Posted January 18 Postoje mesta na našoj planeti koja nekom svojom neobjašnjivom energijom opčine čoveka tako da u njemu uvek tinja želja da se ponovo vrati na to mesto....Svaki čovek ima svoja mesta koja ga privlače...verovatno neka mesta privlače više ljudi , neka manje, ali u pitanju je vrlo lični odnos izmedju odredjene individue i tog odredjenog mesta...Predhodna dužina boravka cak i ne igra neku posebnu ulogu, to se više može opisati kao " ljubav na prvi pogled" ..Isto kako je teško objasniti zašto se pojavi privlačnost izmedju dvoje ljudi u deliću sekunde, tako mi nije jasno kako i zašto se pojavi privlačnost coveka prema nekom mestu ( predelu).. "Moja" mesta u koja bih najradije ponovo otišao, pored "mog" ostrva na Tajlandu gde idem manje više svake godine, su dva ostrva u Polineziji - Huahine i atol Fakarava, Zelenorotska ostrva ( zbog kojih stalno slušam prelepu muziku Funaná i bosonogu divu Sesariju Evoru) i Los Andjeles. Gde bi se vi spakovali i ponovo vec sutra otisli, da mozete? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 19 Argentina, svuda, posebno Buenos Ajres i provincija Jujuy. Santorini, ako moze bez turista. Manastir Manasija Jerusalim, stari grad. Rio de Janiero, ali samo Pao de Azucar, plaza Ipanema i Cristo Redentor. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 20 (edited) Kada je u pitanju veća oblast ili država u kojoj me je više mesta opčinilo to bi bili Patagonija, Tajvan, Turska, Slovenija i Japan. Tu uvek presuđuje: kombinacija prirode, stepena egzotičnost i mentaliteta lokalaca. Kada su u pitanju gradovi tj. naseljena mesta tu su: Tajpei, Tokio, Džogdžakarta, Kopenhagen, Ljubljana, Kadakes, Buenos Ajres, Bogota, Valparaiso. Kod gradova najviše cenim umetničku scenu (onu zvaničnu muzejsku/galerijsku i uličnu - obe moraju da me oduševe), arhitektura tj. miks različitih stilova, slojevitost i arhitektonski haos, mirne oaze - moraju da imaju mesta gde mogu da se sklonim od gradskog haosa i na kraju taj specifični vajb koji lokalci nametnu tj. moram da osetim naćin života lokalnih ljudi. On 1/19/2025 at 12:18 AM, bam-bam said: Zelenorotska ostrva I eto ideje za neko sledeće putovanje. Hvala na podsećanju da postoje! Edited January 20 by marica Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 5 On 1/20/2025 at 4:41 AM, marica said: Kada je u pitanju veća oblast ili država u kojoj me je više mesta opčinilo to bi bili Patagonija, Tajvan, Turska, Slovenija i Japan. Tu uvek presuđuje: kombinacija prirode, stepena egzotičnost i mentaliteta lokalaca. Kada su u pitanju gradovi tj. naseljena mesta tu su: Tajpei, Tokio, Džogdžakarta, Kopenhagen, Ljubljana, Kadakes, Buenos Ajres, Bogota, Valparaiso. Kod gradova najviše cenim umetničku scenu (onu zvaničnu muzejsku/galerijsku i uličnu - obe moraju da me oduševe), arhitektura tj. miks različitih stilova, slojevitost i arhitektonski haos, mirne oaze - moraju da imaju mesta gde mogu da se sklonim od gradskog haosa i na kraju taj specifični vajb koji lokalci nametnu tj. moram da osetim naćin života lokalnih ljudi. I eto ideje za neko sledeće putovanje. Hvala na podsećanju da postoje! heheh marice mi imamo slican ukus za gradove, i ja obozavam Yogyakartu, priroda okolo je prelepa, a ljudi su mi najbolji...takodje Kopenhagen, Buenos Aires, a Valparaiso cesto sanjam, onaj njegov street art, i one maglovite ulice pune barova i klubova i umetnickih prostora, gde se mrak dize tek u podne Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted yesterday at 11:41 AM Oaxaca, kako grad tako i cela drzava Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites