Posted September 23, 2022 1 hour ago, bXunter said: BTW udjosmo vec debelo u Septembar, evo ga za koji dan i Oktobar, ja ne vidim nesto da su se cene za turisticku sezonu smanjile sto se tice Tajlanda, vec naprotiv rastu iz dana u dan Inace pre mesec dana sam uzeo karte, ali ih pratim skoro svaki drugi treci dan i samo vidim da cenu idu na gore... o onom da ce da krenu da padaju od polovine septembra i slicno nema ni reci. da, pale su...sem u beogradu...bila je akcija kod turkisha iz budimpeste, sofije, bukuresta, zagreba....cene iz budimpeste i bukuresta su bile oko 470 evra do bankoka, a iz sofije oko 500-520..upravo se zavrsila pre 1 dan...nazalost iz beograda nije bilo akcije, jer je onaj leg BEG-IST i viceversa potpuno rasprodat, cak ni one najskuplje klase nisu dostpune svaki dan....taj leg jako podize cenu cele karte, za bilo gde po aziji, i izgleda da se to nece menjati skoro....rekli su mi u poslovnici turkisha da sigurno nece davati promociju iz beograda, jer nisu blesavi, kad se karte prodaju ko lude.....jbg...hvala rusima za ovo.... inace, ja sam bas imao problem da zamenim kartu, jer japan se jos nije otvorio, a tebalo je da putujem pre 2 dana, pa sam 2-3 puta sedeo kod njih u poslovnici da vidimo sta se moze uraditi...jednostavno, beograd je problem...na kraju su mi zamenili kartu, odlazak iz bukuresta za hanoj, a povratak bankok beograd ( originalno je trebalo u hanoj iz bga u odlasku, a povratak iz tokija za beograd), ......s tim sto sam taj bankok beograd bukvalno trazio dan po dan, i bio je jedan dan sredinom aprila kad je bila jeftinija tarifa...sve ostalo ispadalo po 900-1000 evra...na kraju nisam platio nista, jer je ova karta preko bukuresta, jos multi- city, ispala manje od 570 evra..jos su oni meni trebali da vrate heheheh, jer je moja originalna bila 630 evra.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted September 25, 2022 Cena za Turkish su otisle jos pre mesec dana u nebo... osim te akcije mislim da vise ne moze da se nadje karta preko njih (a da nije duzina putovanje 40+h) po nekim normalnim cenama sve su od 1100+evra po osobi. (pricamo za period od Novembra do kraja Januara) Qatar je i dalje najpovoljniji koliko vidim, i tu i tamo ima da sa nadje za 850-900 medjutim jako velika su cekanja izmedju letova 8-10-12 sati pojedini letovi su i duze. Inace evo lepe vesti nam stizu sa Tajlanda https://www.tatnews.org/2022/09/thailand-ends-covid-19-emergency-decree-on-30-september-2022/ Ukratko od 1. Oktobra vise ne morate da imate ni dokaz o vakcinaciji ni dokaz o PCR/ATK testovima, full otvoreno 🥰🥰🥰 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2022 Zdravo svima. U formularu za zahtev za turističku vizu za jedan ulazak u Tajland (u konzulatu u Beogradu), traži se između ostalog da se unese "Profession (Occupation)", "Work address", i "Work Tel.". Osim toga ne traže inicijalno nikakve potvrde vezane za zaposlenje i primanja ali su mi u mejlu napisali "Konzulat zadržava diskreciono pravo da podnosiocu zahteva za turističku vizu zatraži i dodatnu dokumentaciju, poput potvrde o zaposlenju, potvrde o školovanju, potvrde o novčanim primanjima i sl." Koji bi bio neki vaš savet za zvanično nezaposlene osobe. Ako napišu da su nezaposleni, da li ima šanse da ih zbog toga instant odbiju? Ili da li u formularu da slažu o zaposlenju, pa kasnije ako konzulat zatraži dodatnu dokumentaciju da nekako to "nabave" 😉 Ili nešto treće? Svi saveti dobrodošli, hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2022 (edited) 2 hours ago, piafus said: Zdravo svima. U formularu za zahtev za turističku vizu za jedan ulazak u Tajland (u konzulatu u Beogradu), traži se između ostalog da se unese "Profession (Occupation)", "Work address", i "Work Tel.". Osim toga ne traže inicijalno nikakve potvrde vezane za zaposlenje i primanja ali su mi u mejlu napisali "Konzulat zadržava diskreciono pravo da podnosiocu zahteva za turističku vizu zatraži i dodatnu dokumentaciju, poput potvrde o zaposlenju, potvrde o školovanju, potvrde o novčanim primanjima i sl." Koji bi bio neki vaš savet za zvanično nezaposlene osobe. Ako napišu da su nezaposleni, da li ima šanse da ih zbog toga instant odbiju? Ili da li u formularu da slažu o zaposlenju, pa kasnije ako konzulat zatraži dodatnu dokumentaciju da nekako to "nabave" 😉 Ili nešto treće? Svi saveti dobrodošli, hvala! mogao si malo da procitas ovu temu pre nego sto postavljas pitanje, jer bi ga nasao vec na predhodnoj strani...za tajland treba samo kupljena karta, i ne zanima ih nista drugo..mozes da upises i da si klosar ako hoces..a to da ambasada zadrzava diskreciono pravo da moze da trazi bilo sta, i ne pusti u zemlju koga smatra da ne treba, to je birokratska floskula koja pise i na svakom granicnom prelazu , evo kreni za crnu goru pa mozes da procitas na njihovoj granici. postoji jedno pravilo za tajland da na samoj granici mogu da ti traze pare na uvid, kao sto postoji i na granicnim prelazima svih drugih zemslja..za takland je to 20000 bahta, sto je oko 600 evra..i nije potrebna nikakva rezervacija hotela.....pa eto, postoji mogucnost da na granici nekom traze da pokazu te pare, mada ja za takve slucajeve nisam cuo....za ambasadu to svakako ne treba... Edited October 5, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2022 52 minutes ago, bam-bam said: mogao si malo da procitas ovu temu pre nego sto postavljas pitanje, jer bi ga nasao vec na predhodnoj strani...za tajland treba samo kupljena karta, i ne zanima ih nista drugo..mozes da upises i da si klosar ako hoces..a to da ambasada zadrzava diskreciono pravo da moze da trazi bilo sta, i ne pusti u zemlju koga smatra da ne treba, to je birokratska floskula koja pise i na svakom granicnom prelazu , evo kreni za crnu goru pa mozes da procitas na njihovoj granici. postoji jedno pravilo za tajland da na samoj granici mogu da ti traze pare na uvid, kao sto postoji i na granicnim prelazima svih drugih zemslja..za takland je to 20000 bahta, sto je oko 600 evra..i nije potrebna nikakva rezervacija hotela.....pa eto, postoji mogucnost da na granici nekom traze da pokazu te pare, mada ja za takve slucajeve nisam cuo....za ambasadu to svakako ne treba... hvala puno na brzom odgovoru! većinu toga znam, a i pročitao sam naravno sve što piše u temi, nema potrebe za prozivanjem. kapiram da ti deluje da sam suviše oprezan pa si pretpostavio da nisam video prethodne prepiske. ali hvala u svakako na informacijama! hajde onda da preformulipem: da li možda neko ima iskustvo da je upisao u formular da je nezaposlen i da je bez problema dobio vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2022 (edited) Ako još neko ima neki fidbek na ovu temu, biću zahvalan. Edited October 5, 2022 by ThirstyTraveler Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2022 (edited) Evo ja imam zvanično 0 dana staža i dobijao sam 7 godina za redom vizu 😎 Samo za onu sa više ulazaka moralo je da se pokaže izvod iz banke sa čini mi se, minimalno 15 hiljada dolara. Edited October 5, 2022 by samsung Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 5, 2022 1 hour ago, samsung said: Evo ja imam zvanično 0 dana staža i dobijao sam 7 godina za redom vizu 😎 Samo za onu sa više ulazaka moralo je da se pokaže izvod iz banke sa čini mi se, minimalno 15 hiljada dolara. 9 hours ago, bam-bam said: pa to je odlično, hvala puno na podeljenom iskustvu ☺️ pretpostavljam da onda nema neke posebne potrebe da se laže u formularu 😁 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2022 Da li je neko skoro vadio vizu za Tajland? U automatskom mejlu kaze da se ceka oko 15 radnih dana, jer se salje u Atinu. U porukama, na forumima, ljudi kazu da je za par dana gotova (info od ranijih godina) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2022 (edited) 29 minutes ago, jetliner said: Da li je neko skoro vadio vizu za Tajland? U automatskom mejlu kaze da se ceka oko 15 radnih dana, jer se salje u Atinu. U porukama, na forumima, ljudi kazu da je za par dana gotova (info od ranijih godina) ja je vadio u aprilu...ima fora da platis dodatno i da ti stigne za 3 dana, ne mogu da se setim koliko je bilo, al znam da je bilo bezobrazno, nesto tipa 50-60 evra preko ove sadasnje cene..izracunao sam da mi je jeftinije da sam odem u atinu hahaha....tako da sam odustao od te opcije, stigla mi je regularno za 7 dana....to je neki okvirni rok, ali uvek napomenu da postoji mogucnost da se ceka duze...ako ih zamolis, uvek mogu da napisu poruku za ambasadu da se tvoja molba brze odradi...ipak, svakako se ceka duze nego to sto pise na forumima od pre par godina, jer je tad vizu izdavao nas konzulat a ne ambasada, pa je kod urgencije mogla biti gotova maltene i istog dana...toga sad nema, jer mora da se salje u atinu....i cena je duplo skuplja brw, propala mi ta viza puko sam pare, jer je to bilo pocetak aprila, a oni su tek pocetkom maja skinuli onaj uslov o dodatnom pcr-u koji oni rade kad sletis u bankok ( iako si morao da imas svoj negativan pcr od kuce pre ukrcavanja na let), i ako bi taj bio pozitivan, morao bi da ostanes 10 dana u karantinu u hotelu ili bolnici...tad je bilo jako puno prevara, ljudma su pisali da su lazno pozitivni, jer su testove radile privatne bolnice koje su bile umrezene sa tim hotelima gde bi provodio karantin....naravno, sve bi placao turista.. sad od 1. oktobra su konacno sve ukinuli, tako da ne bi trebalo da bude problema... Edited October 11, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2022 Da li oni salju pasos u Atinu ili pasos ostaje kod mene, a salju se samo dokumenta? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 11, 2022 3 hours ago, jetliner said: Da li oni salju pasos u Atinu ili pasos ostaje kod mene, a salju se samo dokumenta? salju pasos Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2022 (edited) Bio danas do konzulata da predam papire ovo su novosti: 1. Pasosi se ne salju vise u Atinu, skeniraju se u konzulatu i od danas tj 1. Novembra se dobija elektronska viza (stigne vam na email, zato se pasosi i ne salju vise). 2. Cena je 70e za vizu 3. Pored slika u formatu 4x6 tamo u konzulatu vas slikaju kako drzite u visini glave prvu stranu pasosa. 4. Neophodno je sada dostaviti obavezno ili potvrdu o stalnom zaposlenju ili izvod iz banke u poslednjih min 6 meseci. Za par dana budu gotove vize. Edited November 1, 2022 by bXunter Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2022 (edited) 1 hour ago, bXunter said: Bio danas do konzulata da predam papire ovo su novosti: 1. Pasosi se ne salju vise u Atinu, skeniraju se u konzulatu i od danas tj 1. Novembra se dobija elektronska viza (stigne vam na email, zato se pasosi i ne salju vise). 2. Cena je 70e za vizu 3. Pored slika u formatu 4x6 tamo u konzulatu vas slikaju kako drzite u visini glave prvu stranu pasosa. 