Šta posetiti u Portugalu + praktični saveti

394 posts in this topic

Ovim rentAcarom kojim smo mi isli i koji preporucujemo zbog ekspeditivnosti, jeftinoce i ne ostavljanja depozzita moze i u Spaniju ali doplacujete zeleni karton 30e.

Mi idemo u oktobru opet, opet smo rezervisali kod njih auto i 5 dana diesel (mozda opet dobijemo istu fiestu) su nam racunali 125e -10% jer smo vec bili kod njih. Ovaj put mozda krenemo ka Spaniji...do sevilje nije daleko.

http://www.autorent.pt/terms_uk.htm

skoro ceo oktobar Milano-Faro 5e po pravcu free online check in..... povratna za dvoje 20e plus visa provizija 20 =40.

Veliki kofer kupite u freeport-u ..ima sjajnih za 20e i checkirajte torbu samo nazad...i dobijate kofer za dz.

Sve ukupno....55e (ili 70e sa torbom u oba pravca).

p.s. ukoliko planirate da kupujete suvenire...ili jos gore - da obidjete i freeport....definitivno krenite sa praznim koferom...mi smo bacali gomilu nekih "starih" stvari...da bi usli u Ryan..

Ono je pravi outlet....u adidasu za 100e napunite kofer mirne duse... Kupace 3e, trenerke od 8-25e, patike od 9-49e, dresovi 4.99-19.99e, jakne 15e, papuce 5e, majice 3-12e.... Za Batu da ne pricam....sandale od 9-19e, cipele 9-29e...

Morgan, Beneton, Springfield, Zara, Calzedonia....Bagatela.

Tezina kofera u Faru u povratku: rucni 1: 9.800kg, rucni 2: 10.150kg  kofer: 15.780kg.....realno, nakupovali smo preko 15kg...za ne vise od 150e. Razmisljala sam....posto sam videla da arapi ladno checkiraju one torbe svercerske...platnene...da jednu zguzvam i stavim u rucni i iskoristim kao check kofer u povratku....jel to regularno?

P.p.s. Mi cemo 08.-15.10. tako da ako ima jos zainteresovanih,....da idemo u drustvu.

Ukupni troskovi smestaja i prevoza za dvoje su oko 450e. Hoteli 3 i 4* nocenje sa doruckom. Povratak preko Sofije.

moze i u Spaniju ali doplacujete zeleni karton 30e.

jel ovo mora? ja ne znam jel sam imala srece, ako to policija proverava, ali nikad nisam doplatila nista za zeleni kartom a isla sam rent a carom iz drzave u drzavu.

@golosina

posto smo uzeli karte za oktobar imam pitanjce za tebe..

Da li alfa pendular Faro-Lisabon moze da se uzme na dan putovanja na stanici, tj. da li je ista cena kao kada bi sad na net-u kupila?

I, da li je neka preterana razlika izmedju AP i IC voza...vidim da je razlika u 10tak minuta i 3e.

Btw,

krecemo 13.10. Temisvar-Milano-Faro (10e wizz+10e ryan)

13-15. Lagos

16.-20. Lisabon

21-22. Madrid (22e Easy)

22.vece Madrid-temisvar (39e wizz)

81e po osobi sva 4 leta.

Ako je neko dokon....cene su jos na snazi....pa da idemo zajedno  clap clap clap    :gossip:

@golosina

posto smo uzeli karte za oktobar imam pitanjce za tebe..

Da li alfa pendular Faro-Lisabon moze da se uzme na dan putovanja na stanici, tj. da li je ista cena kao kada bi sad na net-u kupila?

I, da li je neka preterana razlika izmedju AP i IC voza...vidim da je razlika u 10tak minuta i 3e.

na netu ponekad bude malih popusta za karte, ali retko.

kartu za alfu mozete kupiti i neposredno pre putovanja na stanici, mada je uvek bolje uzeti malo unapred. vozova ima cesto, ali opet, ako necete da izgubite vreme ako u onom na koji ste doli nema mesta, bolje je uzeti barem 1 dan unapred. ipak, verujem da ce na toj liniji u oktobru biti mesta.

sto se same Alfe tice, to je mac sa dve ostrice. neki putnici se zale na vrtoglavicu prilikom voznje, jer se taj voz se naginje u krivinama i u Portugalu ide maksimalnom brzinom od 220 km/h, sto jeste dosta brzo. ako mislite da necete imati ovaj problem, vredi ga isprobati - barem meni je bio dozivljaj da se vozim njime, dosta je onako, kao spejs satl, vise lici na avion nego na voz. koliko se secam nista se ne vidi kroz prozor i sa te strane je lepse ici normalnim intercity-jem i malo uzivati u predelima.  eto, sto se mene tice, vredi samo zato sto retko kad cete imati priliku da se za malu razliku u ceni vozite takvim vozom.

intercity je obican, normalan, lep voz.

off topic - portugalci su potpuno nenormalni u smislu transporta, pruga, puteva i alfa im nije dovoljna pa uskoro sledi velika investicija - TGV

Ako je neko dokon....cene su jos na snazi....pa da idemo zajedno  clap clap clap    :gossip:

Evo ja se vec javljam za sledece leto ako budete isli...

Provescu u Portu 5 dana, procitao sam odlican putopis koji je napisala golosina, i jos nekoliko stvari o tom gradu, pa me zanima jos samo nekoliko stvari.

Najpre, kako se najjeftinije stize sa aeodroma do centra?

Koji je najbolji i najjeftinije nacin za transport po gradu, da li postoje neke kartice za gradski prevoz koje vaze nekoliko dana, kao u Rimu na primer?

Gde se nalaze molovi, ako ih ima i koji je najbolji?

Gde se kupuje sitna tehnika, a gde CD i DVD izdanja?

Hvala unapred.

(Uh, jos jedna stvar, utorak cu provesti u Bragi, ako neko zna da mi preporuci sta tamo treba obici, bilo bi mi od velike koristi, o tom gradu ne znam nista osim da je fudbalski stadion nalik na rijecku Kantridu).

Od aerodroma do centra najbolje je po meni metroom,na samom aerodromu je stanica,mislim da je karta oko 1,5-2evra,stanica u centru se zove "buljao"(tako nekako)-mislim da nije skupo a po meni je najjednostavnije.

Mi smo isli metroom i busevima,u metrou mozes da se svercujes(ali metro je mnogo lep pa je nama bilo glupo da se svercujemo),a u busu kartu kupujes kod vozaca,tako da tu nista od sverca,za kartu koja vazi vise dana ne znam za bus varijantu,ali za metro ima-tacnije za vise voznji(ali cene se ne secam). Inace karte za metro se kupuju na aparatima na stanici,izaberes kojom linijom ides,ubacis pare i dobijes kartu.

Mi smo bili u nekom velikom shoping centru(lici na usce) u kraju Matosinhos,Northshoping se zove.

Od 5 dana u Portu...4 provedi u Lisabonu  clap.gif' alt=':clap:'> :clap: clap.gif' alt=':clap:'>

SAlim se...imas dosta podataka...nadam se da ces vreme ispuniti sjajno. Nama je 2 dana bilo i vise nego dovoljno a evo iz 3 puta i 12 dana nikako da sve obidjemo sto smo hteli u Lisabonu.

MAda, generalno.....gde god bio u Portugalu - uzivaces. Najlepsa zemlja sa najprijatnijim ljudima :)

Ako imaš dosta vremena u Portu, ili ako ti Braga dopizdi nakon pola dana, odi do Guimaraesa. Lijep gradić, drukčiji, a čak je i bliži od Brage.

Da li je neko posetio muzej Berardo u Lisabonu? S obzirom da jako volim modernu umetnost, cini mi se da imaju zanimljivu postavku.

Da li je neko posetio muzej Berardo u Lisabonu? S obzirom da jako volim modernu umetnost, cini mi se da imaju zanimljivu postavku.

Imaš u Portu odličan muzej moderne umjetnosti u sklopu parka koji se zove Fundacao Serralves. Muzej je odličan, stalno s novim izložbama, smješten u parku koji je ogroman i služi kao prirodni nastavak muzeja. Nedjeljom džabe :spot: Nisam bio u Berardu

Blizi se lepo vreme....odmori.....

....vreme za planiranje Portugala...5.put u 2 godine  :party: :party: :party: :party:

Ako je neko obisao nesto sto misli da bi i nama ostalima bilo interesantno...neka podeli info.

Kroki plan puta ove godine je nekako doci do Fara, uzeti auto, biti 3-4 dana na jugu, voziti se do Setubala, pa nastaviti do Sintre, pa produziti do Porta, pa obici Gimaraes i u povratku Lisabon 5 dana... Ukupno 11-12, kako se uklopi avion.

Putuje jos neko?

vreme za planiranje Portugala...5.put u 2 godine 

i u povratku Lisabon 5 dana

Putuje jos neko?

Pa sta radite vise u tom Portugalu?  ;D Hehe salim se, samo cepajte ako je vama lepo...

Bicu ja u maju u Lisabonu... Od 11-og do 16-og, pa ako ste tada tamo, da znam koga da izbegavam  lol::

Blizi se lepo vreme....odmori.....

....vreme za planiranje Portugala...5.put u 2 godine  :party: :party: :party: :party:

Ako je neko obisao nesto sto misli da bi i nama ostalima bilo interesantno...neka podeli info.

Kroki plan puta ove godine je nekako doci do Fara, uzeti auto, biti 3-4 dana na jugu, voziti se do Setubala, pa nastaviti do Sintre, pa produziti do Porta, pa obici Gimaraes i u povratku Lisabon 5 dana... Ukupno 11-12, kako se uklopi avion.

Putuje jos neko?

Probat cemo neki avg/sep  :pivoooo:

ko dolazi poslednje nedelje juna na jug, obavezno MED festival u louleu :party:

vreme za planiranje Portugala...5.put u 2 godine 

i u povratku Lisabon 5 dana

Putuje jos neko?

Pa sta radite vise u tom Portugalu?  ;D Hehe salim se, samo cepajte ako je vama lepo...

Bicu ja u maju u Lisabonu... Od 11-og do 16-og, pa ako ste tada tamo, da znam koga da izbegavam  lol::

sada znam kada sigurno ne kupujem kartu  lol:: lol:: lol::

Lulle je skroz simpa mestasce, posebno onaj centar ispod kruznog toka. Pijaca je prste da polizes....voce koje u zivotu videli nismo..

@Golosina.... neki hotel u blizini Porta ( da se ne zavlacimo zbog parkinga)...da je ok a da nije samaranje?

p.s. ako dobijemo sedmicu na lotou, kada pocnemo da ga igramo....emigriramo u portugal....u Salemu ili Portimao :)

kad sam u blizini porta obicno odsedam pedesetak kilomatara dalje...

u svojoj kuci  ;D

ne znam nista o hotelima ovde, ali vidjam pored autoputa one dzinovke IBIS reklame.. probajte...

Putujemo moj momak i ja negde pocetkom ili sredinom jula ! Ko prvi napravi dobitnu kombinaciju karata, neka javi !

Ko prvi napravi dobitnu kombinaciju karata, neka javi !

Odlazak: wizz iz BEG do memmingena+ ryanair do fara/porta.

Povratak je malo zajeb: mozes lisabon-rim-beg easyjet+wizz ili faro-brisel-beg ryan+wizz ili porto-eindhoven-beg ryan+wizz

Ove kombinacije su da se u jednom danu stigne do Portugala iz Beograda (ili vrati u isti).  Nekako gledam da sad izbegavam Temisvare, Budimpeste i tako to :)

Ako ne zurite nazad, povratak preko Madrida je ok, ali mora da se spava u Madridu. (npr. porto-madrid ryanair, pa sutra madrid-brisel-beg ryan+wizz)

Cene za pocetak juna.....po meni najlaksa varijanta...

Osijek-Frankfurt 11e (6+5)

Frankfurt-Faro 22,99 (17.99+5)

Ukupno u pravcu sa taksama i provizijama 33.99

Faro-Frankfurt 22.99 (17.99+5)

Frankfurt-Osijek 11 (6+5)

Ukupno u pravcu sa taksama i provizijama 33.99

Sve ukupno 67.98e povratna po osobi.

Plus :

Spavanje Utorak na sredu Frankfurt 25e

Auto Bg-Osijek-Bg (15e ako ide dvoje ili 8e ako ide cetvoro....nema placanja parkinga)  ili Lasta (1700din povratna)

splitovan vam je aerodrom u osijeku..

lep provod svima u portugalu...

ko bude poslednje nedelje juna na jugu, nek se javi  :mah: