Followers 0

Ranci

326 posts in this topic

Super.Dobro da nije bilo nikakvih drugih dadzbina jer je islo preko DHL.Upoznaj nas malo vise sa rancem kada ga budes koristio malo vise,da vidimo kako se pokazao posle nekog vremena.

Karimor rance sam vidjao na uscu u onoj sportskoj radnji u cosku na prvom spratu, pored Reeboka...bilo je nekoliko modela, od tih najmanjih do srednjih, ne secam se, jeftini su oni i inace, nije to neki skupocen brend

Edited by whiskeytown

Pozdrav,

Zanima me od iskusnijih putnika kakav bi set-up koristili u sledecem slucaju:

Naime imam karte koje mi dozvoljavaju prenos full prtljaga i planiram put od 18dana u toplije krajeve ali sa zadrzavanjem u Svabiji u Februaru (gde ce ocito biti hladno). Teoretski prilicno sam siguran da mogu da stanem u neki od mojih 35 - 40l ranaca ali iskoristio bih mogucnost full prtljaga i nosio sa sobom mozda i lap top 13", druge neke gazete, kao i gojzerice i nesto od morskih rekvizita pa sam razmisljao da nosim ukupno 3 ranca (ili 2 ranca i kofer/torbu))

Moja zamisao je da u 35l spakujem sve sto mi je najbitnije i to nosim kao rucni prtljag u avionu a da to eventualno u medjutransferima uguram u neki ranac/kofer veceg kapciteta (jer planiram buseve i slicno po Kubi, pa verujem da ce biti cimanja oko prevoza). 3ci ranac je kapaciteta 18l i njega bih koristio za svakodnevan hikinig/exploring i slicno i u njemu drzao najpotrebnije stvari.

Ono sto me zanima jeste kako vi iskusniji nosite vecu kolicnu prtljaga da li idete na kombinaciju 60+ backpack ili se odlucujete za neku torbu/kofer ako vam je potrebno da ste mobilni ?

Takodje svi evenutalni komentari na ovo moje pisanje gore su vise nego dobrodosli.

Hvala.

Zavisi sve od tvog plana puta i koliko ce te sve to opterecivati tokom putovanja. Verovatno da mozes proci i sa tim jednim rancem od 35l, kao sto kazes, ali u takvim nekim situacijama, ja ne volim da sam limitiran, narocito ako vec imam redovan avionski prtljag. Jer, sigurno ces nesto na putu i kupiti, tako da ce ti trebati ekstra prostora gde to da uskladistis. Ja bih poneo taj od 35l kao rucni i pride jos neki manji/osrednji kofer/putnu torbu, gde bih stavio ostatak garderobe i ostalih stvari, ukljucujuci i taj mali ranac od 18l. Kofer/putna torba bi bio polupopunjen, dakle, sa ekstra prostorom za nesto sto bih kupio i poneo nazad. Za prevoz po Kubi, kofer dole u bus, a ranac sa bitnim stvarima sa tobom gore. Doduse, ne znam kakvi su busevi tamo, ali verujem da tako funkcionise :smile:

Izbegao bih veci ranac kao redovan avionski prtljag, jer, nekako se uvek iznerviram kad mi izadje ostecen ili prljav, pa treba da ga stavim na ledja. Plus, u nekim zemljama i na nekim aerodromima izlazi na posebnu traku, pa ako ne znas za to, mislis da ti se izgubio usput, a on te ceka negde, ko zna gde, na nekom mestu za poseban prtljag.

Edited by Dragance

@Dragance hvala puno na odgovoru, ici cu bas sa takvom kombinacijom, najverovatnije putna torba + ranac

Ljudi koji ranac 40-50 litara (ryan air cabine luggage) preporučujete za gradska putovanja (ništa planinarenje i priroda)? Cena do 5-6k :smile:  Može i skuplji pa ću videti :smile:

Za te pare vidi neki Karimor i neke slicne jeftine marke.Osprey Farpoint serija je bas super ali onaj od 40L kosta od 90-130EUR.

2 hours ago, WorldCitizen said:

Za te pare vidi neki Karimor i neke slicne jeftine marke.Osprey Farpoint serija je bas super ali onaj od 40L kosta od 90-130EUR.

Meni treba za proputovanje od 17 dana i cenim da je ranac od 40 litara skroz ok za odeću koju bih prao 1-2 puta.

Gledam sam u intersportu ima 40 litarski ili mckinley Cougar koji mi i nije nešto ili drugi dosta bolji od 9k+ pa i do 18k

Gde kod nas ima da se kupi Karimor (znam da imaju neki na sportsdirectu)? 

Gde se kod nas generalno prodaju rančevi?

Hvala :smile:

Meni treba za proputovanje od 17 dana i cenim da je ranac od 40 litara skroz ok za odeću koju bih prao 1-2 puta.

To bi trebalo da je dovoljno,posebno ako ces biti po hostelima,hotelima i dr. i ako ces koristiti low cost kompanije.

Gde kod nas ima da se kupi Karimor (znam da imaju neki na sportsdirectu)? 

Kod nas nisam bas video Karimor sem polovnih,ali mozes preko KP sajta da nadjes ljude koji uz malu nadoknadu kupuju umesto tebe robu iz sportsdirect-a kako ti ne bi placao silne troskove dostave,poreza i sl. koje su ipak vece za Srbiju u odnosu na EU zemlje. U principu oni se vode da je bolje malo manje od te cifre dati njima nego da se bakces sa scime i jos za to platis malo vise.

Ja imam nameru da uzmem jedan ranac (Karimor Ridge 32L) tako,ako drugarica iz EU ne bude u mogucnosti da licno ode i kupi mi isti,pa kad bude navracala da mi donese kontaktiracu ljude preko KP sajta i zavrsicu posao.

Gde se kod nas generalno prodaju rančevi?

Imas ih svuda skoro,na KupujemProdajem,Sport Depot,Gora i dosta drugih.Ja dosta stvari dobijem na poklon iz inostranstva,gde sam i vecinu ranaca nabavio.Uvek neko ide tamo-vamo i ja samo napisem sta da mi uzme,posaljem novac i kad se vidimo preuzmem stvari ili ako je vec tamo negde posalje mi autobusom i sl.

Mali savet:
Vidi preko Aliexpressa,mozes naci dobre za max 30EUR sa sve dostavom.Meni je skoro par stvari stiglo neverovatno brzo (max 10 dana) pre i za vreme skorih praznika,a postarina je bila free.

45 minutes ago, 8oris said:

Oko 6000 bi izašao

Izasao bi vise.U ovom trenutku kosta te novce,tacnije 47 EUR.Racunaj dostavu za EU od 6 EUR,pa odande do ovde ako neko salje autobusom do Srbije(najmanje 10-tak EUR).To ti je najjeftinije sracunato ako imas nekog da se iscima.

Drugi vidovi kupovine i dostave su skupllji.

45 minutes ago, 8oris said:

Da nije malo prevelik za ručni prtljag? Moze da se sabije to kontam....

Moze da se sabije malo,ali obrati paznju da nema "hip bealt",tacnije jastucice na pojasu sto ce nosenje 50L tereta pretvoreno u kilograme uciniti neudobnim..Dimenzije su mu 63x31x22cm.

Manji je bolji po meni,jer mozes da ga uneses i ako ides Wizz-om,mada imas i Karimor Superlight 35L koji je oko 40EUR,a ima i mrezicu na ledjima protiv velikog znojenja.

Edited by WorldCitizen

Postoji stanica na fb gde se preko jednog momka naručuju stvari... plaća mu se samo dostava od 5 funti i 250 dinara od njegas do moje adrese kad stigne u Srbiju... 

Povoljan ranac ali se i meni čini da je prevelik... 40-45 litara bi bilo savršeno. Šteta što idem na putovanje za tačno 3 nedelje i ne bih se baš kockao sa aliexpress dostavom :smile: Pregledao sam i stvarno ima dobrih a jeftinih :smile:

1 hour ago, 8oris said:

Postoji stanica na fb gde se preko jednog momka naručuju stvari... plaća mu se samo dostava od 5 funti i 250 dinara od njegas do moje adrese kad stigne u Srbiju... 

To je bas super ponuda.Gotovo sam uveren da ne moze bolje,a i bolje nekom tako da platis 5 funti i dostavu,nego samo na direktnu dostavu trostruko vise.Ja ne posedujem profile niti na jednoj drustvenoj mrezi(nemam cak ni Viber :smile:),pa i nisam znao za tog lika,ali cu bas sutra sa drugaricom jednom da vidim posto ona ima fb.
Posalji mi u pp njegove podatke,pa da proverim sutra preko njenog fb-a kako ovde ne bi reklamirali nikog.

