Followers 0

Fatima

1 post in this topic

Posebna pohvala žirija na konkursu "Spasimo putopis" 2022. — Pored vrata stare knjižnice, lica uokvirena plavom maramom strpljivo je čekala Fatima. Izašli smo iz sjene, a ona se postavila ispred nas. – Daj kupi nešto u nje, prati me već tri dana– rekao je Toni. Oči su joj bile kestenjasto smeđe, a lice preplanule puti, sa sjajnim, zaobljenim obrazima i punim usnama. Pogledala me s nekom neobičnom sigurnošću. Bila sam uvjerena kako zna da Toniju ide na živce. Osmjehnula sam joj se, a ona mi je uzvratila osmijeh i započela hodati za nama. Bila je potpuno prekrivena tkaninom u modrim nijansama koja se savijala kako je koračala. Koliko bi mogla imati godina, pomislila sam u sebi. – Šta želi? – upitala sam Tonija.
– Mislin da ima neki dućan, ponavljala je butik, butik. Slušala nas je i dalje pješačeći za nama. Izgledala je kao da joj je svejedno što ne zna kamo ide i što razgovaramo njoj nepoznatim jezikom. – Ostat ću ja ipak malo s njom – rekla sam Toniju, a Fatima se zaustavila kao da me je...

Pročitajte Fatima