Posted May 5, 2009 Da li neko zna koliko treba da prodje vremena od prvog poziva za sluzenje vojnog roka do izdavanje poternice? Imam 27 godina i u jako sam zeznutoj situaciji... Ne znam nista o ovome pa ako neko moze da mi da bilo kakav savet i odgovor kako idu te administrativne vojnicke gluposti neka mi javi... Planirao sam jako lep put na bliski istok (Sirija i Liban) ovo leto ali me mnogo muci da me ne vrate a granice i strpaju u neku kasarnu Hvala .gif' alt='::'> Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2009 Konkretno to iskustvo nemam, ali mozda ti naredno pomogne. Dok sam sluzio vojsku, zvanicno nisam smeo da napustam zemlju bez trazenja posebnih potvrda itd...anyway, vise sam bio u inostranstvu no sto sam bio u VJ tokom odradjivanja duga drzavi Dakle moja i iskustva meni bliznjih govore da ne postoji nikakva saradnja VJ i granicnih sluzbi po pitanju ljudi koji se uteruju u sluzbu Mada, cudi me da ne odes sam da se prijavis na sluzenje roka...ipak je to tvoje pravo koje ti NIKO ne moze oduzeti Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2009 Hvala na opgovoru Znam da nekada te sluzbe ne saradjuju ali ipak ne bih da rizikujem i proveravam da li su sada pocele da saradjuju... Moj konkretan problem je taj sto ja vec imam pet poziva iza sebe i treba da mi stigne tuzba za sluzenje vojnog roka nakon cega se izdaje poternica! prosle godine sam bio na sluzbenom putovanju u Ceskoj i dobio sam vizu i presao granicu bez problema, mislim da mi je sada malo zeznutije... Zasto se nisam sam prijavio da sluzim vosku jer radim u drzavnoj sluzbui i otvoren mi je konkurs da me prime za stalno (znas kako je dugacka procedura za primanje ui drzavnim organima). konkurs mi je otvoren i cim se to zavrsi i dobijem resenje prijavicu se sam jer me posao ceka, a ako sada odem propasce mi posao... U svakom slucaju hvala jos jednom, i to je neka pomoc... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2009 Samo ti teraj svoju priču... Ja sam 27mu prošao pre koji godinu, i još uvek uredno stižu pozivi za vojsku jednom u tri meseca u koju naravno nemam nameru da idem ni 'vako ni 'nako. Odem vratim im poziv i to je to. Poslednji meni poznat slučaj zbog izbegavanja obaveze bio je protiv Divca pre koju godinu čini mi se. U međuvremenu naravno živiš normalno ka i običan svet, što znači ideš i vraćaš se okle i kad oćeš. Pozdrav. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2009 Xexexexexexexexex Ma mozda si u pravu, ko zna! J a jos nisam cuo ni za jedan slucaj da je neko uhvacen na granici ali mi je opet malo frka... Raspitujem se, sabiram, oduzimam pa cemo videti sta dalje... Pozivi stizu, nema da fali, samo sto ne zivim na adresi gde sam prijavljen tako da ne mogu da me nadju Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2009 Ama provereno... Isao sam od Baltika do Kaspijskog mora sa sve pozivom u rancu ;-) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2009 brate jel se ti salis pa u vojsku vise ne ide niko ko nece.. kad bi oni sve to procesuirali i tuzili, trebao bi im ceo pravni sistem srbije, na bar 10 godina....a oni imaju odredjene samo 2-3 sudije koji se bave vojnim pitanjima.... ja ne znam nikog iz mog okruzenja da je isao, a svi imaju oko ili preko 30 godina.... samo se ne javljaj na nikakve pozive, primi i stavi u fioku... i pici gde hoces, dok ti stignes na poternicu, nece vise ni postojati drzave kao subjekti prava Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2009 Onda sam ja jedina budala koja sluzi vojsku, mlati se 8 sati dnevno i trazi dozvolu od Ministarstva odbrane da bih putovao i to samo za vreme redovnog odsustva Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2009 Jesi li probao Mileta Rentabubrega? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2009 Evo prostog resenja: Da li poznajes i jednu osobu koja je osudjena ili osudjivanja za neodazivanje na vojni poziv? Da li poznajes osobu koja poznaje neku osobu da je osudjena ili osudjivana za neodazivanje na vojni poziv? Da li poznajes osobu koja poznaje neku osobu koja poznaje tamo neku osobu da je osudjena ili osudjivana za neodazivanje na vojni poziv ? Da li si ikada cuo da je neko u Srbiji osudjen za neodazivanje na vojni poziv? Cak i svi oni koji su dezertirali sa ratista od 1990 pa sve do jedinice iz Krusevca 1999 do jednog su amnestirani. Zakljucak donesi sam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2009 E sada mi je laske Moj kolega sa posla je dobio presudu ali je uspeo da se izvlaci jos pune dve godine i putovao je sve to vreme! Mene jedino ohrabruje cinjenica da putujem vozom i da carinik i policajac prolaze kroz voz i udaraju pecate, znaci nema kompijuterske provere! Hvala vam ljudi puno, zakljucak je idem i to je to Pozzdrav svima i srecan put Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 6, 2009 Мене су јурили десетак година да ме РЕГРУТУЈУ, за то време сам путовао опуштено. Међутим, пошто сам имао фрку у приватном животу, отишао сам у цивилку и ево још месец дана. Али док сам путовао по Шпанији и Турској, са мном је путовао и другар који је био на служењу цивилне војске, без икаквих проблема је могао дизлази из државе, дакле и да одеш у цивилну војску и ако будеш имао блажи третман тамо, опет нема фрке. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 7, 2009 Ja sam bio u inostranstvu dok sam bio u redovnoj vojsci. Dosao kuci na vikend i pravac u Budimpestu na koncert. A i moj drugar koji je bio na civilnom je isao u inostranstvo sa mnom. Znaci, nisu umrezeni. Ali ako civilna policija traga za tobom zbog toga sto je protiv tebe pokrenut krivicni postupak za izbegavanje sluzenja vojnog roka, onda je to druga prica. Oni cuvaju granicu... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Hvala kolosus Slazem se sa tobom potpuno! Znaas problem je sto jos nema poternice zamnom ali je ocekujem uskoro... Mislim da je jedini nacin da predjem granicu vozom jer u tom slucaju nema kompijuterske provere (maticni i ostalo), vec samo carinik i pandur lupaju pecate u pasos! Najlakse je da se raspitam da li je izdata poternica i da u slucaju da jeste odustanem od puta sa velikom zaloscu, a novac koji sam dao za vizu mi je dosta lakse da prebolim... Pozz! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Evereste, da ne ispadnem "majstor kvariš" oko cele priče, ali povedi računa da nekada i ti policajci u vozu motorolama pozovu kancelariju da im provere neko ime i matični broj. Naravno, sve to se ne dešava svim putnicima, ali ume da se zalomi, jbg... Kao što si i sam rekao, najbolje ti je da proveriš da li je izdata poternica pa onda na miru da kreneš na put. Pošto sam ja malo stariji, imao sam slično iskustvo 1996. I ja sam bežao od vojske, ali tada je to bilo malo ozbiljnije vreme. Sakupio sam nekih 4 do 5 čuvenih belih kartončića ali sam ih uvek ignorisao. I, pođem te 1996. na zimovanje u Rumuniju, autobusom. Na granici policajac uzme nekoliko pasoša od nas, po godinama "sumnjivih". Iskreno, nije mi bilo nimalo svejedno i skoro da sam počeo da se opraštam sa prijateljima, tu na licu mesta. Međutim, isti policajac je uredno vratio sve uzete pasoše te smo nastavili putovanje. Izgleda da ni u to vreme nisu bili informativno povezani. Doduše, meni vojna policija nije dolazila na vrata i nisu bili pokrenuli nikakav zvanični postupak. Ali opet, i tada im je itekako trebalo regruta. Dakle, suma sumarum, proveri to oko poternice (da li postoji) i srećan put. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Da, da Racunam prvo da nece izdati poternicu za mene do tada, a onda se uzdam u srecu da necu bas ja biti taj kojem ce da provere maticni broj! Mozda bi mi pomoglo maskiranje u finog momka strebera (naocare vec nocim ), ko zna! Ovo za godiste rodjenja si skroz u pravu, kada vide kada sam rodjen bice im sumljivo... Samo da vojni odsek ne radi svoj posao na vreme i da nema poternice, sve ostalo je vec lako! Hvala na savetu! Srecan put Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Ma niko ziv danas ne bezi od vojske, svi idu na civilno sluzenje. Cak i likovi u vojnom odseku koji su nekada trenirali strogocu na nama koji smo donosili potvrde sa fakulteta radi odlaganja vojske, sada nagovaraju na civilno sluzenje. Vojska je degradirana do krajnjih granica i niko ih nista ne pita, tako da nema provera. Ja sam u sumnjivih godina, presao sam granicu u poslednjih 5 godina bezbroj puta i nikada me niko nije proveravao, pa ni kad sam stvarno bio vojnik u pravoj vojsci. Prema tome, ako nema krivicnog postupka pred okruznim sudom u Beogradu (mislim da su jedino oni nadlezni za vojna krivicna dela), putuj igumane... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Necu ni ja da vezim doveka... Cekam da mi se zavrsi konkurs i da me prime za stalno na posao i odmah posle toga odoh u vojsku jer imam jednu stvar zavrsenu, posao me ceka kada se vratim nazad... kao sto rece samo da me krivicno ne gone i odoh ja, ali vraticu se Ziveli Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Necu ni ja da vezim doveka... Cekam da mi se zavrsi konkurs i da me prime za stalno na posao i odmah posle toga odoh u vojsku jer imam jednu stvar zavrsenu, posao me ceka kada se vratim nazad... kao sto rece samo da me krivicno ne gone i odoh ja, ali vraticu se Ziveli e izvini evereste, ali ja sam stvarno iznenadjen da ti koji koji radis u drzavnoj sluzbi ne znas neke stvari.. prvo, zar mislis da se poternica pokrece tek tako prvo mora vojni odsek da ispita slucaj, prosledi ga sudu, i kad tamo stigne na sud, onda ga oni procesuiraju, i posalju ti poziv za predsaslusanje...ako se ne javis, organizuje se sudjenje, na koje ti uredno stize poziv...Ako se ne odazoves na sudjenje, onda se izdaje poternica za privodjenje sudu, tj. da policija nekako mora da te dovede na sledece rociste.....sve je isto kao i u normalnom pravnom postupku.....a i sam znas koliko ta cela procedura traje......cak i da je tvoj odsek najazurniji na svetu, ostali postupak u sudu traje bar godinu dana dok ti ne stigne poziv na sud.....a imajuci u vidu koliko je slucajeva pred sudom, i da sve to rade samo 3 sudije, onda kapiras da postupak traje mnogo duze.. takodje, sami vojni odseci ne salju odmah tvoje papire na sud, jer znaju da su sudovi pretrpani, vec uglavnom cekaju da se ljudi pojave, valjda racunajuci na njihovu savest( ili zbog dobijanja stalnog zaposlenja ako firme traze, ili sta god), a to cekanje je uglavnom do zakonom propisanih granica do kad moze da se sluzi vojska, tj. do 35 godina... i nije tacno da sad svi trce u vojsku i da nema slucajeva izbegavanja, jer i ta civilka ti oduzima nepotrebno vreme, a pogotovu davati nesto dzabe drzavi koja tebi nije obezbedila nista, jos je jedno moralno pitanje.... tako da, uopste mi nije jasno o cemu se ovde raspravlja... neka se javi bilo ko ko zna nekog za koga je izdata poternica...........i onda mozemo da nastavimo pricu heheheh Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Bam-bam takav si mi vetar u ledja dao sada Radim u drzavnoj sluzbi ali nisam pravnik i nikada do sada nisam bio sudska musterija Moram reci da si u pravu potpuno za sve sto si rekao tako da mi je sada mnogo lakse. Ovaj put mi mnogo znaci i zbog ljudi koje idu i zbog mesta pa sam prilicno nervozan i znatizeljan da se raspitam sve sto mogu pre polazaka da ne bude kasno... Hvala vam svima koji ste ucestvovali u ovoj temi. Pomogli ste mi mnogo Srecan put Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Velika glupost je reći da u vozu ne može biti kompjuterske provere. Mislim... Ali najverovatnije ćeš dobiti samo pečat. U tim 'kriznim godinama' ni jednog trenutka mi nije padalo napamet da će me neko zaustaviti na granici. Imam posao na kome sam već 6 godina, i pustili bi me i na dve godine ako treba, ali 6 ili 9 meseci da ne primam PLATU (ili nešto na ruke) i da se maltretiram celi dan?! Ae bre... nije to za mene, to je više za one ... Mislim, ne želim nikoga da vredjam, ali država me je toliko puta nasamarila, tako da sam sada ja nju. Svaki put kada sam bio potpuno lojalan državi ispadao sam magarac. I dalje poštujem sve zakone i propise koji imaju logiku, a ove ostale jok - tipa vojske, građevinske dozvole ili ti svega onog što svi ostali krše a samo blesavi (pošteni) poštuju. Prastari zakoni. Nek ide u vojsku ko oće, mene ta institucija neće videti zasigurno, dojadilo mi je da više budem magarac. Što ne uvezoh nešto iz Crne Gore... tada sam još bio pošten... eeeee... A koliko vidim Evereste, ti bi još uvek to sve da ispoštuješ i ne bi da se kačiš sa zakonom... Ako, tako sam i ja mislio u 27... Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Marklar kada kazem da nece biti kompijuterske provere mislio sam da nije kao kada ides autobusom ili avionom pa svaki pasos posebno pregledaju... Mogu da provere maticni broj ali ne svakom, bilo bi to predugacko! Znas kako je rekao Branko Radicevic - nikada ne diraj u struju i drzavu, uvek se opeces... Delim tvoje misljenje da je vojska gubljenje vremena i jedno veliko sranje i govorio sam da me nece videti nikada, ali jos mi je teze da se skrivam kao mis i bezim od vojske! Umara me bezanja brate, samo zbog toga, inace vojska je cisto gubljenje vremena Sto se tice zakona, ja sam drzavni sluzbenik i ucen sam i posao mi je da ih postujem i teram druge na isto koliko god mi zvucali glupo i besmisleno! Pozz Velika glupost je reći da u vozu ne može biti kompjuterske provere. Mislim... Ali najverovatnije ćeš dobiti samo pečat. U tim 'kriznim godinama' ni jednog trenutka mi nije padalo napamet da će me neko zaustaviti na granici. Imam posao na kome sam već 6 godina, i pustili bi me i na dve godine ako treba, ali 6 ili 9 meseci da ne primam PLATU (ili nešto na ruke) i da se maltretiram celi dan?! Ae bre... nije to za mene, to je više za one ... Mislim, ne želim nikoga da vredjam, ali država me je toliko puta nasamarila, tako da sam sada ja nju. Svaki put kada sam bio potpuno lojalan državi ispadao sam magarac. I dalje poštujem sve zakone i propise koji imaju logiku, a ove ostale jok - tipa vojske, građevinske dozvole ili ti svega onog što svi ostali krše a samo blesavi (pošteni) poštuju. Prastari zakoni. Nek ide u vojsku ko oće, mene ta institucija neće videti zasigurno, dojadilo mi je da više budem magarac. Što ne uvezoh nešto iz Crne Gore... tada sam još bio pošten... eeeee... A koliko vidim Evereste, ti bi još uvek to sve da ispoštuješ i ne bi da se kačiš sa zakonom... Ako, tako sam i ja mislio u 27... Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2009 Ok, poštujem tvoje mišljenje. Samo mala digresija... nit se skrivam nit bežim ko miš, živim jednostavnim životom i ignorišem pozive, tačnije ne razmišljam o vojsci uopšte sve dok se ne pojavi ovakva neka tema. Sve najbolje! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2009 Ovde se prica o dva potpuno razlicita scenarija: 1) Nemogucnost putovanja zbog poternice zbog neodazivanja na vojne pozive. Kao sto neko rece, da bi se poternica izdala, potrebno je da VO prosledi zahtev nadleznom tuzilastvu, i zatim da stigne sudski poziv (ne vojni) i tek nakon neodazivanja na takav poziv moze da se raspisuje nekakva poternica kada istrazni sudija tako naredi. Sto, inace, ne radi tako brzo, posebno ne u ovim slucajevima, ako oni uopste sada stizu do sudova... U prevodu, nema sanse da ne znas da si na poternici. 2) Putovanje u inostranstvo za vreme sluzenja regularnog / civilnog vojnog roka. U pravilima stoji da je zabranjeno ici u inostranstvo za vreme dok je neko "u vojsci", cime se otvara prostor za kreativno tumacenje da li to uopste vazi za civlinu sluzbu. Medjutim, svi se ponasaju kao da vazi. Ipak, lica koja sluze vojni rok nisu ucinila nista pogresno, pa da imaju neki red flag u policijskom kompjuteru, niti su na nekakvoj listi ili poternici... Drugim recima, nemate apsolutno nikakav problem da prelazite granicu sa sve detaljnim proverama dok ste u vojsci, samo da vas u vojsci za to vreme ne traze Ali, onda je svejedno jeste li u Beogradu, Novom Sadu ili Londonu. Ja sam najmanje 10 puta napustao zemlju za vreme vojske i skoro svaki put su mi kucali JMBG u komp... Konacno, strane ambasade odnosno izdavanje viza nema apsolutno nikakve veze sa celom ovom pricom i to njih ne zanima, niti su im uopste podaci te vrste dostupni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2009 U pravilima stoji da je zabranjeno ici u inostranstvo za vreme dok je neko "u vojsci", cime se otvara prostor za kreativno tumacenje da li to uopste vazi za civlinu sluzbu. Gde si video ta "pravila"? Bas me zanima da to iscitam! Ja mislim da je jedini problem koji moze da iskrsne kad odes negde u inostranstvo da ti se nesto desi tamo. Jer, onda ces prvo ti nadrljati, a potom i tvoje staresine u vojsci. Zato je njima prpa da te puste na rec. Resenje lezi u tome da im ne kazes Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites