Jump to content

Featured Replies

Danas sedim u kolima dok pocinje nevreme i razmisljam da ovde postoji tornado sad bi me oduvao...i onda pomislim, sreca pa ih ovde nema  :o  :)

Oduvek smo prichali da je kod nas najgora prirodna nepogoda koja moze da zadesi choveka da se najede shunke i slanine, a bunar daleko. Vishe nije tako :)

http://www.soinfo.org/vesti/vest/7662/1/Tornado-odneo-betonske-stubove-i-kamp-kucicu/

http://www.youtube.com/watch?v=e6u9WqifM0s

HAHahahahahaaa!!! Tornado u Vojvodini! Ne mogu da verujem. ;D

Meni je mama pricala kako je bio vior odnosno tornado i  u mom rodnom kraju kad je ona bila mala. Dedi je odneo neku veliku trenju.  gent

• Author

Ma bilo je toga i ranije, ja se secam priche da je u Petnici isisao neku babu kroz prozor, pa je shibnuo u bashtu, ali tad josh nije bilo Youtube-a :)

Nesto razmisljam, tj. prisecam se price iz osnovne, da su pojave poput tornada i sl., prakticno nemoguce na ovim prostorima zbog toga sto smo ususkani medju planinama sa svih strana. Tako da mi je ovo stvarno fenomen

Eto ti baksuza, ja odem na drugi kraj sveta da se bavim meteorologijom, kad, gle kod nas cuda :) Kod nas to zaista jeste fenomen, ali, eto, moze da se desi. A zahvaljujuci mobilnim sa kamerama i jutjubu, sad to svi mogu i da vide.

Osnovni preduslov da se tako nesto dogodi je situacija kad dodje do susreta dveju razlicitih vazdusnih masa, jedne tople i vlazne i duge izuzetno hladne. Sto je veca termicka asimetrija i sto je veca kolicina vlage, veca je mogucnost da ce se u uzlaznim kretanjima formirati mocniji kumulonimbusni oblak, a povremeno se mogu formirati i specijalne formacije tih oblaka-tzv. supercelijski oblaci. Pri takvim uslovima, postoji mogucnost i za formiranje tornada, ili pijavice iznad morske povrsine.

Kod nas se retko kada desavaju takve situacije, sto zbog udaljenosti od toplih mora, sto zbog uticaja orografije. Cak i kada se dese, tesko da postoji mogucnost formiranja mocnih tornada poput onih sto nastaju u SAD.

Inace, samo formiranje tornada je jako tesko, gotovo nemoguce, sa preciznoscu predvideti, jer je to proces malih prostornih i vremenskih razmera. Ono sto mogu da rade, npr. u SAD, to je da daju upozorenje da postoji mogucnost formiranja tornada u narednih par sati, jer je doslo do formiranja supercelijskog oblaka, ili da daju upozorenje par minuta nakon samog formiranja tornada, kad ga uoce na radaru.

Naravno, kod nas ga niko nije dao u prognozi ;D Mislim da bi za meteorologe to bilo suludo da najave ovde, a isto tako caknuto bi bilo cuti takvu prognozu na vestima ::crazy: