Jump to content

Featured Replies

Postarina nije velika, 3-4 funte, dolara, eura po primerku knjige. Pricamo naravno o narucivanju iz inostranstva.

Najbitnije je da ti kompanija preko koje narucujes ne posalje courier service-om tj. DHL, Fedex, UPS i slicnima, koji ce ti naplatiti njihove troskove od 3-4000 dinara pa navise. To ti je preko postarine koju ces platiti unapred posiljaocu.

Carina na knjige se ne placa, ali ni to nije bas sigurno.

Nemoj da te ovo obeshrabri, samo isprati kako funkcionise dostava, i ako nadjes dobru cenu, narucuj  :)

• Author

Primetio sam da su vodici u Mamutu ekstremno skupi kostaju oko 50 eura dok na lonely planet sajtu uglavnom kostaju oko 20.Vodic za Tursku koji kosta oko 40 eura u Mamutu u Istanbulu sam platio 20 eura.Sad da li je to zato sto postoji neki poseban porez na knjige ili zato sto je Mamutu zinulo dupe za pare nemam pojma.Tako da sam odlucio da narucim vodic,pa me zanima da li ce me to jeftinije izaci,ili bar isto pre bih dao pare postaru nego Mamutu.

Narucivanje knjiga iz vana je lutrija. U praxi sve zavisi od carinskog sluzbenika koji pregleda posiljku. Moguce je da dobijes poruceno i samo platis troskove postarine; moguce je da ti naplate carinu i porez - u gorem slucaju prikace ti i troskove spedicije, pa te pita izade skuplje no tepsija, a u najgorem slucaju carinski kabadahija ili uzi clan porodice ima iste sfere interesovanja kao i ti. ;)

edit: e, da, obavezno obrati paznju kako liferuju robu, jer se moze desiti da uz sve namete papreno platis i uslugu DHL-a, ili nekog slicno servisa.

Primetio sam da su vodici u Mamutu ekstremno skupi kostaju oko 50 eura dok na lonely planet sajtu uglavnom kostaju oko 20.Vodic za Tursku koji kosta oko 40 eura u Mamutu u Istanbulu sam platio 20 eura.Sad da li je to zato sto postoji neki poseban porez na knjige ili zato sto je Mamutu zinulo dupe za pare nemam pojma.Tako da sam odlucio da narucim vodic,pa me zanima da li ce me to jeftinije izaci,ili bar isto pre bih dao pare postaru nego Mamutu.

Uh, pa ne znam bas da su 50 eura. Malo sam skoro razgledao i od svih koji sam ja otvorio nijedan nije bio preko 2000 dinara. Imas veliki izbor u Platou na kraju Kneza, cini mi se da su jeftiniji od Mamuta.

I ja isto mislim da retko koji (barem LP vodic) prelazi 2.000 dinara. A da su cene u Platou najpovoljnije - jesu. Cini mi se da je tamo i izbor generalno najbolji.

Proveriti  IPS knjizaru u BG-u ili NS-u.........

Druga opcija,  Ebay, treca opcija polovne knjige preko Amazona, Barnes&Noble  .......

Carina na knjige se ne placa, ali ni to nije bas sigurno.

Placa se na poshiljke knjiga koje su preko 20 evra vrednosti...

Carinska osnovica je cena robe plus svi troskovi. Npr. cena knjige+pakovanje+prevoz+ ... pa ako to sve zajedno predje 20E placa se carina kako kaze spavac.

Na LP sajtu mozes da kupis elektronsku verziju (u pdf formatu) pa ne moras da brines oko isporuke. Ne moras ni da kupis celu knjigu nego odaberes poglavlja koja te interesuju.

Slazem se da je mamut preskup. Vodic za Njujork na cijim koricama pise da kosta $20 sam letos platio 2000 dinara...

Nisam proveravao da li Lonely Planet uopste salje porudzbine u Srbiju?

Carinska osnovica je cena robe plus svi troskovi. Npr. cena knjige+pakovanje+prevoz+ ... pa ako to sve zajedno predje 20E placa se carina kako kaze spavac.

Ovo je tacno, ali nije pravilo. Nedavno mi je stigao paket iz UK sa par stvari, carina otvorila, vrednost nepunih 40 funti(ukljucujuci UK VAT), sa racunom unutra, zapakovali su ponovo, naplatili carinski pregled oko 240 din i to je to. Jednostavno kako se kome zalomi. Veceras cu da narucim neke sitnice preko UK Amazon-a, a nisam proveravao da li i oni imaju LP.

Neko pomenu Mamut i IPS knjizare, to je ista firma da ne bude zabune.

Pogledao sam LP online store, i sto se tice postarine, ona izgleda ovako:

First Class Post (West Europe: 5-10 Bus. Days, East Europe & Iceland 10-20 Bus. Days) (Un-tracked) EUR €6.50

U pitanju je jedan vodic/knjiga.

Ali  :)

"Free Shipping applies to orders over UK£25 / US$40 / AU$60 / EU€40!"

Narucis vise i stigne ti besplatno  :)

Narucis vise i stigne ti besplatno

Ali onda platiš porez, zar ne? Ja sam naručivao neke knjige preko Amazona, i baš su me odrali za porez. Ne sećam se koliko je tačno bilo, al' sećam se da vredi samo u slučaju knjiga koje zaista nikako ne možeš da nađeš u Srbiji, a baš su ti potrebne.

To je pre jedno dve godine uvedeno za knjige, do tad je granica bila chini mi se 100 evra, i kao uveli su da bi sprechili onaj nekerman da isporuchuje u Srbiju poshto je bio konkrencija firmama odavde, naravno reshili su na najretardiraniji nachin...

I istina je da zavisi od poshiljke do poshiljke, srecom knjige nisu interesantne carinicima, pa ne uzmu po koju za svoju dechicu, kao shto se deshava sa elektronskom robom i slichnim stvarima...

Upravo, da nas Nekerman (ili neko od nasih ko je uzeo kintu) nije zavalio, mnogo bi lakse bilo.

i baš su me odrali za porez.

Lazare, nisam te razumeo? Mislis na njihov porez (VAT) ili neke nase dazbine?

Kad je pocela ova ekonomska kriza spustili su porez u EU sa 17.5% na 15%.

Ja sam jesenas narucio Central Asia LP guide i recnik srednjoazijskih jezika, postarina je bila 6,5 evra, stiglo posle dvadesetak dana kako je i receno, mada je postar ostavio paketic ispred vrata i otisao  :bag:

Vodic od 500 strana me je kostao 30 evra i narucio sam ga preko neta (sa Banca intesa internet karticom) samo zato sto njega nema u nasim knjizarama. Da ga je bilo (kao sto ima vecina izdanja kod nas) naravno da ga ne bih narucivao preko neta. A ove 'phrasebook'-ove ne savetujem jer nije normalna, latinska transkripcija nego prilagodjena ljudima sa engleskim maternjim, pa treba da se namucite dok ukopchate kako bi Ameri procitali neku rec.

Koje su cene u proseku LP vodica u ips/platou ako je neko gledao skorije.

Zavisi koja izdanja, ja ne videh nista ispod 2.000, ali gledala sam samo pojedine, ne sve. Secam se samo da su neki bili i po 40 - 50 % skuplji od cene naznacene na koricama dolarima.

U tom slucaju se isplati naruciti sa LP-a direktno ( uz free delivery  :) ).

Naravno, ko zna nekog od radnika u ips-u, isti mu moze pazariti sa popustom, ranije je to bilo 30% off za strane knjige  :)

Da li ste gledali na ebay -u?

Kako kupujes preko ebay-a? Neko ti salje iz inostranstva ili?