4. Neophodno je sada dostaviti obavezno ili potvrdu o stalnom zaposlenju ili izvod iz banke u poslednjih min 6 meseci. Za par dana budu gotove vize. hvala na info, ali pogledaj ovo: https://athens.thaiembassy.org/en/content/launch-of-online-stickerless-e-visa-application sad sam usao na sajt, mozemo da apliciramo online sami...drzavljani srbije koji zive u srbiji... Edited November 1, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2022 (edited) da, definitivno thai viza sad moze da se aplicira online, za drzavljane Srbije. Cena 40$....Ali treba da se uploaduju supporting documents- avio karta, placen smestaj , neka potvrda da mozete da platite put ( ili banka, ili ugovor o zaposlenju, ili nesto slicno).....takodje je potrebno uploadovati i dokaz o rezidencijalnom statusu u srbiji, to mi jedino nije jasno - da li to moze da bude licna karta ili sta? posto se to trazi odvojeno od pasosa...... ovo je sajt za aplikaciju: https://www.thaievisa.go.th/ Edited November 1, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2022 Nemoj me drzati za rec, medjutim kada hoces da apliciras sam za Vizu ako sam dobro razumeo zaposlenu u konzulatu moras kod notora da overis sve papire koje imas na srpskom i da ih prevedes na engleski jezik i kao takve ih saljes dalje. U slucaju da ides preko naseg konzulata, konzulat stavi svoj potpis i overu da su papiri i informacije u njemu ispravne, time konzulat garantuje za tvoje informacije i bilo kakvo dalje prevodjenje nije potrebno. Ovo za rezidencijalni status mi nisu trazili nista, medjutim ostalo je da ce mi javiti u medjuvremenu da li ce jos nesto trebati obzirom da je i nas konzulat bukvalno jutros dobio izmene i nova pravila tako da ni oni nisu jos uvek 100% sigurni da li ce se nesto dodavati, ali za sada je to to sto sam napisao. Ukoliko bude trebalo jos nesto i da mi jave, napisacu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2022 1 hour ago, bXunter said: Nemoj me drzati za rec, medjutim kada hoces da apliciras sam za Vizu ako sam dobro razumeo zaposlenu u konzulatu moras kod notora da overis sve papire koje imas na srpskom i da ih prevedes na engleski jezik i kao takve ih saljes dalje. U slucaju da ides preko naseg konzulata, konzulat stavi svoj potpis i overu da su papiri i informacije u njemu ispravne, time konzulat garantuje za tvoje informacije i bilo kakvo dalje prevodjenje nije potrebno. Ovo za rezidencijalni status mi nisu trazili nista, medjutim ostalo je da ce mi javiti u medjuvremenu da li ce jos nesto trebati obzirom da je i nas konzulat bukvalno jutros dobio izmene i nova pravila tako da ni oni nisu jos uvek 100% sigurni da li ce se nesto dodavati, ali za sada je to to sto sam napisao. Ukoliko bude trebalo jos nesto i da mi jave, napisacu. pa nigde na sajtu ne pise da ista mora da se overava kod notara, to bi uvek pisalo da mora... u sv. slucaju, na sajtu traze avio kartu, tu nema sta da se poverava, i sve je jasno i na engleskom..traze potvrdu smestaja, ista stvar..takve stvari se nikad ne overavaju kod notara,jer mogu lako da se provere.....traze dokaz o sredstvima za put...kapram da ukoliko je ugovor o zaposlenju, mora da bude preveden na engleski kod sudskog tumaca , sto iskljucuje potrebu za notarom....ukoliko je izvod iz bankovnog racuna, tu nikad niko nije trazio prevod, jer su samo cifre u pitanju hehehhe..... jedino sto po meni moze da bude problem je ova stvar: Applicant is required to upload document that can verify her/his current residency. ovo bi mogla da bude licna karta, ali mozda i potvrda iz policije o prebivalistu, koja bi naravno morala da se prevede kod sudskog tumaca.... sacekacu par nedelja da malo udju u sistem, pa cu da okrenem ambasadu u atini da vidim oko toga... ukoliko je stvarno komplikovano kao sto ti kazes, onda uopste ne vidim poentu uvodjenja online vize...ako ponovo moras da ides u konzulat...a sa druge strane, ukoliko ovo proradi kao sto bi trebalo, to konzulatu oduzima posao, pa je njima u interesu da sto manje ljudi aplicira online..... definitivno, online ili bez online, ova cela prica poostrava uslove za ulazak na tajland.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 3, 2022 Ma da mislio sam kod sudskog tumaca ne notara my bad.. Inace da, Applicant is required to upload document that can verify her/his current residency. vrv znaci da je dovoljna samo skenirana prednja strana licne karte, ne ocitana nego skenirana, jer su mi upravo iz Konzulata trazili da i to dostavim. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 3, 2022 3 hours ago, bXunter said: Ma da mislio sam kod sudskog tumaca ne notara my bad.. Inace da, Applicant is required to upload document that can verify her/his current residency. vrv znaci da je dovoljna samo skenirana prednja strana licne karte, ne ocitana nego skenirana, jer su mi upravo iz Konzulata trazili da i to dostavim. to je onda to..... ok, super, jos malo i razjasnicemo sve :)..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2022 Da javim da sam dobio e-vizu za Tajland, sam sam aplicirao, treba da uploadujete avio-karte, smestaj makar za 1 dan, bilo koji bank statement gde se vidi stanje na racunu vece od 500-600 evra. Za potvrdu o adresi ja sam okacio ocitanu licnu kartu (valjda bi mogla i skenirana). Cena je 35 evra. Sto se mene tice ovo dosta olaksava, osim sto sada trebamo i neku potvrdu o stanju na racunu da okacimo. Mislim da moze da se aplicira iz inostranstva, bitno je da imate nasu licnu kartu i pasos. Evo i obavestenja ambasade u Atini: https://athens.thaiembassy.org/en/content/launch-of-online-stickerless-e-visa-application Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2022 zvuči super, koliko je prošlo od kada si podneo zahtev do kad si dobio vizu? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2022 Vizu su mi poslali za 1 dan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 4, 2022 divno, hvala na infu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2022 (edited) 12 hours ago, Zavarivach said: Da javim da sam dobio e-vizu za Tajland, sam sam aplicirao, treba da uploadujete avio-karte, smestaj makar za 1 dan, bilo koji bank statement gde se vidi stanje na racunu vece od 500-600 evra. Za potvrdu o adresi ja sam okacio ocitanu licnu kartu (valjda bi mogla i skenirana). Cena je 35 evra. Sto se mene tice ovo dosta olaksava, osim sto sada trebamo i neku potvrdu o stanju na racunu da okacimo. Mislim da moze da se aplicira iz inostranstva, bitno je da imate nasu licnu kartu i pasos. Evo i obavestenja ambasade u Atini: https://athens.thaiembassy.org/en/content/launch-of-online-stickerless-e-visa-application a jel treba da bude bank statement u zadnjih 6 meseci, ili samo zadnje stanje na racunu? i da li moze rezervacija smestaja, ili smestaj bas mora da bude placen? posto se za tajlandske hotele uglavnom samo rezervise smestaj, a posle plati na licu mesta....za avio kartu je u zadnjih godina bilo obavezno da bude bas kupljena, nije mogla samo rezervacija..ti si kapiram imao kupljenu kartu? Edited November 5, 2022 by bam-bam Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2022 Ja sam im dao bank statement ovaj sada za trenutni mesec, znaci dva dana i par transakcija bukvalno, verujem da im je vazno samo da vide krajnje stanje na racunu negde. Potvrda sa bookinga za smestaj, ne vidim da na njoj igde pise da je smestaj placen iako jeste. Avionske karte su mi kupljene, mislim da negde pise da karta mora da bude kupljena. Obicno su prolazile i autobuske karte i slicno za izlazak iz zemlje npr. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites