December 26, 201212 yr @Rax Nisam jos cuo da neko podmicuje konduktere kad ide do Budimpeste ili Zagreba, cak i da podmite nase, morace da kupuju kartu u vozu od hrvatskih ili madjarskih, pa ce ih to skuplje izaci nego neka od specijalnih ponuda. Sveukupno jako sam malo korupcije video u medjunarodnim i poslovnim vozovima. Par puta sam bio prinudjen da idem tim vozom od Novog Sada do Beograda i mito koji sam dao kondukteru me je izasao vise nego karta u putnickom, plus sto sam ga dosta dugo ubedjivao. Onaj koji zeli da podmiti ide putnickim, tako da ne vidim logiku u tvrdnji da se ovi medjunarodni vozovi ukidaju zato sto niko ne kupuje karte. Sto se tice Zeleznica Srbije drago mi je da kupuju nove vozove i da se modernizuju, mozda jednog dana kad se sve to zavrsi necemo citati vesti poput one od skora da su se putnici posmrzavali u vozu za Sofiju, ili situacije kao sto je bila kad su bili blokirani putevi od strane poljoprivrednika, a zeleznica se na sav glas hvalila kako ce da pojaca polaske bas iz tog razloga, a umesto da pojacaju polaske izmedju Novog Sada i Sombora (na tim putevima je inace na svakih 10km bila blokada) i otmu putnike autobusima, cak ni oni sinobusi koji su trebali da idu po redu voznje nisu saobracali. Tim sinobusom se inace vozim jako cesto, i nikad nisam podmitio konduktera, retko kad sam i video da je neko to uradio, sinobus je uvek pun, ali nekad saobraca, a nekad ne, i na njega se zaposlen covek ne moze osloniti. Sto sve implicira da u zeleznici ima mnogo vecih problema od podmitljivosti konduktera, tj mnogo veceg lopovluka.
December 26, 201212 yr @ludiprasinar da, sa Keletija polaze. @gosnshofershajbna Podmićuju se kondukteri u međunarodnim vozovima bez problema u Srbiji, samo kad znaju da nema kontrole. Što se cene tiče, naravno da traže više nego u putničkom, ali u svakom slučaju manje nego što je cena za međunarodni. Da ne pričam ka Crnoj Gori...Po Mađarskoj i Hrvatskoj teško da se mogu podmititi kondukteri (mada može tu i tamo u Hrvatskoj), ali tu je uvek čika iz Nemanjine koji prodaje nekorišćene FIP legitimacije (koje su namenjene železničarima i članovima njihovih porodica za dž). Nije svakako to najveći problem, ali opet neću zbog toga pljačkati kiosk pod izgovorom da se pljačkaju banke, ako me razumeš...
December 26, 201212 yr @ludiprasinar da, sa Keletija polaze. Osam sa Keleti p.u. i dva sa Nyugati p.u.
December 26, 201212 yr Osam sa Keleti p.u. i dva sa Nyugati p.u. Ne polazi ni jedan sa Nyugatija, to je sa presedanjem na voz koji polazi sa Keletija.
December 28, 201212 yr ...koji prodaje nekorišćene FIP legitimacije (koje su namenjene železničarima i članovima njihovih porodica za dž). Jel su to one (bivse?) P-2,P-4 i P-6 legitimacije?
December 28, 201212 yr Gde to ima da se kupi i posto je? Takodje zainteresovana....ako ne moze dve,onda bar jedna!
December 28, 201212 yr Ne, to nije nikakv P-x, to je FIP. Namenjeno je za besplatna putovanja železničara i njihovih porodica po zemljama članicama FIP. Oni to dobijaju jednom godišnje, ako se ne varam, a mnogi to ne iskoriste, pa ih neki lik iz ŽS-a diluje za novac i stavlja u svoj džep. Cene su se kretale oko 35 za manje i 60 eur za veće države. Važi 3 meseca i za to vreme možeš da čekiraš 4 polja. Svako polje važi 2 dana. Mislim da je sad poskupeo tarifu. Znam da ima vrlo dobar promet i da verovatno zaradi više nego većina putničkih blagajni u Srbiji.
December 28, 201212 yr Ljudi, nemojte da se lozite. Te karte vaze uz legitimaciju koju nemate. Da, u Srbiji. U inostranstvu vaš potpis na karti i pasoš su dovoljni. Legitimacija u inostranstvu nema nikakvo značenje.
December 28, 201212 yr Istina je da retko traze ali je moguce da traze i legitimaciju i pasos kako bi proverili identitet. Rizik postoji pa sad ...
December 28, 201212 yr to je FIP. Namenjeno je za besplatna putovanja železničara i njihovih porodica po zemljama članicama FIP. Oni to dobijaju jednom godišnje, ako se ne varam, a mnogi to ne iskoriste, pa ih neki lik iz ŽS-a diluje za novac i stavlja u svoj džep. Cene su se kretale oko 35 za manje i 60 eur za veće države. Malo mi je ovo nejasno. Da li on "valja" karte sa imenima zeleznicara koji ne iskoriste, kako kazes, ili stavlja na korice ime njegovog "klijenta"? I jos nesto. Ako ides npr. u Prag, trebaju ti tri karte, za Madjarsku, Slovacku i Cesku. Da li on sve to naplacuje ukupno 35 evra?
December 28, 201212 yr Ljudi, nemojte da se lozite. Te karte vaze uz legitimaciju koju nemate. Da, u Srbiji. U inostranstvu vaš potpis na karti i pasoš su dovoljni. Legitimacija u inostranstvu nema nikakvo značenje. Pa nije bas bez znacaja. Sa legitimacijom se moze kupiti neogranicen broj karata sa popustom od 50%. To naravno ne ide na vec snizene karte, promocije i sl. vec na redovnu voznu cenu. Ali i clanovi porodice imaju to isto. Mislim, supruznik i deca.
December 28, 201212 yr Ne, karte su nepopunjene, tj. bez imena, na korice se samo potpiše korisnik karte. Cene koje sam napisao su po državi, dakle 35 x 3. Kada si rekao legitimacija, mislio sam na legitimaciju ŽS. Ti si mislio na FIP legitimaciju (daje popust 50%), koja nije isto što i FIP karta (besplatna vožnja). Sa korišćenje jednog od ova dva, nije potrebno drugo.
December 29, 201212 yr I sta sad? Kad dam pare Cika kondukteru u vozu ukinuce vozove zbog mene, a kad dam Ciki iz Nemanjine onda ce ŽS napraviti brze pruge?
December 29, 201212 yr evo, opet da vam se javi legalista i na ovoj temi ))) i mamahaker je takodje u pravu, manje je zlo dati kondukteru u vozu nego ovima iz nemanjine. kad bi poceli da ih prijavljujemo.......ali, nam da necete i znam da necete prijavljivari ni lekare, kao ni carinike,...i posle se cudimo sto nam je ovako, sve su to sitnice, ali nam se sve te sitnice polako lupaju o glavu. npr: ne dajem mito nikad i zato prodjem ko bos po trnju zahvaljujuci onima koji su navikli da sve probleme resavaju podmicivanjem...izbacite me sad sa foruma, nije me briga, znate i vi u sebi negde da sam u pravu, ali mitomanija nam je dosla kao genetski kod i pozeljan vid resavanja problema.
December 29, 201212 yr @hekata....mislim da ti je moj stav jasan,ali isto znam da su na*ebali svi oni koji su prijavili mito: Naplatne rampe,Institut u Kamenici......ja se ne stidim kad se pogledam u ogledalo ni malo....a imam puno godina da bih menjala svet...to je posao za vas mladje. Ja sam svoj posao zavrsila time sto sam pravilno vaspitala svoje dete u najgorim vremenima.Od mene dovoljno. A sigurno su to uradili i tvoji roditelji. Na zalost,nedovoljno za bolji svet. I ja sam besna kad se osvrnem oko sebe,ali ja vise snage nemam, a bila sam vrlo buntovna.Moja deviza je bila:NECU LJUBITI SVINJU U DUPE, MAKAR NIKADA NE JELA ČVARAKA! I platila veliku cenu.... A tebi samo mogu da poslajem
December 29, 201212 yr @hekata....mislim da ti je moj stav jasan,ali isto znam da su na*ebali svi oni koji su prijavili mito: Naplatne rampe,Institut u Kamenici......ja se ne stidim kad se pogledam u ogledalo ni malo....a imam puno godina da bih menjala svet...to je posao za vas mladje. Ja sam svoj posao zavrsila time sto sam pravilno vaspitala svoje dete u najgorim vremenima.Od mene dovoljno. A sigurno su to uradili i tvoji roditelji. Na zalost,nedovoljno za bolji svet. I ja sam besna kad se osvrnem oko sebe,ali ja vise snage nemam, a bila sam vrlo buntovna.Moja deviza je bila:NECU LJUBITI SVINJU U DUPE, MAKAR NIKADA NE JELA ČVARAKA! I platila veliku cenu.... A tebi samo mogu da poslajem Potpuno se slazem sa tobom. Ja sam bio SFRJ vojnik tj. dete socijalizma. Ali sada je drugi sistem u kojem vaze druge vrednosti. Da bismo opstali moramo se prilagoditi. Meni, priznajem, ide malo teze. I placam cenu.
December 29, 201212 yr Ti si mislio na FIP legitimaciju (daje popust 50%), koja nije isto što i FIP karta (besplatna vožnja). Sa korišćenje jednog od ova dva, nije potrebno drugo. Besplatna FIP karta se izdaje na osnovu legitimacije. Na legitimaciji je samo ime i prezime i overava se svake godine. Nema slike. Nesto slicno kao zdravstvene knjizice. Nemaju sliku i vaze uz licnu kartu. I kao sto ti niko ne trazi licnu kartu kod lekara tako ne traze FIP legitimaciju u vozu. Ali ako se desi ..
December 29, 201212 yr hekata je potpuno u pravu . U redu je izmuvati za kartu u Luvru ili minhenskoj Pinakoteci ili inim evropskim muzejima sa pokradenim blagom iz celog sveta, ali u nasoj zemlji podmicivanjem drugih praznite svoje dzepove. Zato sto ne platite kartu ŽS platu nece dobiti radnik u ŽS, pa ce onda RS naštampati pare da nadoknadi neisplaćene zarade, zbog toga ce budžet da poraste, a onda će uzeti još jedan kredit i.... Mamahaker, ako ovo pročita tvoje dete i ono će usvojiti takav način razmišljanja, a to onda nije dobro vaspitanje. I ja mnogo volim čvarke, (više od čokolade ), ali plaćam cenu.
December 29, 201212 yr Besplatna FIP karta se izdaje na osnovu legitimacije. Na legitimaciji je samo ime i prezime i overava se svake godine. Nema slike. Nesto slicno kao zdravstvene knjizice. Nemaju sliku i vaze uz licnu kartu. I kao sto ti niko ne trazi licnu kartu kod lekara tako ne traze FIP legitimaciju u vozu. Ali ako se desi .. U praksi ne traži niko, znam ljude koji su celu Evropu tako proputovali. Ako imaš FIP kartu to na papiru podrazumeva da imaš i FIP legitimaciju, i kondukteru je karta dovoljna.
December 29, 201212 yr Potpuno se slazem sa tobom. Ja sam bio SFRJ vojnik tj. dete socijalizma. Ali sada je drugi sistem u kojem vaze druge vrednosti. Da bismo opstali moramo se prilagoditi. Meni, priznajem, ide malo teze. I placam cenu. To je najveća greška u razmišljanju. Onaj ko popusti pred masom je i sam masa.