1 hour ago, 8oris said:

Povoljan ranac ali se i meni čini da je prevelik... 40-45 litara bi bilo savršeno. Šteta što idem na putovanje za tačno 3 nedelje i ne bih se baš kockao sa aliexpress dostavom

Stvarno steta.Moze da se nadje sve i svasta.Imas sajt idealo.de gde se moze naci svasta,tacnije najbolje se mogu cene uporediti.

Najbolje bi bilo nekih,40-tak litara..Ne bi ti trebalo vise po mom misljenju.Ja uskoro krecem na put dug oko 90 dana,sa 40 litara gde cu vecinu vremena provesti spavajuci u satoru u prirodi.

Koja je maximalna litraza ranca koji moze da prodje kao rucni prtljag? Mislila sam da uzmem onaj McKinley Beaver 40l, cini mi se prilicno jednostavno i nadam se da se u njega moze spakovati za 2 nedelje puta? Ima akcija 40-50% u Intersportu u Merkatoru od 1.9.-15.9. pa ce vrv biti po dosta povoljnijim cenama svasta nesto da se nadje...:smile:

Prvo, zavisi kojom aviokompanijom letis, jer se dimenzije dozvoljenog rucnog prtljaga razlikuju. Lowcosteri su obicno rigorozniji kad su dimenzije u pitanju, a te dimenzije su najcesce su te 55x40x20cm. Dakle, to je ono sto tebe zanima, a ne zapremina. Ma da, ako ces po zapremini, to se takodje lako izracuna. Obzirom da iz osnovne skole znas da je 1l=1dm3, ako pretvoris ove dimenzije u dm i pomnozis ih, dobices dozvoljen iznos zapremine u litrama: 

5,5 dm x 4dm x 2dm= 44dm3= 44 l

Cak i da uzmes veci ranac, ako ga ne prepunis, ranac je dovoljno savitljiv, pa i ako nema tacno navedene dimenzije, mozes ga ugurati u onaj kalup ako budu posumnjali da si preterala sa velicinom.

Hey bejbib,

kod tih alpinistickih ranceva je fora sto su uski a visoki, pa je u principu bitno da mu visina ne predje 55cm kad ga koristis kao rucni. 

Mada, meni niko nikad nije trazio da stavim ranac u kalup, a i uvek mozes ako zatreba da nesto izvadis iz njega i obuces, pa da ga uglavis u kalup.

I da, to ti je sasvim dovoljno za dve nedelje putovanja, putovala sam i sa manjim rancem duzi period. Mada ja sam ekstrem kad je u pitanju light packing; jednom prilikom mi je momak rekao da se plasi da cu se jednog dana za neko putovanje spakovati samo u plasticnu kesu iz marketa. :biggrin:

P.S. Ako kupis taj ranac, napisi dimenzije. Mozda bih i ja mogla da ga kupim ako bude 40-50% off.

Nazalost, ranceva vise nema u Merkatoru :sad: Sve su rasprodali vec prvi dan jer zatvaraju... 

Hvala na odgovorima. :smile: 

Deluje ok, sad kakvog je kvaliteta, koliko ce da traje, koliko je tezak, koliko udoban za nosenje, to ces vec naknadno videti. Ali, 100 l, pa to je bas military, za specijalne jedinice, ogromno! Ja bih pre uzeo onaj od 65 l, vidim da je na popustu, kosta svega 3900 din. Zapremina od 60-70 l je meni idealna velicina za veci backpack.

Hvala na sugestiji. Pogledacu veličinu na licu mesta, a i prakticnost.
Mada meni treba da spakujem uniformu sa sve čizmama, a i neku regularnu garderobu pride.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

A jesi razmisljao da kupis autoprikolicu:biggrin: 

Samo jedna mala napomena, cini mi se da taj ranac od 65 l nema aluminijumske potpore na ledjima, a to je jako bitno. Barem nisam video u opisu teksta, dok je kod ovog od 100 l to naglaseno.

Barem točkovi neće da skripe.
Korisna informacija za ram.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Od 100l uvek mozes da napravis 60l al od 60l ne mozes 100l.:smile:

Ja bih se opredelio za stotku,