Followers 0

Ta divna varoš Hongkong

2 posts in this topic

Varoš Viktorija podignuta je na osojku brda ispod tvrđave, te s toga ima, kao svi amfiteatralni gradovi, svoje uzdužne, ravne, i poprečne, manje više strme, ulice. Najšira među prvima je donja što ide duž pristaništa, i tu su glavna stovarišta hineske robe, ali ima prodavnica i po gornjim ravnim ulicama, samo što one gore služe više za dnevne podmirice stanovnika. U poprečnim ulicama su kuće za stanovnike, u donjim delovima varoši veće za imućne trgovce, a idući naviše sve manje za siromašnije radne staleže. Kuće su, osim velikih državnih i privatnih zdanja na ulasku i na istočnom delu varoši gde žive Evropljani, mahom drvene konstrukcije ali ukusna oblika što sve imaju svoju verandu i otvorenu terasu, te se gotovo iz svake ima pogled na more. Istočna strana varoši, što udara na park, ima veoma ukusno, pa i raskošno zidanih kuća, kao svuda na Istoku što ima takozvani „evropski kraj“ varoši. Osobito su ukusni vrtovi kraj njih, a to je delo hineskih ruku. […] Ako je evropski kraj varoši zanimljiv sa svoje...

Pročitajte Ta divna varoš Hongkong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako zanimljiv tekst, narocito iz perspektive stereotipa i uobicajenih predrasuda, koje ocigledno evoluiraju i cak danas protivrece onim iz relativno (ne)davne proslosti. Izdvojio bih u tom kontekstu ova 2 pasusa:

"...Daleko bi me zavelo, da se pustim u nabrajanje svih rukotvorina hineskih i finoće pojedinih: da pomenem svilene marame što se mogu nositi u orahovoj ljusci i batistene što se svetle kao sušta svila. Ko hoće da vidi takve stvari može ih danas naći na svima većim trgovima evropskim: samo treba da zna razlikovati haljkavo izrađenu japansku robu, kojom su danas poplavljeni ti trgovi, od elegantne i solidne hineske koja se zarad skupoće još slabo izvozi.

A šta ću da rečem o hineskom porcelanu? Ta Hinezi su ga davna imali, kad se u Evropi jelo iz zdela i kalajlija. Hrišćanska Evropa živela je vekovima životom varvarskim i ne znajući ništa o kulturnom životu istočnih naroda. Trebali su da dođu Turci, da pokažu svojim svilenim šatorima i persiskim ćilimovima raskoš istočnog života nama zapadnjacima, koji smo se odevali i još se odevamo suknom i štavljenim ovčjim runom. Pipljivi dokaz odlučenosti i zastoja u sredovečnoj Evropi daje nam baš porcelan, koji je morao kod nas da bude ponovo pronađen, iako se među misirskim i rimskim ostacima nalaze porcelanske utvari, očevidno hineskoga porekla. U Engleza i danas reč „Čajna“ (China) znači i Hina i porcelan, a to verovatno datira od prvoga pohoda njihova na Istok, dakle pre no što je Betiher, tražeći u zemlji zlato, pronašao porcelan..."

Edited by Dragance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0