Followers 0

Litvanija - Letonija - Estonija

18 posts in this topic

Prvi post a vec vec otvaram temu...

Posto InterRail ne vazi za ove 3 zemlje, sta vi mislite, koja je najbolja varijanta da povezem Vilnjus, Rigu i Talin? Da li je voz osetno jeftiniji od autobusa? I da li npr. autobusi dosta chesto saobracaju? Sve u svemu kakav je cost-benefit za putovanja na ovim relacijama?

Da napomenem da moram da udjem u Litvaniju pa onda na sever a posle nazad...

ja sam recimo kartu od talina do rige platila 19 evra busom. busevi saobracaju na svakih 2 sata recimo. sve u svemu dosta cesto.

Da odgovorim sam sebi, izgleda da je iz Varshave za Vilnjus voz nekih 7 evra jer se sa InterRailom placa samo put kroz Litvaniju, to mi je OK za pocetak.

Bio sam na desetodnevnom putovanju u ove tri zemlje za Novu godinu pa ako neko planira put u skorijoj budućnosti, tu sam da napišem sve što vas zanima. 

4 hours ago, AleksaSRB said:

Bio sam na desetodnevnom putovanju u ove tri zemlje za Novu godinu pa ako neko planira put u skorijoj budućnosti, tu sam da napišem sve što vas zanima. 

napisi obavezno, sve nas zanima, ne ide mnogo ljudi tamo..

Kakav je opsti utisak, da li si bio samo u gradovima ili i po prirodi? Opisi malo gde si sve bio..

Ja imam nekoliko drugova Litvanaca, ali nikako da odem tamo...

Vrlo rado. :) Što se tiče troškova puta, leteo sam iz Beograda za Talin preko Varšave i iz Viljnusa preko Varšave za Beograd LOT-om za 150 evra. Tokom planiranja puta shvatio sam da sam prilično povoljno prošao sa avionskim kartama jer se radilo o periodu katoličkog Božića i Nove godine. U Talinu sam bio u apartmanu a u Rigi i Viljnusu u hotelu. Vrlo pristojno, čisto, sa doručkom u poslednja dva grada i prilično povoljno. 

Kada je reč o poređenju ova tri grada, najviše mi se dopao Viljnus zatim Talin i na kraju Riga. Viljnus me je totalno oduševio svojom uređenošću, čistoćom, pristupačnim cenama (rekao bih pogotovo za lokalce jer na kraju dana ipak oni tu žive) i celokupnom energijom. Talin ima autentičnu arhitekturu i lep božićni market a Riga mi je takođe bila simpatična ali mi se najmanje dopala iako je koncept dočeka Nove godine bio super - šest trgova, šest stejdževa sa različitom muzikom. U Rigi mi se najviše dopala arhitektura koja se odnosi na Art Nouveau (posebno Audeju ulica i deo oko nje). 

Od ova tri grada najskuplji je Talin te npr. hrana u ok restoranu je 25-30 evra po osobi, ukoliko hoćete da vas oderu kao turistu u restoranu Olde Hansa onda računajte da ceh može ići i duplo od gore napisanog. Kafa je 3 evra, kuvano vino 6 evra, veliki obrok na božićnom marketu (dve grilovane kobasice, kiseli kupus, krompir i hleb) 16 evra, magnet recimo od 4 evra...Riga i Viljnus su daleko pristupačniji sa cenama. 

Mislim da su ljudi prilično zadovoljni životom u te tri zemlje (u nekoj manje u nekoj više) što sam posle potvrdio čitajući u nekim zvaničnim izveštajima na internetu. Sva tri grada su po meri čoveka a tu pre svega mislim na Viljnus. Gradski prevoz sam koristio samo u Rigi jer možete sa jednog kraja grada na drugi stići BOLT-om za male pare. Sigurno sam se desetak puta vozio i nijedna vožnja me nije iznela više od 10 evra tj. najskuplja je bila 9 evra od aerodroma u Talinu do smeštaja u centru u (po)noćnoj tarifi.

