Posted February 10 Imao sam veoma neprijatno iskustvo na aerodromu Beograd. Delim ga ovde da se ne bi još nekome desilo, ali po mogućstvu i da razjasnimo šta se zapravo desilo. Imao sam povratnu kartu za Šangaj, povratak nakon 2 meseca. Gospođa na checkinu, sredovečna i ne posebno ljubazna, mi je rekla da ne mogu da letim, jer bez vize u Kinu može na 30 dana, a ne na 2 meseca. Objasnio sam da preko Kine letim za Tajland, i posle se opet vraćam preko Kine, dakle sve zajedno u Kini neću biti ni dvadeset dana. Na šta je ona odgovorila da joj "sistem ne dopušta da me čekira, jer čim je povratna za više od mesec dana, traži da se unese broj vize". Pokazao sam joj kartu iz Šangaja za Tajland, kao dokaz da u Kini ostajem samo nedelju dana. Rekla je da to ništa ne vredi jer "sistem ne dopušta, ja ne mogu da vam izdam kartu". Pitao sam šta bi bilo da imam kartu u jednom pravcu za Kinu. Da li bih onda mogao u avion? Rekla je da bi to bilo okej, problem je što imam povratnu. Pitao sam koje su mi opcije. Rekla je da mogu da otkažem svoju povratnu kartu i kupim novu. Objasnio sam da sam kartu kupio pre nekoliko meseci, da je sada Kineska nova godina. Ako i nađem sada novu kartu, biće basnoslovno skupa. Plus što ću izgubiti pare kad otkažem ovu. Čak i da kupim na licu mesta kartu za Šangaj u jednom pravcu, propašće mi povratak, jer se povratak automatski otkazuje ako se ne iskoristi odlazak. Izgubiću minimum hiljadu evra, i to u najboljem slučaju, plus će mi se svi planovi upropastiti. Rekao sam joj da sam da pogleda moj pasoš, u kome ima preko 40 kineskih ulaznih pečata i valjda svaka vrsta kineske vize koja postoji. Nije mi prvi put da idem tamo. Rekao sam da se kineskih trideset dana resetuje svakim ulaskom u zemlju. Rekao sam da sam leteo u Kinu iz bar deset različitih zemalja, i nikad nisam imao problem. Ponovila je da "sistem ne dopušta". Onda je rekla da mogu sada da zatražim elektronsku vizu za Kinu. Objasnio sam da meni avion poleće za dva i po sata, svakako neću dobiti vizu u ta dva i po sata. Tu sam shvatio da njeno razumevanje viza i putovanja nije baš najbolje. Zamolio sam da zove još nekoga, da mi to ipak proverimo. Došla je još jedna gospođa, ovaj put mnogo ljubaznija i civilizovanija. Pa su se one tu nešto savetovale, gledale u kompjuter, i složile se da je to jako bizaran slučaj, da još nikad nisu imale slučaj da je neko kupio povratnu kartu za Kinu sa povratkom nakon 2 meseca a nema vizu, i da, jel, "sistem ne dopušta". Onda sam rekao da me čekiraju na let za Frankfurt, gde mi je presedanje, pa ću se ja tamo objasniti sa njima za dalje. Računajući da tamo možda rade neki razumni ljudi, kojima nije strana ideja da neko leti u treću zemlju preko zemlje za koju mu ne treba viza, i posle se isto vraća preko te zemlje za koju mu ne treba viza. Pristala je da me čekira do Frankfurta. Nastavio sam da ih gnjavim kako je to apsurdno, pa je konačno pozvala telefonom nekoga da proveri. Ne znam koga je zvala, razgovarala je na engleskom. Izdiktirala je moje podatke, PNR broj karte za Šangaj, PNR broj karte za Tajland. Oni sa druge strane su je pitali imam li vizu za Tajland. Odgovorio sam da nemam, čekam je već dve nedelje, a tajlandska Ambasada u Atini je takva kakva je. Onda su joj i ti mistični ljudi sa kojima je razgovarala na engleskom rekli da ne može, valjda zato što mi još nije odobrena viza za Tajland, ali da može da me čekira do Frankfurta. Onda je pogledala u kompjuter i rekla "vidi, sada može, izgleda da su mi daljinski overrajdovali". To se valjda odnosilo na te sa kojima je razgovarala na engleskom. I odštampala mi je obe boarding karte. Sve je to trajalo više od sat vremena. Sve vreme sam bio ljubazan, kulturan, po svom pravilu da uvek treba biti fin i postavljati razumna pitanja. Ne dati im razlog da te odjebu. A u sebi sam vrištao. U Beogradu me već jednom nisu pustili na let, jer mi je bila naprsla ona plastika u pasošu, i otad uvek očekujem da će me tamo neko maltretirati. Zato i dođem bar tri sata ranije. Ali ovo nisam ni u snu mogao pretpostaviti. U svakom slučaju, na kraju je ispalo da može, iako mi je bar dvadeset puta kategorički rečeno da ne može. Ako neko zna šta se to dogodilo, neka podeli ovde. Kakav je to sistem koji dopušta da se putuje sa kartom u jednom pravcu, ali ne i sa povratnom koja je duža od trajanja bezviznog režima? Ko bi napravio takav sistem, kao da u istoriji nije zabeležen slučaj da neko na jednom putovanju poseti dve zemlje? Koga je ona to zvala telefonom i diktirala na engleskom sve moje podatke za kartu za Šangaj i za Tajland? Da li je zaista neko daljinski overrajdovao sistem? Pozdravljam vas iz Šangaja. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10 2 hours ago, Lazar said: Imao sam veoma neprijatno iskustvo na aerodromu Beograd. Delim ga ovde da se ne bi još nekome desilo, ali po mogućstvu i da razjasnimo šta se zapravo desilo. Imao sam povratnu kartu za Šangaj, povratak nakon 2 meseca. Gospođa na checkinu, sredovečna i ne posebno ljubazna, mi je rekla da ne mogu da letim, jer bez vize u Kinu može na 30 dana, a ne na 2 meseca. Objasnio sam da preko Kine letim za Tajland, i posle se opet vraćam preko Kine, dakle sve zajedno u Kini neću biti ni dvadeset dana. Na šta je ona odgovorila da joj "sistem ne dopušta da me čekira, jer čim je povratna za više od mesec dana, traži da se unese broj vize". Pokazao sam joj kartu iz Šangaja za Tajland, kao dokaz da u Kini ostajem samo nedelju dana. Rekla je da to ništa ne vredi jer "sistem ne dopušta, ja ne mogu da vam izdam kartu". Pitao sam šta bi bilo da imam kartu u jednom pravcu za Kinu. Da li bih onda mogao u avion? Rekla je da bi to bilo okej, problem je što imam povratnu. Pitao sam koje su mi opcije. Rekla je da mogu da otkažem svoju povratnu kartu i kupim novu. Objasnio sam da sam kartu kupio pre nekoliko meseci, da je sada Kineska nova godina. Ako i nađem sada novu kartu, biće basnoslovno skupa. Plus što ću izgubiti pare kad otkažem ovu. Čak i da kupim na licu mesta kartu za Šangaj u jednom pravcu, propašće mi povratak, jer se povratak automatski otkazuje ako se ne iskoristi odlazak. Izgubiću minimum hiljadu evra, i to u najboljem slučaju, plus će mi se svi planovi upropastiti. Rekao sam joj da sam da pogleda moj pasoš, u kome ima preko 40 kineskih ulaznih pečata i valjda svaka vrsta kineske vize koja postoji. Nije mi prvi put da idem tamo. Rekao sam da se kineskih trideset dana resetuje svakim ulaskom u zemlju. Rekao sam da sam leteo u Kinu iz bar deset različitih zemalja, i nikad nisam imao problem. Ponovila je da "sistem ne dopušta". Onda je rekla da mogu sada da zatražim elektronsku vizu za Kinu. Objasnio sam da meni avion poleće za dva i po sata, svakako neću dobiti vizu u ta dva i po sata. Tu sam shvatio da njeno razumevanje viza i putovanja nije baš najbolje. Zamolio sam da zove još nekoga, da mi to ipak proverimo. Došla je još jedna gospođa, ovaj put mnogo ljubaznija i civilizovanija. Pa su se one tu nešto savetovale, gledale u kompjuter, i složile se da je to jako bizaran slučaj, da još nikad nisu imale slučaj da je neko kupio povratnu kartu za Kinu sa povratkom nakon 2 meseca a nema vizu, i da, jel, "sistem ne dopušta". Onda sam rekao da me čekiraju na let za Frankfurt, gde mi je presedanje, pa ću se ja tamo objasniti sa njima za dalje. Računajući da tamo možda rade neki razumni ljudi, kojima nije strana ideja da neko leti u treću zemlju preko zemlje za koju mu ne treba viza, i posle se isto vraća preko te zemlje za koju mu ne treba viza. Pristala je da me čekira do Frankfurta. Nastavio sam da ih gnjavim kako je to apsurdno, pa je konačno pozvala telefonom nekoga da proveri. Ne znam koga je zvala, razgovarala je na engleskom. Izdiktirala je moje podatke, PNR broj karte za Šangaj, PNR broj karte za Tajland. Oni sa druge strane su je pitali imam li vizu za Tajland. Odgovorio sam da nemam, čekam je već dve nedelje, a tajlandska Ambasada u Atini je takva kakva je. Onda su joj i ti mistični ljudi sa kojima je razgovarala na engleskom rekli da ne može, valjda zato što mi još nije odobrena viza za Tajland, ali da može da me čekira do Frankfurta. Onda je pogledala u kompjuter i rekla "vidi, sada može, izgleda da su mi daljinski overrajdovali". To se valjda odnosilo na te sa kojima je razgovarala na engleskom. I odštampala mi je obe boarding karte. Sve je to trajalo više od sat vremena. Sve vreme sam bio ljubazan, kulturan, po svom pravilu da uvek treba biti fin i postavljati razumna pitanja. Ne dati im razlog da te odjebu. A u sebi sam vrištao. U Beogradu me već jednom nisu pustili na let, jer mi je bila naprsla ona plastika u pasošu, i otad uvek očekujem da će me tamo neko maltretirati. Zato i dođem bar tri sata ranije. Ali ovo nisam ni u snu mogao pretpostaviti. U svakom slučaju, na kraju je ispalo da može, iako mi je bar dvadeset puta kategorički rečeno da ne može. Ako neko zna šta se to dogodilo, neka podeli ovde. Kakav je to sistem koji dopušta da se putuje sa kartom u jednom pravcu, ali ne i sa povratnom koja je duža od trajanja bezviznog režima? Ko bi napravio takav sistem, kao da u istoriji nije zabeležen slučaj da neko na jednom putovanju poseti dve zemlje? Koga je ona to zvala telefonom i diktirala na engleskom sve moje podatke za kartu za Šangaj i za Tajland? Da li je zaista neko daljinski overrajdovao sistem? Pozdravljam vas iz Šangaja. hm, interesantno..nikad nisam cuo ovako nesto, ali slusajuci od prijatelja koji zive u kini, kako su im uvrnuti propisi, i ako neki slucaj nije specifikovan, onda ne moze 😄, nije nemoguce da su kinezi stvarno to ubacili u sistem, ne racunajuci i slucajeve kao sto je tvoj....koga je zvala sa saltera- moguce da je direkt zvala imigraciono u kini...Imao sam dva puta taj slucaj, i oba puta je bio u pitanju londonski Heathrow...Jedno su ga zvali sa saltera u Kairu, a jednom u Bankoku, i to ne ni sa saltera, nego bukvalno sa gejta, pred moje ukrcavanje u avion...Sa imigracionim policajcem sa Hitroa sam i licno razgovarao iz Kaira, jer mi je salteras pruzio slusalicu posto nije bas bio strucnjak za engleski, pa da meni pandur sa Hitroa isprica sta treba hehe...Postoji mogucnost da su sad, posle tebe, kinezi otvorili tu opciju, ili da ce bar nesto da azuriraju, a mozda i nece, ali svakako je dobra prica, da znamo svi ostali da trazimo od salterasa da zovu dalje.. medjutim, od Aerodroma Beograd me nista ne bi iznenadilo, mene sad u decembru nisu pustili na let za Malagu, na samom gejtu, iako sam regularno dosao, bez kasnjenja bez icega, i to zbog njihove greske i nepoznavanja posla...posle su me prebacivali od Aerodroma na Air Serbiju i nazad, i svako tvrdi da je ovaj drugi kriv..na kraju mi je od Air Serbije stigla poruka da uvek moze da se desi da putnik ne bude pusten na let, da zavisi od station managera 😂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 10 Ocigledno nije toliko ozbiljno kad moze da se overrajduje. Nisam nikad cuo za takav slucaj a srecom ni imao takvo iskustvo. Dok sam citao samo sam se pitao zasto uopste razgovaras sa tom neukom kretenkom i ne insistiras na supervizoru, sefu, bilo kome iznad (kao prava Karen ) posto to uglavnom rijesi problem. Jedino sto si mozda mogao pametnije da uradis je da ranije apliciras za tu tajlandsku vizu da bi je imao kad krenes mada ti vjerovatno ni to ne bi pomoglo sa prvom osobom. Ja se citav zivot cudim sto na aerodromima zaposljavaju nepismene idiote koji nemaju ni neki minimum znanja o vizama, pasosima i geografiji uopste. Cesto letim sa BIH pasosem u Srbiju i Hrvatsku ili sa srpskim pasosem u Hrvatsku i skoro svaki put me idioti smaraju i traze sengensku vizu, jednom sam zamalo propustio let zbog toga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11 8 hours ago, bam-bam said: na kraju mi je od Air Serbije stigla poruka da uvek moze da se desi da putnik ne bude pusten na let, da zavisi od station managera Uvek je moguće da te ne puste na let zato što im se ne svidi tvoja njuška. Ne znam imaju li putnici ikakva prava, postoji li neko kome se možemo žaliti? Ja bih se žalio na ovo maltretiranje, posebno zato što me zanima šta se tačno desilo, da ne bih opet došao u istu situaciju. 8 hours ago, bam-bam said: od Aerodroma Beograd me nista ne bi iznenadilo, mene sad u decembru nisu pustili na let za Malagu, na samom gejtu Zašto? Mislim da se ne radi o Kinezima. Na aerodromu Frankfurt sam morao da prođem onu "proveru čekiranja" ili kako se to već zove, tj. da dam pasoš i boarding pass čoveku za kompjuterom, koji je to sve skenirao, proverio nešto, i udario mi pečat na kartu. Neki ljudi pre mene su tu imali problem, pa je taj čovek pozvao službenicu Air China, koja je došla i rešila im to. Ja nisam imao nikakav problem, sve je bilo u redu. Da je bilo do Kineza, verujem da bi mi nešto rekli. Nije zvala imigraciono u Kini, jer imigraciono nije moglo da joj "daljinski overrajduje sistem". Niti bi imigraciono tražilo podatke o mojoj karti za Tajland. Zvala je nekoga ko ima veze sa tim avionskim sistemom za čekiranje. Šteta što nisam pitao koga je zvala. Pisao sam sad Aerodromu Beograd, da ih pitam šta se to dogodilo. Ne znam postoji li još neko kome bih se mogao obratiti, ko bi mogao imati tu informaciju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11 (edited) Zanimljiva situacija, svakako ne i prijatna. Iz ugla sistema, problem ocigledno postoji, pogotovo jer "krsis" maksimalan predvidjen period boravka, a nemas nikakvu drugu vizu, ni za Kinu, a ni za Tajland. Mogli su sasvim legitimno i da ne puste na let. Cak ni aviokarte za Tajland i dokaz o aplikaciji za vizu ne garantuju da ces istu i dobiti, a onda je to potencijalni imigracioni problem iz ugla kineske regulative, sto aviokompanija, ili ko vec obavlja tu proveru za kompaniju, ne moze sebi da dopusti. Koliko god neljubazna ta salterusa bila, na kraju je ipak ona tebi izasla u susret i ucinila ti uslugu. Iz ugla tete sa saltera, nema jaceg izgovora od pozivanja na "sistem". Tu sve pocinje i zavrsava se. I to je univerzalno i vazi za sve saltere, na aerodromu, u posti, banci, apoteci... Njena bahatost i nadmenost proizilaze iz neznanja i nemoci u "borbi" sa istim. Sistem je tu, ona je samo operater, a kad iskrsne nesto van sablona, kuku lele. Prva linija odbrane je lazna samouverenost i tvrdnja da nesto ne moze. Kad se malo pritisne, onda vec ide popustanje i prva pomoc je "pomoc prijatelja", obicno za nijansu iskusnijeg kolege. Kad ni to ne ide, u krajnjoj nuzdi, poziva se "svevisnji", tj. neko ko se u taj isti sistem razume ili ga kontrolise. Tu moze doci do pozitivnog ishoda. Tvoj je veliki uspeh da si uspeo da je nateras da dodje do tog nivoa pomoci😊 U svakom slucaju, dobro si postupio svojim suzdrzanim, pristojnim i istrajnim nastupom, sto se na kraju i isplatilo. A od nekog zvanicnog objasnjenja od strane aerodroma ne ocekuj puno. Edited February 11 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 11 6 hours ago, Dragance said: sto aviokompanija, ili ko vec obavlja tu proveru za kompaniju, ne moze sebi da dopusti. Jer placaju visoke kazne za to. 6 hours ago, Dragance said: Iz ugla tete sa saltera, nema jaceg izgovora od pozivanja na "sistem". Tu sve pocinje i zavrsava se. I to je univerzalno i vazi za sve saltere, na aerodromu, u posti, banci, apoteci... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 12 Zato sam je odmah pitao da li bi bilo okej da imam kartu za Kinu u jednom pravcu, i rekla je da to ne bi bio problem. Sem toga, leteo sam milion puta za Kinu sa kartom u jednom pravcu. Iz imigracionog ugla, to je mnogo veći rizik. Plus što sam imao kupljenu kartu za Tajland. Čak i da sam imao tajlandsku vizu, mislim da bi problem i dalje postojao, jer je sistem tražio da ona unese broj moje kineske vize. Bar mi je tako objasnila. Što se tiče samog ponašanja te službenice, normalan čovek bi u takvoj situaciji rekao, slušajte, imamo taj-i-taj problem, sačekajte malo, sad ću konsultovati kolege, sad ću zvati avio-kompaniju, da vidimo šta možemo da uradimo, potrudiću se da vam pomognem. Ali ona nije rekla to, nego "ne možete da letite", odmah u samom startu, i onda je to ponavljala. Da sam joj samo jednom poverovao i odustao, sada bih na računu imao bar hiljadu evra manje, i uništenu gomilu planova koji, sem mene, uključuju i druge ljude i njihove planove. Znam ja vrlo dobro da oni mogu da odbiju ukrcavanje bilo kome. Kao što i policajac na bilo kojoj granici može da te ne pusti u zemlju (osim u tvoju sopstvenu zemlju), čak i ako imaš vizu. Uniforma loše utiče na ljude, dobiju nešto malo moći nad tvojim životom i odjednom više ne mogu da se kontrolišu (jer ne moraju). Ali mislio sam da postoje i nekakva prava putnika u međunarodnom saobraćaju. Aerodrom Beograd mi je odgovorio ovo: Letove kompanije Lufthansa opslužuju zaposleni operatera usluga zemaljskog opsluživanja Sky Partner d.o.o, te ovom prilikom molimo da se obratite njima kao I samom avio prevoziocu za sva dalja pojašnjenja. Prvi let mi je bio Lufthansa, drugi Air China. Verujem da je službenica telefonom pozvala jednu od te dve kompanije, kad im je izdiktirala podatke na engleskom. Pisaću obema. Možda neko od vas iskusnih letača zna ovo: da li sam mogao otkazati samo povratni let, ili bih morao otkazati celu kartu? Imao sam neku jeftinu kartu kod koje nema pomeranja datuma. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13 Od kako me prošlog leta nisu pustili u avion za Meksiko, uz obrazloženje da razlog ne mogu da mi kažu, na razne načine pokušavam da saznam kakva su prava nas putnika. Da li kupovinom aviokarte kupujemo uslugu kojom bi, po logici, trebalo da budemo usluženi? Ili samo apliciramo za uslugu, koju može bilo koji Kurta/Murta, koji radi na aerodromu, da nam uskrati? Bojim se da je ipak ovo drugo. Jednom prilikom sam na niškom aerodromu čuo šalterušu kako kaže koleginici da proceni sama da li putniku treba povratna karta (?!?). Od tada pa u buduće, više puta sam posvedočio maltretiranju putnika na raznim aerodromima, i na razne načine, i uvek mi na pamet dođe ta rečenica. Sva naša mučna iskustva, sumarizovana u par reči. Turkish airlines odbija da čekira prtljag, jer je šalteruša procenila da su u torbi tegle (?!?). Pegasus traži Marokancu na gejtu da plati za drugu torbu, koju je pridržao prijatelju, dok je obaj oblačio jaknu, ili šta već. Službenica ga videla sa dve torbe, kaže ne može se problem rešiti tako što ćeš jednu svoju torbu dati drugom putniku. Gledam i ne verujem. Deset minuta rasprave sa kostarikanskim policajcem na aerodromu u San Joseu. Ne pušta me u zemlju, jer mi je presedanje samo šest sati. Wizzairu treba sedam i po sati da nas smesti u hotel, zbog otkazanog leta. I to po dvoje u jednu sobu, random, prvi put se u životu vidimo. Jesam ja spavao po raznim ćumezima, al' nisam znao da je trebalo da letim Ćumezairom. On 2/10/2024 at 3:41 PM, Lazar said: Nastavio sam da ih gnjavim kako je to apsurdno, pa je konačno pozvala telefonom nekoga da proveri. Ne znam koga je zvala, razgovarala je na engleskom. Izdiktirala je moje podatke, PNR broj karte za Šangaj, PNR broj karte za Tajland. Oni sa druge strane su je pitali imam li vizu za Tajland. Odgovorio sam da nemam, čekam je već dve nedelje, a tajlandska Ambasada u Atini je takva kakva je. Onda su joj i ti mistični ljudi sa kojima je razgovarala na engleskom rekli da ne može, valjda zato što mi još nije odobrena viza za Tajland, ali da može da me čekira do Frankfurta. Podseti me ovo na mistične ljude koji mene ne pustiše na let za Meksiko - ICTS. Na netu o njima nema skoro ničega, kao da su sekta. Niti ima bilo kakvih informacija o tome šta mi je potrebno kad letim tu-i-tu. Skoro od svih sam dobio isti odgovor - da nije njihova krivica, i da je trebalo da se raspitam šta mi sve treba pred polazak na put. A razlog - ne možemo da ti kažemo. On 2/10/2024 at 6:18 PM, bam-bam said: medjutim, od Aerodroma Beograd me nista ne bi iznenadilo, mene sad u decembru nisu pustili na let za Malagu, na samom gejtu, iako sam regularno dosao, bez kasnjenja bez icega, i to zbog njihove greske i nepoznavanja posla...posle su me prebacivali od Aerodroma na Air Serbiju i nazad, i svako tvrdi da je ovaj drugi kriv..na kraju mi je od Air Serbije stigla poruka da uvek moze da se desi da putnik ne bude pusten na let, da zavisi od station managera 😂 Treba to razglasiti, da zavisi od managera da li se može leteti. Piši im komentare na FB i IG, da ljudi vide. Što ne stave to na web sajt, čisto i jasno, pa da se upoznamo sa uslovima pre nego što kupimo kartu... 22 hours ago, Lazar said: Znam ja vrlo dobro da oni mogu da odbiju ukrcavanje bilo kome. Kao što i policajac na bilo kojoj granici može da te ne pusti u zemlju (osim u tvoju sopstvenu zemlju), čak i ako imaš vizu. Uniforma loše utiče na ljude, dobiju nešto malo moći nad tvojim životom i odjednom više ne mogu da se kontrolišu (jer ne moraju). Ali mislio sam da postoje i nekakva prava putnika u međunarodnom saobraćaju. Ok policajac, nije u redu, ali imaju to diskreciono pravo u celom svetu, nekakva su službena lica. Ali većina nas nema problem sa policijom, već sa aerodromskim radnicima. Uporni nekad prođu, nekad ne, a neuporni nikad. Iza toga ostaje ogromna finasijska šteta, remećenje planova, upropašćeni odmori i slično. Meni je i dalje neverovatno da su njihova ovlašćenja takva, i da za to nikom ne odgovaraju. 22 hours ago, Lazar said: Možda neko od vas iskusnih letača zna ovo: da li sam mogao otkazati samo povratni let, ili bih morao otkazati celu kartu? Imao sam neku jeftinu kartu kod koje nema pomeranja datuma. Mislim da se to menja od kompanije do kompanije. Ja upravo zbog toga odlazak i povratak kupujem odvojeno, ako to ne povećava cenu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13 On 2/12/2024 at 10:53 AM, Lazar said: Zato sam je odmah pitao da li bi bilo okej da imam kartu za Kinu u jednom pravcu, i rekla je da to ne bi bio problem. To tek jeste suludo u kontekstu potencijalnog imigracinog problema, ali "sistem" tako dozvoljava i amin Iz njenog ugla je to ok, ona tako resava svoj "sistemski" problem i ide dalje. Moguce da bi se tako lakse ukrcao, ali bi onda imao problem prilikom ulaska u Kinu. On 2/12/2024 at 10:53 AM, Lazar said: Što se tiče samog ponašanja te službenice, normalan čovek bi u takvoj situaciji rekao, slušajte, imamo taj-i-taj problem, sačekajte malo, sad ću konsultovati kolege, sad ću zvati avio-kompaniju, da vidimo šta možemo da uradimo, potrudiću se da vam pomognem. U tome je kljuc, nismo svi isto normalni On 2/12/2024 at 10:53 AM, Lazar said: Aerodrom Beograd mi je odgovorio ovo: Letove kompanije Lufthansa opslužuju zaposleni operatera usluga zemaljskog opsluživanja Sky Partner d.o.o, te ovom prilikom molimo da se obratite njima kao I samom avio prevoziocu za sva dalja pojašnjenja. Neocekivano da si odgovor uopste dobio i to brzo. Ali, sam sadrzaj je ocekivan - obrati se nekom drugom. Aj, bas da vidimo sta ce smisleno ti drugi da kazu. Verujem, nesto slicno onome sto sam ti napisao, da ipak u navedenom trenutku nisi imao dovoljno argumenata da ih ubedis da ostajes manje od 30 dana, jer nisi jos imao ni vizu za Tajland, iako karte jesi. A i "sistem" ti je rekao ne On 2/12/2024 at 10:53 AM, Lazar said: Prvi let mi je bio Lufthansa, drugi Air China. Verujem da je službenica telefonom pozvala jednu od te dve kompanije, kad im je izdiktirala podatke na engleskom. Pisaću obema. Možda neko od vas iskusnih letača zna ovo: da li sam mogao otkazati samo povratni let, ili bih morao otkazati celu kartu? Imao sam neku jeftinu kartu kod koje nema pomeranja datuma. U sustini, najjeftinije bi bilo da se ne pojavis uopste na povratnom letu. Ali, obzirom da je tebi trebala karta u jednom smeru u druge svrhe i po opisu tipa karte, mislim da nisi mogao da otkazes povratni let, vec citavu kartu, ali, verovatno bez ikakve nadoknade i samo kupis novu u jednom smeru. Mozda, eventualno, uz neke teske direktne pregovore i zbog problema oko vize, teoretski ima sanse da se izvuce nesto vise u takvoj situaciji. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13 O tome i razmišljam. Da su bile odvojene karte, mogao bi se jednostavno otkazati povratak. Rekla je da ne bi biilo problema da je karta u jednom pravcu. Inače, ovo je jedan od retkih slučajeva u životu da sam kupio povratnu kartu. U principu ih nikad ne kupujem, upravo zato što znam da nešto može da se iskomplikuje i da mi propadnu pare. Kao što nikad ne rezervišem smeštaj za više od dan ili dva ako treba da se plati unapred. Ali eto ovaj put je bilo znatno jeftinije tako, i polakomio sam se. Znam više ljudi kojima je odbijeno ukrcavanje jer nisu imali povratnu kartu za zemlju u koju su išli. Onda su na licu mesta kupili najjeftiniju onward kartu za bilo gde (koju posle nisu iskoristili) i pušteni su u avion. Nažalost, u mom slučaju to ne bi moglo, jer sam već imao onward kartu (za Tajland). Njima je smetao taj povratak preko Kine. Predložila mi je da otkažem tu kartu, i kupim novu povratnu za Kinu sa povratkom u mesec dana. Kad sam joj skrenuo pažnju na to da se ja ne vraćam za mesec nego tek za dva, onda mi je preporučila da sada kupim kartu u jednom pravcu za Kinu, a povratnu da kupim kad god. Znači da vratim kartu koja mi treba, onda odmah kupim istu tu kartu po sada već dvostrukoj ceni, a onda da odvojeno kupim i povratak, isto po dvostrukoj ceni. Jedan moj poznanik Indijac uvek dođe na aerodrom pet sati ranije, nosi čitavu fasciklu papira, unapred prouči koje jeftine povratne/onward karte postoje ako zatreba da kupi na aerodromu, itd. Toliko su ga puta maltretirali da mu je to već postalo standard, sad dolazi spreman na sve. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13 Što se tiče ovoga da službenica na checkinu sama odlučuje može li neko da leti, izgleda da je to istina. Našao sam ovo za EU: Zračni prijevoznik može vam zabraniti ukrcavanje: iz razloga povezanih sa sigurnošću, zaštitom ili zdravljem (na primjer ako niste unaprijed obavijestili zračnog prijevoznika o teškim zaraznim bolestima ili alergijama) ili ako nemate ispravne putne isprave ako niste išli odlaznim letom u okviru rezervacije koja je uključivala i povratni let ako niste išli drugim letom/letovima uključenima u rezervaciju s uzastopnim letovima ako nemate odgovarajuću dokumentaciju za ljubimca koji putuje s vama. Izgleda da je karta u jednom smeru siva zona: u principu puštaju, ali mogu i da ne puste. A evo sad zahvaljujući mom iskustvu znamo da je i povratna karta siva zona, isto kao i onward karta. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13 1 hour ago, Lazar said: Inače, ovo je jedan od retkih slučajeva u životu da sam kupio povratnu kartu. U principu ih nikad ne kupujem, upravo zato što znam da nešto može da se iskomplikuje i da mi propadnu pare. Kao što nikad ne rezervišem smeštaj za više od dan ili dva ako treba da se plati unapred. Ali eto ovaj put je bilo znatno jeftinije tako, i polakomio sam se. Zanimljiva konstatacija. Povratne karte su uvek smislene i uglavnom povoljnije. I sasvim uobicajeno se kupuju kod mnogih putovanja, bas da bi se izbegli problemi prilikom ukrcavanja i ulaska, tj. izlaska iz odredjene zemlje. Ovaj tvoj slucaj je ipak apsurd, zbog tog "sistema", ali, kao sto rekoh, veca je verovatnoca da bi imao problem na imigracionom u Kini (ili bilo kojoj drugoj zemlji), pa i pri samom ukrcavanju, zbog karte u jednom smeru. Smestaj na duzi period je takodje obicno povoljniji. Istina, moze svasta da se desi nepredvidjeno, ali, takve stvari obicno resava adekvatno osiguranje. Sve u svemu, ovo ide u prilog tezi da nismo svi isto normalni 1 hour ago, Lazar said: Predložila mi je da otkažem tu kartu, i kupim novu povratnu za Kinu sa povratkom u mesec dana. Kad sam joj skrenuo pažnju na to da se ja ne vraćam za mesec nego tek za dva, onda mi je preporučila da sada kupim kartu u jednom pravcu za Kinu, a povratnu da kupim kad god. Znači da vratim kartu koja mi treba, onda odmah kupim istu tu kartu po sada već dvostrukoj ceni, a onda da odvojeno kupim i povratak, isto po dvostrukoj ceni. Predlozi joj veze s mozgom nemaju. Ona tim apsurdnim predlozima resava svoj problem i svoj "sistem", a tebi pravi 2 nova - zbog dodatnih (ne malih) troskova kupovine nove karte i potencijalni problem na imigracionom u Kini. Vazno je biti svestan svojih prava i boriti se za ista. I biti pripremljen na sve. Ako sam ista u Srbiji naucio, to je da uvek treba dobro da se informisem i potrudim da znam vise od bilo kog salterasa sa kojim se suocavam. Radi i pomaze i van Srbije Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13 Ja jos nisam imao slucaj da 2 karte u jednom pravcu ne kostaju bar kao 1.5 povratna. Doduse ni ja nisam "isto normalan" vec uglavnom idem po destinacijama za koje skoro nikad nista nema povoljno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 13 @Lazar povratna je bila siva zona jer je bila za datum posle visa-free doVoljenog ostanka. Da si imao povratnu kartu za 28 dana, ne bi bilo problem. Sent from my iPhone using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14 @jms_uk to se odnosilo na putovanje sa kartom u jednom pravcu, ne na ovaj moj slučaj. @pecanj je pomenuo kako je u Nišu jedna šalteruša rekla drugoj da "sama odluči treba li povratna karta". U vezi sa tim sam citirao pravilo da "prevoznik može zabraniti ukrcavanje ako niste išli odlaznim letom u okviru rezervacije koja je uključivala i povratni let". Siva zona je zato što povratna karta nije obavezna, ali se "preporučuje". Što znači da uvek postoji šansa da te ne puste na let sa kartom u jednom pravcu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14 6 hours ago, jms_uk said: @Lazar povratna je bila siva zona jer je bila za datum posle visa-free doVoljenog ostanka. Da si imao povratnu kartu za 28 dana, ne bi bilo problem. Sent from my iPhone using Tapatalk to je ipak diskutabilno....vrlo prost slucaj- do skora nije bilo letova iz Srbije za USA...znaci u 90% slucajeva se letelo preko EU...Sta da sam kupio povratnu kartu preko frankfurta, za 4 meseca, a imam i povratnu iz frankfurta za Njujork, jer je npr. mnogo jeftinije bilo kupiti odvojene karte, tj. letelo bi se drugim aviokompanijama...jedna vrlo uobicajena marsruta, i vrlo uobicajen slucaj da ljudi ostanu malo duze u americi...I sta cemo sad, salterusa nece da me pusti na let za frankfurt, iako joj pokazujem kartu za USA? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14 On 2/11/2024 at 2:03 AM, Lazar said: Uvek je moguće da te ne puste na let zato što im se ne svidi tvoja njuška. Ne znam imaju li putnici ikakva prava, postoji li neko kome se možemo žaliti? Ja bih se žalio na ovo maltretiranje, posebno zato što me zanima šta se tačno desilo, da ne bih opet došao u istu situaciju. Zašto? Mislim da se ne radi o Kinezima. Na aerodromu Frankfurt sam morao da prođem onu "proveru čekiranja" ili kako se to već zove, tj. da dam pasoš i boarding pass čoveku za kompjuterom, koji je to sve skenirao, proverio nešto, i udario mi pečat na kartu. Neki ljudi pre mene su tu imali problem, pa je taj čovek pozvao službenicu Air China, koja je došla i rešila im to. Ja nisam imao nikakav problem, sve je bilo u redu. Da je bilo do Kineza, verujem da bi mi nešto rekli. Nije zvala imigraciono u Kini, jer imigraciono nije moglo da joj "daljinski overrajduje sistem". Niti bi imigraciono tražilo podatke o mojoj karti za Tajland. Zvala je nekoga ko ima veze sa tim avionskim sistemom za čekiranje. Šteta što nisam pitao koga je zvala. Pisao sam sad Aerodromu Beograd, da ih pitam šta se to dogodilo. Ne znam postoji li još neko kome bih se mogao obratiti, ko bi mogao imati tu informaciju. Kupio sam kartu preko sajta Air Serbia za Malagu, dan pred let, subota...Prvi put mi nije prosla kupovina, kaze odbijena rezervacija, potom sam pokusao ponovo i proslo je..medjutim, posle sam u inboxu video da su mi stigle obe karte i obe naplacene....Kako je vec bila subota vece, a let mi je bio u nedelju ujutru, ostavio sam da na salteru kazem sta se desilo, i da napisem reklamaciju kasnije...najveca greska 😂...u nedelju ujutru izgleda samo salju naposao one koji su se zaposlili juce, i koji nemaju blage veze ni gde se nalaze, a kamoli sta drugo...salterusa jadna sva zbunjena, nije znala sta ce sa mnom, posto joj u sistemu izlazi dvaput moje ime hehe....trazio sam menadzera, naravno njega nema u nedelju u 6 i 30 ujutru, nema ni supervizora, negde otisao navodno..verovatno da spava posle subotnjeg izlaska, jer sam ga posle cele situacije i upoznao, bio je naduven od alkohola od par sati ranije hehe.. Anyway, na kraju mi je izdala stand by bording i poslala gore na gejt, kao oni ce tamo vec videti gde da mi izdaju sediste, i sta da rade sa dve karte... odem gore, stigao sam tipa u 7:20, jer sam na salteru ostao do 07:05, a let je bio u 7:50 zakazan..ukrcavanje jos nije krenulo....Tu sam malo posedeo i krece ukrcavanje oko 07:35, vidim da dve radnice aerodroma na gejtu takodje nemaju pojma gde se nalaze, delovale su uplasenije od macke kad ispadne kroz prozor iz stana iz koga nikad nije izasla...Poslali njih 2 da drze strah jedna drugoj....Propustio sam veci deo putnika, da ne bih zadrzavao ljude na ukrcavanju, jer je moj slucaj ipak komplikovaniji :).....i onda pred kraj, ostalo jos. 7-8 putnika iza mene, pojavio se ja sa stand by bordingom, i ova cim je videla kaze mi- aaa pa mi smo vas prozivale jos u 07:09, vi se niste javili, sad je kasno....Ja onako , malo zbunjeno, pitam sta je kasno, a ona meni da sad ne mogu vise da se ukrcam...Ja pitam - a sto, ne razumem, pun avion, ili sta? Ima jos putnika iza mene, kako kasno, nisu svi ni chekirali bording?? A ona meni kaze da u avionu ima 40 slobodnih mesta, i ponavlja pricu- mi smo vas prozivali u 07:09, vi se niste javljali i to je to...Ja vec poceo da pizdim u sebi, ali i dalje mislim da je neka sala, ne verujem...i objasnim im da sam ja bio na salteru dole u 07:05, gde mi je njihova koleginica izdavala kartu i "bavila se" mojim slucajem, i da nema teorije da mogu da stignem za 4 min. odozdo sa saltera, kroz sekjuriti i passport check, do gejta u novoj zgradi, i to nekog dalekog...i u ostalom, sta oni mene ima da prozivaju 40 min. pre leta, i ako se ne javim, da je to to- kraj za ukrcavanje....Medjutim, one obe potpuno pogubljene, vreme prolazi, i ja insistiram da zovu nekog, i jedna od njih mi kaze da ce da zove station managera Air Serbije...Okrene, i ja cujem kako preko telefona kaze- putnik sa stand by je tek sad dosao...I posle par sekundi cavrljanja mi kaze- station manager je rekao da ne mozete da se ukrcate, to je odluka Air Serbia...ja u soku, pri tom dolazi momak koji otpravlja avion i pita ih- sto ne pustite coveka bre, sta je s vama? preda mnom ih pita...jedna mu odgovara da je station manager odbio da da dozvolu i to je kraj...ja ne verujem sta se desava, pri tom sam imao samo rucni prtljag, znaci nisu morali ni da se cimaju oko vadjenja prtljaga iz aviona, ako je to eventualno bio problem pa da sam morao da im se javim u njihovih cuvenih 07:09...Naravno da sam popizdeo, jer avion je ispred mene, ja stigao na vreme, putnici svi jos nisu ni prosli chek, a nisu svi cak ni usli iz zgrade u tunel, jer je sve teklo sporo, i avion je na kraju kasnio 40 min...I tako stojim ispred gejta i ne mogu nista da ucinim...Prvo sam otrcao do transfer deska, oni su odatle ponovo zvali nekog, i ponovo me obavestili da station manager Air Serbije nije dao dozvolu za ukrcavanje...Na kraju su me sproveli napolje kroz carinu...Otisao sam ponovo na saltere, i konacno uspeo da vidim tog supervizora klinca, koji mi je rekao da sam ja sve odradio po propisu, ali da su prvo sluzbenice na gejtu pogresile, i objasnio mi je da stvarno postoji to prozivanje dosta ranije pred let, ali da je drugi slucaj u pitanju...Naime, svi putnici koji se online chekiraju preko sajta Air Serbije, moraju da dobiju papirni bording pas, ne znam iz kog razloga...tako da cesto ima i po 50-60-70 ljudi koji direkt odu gore na gejt, naravno, sta ce na salteru ako nemaju prtljag za predaju, i onda ih ove ribe na gejtu prozivaju po imenu i daju im svima papirni bording....Uglavnom su stranci koji se online chekiraju, i onda one tamo prozivaju ime po ime, pola ljudi ne cuje, buka, nekad treba da podele , ko sto rekoh, i po 50-60 bordinga, i to sve dugo traje, i zato one 40, cak i 50 min. pred let krecu da prozivaju te ljude da im izdele papirne bordinge, i tek posle toga krece ukrcavanje putnika...Potpuno suluda procedura, i nemam pojma zasto se to radi, ali je tako, posle sam jos 2 put za zadnjih mesec i po isao u Malagu, i uvek je bila ista prica...U sv. slucaju, supervizor mi kaze sta se radi, ali da ja uopste nisam taj slucaj, posto se ja nisam online chekirao, i da su mene morale da prime, i da nisu ni trebale da me prozivaju sa tim drugim online chekiranim ljudima...Medjutim, posto su te pametnice zvale station managera, a njegova je poslednja, jer je predstavnik Air Serbia, supervizor mi je rekao da ne zna zasto me ta osoba nije pustila, i ako vec hocu da se zalim, moracu da se zalim Air Serbia... I sad kljucna stvar- posle sve te price odem na Salter za prodaju karata Air Serbia, i tamo sede njih 2, jedna prodaje, a druga je verovatno bila sef smene...Ispricam im pricu, ova zove station managera, za koga se ispostavilo da je riba u pitanju, i ova im kaze da su joj salteruse na gejtu javile da je gejt vec bio zatvoren kad sam se ja pojavio- gate closed i case closed 😂.. Ja im kazem da ona laze, da je iza mene jos bilo ljudi, uostalom kamere su tu....Ove dve samo slezu ramenima i u fazonu - zalite se...pisite.. I sta onda, radnice aerodroma kazu da station manager nije dao dozvolu za ukrcavanje putnika, station manager kaze da je dobila obavestenje da je let zatvoren...i to je to....nista im ne mozes... Potom sam pisao Air Serbiji, ispricao u detalje sta se desilo, i pitao da li postoji neki pravilnik u kojim slucajevima station manager moze da odbije ukrcavanje putnika u avion, ili sve zavisi da li se doticnoj osobi mozda nije svidela moja faca, ili nacin kako sam zakopcao jaknu...Dobio sam odgovor da bilo kome moze da bude odbijeno ukrcavanje, da im je jako zao, i da ce mi pare od obe karte biti vracene...2 recenice ukupno... Ja sam inace morao da kupim novu kartu za madrid za ponedeljak, avion je kasnio 2 i po sata u polasku, pa sam propustio i voz za granadu kaji sam platio naravno, a posto je bio vecernji let, nisam mogao nikako da se prebacim do granade, platio novi smestaj u madridu, i tek u utorak posle podneva stigao u granadu, umesto u nedelju popodne, i izgubio 2 radna dana...Pri tom su mi i propala 2 nocenja u Granadi, koja sam vec bio platio...naravno, nista od toga mi nisu refundirali...jer, station manager je bog,... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14 @bam-bam ne razumem zasto niko (pa ni ti) nije otkazao jednu od te dve karte. Inace, druge neke avio kompanije investiraju malo vise u svoje softvere i sisteme, pa prepoznaju kad putnik ima dve karte za isti let i jednu otkazu... 18 hours ago, bam-bam said: to je ipak diskutabilno....vrlo prost slucaj- do skora nije bilo letova iz Srbije za USA...znaci u 90% slucajeva se letelo preko EU...Sta da sam kupio povratnu kartu preko frankfurta, za 4 meseca, a imam i povratnu iz frankfurta za Njujork, jer je npr. mnogo jeftinije bilo kupiti odvojene karte, tj. letelo bi se drugim aviokompanijama...jedna vrlo uobicajena marsruta, i vrlo uobicajen slucaj da ljudi ostanu malo duze u americi...I sta cemo sad, salterusa nece da me pusti na let za frankfurt, iako joj pokazujem kartu za USA? Pa nece biti problem ako imas kartu za USA i americku vizu - jer je onda jasno da ne ostajes u Frankfurtu cetiri meseca. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14 3 hours ago, jms_uk said: @bam-bam ne razumem zasto niko (pa ni ti) nije otkazao jednu od te dve karte. Inace, druge neke avio kompanije investiraju malo vise u svoje softvere i sisteme, pa prepoznaju kad putnik ima dve karte za isti let i jednu otkazu... Pa nece biti problem ako imas kartu za USA i americku vizu - jer je onda jasno da ne ostajes u Frankfurtu cetiri meseca.p pa oni na salteru ocito nisu znali, ili nisu mogli, jer su radnici aerodroma, a karta je od Air Serbia, pa mozda oni ne mogu da to urade, sta znam...i ja sam mislio da ce mi oni pomoci...karta nije mogla da se otkaze tek tako, jer je non - refundable, tako da bih izgubio kintu da sam je tek tako otkazao...ovako sam mislio da pisem reklamaciju, da su mi dvaput naplatili istu kartu, ali za tu obradu treba vremena..bila je subota vece, a ja trebalo da putujem u nedelju ujutru, oni svakako ne bi videli tu reklamaciju pre ponedeljka, jer ne rade vikendom... Cekaj, Lazar je isto imao izlaznu kartu iz Kine za Tajland, jedino nije imao tajlandsku vizu...jeste malo drugacija situacija, ali imao je izlaz iz Kine, a salterusa ga nije ni pitala da li ima neku izlaznu kartu, odmah mu je rekla da ne moze da putuje Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15 Koliko sam izguglao, nekada je postojao samo jedan softver za čekiranje putnika, jedna firma je imala monopol, a sada više nije tako, postoji više softverskih paketa. Ne znam koji se koristi na aerodromu Beograd, ali očigledno taj konkretni softver ima bag da traži broj vize ukoliko je povratak duži od trajanja bezviznog režima. Softver u Frankfurtu je, izgleda, drugačiji, i kada su tamo provukli moje podatke kroz sistem, nije zatražena nikakva viza. Tajanstvena osoba koja je "daljinski overrideovala sistem" je verovatno neko sa višim stepenom pristupa tom softveru. Sada me kopka šta bi bilo da sam uradio online check-in dan ranije. Da li bi se odmah pokazalo da postoji problem (koji svakako ne bih mogao da rešim za 24h), ili bi elektronsko čekiranje prošlo okej pa me ne bi gnjavili na aerodromu. Pisao sam firmi Sky Partner, na koju me je aerodrom Beograd uputio, putem formulara na sajtu i na dve email adrese, ali nisam dobio odgovor. Da budem iskren, i ne očekujem ga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15 14 hours ago, bam-bam said: A ona meni kaze da u avionu ima 40 slobodnih mesta, i ponavlja pricu- mi smo vas prozivali u 07:09, vi se niste javljali i to je to... ... Naime, svi putnici koji se online chekiraju preko sajta Air Serbije, moraju da dobiju papirni bording pas, ne znam iz kog razloga...tako da cesto ima i po 50-60-70 ljudi koji direkt odu gore na gejt, naravno, sta ce na salteru ako nemaju prtljag za predaju, i onda ih ove ribe na gejtu prozivaju po imenu i daju im svima papirni bording....Uglavnom su stranci koji se online chekiraju, i onda one tamo prozivaju ime po ime, pola ljudi ne cuje, buka, nekad treba da podele , ko sto rekoh, i po 50-60 bordinga, i to sve dugo traje, i zato one 40, cak i 50 min. pred let krecu da prozivaju te ljude da im izdele papirne bordinge, i tek posle toga krece ukrcavanje putnika... Dakle, ako uradim online check-in sa AirSerbia i pojavim se na gejtu tek tokom ukrcavanja, odbiće da me puste na let jer se nisam odazvao da mi daju papirnu kartu u nekom random trenutku ranije? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15 54 minutes ago, chivitli said: Dakle, ako uradim online check-in sa AirSerbia i pojavim se na gejtu tek tokom ukrcavanja, odbiće da me puste na let jer se nisam odazvao da mi daju papirnu kartu u nekom random trenutku ranije? Ne bih rekao. Radio sam ovo i proslo je sve ok, bez papirne karte. Mozda to mora samo u nekim problematicnim slucajevima . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 15 25 minutes ago, ThirstyTraveler said: Ne bih rekao. Radio sam ovo i proslo je sve ok, bez papirne karte. Mozda to mora samo u nekim problematicnim slucajevima . svi koji su se chekirali online na sajtu air serbia, moraju da dobiju papirni bording, tako mi je receno....nema specijalnih slucajeva..i to sam video ponovo, jer sam u medjuvremenu jos leteo za malagu...Da li je samo na letovima za Spaniju ili svuda, to ne znam, jer sam leteo samo za tu destinaciju u zadnjih 2 meseca 1 hour ago, chivitli said: Dakle, ako uradim online check-in sa AirSerbia i pojavim se na gejtu tek tokom ukrcavanja, odbiće da me puste na let jer se nisam odazvao da mi daju papirnu kartu u nekom random trenutku ranije? zaista ne znam, i uopste mi nije jasno sto sve to rade...Mozda su kupili takve skenere koji mogu da skeniraju kod samo sa papirnog bordinga, i tog onog sto izdaju na aerodromu, ali to zvuci toliko idiotski...mada me kod nas nista ne bi iznenadilo, jer uvek izmisle nesto drugacije... Letim za 12 dana ponovo za Malagu, ponovo nedelja ujutru 😂, i bas cu da pitam sta im sve to znaci, ti bordinzi, i do kad moraju da se preuzmu pre leta..moguce da i nece znati odgovor ako posalju neke tantuse kao sto su mi tad bili, ali mozda bude i neko ko zna zasto nesto radi... Kad sam malo bolje rezmislio o mom slucaju, moguce da su kod mene morali da nesto brisu u sistemu, i da je procedura za izdavanje bordinga bila drugacija od pukog stampanja, a posto te dve pametnice koje su bile na gejtu nisu znale apsolutno nista drugo sem da podele bordinge, i prislone ih na skener prilikom ukrcavanja, i da je moj "slucaj" zahtevao da dodje jos neko, ili ta cuvena station manadzerka, da joj je pucala ona stvar da se cima i dolazi, jer ko zna gde je bila...Verovatno je trebalo da se javim na salter na gejtu cim sam stigao do gejta, da im dam vise vremena da se iskombinuju, a ne da cekam do pred kraj ukrcavanja, ali ja sam samo hteo da ne blokiram red jbg...u svakom slucaju, zakljucak je da su na aerodromu Nikola Tesla pozaposljavali ljude koji ne znaju ni da se nalaze na aerodromu, da im nikakav ozbiljniji trening nije obezbedjen, a koliko sam cuo, plate su im jako male, i ljudi odlaze stalno, fluktuacija je velika, i verovatno nece ni da se cimaju nesto preterano, za te male pare...razumem ih donekle, u fazonu- kolko me platis, tolko ces da dobijes od mene..takodje sam naucio da taj station maneger , radnik avio kompanije , uvek moze nekog da ne pusti na let, i posle moze da izmisli bilo koji razlog za to...Kao sto i policajci mogu da te zaustave i trkeljisu bez ikakvog validnog razloga, i posle da kazu da je bila neka pljacka pre 3 dana u opstini udaljenoj 15 km, ali eto oni sumnjali da si bas ti to uradio...cak mogu i da te voze u stanicu na osnovu bilo kakve sumnje..dok se ne otkloni ista 😂... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 16 Našao sam na Quori i Redditu milion horor-priča o ljudima kojima je odbijeno ukrcavanje zbog greške radnika na šalteru, zahtevanja vize za zemlju za koju ne treba viza, grešaka u sistemu, mistaken identity, odokativne procene da si bezbednosni rizik itd... Ukratko, imaju pravo da te pošalju nazad u bilo kom trenutku, bez ikakvih posledica po njih. Pravo da ti odbije ukrcavanje ima službenik na check-in šalteru, policajac na kontroli pasoša, radnici obezbeđenja na celom aerodromu, službenik na gejtu, a dešavalo se ljudima da ih skinu sa leta i kada su već seli u avion. Plus sve to isto i na svakom presedanju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 19 Samo da se pohvalim da sam dobio odgovor Air Serbia, u vezi mog pitanja da li postoje neka pravila u kojima piše u kojim situacijama stejšn menadžer kompanije Air Serbia može da odbije ukrcavanje putnika. Poslao sam im detaljan mejl, sa opisom svega što se desilo, i satnicom svakog koraka.. Odgovorili su mi da su naknadnom proverom ustanovili da sam ja na gejt došao posle zatvaranja bordinga....Znači, bez reči izvinjenja, ili nekog prihvatanja eventualne svoje krivice, odgovorili su mi da ja lažem. Pri tom im nikakvu nadoknadu nisam tražio, niti sam im išta tražio, a to sam im i u prvom mejlu napisao, da od njih ne tražim ništa... Eto, šta reći...sad sam im odgovorio , da su želeli da išta stvarno provere, mogli su samo da pogledaju sigurnosnu kameru i da vide da sam se nalazio na šalteru gejta pre nego što je ukrcacvanje kompletirano, i da je iza mene još bilo putnika..pošto sam im dao detaljnu satnicu, nisu morali ni da prelistavaju snimak.....a to što su mi rekli da sam slagao, to njima na čast..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites