Šta posetiti u Portugalu + praktični saveti

394 posts in this topic

Dragance u pravu si u potpunosti.Jedan Peugeot 107 za 7 dana ispada 400e... Toliko mi je skoro komplet putovanje :)

Misha V i ti si u pravu :) samo treba izdvojiti toliko za automobil. ALi opet i pored svega toga kad se uplati oni ne garantuju za izlizane gume, napuklo ili slomljeno staklo...sprdnja!!!

Kako mislis ne garantuju za izlizane, gume, napuklo staklo? Ako tako preuzmes auto, niko ti nece praviti problem na vracanju sto se toga tice! Ako ti se desi u toku najma, osiguranje pokriva.Tj, pokriva ostecenja, gume obicno nisu osigurane, pa ako su celave to nije tvoja stvar, a ako probusis gumu popravi je sam, jer je jeftinije nego da ti rent a car kuca naplacuje!

sa sve zero access koji pokriva eto prakticno sve, rekli su mi da ako vratim auto sa izlizanim gumama (ovo je malo smijesno) ili sa slomljenim staklom ne pokriva osiguranje mada nemoguce da mogu izlizati gume za 1000km nego eto imaju neka cudna pravila... mada sto kazes ako se nesto desi tipa pukne guma, sam je promijenim i kraj :)

Lom stakla bi svakako trebalo da pokriva osiguranje.

Ali bi trebalo imati takvo osiguranje koje to uključuje. Jer je vetrobransko staklo od 200eura, naviše!

Lom stakla je pokriven u svim rent a car firmama koje ja znam.

super ako je tako mada na ovom sajtu ima live support u kojem mi je operaterer rekao da ne pokriva to kao ni probusena i izlizana guma i jos neke sitnice mada nista dok ne dodjem na licu mjesta i vidim sve :)

Slucajno naletim na ovaj forum, jer me muci isto pitanje kao i vas?

Konkretno pregledala sam bezbroj stranica i ono sto me zbunjuje su totalno suprotne cene npr. za isti automobil se cena krece u rasponu od 150 do 400 evra, pa da li neko zna u cemu je trik?

Ili da biram najjeftiniju varijantu? :-)

Planovi su ovakvi: pocetkom avgusta letimo u Lisabon, odatle u jedno od ovih mesta: Lagos,Albufeira,Portimao ili Quarteira na 7 dana,zatim povratak u Lisabon na 4 dana,koliko uopste stignemo obici za tako malo vremena a mnogo interesantnih stvari...

Interesuje me konkretno par stvari:

1. Rent a car u Portugalu, da li se isplati ili je pametnije putovati vozom/autobusom i da li uopste postoji opcija rentiranja  auta na aerodromu,odlazak do mesta koje smo odabrali,ostavljanje auta i ponovno uzimanje nakon sedam dana u povratku do Lisabona.

2.Koje od ovih mesta preporucujete i da li je uopste bitno? Po karti shvatam da su sva ova mestasca na udaljenosti od maksimalno 60km i odlicno povezana gradskim prevozom pa mi se cini da je moguce sve obici za tih 7 dana...ili gresim...

3.Hoteli u Portugalu-koliko je uopste bitno obratiti paznju na to koliko hotel ima zvezdica, sta nudi tacnije da li smestaj stvarno odgovara zvezdicama koje hotel poseduje?

Eto...Za sada me to muci :-)

Pozdrav,

Rent-a-car u Portugalu je solidno skup (kao i na drugim mestima po Evropi, pretpostavljam), a prevoz i nije tako kritican. Povratna karta Lisabon - Faro kosta 36 evra ako ides autobusom a 41, ako ides vozom. Sva navedena mesta su dovoljno blizu Fara.. E sad bitan faktor je i koliko ljudi ide, da li planirate da budete u istom mestu 7 dana ili planirate da se muvate okolo..

Mesta koja si naveo/la su cini mi se prilicno turisticka, i ne znam da li se mnogo razlikuju medjusobno. Drugar jedan je isao u Albufeiru pre nekih mesec dana i kaze da je mesto sacinjeno od hotela maltane.

Sto se hotela tice, znam nekoliko ovde gde sam ja (Aveiro) i rekao bih da su zvezdice merodavne. Ne bih znao kako je na jugu, mada cu pokusati da se raspitam, mozda ljudi znaju.

E sad, jos jedna opaska u slucaju da volite vodene i ekstremne sportove, koju u suprotnom mozes da ignorises potpuno: Sto si dalje od zapadne obale vise turisticki postaje, kazu Portugalci. Priroda je lepsa na severu, ima planina za rafting, canyoning, kanu/kajak, ima sjajnih plaza na zapadnoj obali, pogodnih za razne vodene sportove: surf, kite surf, wind surf,... Neka od interesanthin mesta su: Peniche, Nazare, Costa Nova... Mesto koje ima obe varijante (i juznu i zapadnu obalu) je Sagres, inace mesto gde se proizvodi jendo od dva najpopularnija piva u zemlji :)

Nadam se da sam pomogao :)

Bom viagem!

Ako nekom znaci, mogu otici sutra do neke agencije i pitati, posto sam u PT.

Recite mi samo sta vas tacno zanima, koliko dana, koji tip automobila.. Pa se mogu raspitati za cene, vrste osiguranja, depozit i ostale detalje.

Videla sam da cene prevoza (bus i voz) nisu toliko skupe,ali nas je 4,tako da kako god da preracunam...rentanje mi je u svakom slucaju jeftinija opcija  ;D Plan je generalno da smo 7 dana smesteni u Lagosu,odakle bi obisli taj deo obale,a 4 dana smo smesteni u Lisabonu...

Sto se tice rezervacije rentacar-a po Evropi, ja bih to radio kod neke od proverenih firmi (Hertz, Avis, Europcar) a ne kod nekih tamo sajtova i agencija koji nude "super" cene.

Pre par godina sam trazio rentacar za road trip po Spaniji i kod dve odvojene agencije (Booking Group i RentSpain) sam rezervisao i uplatio rentacar, da bi me posle par dana obavestili da nazalost ne mogu da mi obezbede vozilo po prethodnoj ceni i ponudili mi drugo vozilo po prilicno vecoj ceni. Naravno, oba puta sam odbio novu ponudu i trazio da mi vrate novac. Na kraju sam nasao vozilo kod firme Alamo, koji su bili sasvim korektni i mogu da ih preporucim. Znaci, kad vidite tako neku jako nisku cenu, znajte da je verovatno neka prevara u pitanju.

1. Rent a car u Portugalu, da li se isplati ili je pametnije putovati vozom/autobusom i da li uopste postoji opcija rentiranja  auta na aerodromu,odlazak do mesta koje smo odabrali,ostavljanje auta i ponovno uzimanje nakon sedam dana u povratku do Lisabona.

Ovo je najjeftiniji rentacar u Portugalu. Leti doduse nijedan nije ludacki jeftin: http://www2.interrent.com/cms/pt/en/car_rental.jsp

Medjugradski prevoz je u Portugalu dosta skup, narocito voz. Vozovi su inace odlicni, a ni busevi nisu losi, a benzin je preskup, kao i putarine -- dobro se preracunajte.

2.Koje od ovih mesta preporucujete i da li je uopste bitno? Po karti shvatam da su sva ova mestasca na udaljenosti od maksimalno 60km i odlicno povezana gradskim prevozom pa mi se cini da je moguce sve obici za tih 7 dana...ili gresim...

Lagos je, barem za moj ukus, od ovih mesta najzanimljiviji. Albufeira je portugalska verzija Budve. Duz cele juzne obale ima prelepih plaza i vredi ih obilaziti i otkrivati. Sve je blizu tako da je 7 dana za jug vise nego dovoljno.

3.Hoteli u Portugalu-koliko je uopste bitno obratiti paznju na to koliko hotel ima zvezdica, sta nudi tacnije da li smestaj stvarno odgovara zvezdicama koje hotel poseduje?

Prema mom iskustvu, kako je bilo ocenjeno i opisano na booking.com, tako da je bilo i u realnosti.

Sto se tice rezervacije rentacar-a po Evropi, ja bih to radio kod neke od proverenih firmi (Hertz, Avis, Europcar) a ne kod nekih tamo sajtova i agencija koji nude "super" cene.

Sve zavisi...

Ubedljivo najprijatnije, najbrze i najneformalnije iskustvo  (uz to bez depozita) ako  se neko zatekne u Faru :

http://www.autorent.pt/

3 puta smo rentirai kod njih i svaki put je bilo sve bolesnije... Prvi put sam vracao auto pre 6 ujutro kada otvaraju. Kazu, nema veze...samo ga ostavite na parkingu i zadenite kljuc za zastitu od sunca u autu. Drugi put sam vratio strokav auto jer sam kasnio. Spremio sam kesh da doplatim kad kaze covek "vi ste nasa stara musterija...ne treba nista". Poslednji put sam vec bio toliko bahat da sam im sam rekao da cu da ostavim auto u 5 na parkingu i kljuc na "starom" mestu.  Cene, prave pionirske... prvih 5 dana Fiesta Diesel me je izasla 80e, drugi put sam trazio najjeftiniji i rezervisao a dobio Polo...kao klasu vise. 6 dana uzduz i popreko Portgala za 74e. A treci put sam dobio ono sto sam i porucio...Punto Evo (i evo, zaplakao sam....). Nov auto, svega par nedelja ali za duze voznje i divljanje...nikako. Bio na akciji..nedelja dana 50e.

Pomenutoj agenciji je jedini minus sto su bazirani samo na Algarve.

Ostala 2-3 puta smo uzimali preko

http://www.economycarrentals.com

Oni su ok za one way rental pa nas je tako nov clio kostao 120e 5 dana uzet u Portu ostavljen u Lisabonu (subagent je bio Guerin). Kod njih je muka sto mora da se nakrca lova na karticu....mislim da je bio depozit blizu 1000e.

Sto se tice prve agencije nikakva osiguranja i ostale budalastine nisam uzimao. Kod drugih u cenu ulazi Collision Damage Waiver i ostale zezalice... Kod oba dolazi masinica za pay toll. To je sada tamo prilicno haoticno te je svakako bolje imati uredjaj. Iznos putarina platite prilikom vracanja vozila tj oduzmu vam od depozita. Mi smo presli 1200km i putarine su nam bile oko 25e...

Naravno, treba pratiti mape....postoje alternativni putevi koji su daleko lepsi od auto puteva i....na posletku su dzabe..

Rent-a-car u Portugalu je solidno skup (kao i na drugim mestima po Evropi, pretpostavljam), a prevoz i nije tako kritican.

Negativ. Rent a car je u Portugalu jeftin i najbolje je resenje za putnike,turiste. Posebno ako vas je 2 ili vise...

Primer : sletite u Lisabon... najjeftinija solucij da dodjete do grada je bus. To za vas dvoje kosta 1,5e ako idete Carris gradskim ili 7e ako idete aero busom.

Silazite kod stanice Oriente i pazarite kartu za AlfaPendular ili IC voz... za vas dvoje u najboljem slucaju 40e u pravcu. Mozda je pametnije da sidjete u Portimau jer je mnogo da se vracate iz Fara. Nema voza kojim direktno mozete da dodjete iz Lisabona do Portimaa vec silazite na stanici Tunes i tu regionalnim za 3e ..tj 6e ako vas je dvoje stizete u portimao.

Ako racunamo da ste se tu smestili bicete u tom simpa gradicu i setacete se po centru i ici do plaze... Mozda uzmete taxi ili bus da odete do Lagosa (jos 10e).

Ceh za vas dvoje je oko 65e. Isto da se vratite do Lisabona 130e.

Auto moze da se nadje za 80e u svako doba. Gorivo je 50l ili oko 80e i putarine 20...ukupno 180e.

Znaci, ukoliko vas je dvoje gubite 50e a za to dobijate:

Goriva dovoljno za 600km. Lisabon Portimao je oko 190km...znaci 380 ukupno. U placenih 220km mozete da : obidjete sva mesta u potezu Faro-Sagres (Villamoura, Albufeira, Lagoa, Lagos, Salema...), da skoknete do Cabo da S.Vicente...svetionik, litice...usput voznja uz okean.... Mozete da obidjete sve cuvene plaze...

Na povratku ka Lisabonu mozete da svratite u Alcohette Freeport, da predjete most Vasco de Gama (prelazak dozivljaj sam po sebi), da svratite do statue Isusa...ako imate vremena odete do Estorila i Cascaisa....mozda i do Sintre i Cabo da Roca...

A posebno sto vam auto daje komociju da isplanirate vreme bukvalno u minut...tj da vas odmor bude bez otpadaka (cekanje voza, gradski prevoz, spora voznja busevima po lokalu...). Samim tim, i odabir hotela je laksi jer mozete da uzmete kvalitetan a jeftin jer  mu cena zavisi od polozaja. Dakle, za turiste je bitno da je u centru, blizu centra a vama je sve jedno jer ste motorizovani....

Onda stvari.... mozda ce bolesno da kupujete kao mi pa cete imati mali milion kesa, kesica, kofera, kofercica.... To je agonija za lomatanje po javnom prevozu.

Putovanja upraznjavam poslednjih 30 i kusur godina. Od satora i vrece do 5* hotela. Sa agencijskim transferom, sa prevozom lokalnim varijantama i sa rent a carom.

Ovaj poslednji je za klasu ispred ostalih.

pipile

ja sam u lisabonu 6 jula i rezervisao sam auto na vipcars.com 7 dana za 136e (sada sam npr otvorio istu pretragu i 170e je a ja sam rez ovo prije nekih nedelju dana)

preko http://www.autorent.pt sto ej wolfbgd predlozio je 175e tako da dodje na isto

meni je drive on holidays firma tj njih na aerodromu trazim pa koga ce mi naci pojma nemam...uglavnom za sve rent a car agencije sam citao da su imali problema...tipa ciscenje auta 120e, malo staklo slomljeno 200e ali opet imam svakakvih ljudi i nije mi normalno da za ciscenje auta naplate 120e, ko zna u kakvom je stanju bilo

sto se tice hotela ja sam u armacao de pera uzeo 7 dana za dvije osobe za 200e :) ali u januaru jos rezervisao...za mini auta pezo 107, citroen c1... depozit je 750e s tim da moze da se smanji sa nekim zero access amount koji je valjda oko 7-8e dnevno ali isplati se def jer si osiguran skroz

a ova ogromna razlika u cijeni istog automobila je u tome, kako su mi ovi iz vipcars objasnili, je ta sto je cijena od npr 170e neke slabije agencije (dollar thrifly...) koji se nalaze nedaleko od aerodroma a zna da bude i 350e za isto auto ali kod Hertz-a koji se nalazi u samom aerodromu...to je to koliko sam ja shvatio

pipile

Jeste li rezervisali put i smestaj za Lagos i Lisabon. Mi smo se odlucili istu rutu, doduse jako kasno, i sada imam problem sa  avio kartama. Odlazak bi bio podnosljiv Bg-Memingen, Memingen-Faro, ali nikako da ukomponujem povratak. Regularni letovi su preskupi. Jeste li rezervisali smestaj i po kojim cenama?

ja i decko smo bili u lisabonu 10 dana pre 2 godine, nismo ni upola obisli sta smo hteli jer toliko toga ima da se vidi :) isli smo u estoril,caskais , na drugu obalu mostom vasko da gama-najduzi recni most u evropi naravno do outlet centra freeport koji toplo preporucuje ogroman je a cene su zaista autletske,momak je kupio kozne duboke adidas za 12e sregio taccini kosulju za 9e majce nike za 5e...zaista se ispalti a takodje imate i besplatan bus 2x dnevno za glavnog trga u Lisabonu Marquez de Pombal , a do tog trga ide i metro....

ja bih pre pomerila te dane da vise imate u samomlisabonu :)

ja cu ove godine svratiti malo doFara jer me je Portugal odusevio clap.gif' alt=':clap:'> :banana:

ako Vam treba smestaj u Lisabonu imam jednu nasu zenu da vam preporucim koja izdaje sobe na 15min setnje od samog centra grada,na liniji autobusa... ako ne uvek vam je na raspolaganju www.airbnb.com ili www.wimdu.com

Odlazak bi bio podnosljiv Bg-Memingen, Memingen-Faro, ali nikako da ukomponujem povratak.

Jesi probao Faro-Dortmund-Beograd? Mi smo nasli super konekciju i povoljan let, mada je to bilo u aprilu, kada smo kupile karte, a idemo za par dana, ali pokusaj...

Nema nista sto odgovara bez da se spava u Dortmundu. Na kraju je najisplativije TAP-om iz Lisabona do Zagreba za 110 evra pa jos 25 do BG-a.

Inace ko hoce u ovom periodu da ide, najisplativije je TAP-om iz Zagreba ili Budimpeste. Ima povratna iz Zagreba za 220evra.  E sad, ja jos nisam nacisto sta da radim. Ideja je bila da se stigne do Faro-a, ostati u Lagosu bar 4 noci, pa vozom do Lisabona i tamo biti 5-6 dana. Ali kada pogledam cene smestaja u Lagosu, sve je mnogo prenaduvano u ovom periodu.  Druga opcija je ostati 10- ak dana u Lisabonu, ali da li vredi biti tamo na asfaltu u avgustu???