Voda sa česme je ne samo ispravna za piće već i zdrava. Hrana me nije oduševila mada nisam ni očekivao nekakve kulinarske mađije. Široko je rasprostranjena riba pogotovo u Talinu i Rigi s tim da Talin pokušava da se pozicionira kao srednjovekovna bajka tako da vrlo često možete naiči u restoranima na divljač. 

Temperatura: Hladno i hladno. U Viljnusu je bilo minus 18 u jednom trenutku a u Rigi minus 15. 

Između ova tri grada sam koristio autobus kompanije LuxExpress. Divno i praktično iskustvo za relativno male novce. Talin - Riga 16 evra i Riga - Viljnus 14 evra. Video sam da neretko imaju karte i za 5 evra na ovim relacijama i pažljivo sam čekao promo na njihovoj aplikaciji međutim pošto je bio udarni termin ovo su bile najpovoljnije cene. Autobus ima wifi, besplatnu kafu, player na kome možete gledati film, slušati muziku...udobna sedišta i čist i uredan wc (nažalost ovo bi trebalo da se podrazumeva ali znamo da to kod nas nikada ne funkcioniše). 

Činjenica u koju sam se uverio na licu mesta jeste da prilično ne vole Ruse i to otvoreno pokazuju, iako je skoro 30% stanovništva u svakoj od tih zemalja rusko. U tom smislu su kurčeviti jer na svakom koraku su ukrajinske zastave, bilbordi, transparenti podrške Ukrajini ispred ruske ambasade u Talinu a opet sa tolikim procentom istih tih Rusa žive zajedno. Mislim da im je za taj stav dosta doprinelo članstvo u EU a pogotovo u NATO-u. 

Nisu mi odali utisak ljubaznih osoba kako u supermarketima, restoranima tako i prilikom vožnje taksijem ili gradskim prevozom. 

Najviše turista u Estoniji ima iz Finske (logično, prekoputa su) dok u Letoniji i Litvaniji preovlađuju mahom Nemci i Britanci. 

Dok sam putovao između gradova mogao sam da primetim da je priroda mahom dosadna, ravno bez neke bujne vegetacije...skoknuo sam i do Jurmale u Letoniji...ok je ali ništa posebno zimi. 

Sve u svemu, odlično iskustvo koje bih opet ponovio kako zimi jer su im božićni marketu odlični a opet nisu izvikani, ima snega i tog osećaja da je zaista zimsko godišnje doba tako bih otišao i na leto da vidim kako ti gradovi izgledaju tada. No, sledeće što me čeka je Stokholm i Oslo krajem februara. 

Toliko od mene. Šta god želite još da saznate, tu sam. :)

Hvala, bas lep opis..Samo me jos zanima kako si se snalazio sa natpisima, da li je sve na njihovim jezicima ( koji izgledaju jako tesko) ili pise i na drugim jezicima, tipa engleski nemacki ? 

bio sam jednom davno u Talinu na kratko i tad mi se ucinio jako skupim...Ali znaci ova druga dva su dosta jeftiniji , kako kazes...a jesi li zapamtio neku lokalnu klopu koja je specificna, a da ti se svidela?

A sto se Rusa tice, to traje jos iz istorije, pogotovu otkad su ih okupirali sovjeti posle izmedju dva svetska rata, tad je i dosta ljudi pobijeno... a i Litvanci su se stalno kroz istoriju klali sa Svedjanima, Rusima i Poljacima, jer su tako mali izmedju tih velikih naroda, i svi su hteli da ih izbrisu...dobro su se i odrzali ( nesto tipa Crnogoraca na Balkanu)

Što se tiče natpisa, iskren da budem, nisam ih ni primećivao jer kako koristim google maps tako više ne tražim pravac i smer na ulici. Što se tiče natpisa samih ulica mislim da mi je to bilo lako za snalaženje. Estonski, letonski i litvanski  govorni  jezik teško da bih uspeo da prepoznam negde izvan tih zemalja jer nekako čudno zvuče. Od klope...hmm...možda su mi najbolje bile krvavice u Rigi, to mi je baš ostalo u sećanju kao nešto zanimljivo i ukusno. U hotelu sam jeo mariniranu sirovu haringu mada haringa je raspostranjena od Holandije do Finske. Fast food je u 90% slučajeva kebab ili hačapuri. I da, shvatio sam da je kod njih supa obrok a ne najava za glavno jelo kao kod nas. 

Joj, meni ta Litvanija bas nesto nije legla kad sam bio. Viljnus i Kaunas sam posetio i jos neki manji gradic. Mislim svakako lepo je videti, proci gradom i sve. Nego sam imao osecaj da nisu bas previse druzeljubivi ti Litvanci, mada mozda gresim 5-6 dana ne moze biti previse merodavno. Dok recimo dva dana u Minsku, grad realno par koplja ispod ali mi je mentalitet ljudi nekako vise odgovarao. 

Meni Viljnus bio bezveze skroz prije 5-6 godina. Totalni hipsteraj na sve strane, kraft piva i artizanske kafe u svakom drugom lokalu. Kao da su se previse trudili da budu kul i privlacni turistima.

Odlican info :)

Sada kada si vec osetio svaki grad, koliko dana verujes da je dovoljno za svaki? 

Ne znam da li je pitanje upućeno meni ali moj odgovor je da u svakom provedeš tri dana biće ti sasvim dovoljno. U Talinu možeš i kraće ali vredi da se ostane koliko sam napisao. :)

4 hours ago, AleksaSRB said:

Ne znam da li je pitanje upućeno meni ali moj odgovor je da u svakom provedeš tri dana biće ti sasvim dovoljno. U Talinu možeš i kraće ali vredi da se ostane koliko sam napisao. :)

Da,da..tebi :) Koliko ranije su kupio karte u odnosu na putovanje? Vidim da su trenutno karte oko 300 eur sa presedanjem a generalno mi se cini da su februar i mart najpovoljniji po pitanju cena avio karata

Edited by loknasta

Kupio sam karte početkom Oktobra a leteo sam za Novu godinu. Mislim da je 300 evra previše da plaćaš za tu relaciju. Ukoliko nisi isključivo rešila da putuješ u Februaru i Martu, pogledaj sajt AirBaltic-a jer imaju sezonske direktne letove iz Beograda za Rigu plus možeš da kombinuješ presedanja do Talina ili Viljnusa. Poslednji put kad sam gledao karte, uspeo sam da nađem za 130 evra povratni let. 

Evo sad gledam njihov sajt i skoro ceo Maj i Jun možeš da podesiš datume za 130 evra povratnu kartu Beograd - Riga. Svakako će tada biti i toplije vreme tamo. 

https://www.airbaltic.com/en-ZZ/index evo linka pa se poigraj sa datumima. :)

Edited by AleksaSRB

On 2/24/2024 at 5:40 PM, AleksaSRB said:

Kupio sam karte početkom Oktobra a leteo sam za Novu godinu. Mislim da je 300 evra previše da plaćaš za tu relaciju. Ukoliko nisi isključivo rešila da putuješ u Februaru i Martu, pogledaj sajt AirBaltic-a jer imaju sezonske direktne letove iz Beograda za Rigu plus možeš da kombinuješ presedanja do Talina ili Viljnusa. Poslednji put kad sam gledao karte, uspeo sam da nađem za 130 evra povratni let. 

Evo sad gledam njihov sajt i skoro ceo Maj i Jun možeš da podesiš datume za 130 evra povratnu kartu Beograd - Riga. Svakako će tada biti i toplije vreme tamo. 

https://www.airbaltic.com/en-ZZ/index evo linka pa se poigraj sa datumima. :)

Hvalaaa punoo :)