Jump to content

Featured Replies

Posted

da li ste imali prilike da sretnete u srbiji stranca-putnika koji je gej? kako ste se odnosili prema njemu/njoj? da li vam je neko od njih rekao da je imao neko neprijatno iskustvo sa ljudima koje je sretao po srbiji? da li imate utisak da gejevi, npr na proputovanju evropom zaobilaze srbiju, i mozda, uopste balkan? pitam zato sto sam u vise prilika cula od nekih ljudi da ne zele "pedere" u srbiji, pa onda slede najgora moguca "objasnjenja" zasto...

NEMOJTE DA SMARATE O TOME I OVDE MOLIM VAS !!!!!!!!!

Istinski počinjem da mrzim i da se naježim svaki put kada čujem reč gay! I to ne zato što imam nešto protiv njih, nego brate SMARAJU za Oskara! Na sekvoju su mi se više popeli, kao da je to najveći problem na planeti! Više dnevno čujem reč gay nego mama i tata jbt! Ako treba i ovde o tome da čitam onda jebi ga  :bang:

Zašto bi trebalo posvetiti više pažnje gay putniku nego bilo kom drugom?! I ja se ne osećam potpuno slobodno npr. u Zagrebu pa nikom ništa! Ako im nešto smeta, neka oforme www.gaysurfing.org i problem rešen.

Ako dotični putnik putuje sam, ili u društvu nekoga ko mu nije partner/ka, mislim da mu seksualna orijentacija nije ispisana na čelu, tako da može komotno da putuje po Srbiji kao i bilo gde drugde. Kod mene je preko HC/CS-a bilo toliko ljudi da su neki od njih verovatno bili gej, ali nisam pitao (na kraju krajeva, znam i u Srbiji ljude koji su možda gej, ali ih ne pitam). Tako da, mislim da ne bi trebalo da imaju bilo kakvih problema dok putuju po Srbiji, sve dok svoju seksualnu orijentaciju ne pokazuju na ulici (što nije preporučljivo nigde osim u veoma liberalnim zemljama).

• Author

NEMOJTE DA SMARATE O TOME I OVDE MOLIM VAS !!!!!!!!!

Istinski počinjem da mrzim i da se naježim svaki put kada čujem reč gay! I to ne zato što imam nešto protiv njih, nego brate SMARAJU za Oskara! Na sekvoju su mi se više popeli, kao da je to najveći problem na planeti! Više dnevno čujem reč gay nego mama i tata jbt! Ako treba i ovde o tome da čitam onda jebi ga  :bang:

Zašto bi trebalo posvetiti više pažnje gay putniku nego bilo kom drugom?! I ja se ne osećam potpuno slobodno npr. u Zagrebu pa nikom ništa! Ako im nešto smeta, neka oforme www.gaysurfing.org i problem rešen.

ne vidim cemu ovakva reakcija? i meni su neke teme na forumu dosadne, neke ne, pa dosadne jednostavno ne citam, a ne osipam paljbu i ne pisem kako nesto MRZIM.

Ja mislim da je Srbija liberalna zemlja po pitanju gejeva ... mislim da njih niko ne mrzi, niti bi neko nekome nesto lose uradio ili reko, ali deo populacija Srbije (deo kome ja pripadam) je protiv gej lobija. Mene i Acketu je u rimu hostovala devojka koja je bila gej i kad se desilo jedna od tuca gejeva u Beogradu ona me je zamolila da to prokomentarisem i ja sam joj rekao sledece: "Niko ne mrzi gejeve u srbiji, vec gej lobi. Danas je u svetu najgore biti strejt i belac. Ako si gej ili crnac dobices poso jer niko ne sme rizikovati da ti ne da poso jer ga mozes tuziti za rasizam i slicno. A ako si belac ... i strejt ... potrosna si roba. Kad si posledji put videla momka i devojku u ozbiljnim godinama da se ljube na ulici? A gejevi bi samo na ulici da se ljube. Cemu gej parade? Nemam nista protiv njih ali ako oce da imaju sex neka to rade kuci, ne na ulici i neka ne traze da imaju veca prava od ostalih ljudi, dosta im je da imaju ista prava."

Ne vidim cemu ovakva reakcija? i meni su neke teme na forumu dosadne, neke ne, pa dosadne jednostavno ne citam, a ne osipam paljbu i ne pisem kako nesto MRZIM.

Najmanje što sam želeo jeste da pročitam to što si ostavio/la... Otvorio sam forum sa potpuno drugom namerom, ali je prva tema bila baš gay! U istom trenutku su mi se stvorila osećanja iz post-a koji sam ostavio, iako sam pre toga bio normalnog raspoloženja! I nisam napisao da MRZIM, nego da počinjem da mrzim, što je, moraš priznati, velika razlika.

Buduci da na mom CS/HC profilu pise da sam LGBT friendly raspolozena meni dolaze ne samo gejevi vec i transrodne osobe, tacnije bila mi je jedna do sada (m2f). Uglavnom iz njihovihj prica vidim da nisu imali problema ali i da su izuzetno oprezni plaseci se homofobije u Srbiji. Istina je u stvari da znam mnoge lezbejke koje su u Novom Sadu nekima samo licile na lezbejke (kratka kosa, pirsing, tetovaza, unisex odeca...) i zbog toga popile zestoke batine, neke i vise puta iako ni jedna tada ne samo da nije bila intimna na ulici nego nije bila ni u drustvu zene, tj. sve su napadane kada su bile same u parku, na keju, na ulici. Vrlo kurazno od homofoba, zar ne...

po meni je pitanje isto kao da si pitala - da li ste nekad sreli putnika koji je panker. ili koji ima dredove. ili tako nešto. to da li će neko imati problem zavisi od toga koliko se nametljivo ponaša, i to samo u određenim sredinama. ali mislila sam da je to jasno i bez neke veće diskusije.

mislim da njih niko ne mrzi, niti bi neko nekome nesto lose uradio ili reko

Niko ne mrzi gejeve u srbiji, vec gej lobi

Mda, i kad naprave paradu, obično se sami pobiju.

Ako si gej ili crnac dobices poso jer niko ne sme rizikovati da ti ne da poso jer ga mozes tuziti za rasizam i slicno

Jbt, je l stvarno misliš da možeš nekog da tužiš za obrazloženjem da nisi prošao konkurs zato što si derpe ? I da može da bude nešto od toga ?

to da li će neko imati problem zavisi od toga koliko se nametljivo ponaša

Paa, zavisi šta ćeš sve da kvalifikuješ kao nametljivo ponašanje.

Jes, sećam se, i ja sam pre 15ak godina bezobrazno nametljivo imao dugu kosu, pa nije ni čudo da sam privlačio patriotske pesnice po svojoj varoši.

i to samo u određenim sredinama

Eto, sama si sebi odgovorila na čuđenje. Naravno da zavisi od sredine, i to je devojka i pitala.

ono čemu se ja čudim je mogućnost da seksualna orijentacija bude povezana sa putovanjima. kao i pitanje kako smo se odnosili sa gej putnicima iz inostranstva. pa valjda isto kao i sa bilo kojim drugim putnicima, ili gej ljudima iz srbije - u skladu sa tim kakvi su i kako se oni ponašaju prema meni.

ne razumem zašto se podrazumeva da gej ljudi idu okolo paradirajući time da su gej (tu je ta razlika između duge kose, koja se vidi dok hodaš ulicom). ja znam desetak gej ljudi oba pola, sa nekima sam dobar prijatelj, neki mi nisu simpatični, ali ne mogu da zamislim da bi neko na ulici prepoznao da su oni gej, pa u skladu sa time ne mogu da vidim kako bi neko u nekoj drugoj zemlji mogao da im pravi problem oko toga i zašto. na to sam mislila pod "nametljivošću". a ako se zeznu pa pokušaju da muvaju zgodne srbske huligane ili im objašnjavaju principe rodne jednakosti, onda neće nastradati zato što su gej, nego zato što su glupi  :bag:

osim, naravno, postoji mogućnost da su obučeni veoma ekstravagantno itd. u tom slučaju važi pravilo kao i za bilo koje druge putnike - odeća u skladu sa običajima zemlje u koju se ide, mislim da to stoji na više mesta na ovom sajtu. kao što ja neću ići u arapski svet obučena u minić i veliki dekolte, nego onako kako se u toj zemlji smatra pristojnim. tako da opet ne vidim da je to što su gej nešto posebno bitno.

Bas vala, sa aspekta putujuceg ne igra nikakvu ulogu ako ostaje stvar skriveno licnog opredeljenja, dok je homofobija u srbalja neka sasvim druga prica.

Ja licno nemam nista protiv toga, ali ne volim da se odrzava takozvana parada u sred dana, u sred grada dok roditelji setaju decu.

Imao sam par gostiju i bio sam par puta gost kod clanova HC koji su iz te populacije, bez problema, ne diram nikog i ne zelim mene neko da uvlaci u te stvari, prosto sam neutralan.

Ja se slažem sa školicom. Stvarno ne vidim kakve veze ima to da li je neko gej sa putovanjem.

Ne mislim da sem ako se dotična osoba ne šeta obučena u mini-suknju i štikle a muško je treba da ima bilo kakvih problema bilo gde. Isto važi i za osobu koja bi recimo napisala neki politički slogan/izjavu na majicu, a koji se u ovoj zemlji smatra tabuom (nadam se da ne moram da vam dajem primer). To i dalje ne sprečava tu osobu da ima takvo mišljenje/opredeljenje, i ne iznosi ga u javnosti prosto zato što zna da to nije društveno poželjno.

Sve što je napisano kao argumentacija o recimo arapskim zemljama stoji.

Prosto, mislim da gej ljudi treba samo da paze kome će pričati da su gej i Srbija im neće biti neprijatna.

:mrgreen:

P.S. u potpunosti razumem šta je Marklar hteo da kaže, mada se malo rogobatno izrazio. Svako preterivanje sa bilo čime može da izazove kontrareakciju.

• Author

postujem svacije misljenje i mozda nisam u pravu, ali mislim da je sama atmosfera u kojoj moras da pazis kome ces sta da pricas i da ces da se pojavis sa devojkom/deckom negde - neprijatna. u kosmopolitskim gradovima - barselona, london, njujork idr gej osobe ne moraju da na taj nacin paze.

drugo - sta ako ne putuju sami, vec sa partnerom? sta ako se upuste u razgovor sa nekim, sto nam se svima milion puta desilo, pricaju o nekom putovanju i ne mogu da pomenu da su putovali sa momkom/devojkom jer je doticni/a istog pola.

sta ako na sred knez mihajlove bas pozele da poljube svoju drugu polovinu, kao sto su mnogi od nas pozeleli, i uradili.

zbog ovakvih situacija koje nama ne znace mnogo jer su potpuno svakodnevne, ali za njih itekeko nisu, ja se ne slazem da je gej putnik jednako sa strejt putnikom/komunistom putnikom/ panker putnikom ili sta god. naravno da i strejt putnik rizikuje batine ako se "nenormalno" ponasa, ali poenta je da ono sto neki ljudi smatrajuu slucaju gejeva nenormalnim - npr da hodaju drzeci se za ruku - je u stvari sasvim obicna i svakodnevna stvar kada si strejt.

o tome treba razmisljati, a ne koliko ce gejevi uspeti dobro da se kamufliraju.

