Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Susret u prašumi

Featured Replies

Fantastično i naravno potpuno neverovatno, skoro kao da je izmišljeno.

Nisam pročitao ovu priču ranije, a ona me je još dodatno ubedila u to da je Sekelj jedan od najinteresantnijih avanturista/istraživača za koje znam.

Pošto u ono vreme etnolozi nisu znali da li na američkom kontinentu postoje ljudožderi ili ne, smatrao sam da bi bilo vrlo zanimljivo do njih doći, saznati da li zaista jedu ljudsko meso, ako to čine, zašto i kako...

Autor: Tibor Sekelj (1948)

Pročitajte ceo tekst

Kakva sjajna prica, zaista zvuci neverovatno...recimo da je vecina nas ovo zamisljala kad smo bili klinci, ali prava je sreca to i ostvariti, da ti zivot bude nalik pustolovnom romanu. clap.gif' alt=':clap:'> ;)

Definitvno zelim da radim ovo jednog dana!

clap.gif' alt=':clap:'>

DA, totalno neverovatno.

Nego, jel' neko zna gde moze da se nabavi ova knjiga?

:dance: i sta je dalje bilo...

Pa posle su ih pojeli,a nasli su samo njihove beleske.

Savršena priča! Neki ljudi smatraju da smo mi ludi zato što stopiramo po Srbiji, a vidi njega... :D

Hoćemo nastavak!!!

• 1 year later...

Diiiivnoooo....

G-din Tibor Sekelj je zaista umeo da dočara svoje avanture. Njegov naslednik je bio Željko Malnar. Mada je i on sad postariji, ako je živ? I, ne zaboravimo, to je bilo davne 1948. godine. Da li neko iz tog plemena danas postoji? :(

Vratila sam se u surovu realnost 2011. godine :(

Uz svo  postovanje Tiboru Sekelju ovaj tekst mi je malo pokvario misljenje o njemu. Dosta sam proucavao susrete civilizacija na razlicitim stepenima razvijenosti i skontao sam da se ovakvi susreti  u 100% slucajeva veoma tragicno zavrsavaju tj bukvalnim istrebljivanjem ili porobljavanjem onih manje razvijenih. Naravno, da ovo pleme nije otkrio Tibor Sekelj otkrio bi ga neko drugi, ali ja nikad ne bih mogao radi svoje radoznalosti, avaturizma, adrenalina ili bilo cega drugog da ucestvujem u ovakvim pohodima koji u mape ucrtavaju odredjene do tada nepoznate grupe ljudi kako bi ih kasnije neki drugi malo brutalniji istrazivaci: porobili, opljackali, pokrstili, pobili...

I konkvistadori su bili putnici i putopisci koje je takodje (osim novca) pokretala i strast za neistrazenim, nepoznatim, upoznavanje drugih kultura itd.

Ti ljudi su ziveli u svom svetu radili ono sto su zeleli, sve dok grmlja nije iskocio Tibor Sekelj i sa najboljim namerama im poklonio ogledalo, cesalj...

Naravno, da ovo pleme nije otkrio Tibor Sekelj otkrio bi ga neko drugi,

Baš sam nedavno slušao Radiolab-ovu emisiju o tome kako je gomila ljudi izmislila sijalicu u otprilike isto vreme, jer su se tek tada stekli svi potrebni i dovoljni uslovi da se sijalica izmisli :)

ali ja nikad ne bih mogao radi svoje radoznalosti, avaturizma, adrenalina ili bilo cega drugog da ucestvujem u ovakvim pohodima koji u mape ucrtavaju odredjene do tada nepoznate grupe ljudi kako bi ih kasnije neki drugi malo brutalniji istrazivaci: porobili, opljackali, pokrstili, pobili...

Čitajući Sekeljeve knjige stekao sam utisak da on jeste bio prevashodno istraživač-avanturista, koji se nije preterano bavio idejnom osnovom onoga što radi. Zbog toga je sve što je napisao ostalo na površnom, anegdotskom nivou, bez pokušaja da se time nešto zaista shvati, nauči ili učini. To je verovatno glavni razlog što je brzo pao u zaborav.

U skladu sa tim pristupom, sasvim je moguće da je tu i tamo napravio više štete nego koristi. Ne znam koliko je mislio o zaraznim bolestima koje bi mogao preneti jednoj izolovanoj grupi ljudi, i sl.

Eto zašto sam ja uvek protiv ispraznog avanturizma :)