Followers 0

Privremeni boravak - problem..

62 posts in this topic

Ako mislis na Srbiju, ja sam isao to za prijatelje da uradim u opstinu. Uzeli su obrazac iz opstine, popunili podatke, opet otisli na salter, dali licne karte i to je to. Ne secam se tacno koliko se placa taksa, placa se obrazac plus po potpisu svedoka. Traje sve nekoliko minuta.

Postovani, mozete i meni poslati sta sve treba za vanbracnu zajednicu od dokumenata? 

On 11/2/2016 at 6:03 PM, nadragas said:

Dobar dan
Molim vas mozete mi poslati primer izjave svedoka, izjave o izdrzavanju stranca i  primer biografije na email. Gde treba da overim izjave! Ja isto zivim u Novom Sad.  Hvala puno! :smile:
natasadragisic@gmail.com

Postovani, mozete i meni poslati? 

PODNOŠENjE ZAHTEVA ZA PRIVREMENI BORAVAK

Zahtev za odobrenje privremenog boravka podnosi se u Policijskoj upravi za grad Beograd, Upravi za strance i područnim policijskim upravama, u zavisnosti od adrese boravišta ili stanovanja stranog državljanina, organizacionim jedinicama koje su nadležne za boravak i kretanje stranih državljana na teritoriji Republike Srbije.

Zahtev za odobrenje ili produženje privremenog boravka podnosi se lično i u prilogu zahteva dostavlja se kompletna dokumentacija, odnosno svi propisani dokazi. Po zahtevu ovlašćenog službenog lica, zahtev se može dopuniti dodatnim dokazima.

Zahtev za produženje privremenog boravka podnosi se najranije tri meseca a najkasnije 30 dana pre isteka odobrenog privremenog boravka.

Rok važenja putne isprave mora biti najmanje tri meseca duži od roka na koji se odobrava privremeni boravak.

Stranac je dužan da u Republici Srbiji boravi u skladu sa svrhom za koju je privremeni boravak odobren.

Bliži uslovi za odobrenje privremenog boravka propisani su Pravilnikom o bližim uslovima za odobrenje privremenog boravka, izgledu zahteva za odobrenje privremenog boravka, izgledu i načinu unošenja nalepnice privremenog boravka u stranu putnu ispravu.

a. Obavezna dokumentacija za odobrenje privremenog boravka (po svakom osnovu):

•    važeći lični ili službeni pasoš
•    dokaz o sredstvima za izdržavanje tokom planiranog boravka
•    prijava adrese boravišta ili stanovanja u Republici Srbiji
•    dokaz o zdravstvenom osiguranju tokom planiranog boravka
•    dokaz o uplati propisane administrativne takse
•    dve fotografije (35x45mm, u boji, anfas)
•    popunjen formular

b. Uz obaveznu dokumentaciju postoji i posebna dokumentacija koja se prilaže po svakom navedenom osnovu

Dokaz o uplati administrativne takse

Uplatnice za administrativne takse generišete na portalu https://plati.euprava.gov.rs/ tako što nakon unosa imena i prezimena, evidencijskog broja i adrese boravišta ili stanovanja, u prvom padajućem meniju izaberete opciju STRANCI, a nakon toga administrativnu taksu propisanu za zahtev koji podnosite.

Spajanje porodice – vanbračni partneri

a. obavezna dokumentacija + b. posebna dokumentacija:

dokaz o slobodnom bračnom stanju za oba partnera

druge dokaze o postojanju vanbračne zajednice (izjave vanbračnih partnera i overene izjave dva svedoka o trajnijoj zajednici života, dokazi o zajedničkoj adresi stanovanja, odnosno izvod iz registra vanbračnih zajednica, ukoliko se isti vodi u zemlji gde je postojala vanbračna zajednica i drugo)

ako je u vanbračnoj zajednici rođeno zajedničko dete, izvod iz matične knjige rođenih za dete.

Koji su još sve dokumenti potrebni ukoliko znate? Biografija decka i mene, rodmi list za njega, i mene, Što se tiče stanodavca je li potrebno samo overena lična karta ili i ugovor da je on vlasnik stana gde se živi?

Koji su još sve dokumenti potrebni ukoliko znate? Biografija decka i mene, rodmi list za njega, i mene, Što se tiče stanodavca je li potrebno samo overena lična karta ili i ugovor da je on vlasnik stana gde se živi?

Postovani,

Verenica koja je drzavljanin Ruske Federacije treba da dodje u Novi Sad za mesec dana i planiramo da osnujemo vanbracnu zajednicu, ZAMOLIO bih ko god moze da mi prosledi svoje iskustvo sa ovakvom situacijom kao i primere tih izjava koje mi treba da damo, kao i izjave dvoje svedoka koje su neophodne, pa na kraju krajeva sta god moze kako bi mi malo pomogli oko ove situacije. Moj email je:

branislavhostic@yahoo.com

Unapred zahvalan

Branislav H.

Nemam lično iskustvo sa sklapanjem vanbračne zajednice, ali evo šta znam da vam sigurno treba:

1. Uverenje o slobodnom bračnom stanju za oba partnera (svako vadi u svojoj zemlji);
2. Izjava o postojanju vanbračne zajednice.

Sasvim je moguće da trebaju još neki papiri, ali najvažnije je da ona donese uverenje o tome da trenutno nije u braku. Moguće je da ona to uverenje mora overiti u odgovarajućim institucijama u Rusiji. Najbolje neka zove srpsku ambasadu tamo, oni će to sve detaljno znati.

Hvala lepo na odgovoru,

Znate li mozda kako treba da izgleda/zvuci i koje sve informacije sadrzi ta "izjava o postojanju vanvracne zajednice" ?

Hvala

Da li je obavezno da vanbracna zajednica postoji 2 godine pre nego sto se podnese zahtev za privremeni boravak? Kako se to uopste dokazuje koliko dugo smo u vanbracnoj zajednici?

On 1/31/2022 at 1:48 PM, marijana308 said:

Da li je obavezno da vanbracna zajednica postoji 2 godine pre nego sto se podnese zahtev za privremeni boravak?

Na ovo pitanje je teško odgovoriti jer je zakon nejasan. Evo šta kaže zakon o vanbračnoj zajednici:

Vanbračna zajednica

Član 4.

(1) Vanbračna zajednica je trajnija zajednica života žene i muškarca, između kojih nema bračnih smetnji (vanbračni partneri).

(2) Vanbračni partneri imaju prava i dužnosti supružnika pod uslovima određenim ovim zakonom.

Piše samo da je u pitanju "trajnija zajednica", ali se ne navodi nikakav minimum. Ono što je sigurno jeste da će vas pitati koliko ste već dugo zajedno, i sasvim je moguće da odluka MUP-a o odobrenju privremenog boravka zavisi od vašeg odgovora. Ovde treba imati u vidu značenje ovog "trajnija zajednica života"; to je pokušaj zakona da kaže kako nije svaka veza između muškarca i žene - vanbračna zajednica. Potrebno je da žive zajedno, a potrebno je i da to ima neko trajanje; propust je što to trajanje nije definisano zakonom.

Evo i šta kaže MUP, za privremeni boravak na osnovu vanbračne zajednice (a najvažnije je šta kaže MUP jer oni su ti koji treba da odobre privremeni boravak):

Spajanje porodice – vanbračni partneri

b. posebna dokumentacija:

dokaz o slobodnom bračnom stanju za oba partnera

druge dokaze o postojanju vanbračne zajednice (izjave vanbračnih partnera i overene izjave dva svedoka o trajnijoj zajednici života, dokazi o zajedničkoj adresi stanovanja, odnosno izvod iz registra vanbračnih zajednica, ukoliko se isti vodi u zemlji gde je postojala vanbračna zajednica i drugo)

ako je u vanbračnoj zajednici rođeno zajedničko dete, izvod iz matične knjige rođenih za dete.

U prevodu, to znači da su potrebne izjave oba vanbračna partnera da su u zajednici, i izjave dva svedoka da to potvrđuju. Potrebno je i pružiti dokaz da su partneri tokom određenog vremenskog perioda živeli na istoj adresi. Ne znam koliki je problem ako takav dokaz ne postoji. Ovo "i drugo" moglo bi se odnositi na bilo kakve druge dokaze o vanbračnoj zajednici, ako ih posedujete.

Evo primera kako treba da izgleda izjava dva svedoka o postojanju vanbračne zajednice.

Cilj MUP-a je da spreči zloupotrebe, dakle da spreči trgovinu uslugama ove vrste. Oni ne mogu da vam veruju na reč; potreban im je i nekakav dokaz da je zaista u pitanju vanbračna zajednica. Zato traže overene izjave dva svedoka, dokaz da živite zajedno itd.

4 hours ago, Psihonaut said:

Postovani, da li biste mogli da mi posaljete primer biografije? Hvala puno!

Ako mislite na biografiju radi podnošenja zahteva za boravak, treba da izgleda otprilike ovako: Taj i taj, ime i prezime, JMBG, broj lične karte, rođen datuma tog-i-tog u mestu tom-i-tom, završio/la te-i-te škole u tom-i-tom mestu. Venčao/la se sa tim i tim, ime i prezime, JMBG (ili bilo kakav personal ID number), broj lične karte (ili pasoša), datum rođenja, mesto rođenja, državljanstvo. Venčanje je bilo tog i tog datuma, u tom i tom mestu, sada žive tu-i-tu, adresa, mesto, država. Bave se tim-i-tim poslovima, planiraju da žive-tu-i-tu.

Za drugu osobu, isto tako.

Ne postoji propisan format, ali to su podaci koje treba uključiti. Slobodno menjajte, dodajte ili oduzimajte po sopstvenom nahođenju.