• Author

...pitanje kako smo se odnosili sa gej putnicima iz inostranstva. pa valjda isto kao i sa bilo kojim drugim putnicima, ili gej ljudima iz srbije - u skladu sa tim kakvi su i kako se oni ponašaju prema meni...

rayuela, tebi stvarno svaka cast, ali ipak mislim da se ne odnose svi isto kao ti prema gej osobama. volela bih da je vise takvih koje bi ovo pitanje zacudilo.

Ne razumem sta ti znaci termin "kosmopolitski gradovi", zasto je Barselona kosmopolitski grad a recimo Kairo nije (uzmite bilo koji drugi primer) ???

Ja ne zelim nikome da zavirujem u spavacu sobu ili da odredjujem kog pola ce da mu bude partner, ali javna promocija takvih vrednosti po meni je jako losa stvar.Takodje mi se ne svidja pozivanje na neke druge zemlje gde su takve stvari dozvoljene kad se govori o pravima homoseksualaca u Srbiji.U svetu grubo receno bar u 80% drzava gej prava ne postoje  ako ne i vise od toga, tako da ne vidim neku pogubnost u cinjenici da se homoseksualci u Srbiji nece osecati tako slobodno kao recimo u Amsterdamu, kad je ista situacija u bar jos stotinak ako ne i vise drzava u svetu.

U Srbiji brat bratu nema ni 5% homoseksualaca zajedno sa svim putnicima koji su je posetili u zadnjih 10 godina. Bar 80% heteroseksualaca je protiv uvodjenja bilo kakvih prava za homoseksualce, a posebno protiv njihovih javnih okupljanja i pres konferencija.Zasto onda po nekima tih 70% (opet grubo receno) ljudi u Srbiji i bar isto toliko u  svetu nije normalno i sve njih treba indoktrinirati (citaj pendreciti i kaznjavati) da bi ova sacica putnika namernika i gej gradjana srbije mogla da se drzi za ruke i iskazuje neznosti na ulici???? Ma daj....

Izvinjavam se sto sam malo skrenuo u politiku i naprasno reagovao ali kad zadnjih par nedelja TV,radio i svi dnevni listovi potenciraju ovu temu , zblanuo sam se kad sam je i ovde video.

Po meni ovu temu treba zakljucati posto je skretanje u politiku u ovakvim raspravama neminovno.

Pa to će vrlo verovatno da se menja.

Žene su dobile prvi put trajno pravo glasa tek 1893. i to samo na Novom Zelandu tada. Jugoslavija je to imala tek posle Drugog Svetskog rata... u Emiratima je to tek pre dve godine dozvoljeno, u Švajcarskoj tek 1990. Borba za ženska prava još nije završena.

U Sjedinjenim državama su crnci bili građani drugog reda (i po zakonu do nedavno). Svi znamo priče o sedenju u zadnjem delu autobusa i slične. Evo, danas se takvi stavovi prema crncima svode na par ekstremističkih organizacija i nekolicinu zadrtih W.A.S.P.-ova.

Aparthejd se završio pre 15 godina.

U Indoneziji je ljubljenje u javnosti zabranjeno valjda svima. U Indiji je to socijalno nepoželjno, i smatra se sramotom. U Saudijskoj Arabiji, to je kažnjivo, dok je u Libanu sasvim u redu, iako su obe arapske zemlje.

Naravno da je većina ovih promena postignuta borbom, ali ne samo borbom. Moralo je doći do situacije u kojoj većina ne toleriše različitosti, nego zapravo nema problema sa istima. Tolerancija je zamena za rešenje, jer podrazumeva da nešto ne opravdavamo, ali eto tolerišemo zato što smo dobri.

U zapadnijoj Evropi je i težak peting u javnosti manje više u redu.

Zašto poredim ove stvari?

Ja verujem da se radi o procesu sazrevanja društva, koji se danas događa uglavnom kroz promene u popularnoj kulturi (film, muzika, pozorište, reklame), pa ljudima prosto ono što praktično bez razloga nisu opravdavali, postane normalno.

Mislim da se sa klasičnim, manje perfidnim i grubim vidovima borbe mnogo češće može isprovocirati kontrareakcija.

Odlaženje na neko mesto, bez znanja o tom mestu, običajima i zakonima tog mesta i rađenje nečega što je u suprotnistima sa pomenutim, jeste glupavo.

Meni na primer, smeta i konstantno trtljanje o vrednostima Evrope, dok i dalje ostajemo ono što smo, ničim ne pokazujući da smo drugačiji (a to navodno želimo). Smetaju mi i Feng-šui, zdrava hrana i vegetarijanci, reality show-ovi, proruske tendencije, reklame za uloške, pelene i deterdžente, klišei, japiji i menadžeri, Hag i antihag i svašta još. Sve to, samo zato što je količina sličnih ili istih informacija koja dopire do mene, od pomenutih stvari ogromna, a u principu, moje interesovanje za nju je malo, površno ili minimalno. Od toga nema druge zaštite do odlaska u planinu i isposničkog i vancivilizacijskog života.

Eto, sutra bih mogao da pokrenem argumentovanu kampanju protiv automobila, parkirališta i asfalta, da vas teram da idete peške ili biciklom i da toliko smorim time, da svi iz revolta krenu da se vozikaju.

Na kraju, podržavam feministkinje , kompletnu gej (pa i brakove) i transdžender populaciju, sve one obespravljene i ugrožene, sve dok ne moram da slušam o tome svaki dan  ;)

Posle svega, čini mi se da ova tema zalazi delom u politiku i neću više ovde pisati...

Pozdravljam!

:mrgreen:

edit:

P.S. molim da se izreke tipa "za pobedu zla je dovoljno da dobri ljudi ništa ne urade" ne koriste. Verujem da svako ima svoju bitku da bije, na kraju, na to se opstanak i evolucija i svode.

Eh, da  :-[ moram još samo da dodam da sam imao gej gostiju, i da su bili jednako fino ugošćeni kao i ostali. Bili su mi mnogo neprijatniji neki drugi ("normalni") ljudi, koji su eto ispadali iz mog viđenja kućnog ponašanja, šetali se u gaćama, uvaljivali mi se mnogo više nego što je pristojno, smarali sa izlizanim pričama, ili se prosto nisu kupali pa je njihovo društvo bilo manje više nesnosno...

Borba se danas vodi na drugi nacin, jedan od nacina je agresivna kampanja koja nije usmerena ka manjini, koja je tolerantna vec ka vecini koja je uglavnom netolerantna prema odredjenoj pojavi u drustvu. Naravno postoji i kontraprodukt te kampanje, a javlja se uglavnom kod onih koji su bili tolerantni. Setite samo kampanja koje su prekrile nebo Srbije u poslednjih deset godina.

Secam se kampanje devedesetih lepse je s kulturom (nisam siguran da je bas ovako zvucao slogan), imala je odlicnu ideju samo cilj je bila manjina u tadasnjem drustvu (omladina koja je bila povampirena gledanjem tadasnje tv palme i tv pinka). Sta je izazvala? da vecina sada  ne zna ni da nabroji kulturne ustanove u svom gradu, da javna licnost izjavi da ce dovesti betovena u svoj grad (organizovati solisticki koncert). Tako je i sa ovom kampanjom usmerenoj na 60% populacije, s ciljem da svaka ojedinka ovog procenta za nekoliko godina potpuno zaboravi da je ikad bila homofobicna, ne zato sto je njihova svest sazrela vec jednostavno zato sto je to u trendu, tj. tako su rekli na TV.

p.s. izgubio sam nadu da ce se u ovoj drzavi konacno sve poceti raditi jednostavno i brzo, vec se i dalje nastavlja naopako i komplikovanije.

Guest
This topic is now closed to further replies.