možda bi se tako mogao objasniti taj fenomen da su u mnogim siromašnim zemljama neke (relativno) svakodnevne stvari toliko skupe. 

@Relja, hvala na linku, poređenje je - huh, pa blago rečeno poražavajuće.  :shockkk:

@Lazare, šta ću kad su ljudi krenuli da pišu o drugim stvarima, a vidim da niko nema neku info ne samo ovde već ni na stranim forumima gde sam pitala. 

Moj predlog - TIMOR !

Ja sam već u glavi rešila, a čak može da se desi da imam i društvo. Sve u svemu, ako se ne desi nešto nepredviđeno, ja tamo letim početkom jula   :banana: