Jump to content

Featured Replies

Posted

Kao sto sam naslov kaze, idem na volonterski kamp (od 30.7. do 14.8.) u Afyon, grad u centru Anatoliye. Turska. Volonterski kamp za temu ima enviroment i renovation jednog maleckog dela Afyona.

Resio sam da putujem vozom, uz pomoc BalkanFlexipass karte koja se pokazala kao najjeftinije resenje. Put ce me voditi od Bgda preko Sofije do Istanbula. Tacnije do evropskog dela grada i Sirkeci stanice. Odatle moram da uzmem feribot koji ce za oko $1-2 da me prebaci u azijski deo. Na Hazdrapasa stanicu. E, odatle polaze svi vozovi ka azijskom delu zemlje kao i prema samim zemljama Azije.

Po zavrsetku kampa planiram da posetim Istanbul i tamo budem par dana kod jedne cure koju sam kontaktirao preko hospitalitycluba. Posto BalkanFlexipass karta omogucuje fleksibilno putovanje hteo sam da vas pitam da li imate jos koji grad da mi preporucite. Afyon je vazan zeleznicki cvor tako da bih odatle mogao da dodjem na skoro svaku destinaciju u Turskoj. Dajte neki predlog, kao i gde se moze spavati jeftino u tim gradovima, sta da se vidi i sl... Svaki savet vezan za Tursku je dobrodosao, zato pisite...

Čuo sam da je flexipass ne?to poskupeo, zovi stanicu pa proveri, za svaki slučaj...

Kapadokija! Treba da ode? do mesta koje se zove Kayseri i onda odatle do gradova Nev?ehir i Kir?ehir.

http://www.great-adventures.com/destinations/turkey/cappadocia.html

a ovde su ti fotke:

http://www.turkeytravelplanner.com/photo_galleries/cappadocia/

kao i ovde:

http://www.pbase.com/cykbertha/cappadocia

Ako hoces dalje na istok, kod granice sa Iranom ti je Dogubeyazit - evo i slike:

http://www.turkeytravelplanner.com/WhereToGo/East/Dogubeyazit/Dogubeyazit.html

Zanimljiv je deo kada voz prelazi slano jezero Van ili Tatvan, ne secam se vise, ceo voz natovare na trajekt, a odatle se vidi i planina Ararat.

Za smestaj koristi hospitality club, u Turskoj je prilicno razvijen... a postoji i Lonely Planet knjizica "Turkey" za koju kazu da je jako dobra, pa mozes i tamo pogledati sta je na raspolaganju od smestaja...

Turska je ogromna, ovo su samo neke od ideja, tj mesta na koje bih ja najradije otisao :)

LP

• 1 month later...

E ljudi moji, vratio sam se sa volonterskog kampa u Afyonu. Dovoljno je reci fenomenalna ekipa i sjajna atmosfera. Nakon kampa sam sa jos dve drugarice (spanjolkom i japankom) posetio Kapadokiju tj mestasce Goreme. Tamo sam proveo 3 dana. Nakon toga sam otisao u Kayseri gde sam sacekao voz za Ankaru u kojoj sam bio 2 dana gost kod jedne turkinje koja je bila lider na kampu. Ankara je ostavila super utisak kod mene jer je to moderan grad, i jedino sto nedostaje ovom gradu je voda tj nema reku ni jezero... Posle sam vozom stigao do Istanbula, prenocio u Sultan hostelu u Sultanahmetu, tamo sreo jos prijatelja iz kampa iz Afzona, prosetao se tim delom grada, uzivao na Galata mostu i u plavoj dzamiji (u Aja Sofiju nisam usao jer sam presuio sa novcem a ulaz je 10 evra...).

Marko

Čuo sam da je flexipass ne?to poskupeo, zovi stanicu pa proveri, za svaki slučaj...

Nije poskupeo (u evrima je cena uvek ista).

Hej Marko, ja sam bas pre par dana bio u Goreme! Fino mestasce, mada previshe turisticko za moj ukus... sada sam u Diyarbakir, prestonica Kurdistana... pisacu vishe u blogu :)

Ne brini za Aja Sofiju, nije nista posebno a stvarno je preskupo... u principu, sve te turisticke znamenitosti su nezanimljive i besmislene, zato stedi pare za mesta na koja stvarno vredi otici ;)

ja sam bas pre par dana bio u Goreme! Fino mestasce, mada previshe turisticko za moj ukus... sada sam u Diyarbakir, prestonica Kurdistana

U potpunosti se slazem sa tobom oko Goreme-a. Previse turisticko...

Svaka cast kada si stigao u Diyarbakir! Ja za sledecu godinu skoro 100% idem ponovo na volonterski kamp u Tursku, a nakon toga poseta prijateljima u Izmiru i Ankari. Obecali su mi da ce mi pokazati taj jugoistocni deo Turske (Diyarbakir), mada ih sada ja lozim da kad dodjem da odemo do istoka skroz tj do Vana... Videcu sta ce biti...

Evo resih da se konacno registrujem da ne bude da nonstop postujem kao gost 8)

Elem, posto sam u blogu procitao da i ti sa ekipom putujes balkan flexipassom kroz tursku, molim da mi opises svoje iskustvo.

Evo mog iskustva:

Od bgd do istanbula sam uz flexipass imao i placena spavaca kola tako da nije bilo problema. Na haydarpasa stanici prilikom ukrcavanja u Ic Anadolu Mavi Treni (naziv voza Istanbul-Adana) sam imao mnogo problema jer niko od konduktera ne govori engleski i na kraju mi u prvom vagonu jedan rece, konacno na engleskom: "Decko, sedi ovde!" Tako da sam ok putovao do Afyona. Od Kayseria do Ankare sam putovao sa 4 Eylul Mavi Treni (naziv voza od Malatye do Ankare). I tu sam imao mnogo problema i na kraju sam prosao kao i u Ic Anadolu... Znaci ok 8) Onda dolazi put od Ankare do Istanbula sa Cumhuriyet Ekspresi u kom sam imao ogromnih problema. Da ne bese celnih ljudi TCDDa u mom vagonu kondukteri bi me definitivno izbacili napolje jer ne govore engleski a po njihovom ponasanju shvatio sam da "kao" karta ne vazi u tom vozu... Malo morgen. E onda se lepo ubace ovi sa vrha kompanije i sve bude u redu :lol:

Elem, ja nisam pravio nikakve rezervacije sedista i slicno. Mozda je bolje to uraditi? Dakle, jos jednom, kakvo je tvoje iskustvo putovanja sa balkan flexipassom?