Followers 0

Podkast Bantustan #12: Ko Mak, smeće u raju

5 posts in this topic

U ovoj epizodi podkasta Bantustan, odlazimo na tajlandsko ostrvo Ko Mak, da bismo saznali kako se lokalno stanovništvo bori protiv ogromnih količina plutajućeg otpada koji dospeva okeanom i taloži se na obalama. 
Autor epizode: Lazar Pašćanović
Redakcija: Lazar Pašćanović, Milica Jovanović, Lela Vujanić
Produkcija: Klub putnika

Ako vam se dopada ovo što pravimo, možete nas podržati redovnom donacijom na sajtu Patreon – ma koliko sitna, vaša donacija pomoći će da ova priča opstane. Prijatno slušanje!

Pročitajte Podkast Bantustan #12: Ko Mak, smeće u raju

Kako je smeće spojilo Tajland i Srbiju. :ohmy:

Odličan je ovaj. I baš mi se svidela i tema i forma. I ti zvučni zapisi sa Tajlanda, kao da gledam podkast. :clap:

Singapur, poput mnogih drugih ostrvskih država ima ostrvce koje koristi kao deponiju. Jedan deo se reciklira, drugi deo spali. A ostatak odnosi na to ostrvo. Ostaci tog spaljenog dela se pakuju u neke posebne džakove i s njima proširuju to ostrvo koje koriste kao deponiju. Na toj deponiji odlažu sve što ne mogu da recikliraju ili spale. 
Te gasove koji se oslobađaju od spaljivanja preobraze u struju koja se koristi za snabdevanje domaćinstava. Problem je što je to jako skup i neefikasan model. Takođe, i ta deponija će im biti puna za desetak godina čak i sa svim tim proširivanjima. Još uvek traže rešenje za odlaganje smeća kad se to desi.

Ovo navodim kao primer da eto ni bogate zemlje ne mogu da se oslobode silnog smeća. Jer problem je u proizvodnji i distribuciji. Sve ovo je samo rešavanje posledica, uzrocima se ni bogate zemlje ne bave. Ali kad bi taj problem rešile, ne bi bile toliko bogate. :wacko:

Onaj dokumentarac što sam skoro podelila, baš ima fokus na tome kako je ustvari moguće proizvoditi više, a istovremeno i smanjivati zagađenje. Ali to je moguće samo kroz transformaciju sistema proizvodnje, mi kao krajnji korisnici tu ne možemo apsolutno ništa, sem da elegantnije sklanjamo to smeće daleko od očiju.

Hvala, @marica. Uvek se iznenadim kada neko to presluša :unsure:

Zanimljivo je koliko smo malo u svakodnevnom životu upoznati sa problemom smeća, iako je očigledno da se deponija može ili spaliti, ili zatrpati i napraviti nova malo dalje, a oba ta pristupa stvaraju gomilu novih problema. Na ostrvu to samo postaje očiglednije, jer nema prostora za beskonačno zatrpavanje starih i pravljenje novih deponija, a ni za spaljivanje tako da to ne zagadi celo ostrvo.

Dobar dan Marice, vidim da si pisala veoma dosta o Singapuru. Meni je životna želja da odem i radim u Singapur. Zanima me kakav je proces za srpske državljane i ostalo? 

6 hours ago, Nenad005 said:

Dobar dan Marice, vidim da si pisala veoma dosta o Singapuru. Meni je životna želja da odem i radim u Singapur. Zanima me kakav je proces za srpske državljane i ostalo?