Posted March 19, 2010 Dakle,planiram otici u Krasnodar u privatnu posetu na par dana u periodu maj,jun,jul,kad se nadje vremena naravno.Pokusao sam da vidim koji je najlaksi nacin doci do tamo i jedino sto sam uspeo da iskombinijem je da se ide preko Istanbula odakle sa Sabihe leti Pegasus Airlines i cena povratne karte je trenutno oko 120 eura,gore-dole u zavisnosti od termina,e sad vec sam "davio" u jednoj temi oko prevoza do Istanbula,voz,bus,avion,uglavnom mnogo opcija a ide leto pa ce se verovatno jos i menjati tako da predpostavljam da izbor treba napraviti nesto kasnije.Interesuje me da li neko ima jos neki predlog za ovu relaciju osim opcije koju sam naveo i naravno svaki drugi savet u vezi puta je dobrodosao,tipa sta treba uraditi proceduralno eventualno itd... Hvala! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2010 Pa osim aviona mozes ici vozom samo ne znam koliko se to isplati ako ides samo na par dana posto ces mnogo vise vremena provesti u putu, ali usput mozes da vidis Moskvu npr, i razne druge gradove. Sto se cene tice 120 eura povratna iz Istanbula meni zvuci super, mislim da je skuplje vozom od Moskve. Ako se odlucis za voz upamti da je gradjanima Srbije dozvoljeno da borave u Rusiji samo mesec dana i onda moraju da napuste zemlju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2010 Imas subotom let Beograd-Soci. A iz Socija mozes vozom do Krasnodara. Put traje nekih 5h. Od aerodroma Soci (Adler) imas marsrutke ili taxi do zeleznicke stanice. Ne znam cene karata, tako da nisam siguran jel povoljnije od tvoje varijante sa Istanbulom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2010 Gledao sam i ja za voz,jeste da traje dugo ali nisam ni za cene siguran,mozda je i skuplje nego ova opcija preko Istanbula,sto se tice nekih drugih gledao sam i letove za okolne gradove tipa Sochi,Rostov,slabo...vecinom ima za Nemacku i Austriju a cene su blago receno smesne,600-700 eura,ostalo je vecinom lokalni saobracaj koji se obavlja,internacionalni ide preko Moskve,a od Moskve ka crnom moru karte su oko 150-200 eura povratne,otprilike malo jeftinije nego do Srbije @ milos_lg Nisam znao za tu liniju,jel znas mozda koji je avio prevoznik u pitanju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2010 Sto se tice duzine boravka cuo sam za tih 30 dana nego u temi nesto nize sam proverio i da treba da se prijavim,jel i to obavezno? Takodje turska viza se dobija i placa na granici? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2010 Posle tri dana moras da se registrujes u posti ili milicijskoj stanici, mora da te registruje domacin kod koga odsedas ako ides u privatnu posetu. Tursku vizu kupujes na granici kostala je 10 eura kad sam ja isao, mislim da je i dalje ista cena. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 21, 2010 U pitanju je GazpromAvia. Tom linijom uglavnom putuju nasi radnici koji rade u Rusiji na izgradnji infrastrukture za olimpijske igre u Sociju. Predstavnici za Srbiju su: FLYTIME d.o.o. GSA, Palmotićeva 27, 11000 Beograd (+381 11) 3037 106, (+381 11) 3222 150. Pogledaj na sajtu aerodroma Nikola Tesla za detaljnije informacije. Avio kompanije http://www.beg.aero/avio-kompanije/avio-kompanije.19.html , Sezonski red letenja http://www.beg.aero/putnici/letovi/sezonski_red_letenja.53.html Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2010 Proverio,cena povratne karte je 550 eura.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 26, 2010 Nemam iskustva sa ovim elektronskim rezervacijama i kretanjima cena pa ako neko ima malo vise iskustva...naime gledam s vremena na vreme sajt Pegasus Airlinesa i cena karte do krasnodara se prilicno brzo menja od 90 pa do pre neki dan je bila 120,danas vec 150 najjeftinije sto se moze naci,takodje ove stavke pod service fee i tax se menjaju od 20-40 eura,cemu takve brze promene,iskreno zbunjuje me kad rezervisati,sto pre ili cekati termine pred leto? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 28, 2010 Pozdrav Ja sam prosle godine isao za Krasnodar na nekih 15 dana.Isao sam Avionom do Moskve i avionom od Moskve do Krasnodara.Beograd-Moskva-Beograd me je kostalo 27000 dinara,a mogao sam da prodjem i sa 22 000,ali nisam uspeo da uklpim letove.Najjeftinija varijanta je tada bila preko flytime,kupiti kartu aeroflota.Mada sam ja na kraju kupio neku sou kartu,pa sam tamo isao Aeroflotom,a vratio se JAT-om. Od Moskve do Krasnodara sam isao nekom lokalnom kompanijom,mislim da se zove Kubani ili tako nesto(Er-Kubani,Kubani transport...zaboravio sam).Karta Moskva-Krasnodar-Moskva me je kostala 140e,a da sam je uzeo nedelju dana ranije bila bi 120evra.Ta cena karte sadrzi i besplatne taksi usluge u okviru Krasnodara.Karta Moskva-Krasnodar je kupljna u okviru akcije,koje imas cesto,van letnje sezone.Tokom letnje sezone sve karte od Moskve ka jugu Rusije o Crnom moru poskupljuju drasticno(koliko ja znam).Na sve to treba uracunati i taksi u Moskvi,jer sam menjao aerodrom,Seremetovo-Demedovo(ili tako nekako) me je kostalo 40e i mislim da od toga ne moze jeftinije.Metro im je odlican i jeftin,ali cini mi se da je malo problematicno snaci se. Moja prva ideja je bila da idem do Burgasa u Bugarskoj vozom,a odatle za Soci ili Anapu ili tako nesto brodom(ali nisam mogao da saznam nista o mogucnosti kretanja broda).Voz Moskva Krasnodar ide nesto manje od 2 dana i mogu da ti saznam cenu,ali mislim da nije nesto jeftina,oko 50e u jednom pravcu,ali nisam siguran.Ostale varijante,kao sto su Instambul-Krasnodar,Sofija-Krasnodar,Solun-Krasnodar su bile nesto jako skupe,oko 700-800e avion,neke sou varijante su bile u pitanju. To je naravno bilo sve pre Nove Godine,kada nije bilo niskobudzetnih kompanija na trzistu Srbije.Sad vidim da ima nekih drugih varijanti. Obavezno se registruj u policijskoj stanici kada dodjes u Krasnodar,to im je ozbiljan prekrsaj i kazna je negde oko 50e.Mada se ja nisam registrovao(jer nisam znao da treba,a nisu mi naplatili kaznu,mada su me upozorili). Javi sta si iskopao na kraju,ako nije problem. P.S. Ako vidis nekog sa Grobarskim salom,znaj da je to poklon od mene bio )))))))))) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2013 Planiram mozda do Krasnodara da odem sredinom marta sledece godine,pa da vidim da li je neko isao skoro i kako? Video sam da turski Pegasus ima letove Istanbul-Krasnodar za 60-70 evra,ako se rezervise dovoljno ranije.Sto mi je OK i cini mi se najpovoljnijom varijantom za sad (samo jos da vidim kako cu do Istanbula).Jedino sto mi let stize u 2-3 ujutru,pa gledam kako cu posle (da spavam na aerodromu ili da se cimam do grada). Ako budem isao za Krasnodar svraticu i do Moskve,a odatle do Sankt Peterburga,dakle ne vracam se istim putem.A vidim da se do Moskve vozom putuje skoro 2 dana (koje su to razdaljine,covece...). Ubacio bih na ovu temu i ono sto je rekao Vuk: Zna li neko kako od aerodroma u Krasnodaru pa do samog grada. Nasao sam neke lokalne varijante, ali posto slecem u 12 uvece sumnjam da radi gradski prevoz, a taksi nikako nije opcija ukoliko je skuplji od 5$ . U krajnjem slucaju prespavacu na aerodromu, ali ako ima jeftina varijanta do samog grada radije bih izabrao tu opciju. Da odgovorim sam sebi, mozda ce nekom koristiti ako stigne u Krasnodar. U 12 uvece ne postoji nikakav prevoz osim taksija, za koji ne znam cenu, a spavanje na aerodromu nije moguce. Dok sam ja na sajtu Sleeping At Airports procitao da se moze spavati na aerodromu i da neki lokalni bus cirkulise celu noc.Ali je taj review na sajtu bio iz 2004./2005. I usput jedno pitanje kad dodjem tamo. Posto se u Krasnodaru zadrzavam dan ili maksimalno dva (moram da zurim posle u Moskvu,a i tamo se necu zadrzavati dugo),da li mi je neophonda registracija u policijskoj stanici?Ili ono,potrebna je ali nije neophonda (kao sto je npr. slucaj u Bugarskoj) i da racunam na to da me niko nece proveravati (ako ne budem pravio ekscese ). Sto se Moskve i registracije tice,kaze mi drugar koji se nedavno vratio sa sljakanja tamo,da je policija tamo najgora mafija.Pridju ti na ulici,uzmu ti sva dokumenta i ne vracaju ti dok im ne das ne-znam-kol'ko para.To je u slucaju da nisi prijavljen,znaci sa strancima u 99% slucajeva. Olaksavajuca okolnost za nas odavde je to sto kad vidi da si iz Srbije onda uglavnom nema frke ("Ты наш брат" ),dok ove iz Azije (Turkmene,Uzbeke,Tadzikistance,itd.) tamane redom (kaze,"istresu im sve iz gaca" ).Tako da mi Moskva ne deluje toliko problematicno,samo ne znam da li je ista "politika" i juznije (Soci,Krasnodar,itd.). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2013 Ovo u vezi tog prijavljivanja i mene zanima. Ja kada sam bio u Rusiji nisam se nigde prijavljivao i nisam imao problema, ali kako pravno stoje stvari. Kako u praksi funkcioniše to prijavljivanje, gde, kako. Da li je neophodno samo jedanput to obaviti ili u svakom gradu u Rusiji koji obilaziš. Da li posle svaka tri dana. Da li jeophodno ako se odseda u hotelima i hostelima, tj. da li oni to automatski odrade itd. Ajde ako neko ima više iskustva nek kaže koju reč o tome, prateći ovaj sajt čini mi se da nisam naišao na te podatke. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2013 Za sad mi se cini najpovoljniji put avionom:Beograd (let u 11:55) - Istanbul (slecem u 14.40,pa raspadanje do 22.45) - Krasnodar (slecem ujutru u 3.45). Sve to Pegasus Airlines-om.Ukupna cena (sa troskovima) je 100 evra (za nekih 1500 km vazdusne razdaljine). EDIT: Posto mi je polazak sa istog aerodroma (slecem iz BG-a na njega i polecem dalje za Krasnodar sa njega),da li trebam da placam tursku vizu (10 evra)? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2013 ako imas pasos republike srbije ne treba ti viza vec duze vreme https://www.klubputnika.org/vize/23-evropa/83-turska Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 5, 2013 Ovo u vezi tog prijavljivanja i mene zanima. Ja kada sam bio u Rusiji nisam se nigde prijavljivao i nisam imao problema, ali kako pravno stoje stvari. Kako u praksi funkcioniše to prijavljivanje, gde, kako. Da li je neophodno samo jedanput to obaviti ili u svakom gradu u Rusiji koji obilaziš. Da li posle svaka tri dana. Da li jeophodno ako se odseda u hotelima i hostelima, tj. da li oni to automatski odrade itd. Ajde ako neko ima više iskustva nek kaže koju reč o tome, prateći ovaj sajt čini mi se da nisam naišao na te podatke. Zakonski do 7 radnih dana u jednom mestu ne moraš da se prijavljuješ. Međutim ništa ne piše šta ako si na primer po 5-6 radnih dana na tri mesta, tj. kako to da pravdaš pri izlasku (vozne/avionske karte pretpostavljam da dolaze u obzir). U praksi, jednom sam imao 10 radnih dana, a drugi put jedno 15-20 (ne sećam se tačno), ali me na izlasku ni jedan ni drugi put niko ništa nije pitao, niti za registraciju, niti da pokažem karte (do duše, prvi put sam kroz Belorusiju izlazio). Interesantno je da drugi put, kada sam imao 15-20 dana mene ništa nije ni pitao, a Moldavca na gornjem ležaju je smarao što nema registraciju, ali je na kraju i njega pustio, posle kraćeg razgovora. Pretpostavljam da to više gledaju građanima bivših sovjetskih republika, pošto su ipak oni dosta brojniji radnici na crno u Rusiji nego građani Srbije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 6, 2013 ako imas pasos republike srbije ne treba ti viza vec duze vreme Nisam u toku sa tim (godinama nisam isao na tu stranu) Nego,da li neko zna da mi kaze...vagoni sto putuju na liniji Beograd-Moskva,da li su to oni plackart...(kako se vec zovu na ruskom) vagoni (tj. 3 razred) ili je to 2. razred? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 7, 2013 Nego,da li neko zna da mi kaze...vagoni sto putuju na liniji Beograd-Moskva,da li su to oni plackart...(kako se vec zovu na ruskom) vagoni (tj. 3 razred) ili je to 2. razred? Nisu vagoni, nego vagon. Ide standardan spavaći vagon za 3-krevetnim kabinama - http://www.vagonweb.cz/fotogalerie/RUS/RZD_WLABm-7080.php. Ukoliko taj dan ne ide neka grupa radnika za Rusiju, verovatno je da budeš sam u kabini. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2013 U vezi sa registracijom: - Obaveza je da se registruješ u policiji do sedam dana od dana ulaska u Rusiju. Registruje se samo jednom i u praksi (pogledati poslednju stavku) nema veze s tim da li se šetaš po Rusiji ili si u jednom mestu. Ako izađeš i ponovo uđeš u zemlju, moraš ponovo da se registruješ. - Registraciju zapravo ne obavljaš ti, već tvoj domaćin koji ima prijavu boravka na toj adresi. On može da te prijavi sa tvojim i svojim pasošem tj. dokumentom, i bez tvog prisustva. - Cene se ne sećam, ali pisala sam negde o tome prošle godine kad sam bila u Rusiji. Cene su svugde iste. - Ukoliko odedaš u hotelu, oni su u obavezi da te registruju. Neki su lenji, pa moraš da ih pritisneš. TI naravno plaćaš - Registracija je zapravo gomila papira koju oni ispune i pošalju u Moskvu. Jedan papirić daju tebi i to je potvrda o registraciji. Pretpostavljam da posle to unesu u kompjutere i da mogu da provere na graničnom prelazu kad izlaziš. Ja sam bicklirala dva meseca (sa izlaskom/istrčavanjem u Ukrajinu i ponovnim ulaskom da bih imala novi mesec bezviznog režima) i niko mi nije usput tražio da proveri registraciju a bilo je očito da sam putnik koji stalno menja mesto boravka. Takođe, prilikom istrčavanja iz Rusije u Ukrajinu, nisu mi tražili da im pokažem registraciju niti su bilo šta proveravali. Isto i kad sam posle prešla iz Rusije u Kazahstan - niko nije gledao tu potvrdu. P.s. Pogledaj varijantu s ferijima preko Crnog mora, mada mislim da je to skupo. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2013 Snežo, Rex hvala na informacijama. Ja se takođe nisam prijavljivao u Rusiji i takođe meni nisu tražili registraciju na izlasku iz Rusije, ali dobro je znati kako zvanično stoje stvari po tom pitanju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2013 Za sad mi se cini najpovoljniji put avionom:Beograd (let u 11:55) - Istanbul (slecem u 14.40,pa raspadanje do 22.45) - Krasnodar (slecem ujutru u 3.45). Sve to Pegasus Airlines-om.Ukupna cena (sa troskovima) je 100 evra (za nekih 1500 km vazdusne razdaljine). EDIT: Posto mi je polazak sa istog aerodroma (slecem iz BG-a na njega i polecem dalje za Krasnodar sa njega),da li trebam da placam tursku vizu (10 evra)? Sta ces ti tamo keve ti??? Pazi da se ne izgubis,nije to bas blizu...i nemoj da "sljakas" na crno))) Rusi su jebeni))) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 8, 2013 Misli da tamo dele lepe poklone (krasne darove). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2014 Sto se tice registracije u Rusiji, koliko znam smatra se ozbiljnim prekrsajem,mada postoji mogucnost da te niko i ne pita za registraciju. Ali zbog velikog broja radnika iz Srbije, postoji i velika mogucnost da te zaustavi policija na ulici i da ti zatrazi registraciju.Rok za registraciju je 3 dana od dolaska. Ako odsedas u hotel, recepcioner ce te registrovati.Stvar je veoma formalne prirode. Trebalo bi da odes u policijsku stanicu gde se nalazi nesto kao nasa uprava za strance (pod uslovom da covek zna gde je ta policijska stanica). Ali ima jedna ogromna precica. Treba uci u prvu postu i traziti formulare za registraciju stranaca i popunis formulare koje predas na istoj toj posti.Tu ti na licu mesta i fotokopiraju potrebna dokumenta i zavrsis za 5 minuta. Pri tome se dobija potvrda o predatom pismu i ta potvrda sluzi kao zvanicna potvrda o izvrsenoj registraciji. Mnogo manje se ceka, lakse je naci,a tek nesto je skuplje nego registracija u policiji. Ako me secanje ne vara,mislim da je bilo manje od 10e. Za Krasnodar sad ima povoljnijih letova preko Istanbula i Pegasosa. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2014 Mozes se registrovati u svakoj pošti, ako ostajes kod nekog mora on/ona ići sa tobom i poneti svoja dokumenta. Tamo ti daju neki zajeban formular, moraš ga popuniti na ruskom, najbolje da ti domaćin popuni, znači bez srpskih slova, kao sto su: џ, ђ, ћ и ј. Na formularu za svako slovo imaš kvadratić i gledaj da ti slova ne štrče van ovih kvadratića, jer će ti vratiti formular da ga ponovo popunjavaš. Mislim da košta između 5 i 10 eura, ali nisam siguran iako sam to radio ovog leta, jbg zaboravio sam. Na granici nam nisu tražili registraciju kad smo izlazili. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2014 Rok za registraciju je 3 dana od dolaska. Nije 3, već 7 radnih dana. Pre par godina promenjeno i pisano već 71486595 puta... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 7, 2014 LAZA GNR..pazi na Cecence tamo...da ne odleitis u zrak!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites