Island u januaru - aurora borealis

7 posts in this topic

Pozdrav svima, da li je neko zainteresovan da ide da vidi severna svetla tj auroru borealis? Putovanje u januaru, nekoliko dana. Put je jeftin a smeštaj skup, ali ako se podeli nije strašno. Postoji let preko Londona (treba viza) i tu povratna karta treba da bude oko 70e (odlazak 20.01. povratak 27.01.) na relaciji Beograd - London - Rejkjavik - London - Beograd, postoje i letovi iz Beča i Budimpešte koji su skuplji ali idu direktno pa UK viza nije potrebna. Smeštaj za 5 dana je oko 550e u Rejkjaviku, to bismo podelili u zavisnosti koliko ljudi se javi. Ako baš ne odgovara januar onda može malo ranije ili kasnije ali da bude zima. Bilo ko je dobrodošao za dogovor i predlog.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih samo da vas pripremim na mogucnost da ih ne vidite (posto zavisi i od samog sunca, kao i vremenskih prilika na lokaciji), pogotovo ako je kratak put.

Ovo govorim iz iskustva nekog ko je probao tri puta i propustio svaki put (Bodo, Svalbard, Rovaniemi) - poslednji put za nekih 20-ak minuta :(

Pripremite aplikacije koje prate pojavu aurore, kao i prognoze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onda sam ja baš imala sreće, našla sam ih gde god i kad god da sam ih tražila, mada proces jeste uključivao višečasovno smrzavanje :)

Savet koji nisi tražio/la: Ne znam kakav smeštaj imate i kako planirate u lov na auroru, ali vidim da je sve popularnije (a i jeftinije od smeštaja) iznajmiti na više dana kombi koji je prilagođen za spavanje i tako obilaziti Island. Ima naravno i grejanje. Konkretno za auroru mislim da je dobra ideja jer je poenta da budete u što mračnijem mraku, što dalje od bilo kakvog grada. Mada sam videla polarnu svetlost i u samom Rejkjaviku, nije mogla da se uporedi sa spektaklom koji može da se vidi u mraku - izgledala je kao jadni beli tračak svetlosti spram "vatrometa" - aurore u sred ničega. 

Mislim i da je dobra ideja i jer tako niste vezani za Rejkjavik koji inače nije posebno interesantan, naročito spram svega drugog na Islandu.

Edited by golosina

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja se vratio pre 2 nedelje. Platio avion iz Milana 10 eur.

Sve je preskupo. Transfer od aerodroma je 23 eur u jednom smeru do Rejkjavika, a 30 eur ako hoces na posebnu adresu u gradu.

Ima povoljan hostel, nije los.

 

Sve je inace bas preskupo

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Išao bih ja na Island u februaru, ali preko Budimpeste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo, ako jos uvek tražiš saputnika nas dve planiramo put u istom periodu iz Budimpeste pa ako ima mesta možemo se čuti...pozdrav 😊

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala svima za interesovanje, ja sam put odložio na neko vreme, svima koji idete srećan put i javite kako je bilo!

Sent from my SM-N986B using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.