Jump to content

Featured Replies

A ja baš bih, ali ne mogu, radim od 7 do 17 u subotu, glupost. Kod mene se čisti oko naselja, imamo tu neki kanal, svratište plastičnih boca. Volela bih da isteram još ljudi napolje, ali šta ću.

Ja neću učestvovati  :) Svidja mi se ideja čišćenja Srbije, aktivista sam i gotovo svakog meseca čistim, sređujem i sadim po Srbiji, učestvujem u brojnim akcijama, vodim često grupe volontera...

Ideja čišćenja je dobra i podržavam je u potpunosti, samo što mislim da je malko licemerno to sa koje nam se strane ona nudi. Nude nam je isti oni ljudi koji su krvnički posekli 400 platana u Bulevaru (a danas traže milostinju da se kupe nova stabla), isti oni koji zaobilaze Pančevo u širokom luku, koji ne umeju da iz centra grada izmeste groblje brodova...  :maddd:

Iz ovih razloga neću učestvovati u ovoj akciji. Ovo je stvar koja treba da bude organizovana bar na mesečnom nivou a ne samo jednom godišnje. Biću na Kalemegdanu sa 800 dece iz čitave Srbije koja će učestvovati u raznim edukativnim radionicama vezanim za zaštitu životne sredine i biodiverziteta.  ;D

U svakom slučaju želim lepo vreme svima koji budu čistili sutra  ;)

ne prljamo.

zasto da cistimo tudja *ranja.

Treba promeniti svest naroda da ne pljuje, baca pikavce, zvake po ulici....da kese ne ostavlja u ulazu pune smeca, da nije normalno izbaciti papir od sendvica kroz prozor auta...

Vlastodrsci bi da nista ne rade a da im jednom godisnje mi koji ne prljamo cistimo smece. Oni sto bacaju ionako nisu ucestvovali u akciji...10000%.

Ma 'ajte, ljudi. Ako se radi nešto korisno, ma ko organizovao, i ma ko učestvovao, nije li logično pomoći, uraditi, odazvati se. Pa neka oni posle pričaju kako su uradili nešto dobro, neka se busaju u grudi i tako dalje, to nas ne dotiče nikako. Ne vidim kako bismo mogli da pomognemo osnaživanju nekih sličnih akcija u budućnosti tako što ćemo ignorisati one koje su razumne i potrebne sada. To što ti nisi hteo da se priključiš neće ubrzati zakon o pikavcima, niti će obrazovati nekog ko ne zna šta će sa svojom žvakom. Ko god da prlja, zaslužuje da umre, ok, ali koja alternativa je bolja, ostaviti prljavim ili upregnuti one koje jeste briga? Svinja će uvek biti, naš je posao da uradimo šta možemo, ako možemo. Čak i ako ostane na tome, šta ima loše u jednom danu čišćenja? Kontam da se sigurno dosta ljudi uključilo u projekat, uradilo nešto malo posla, pa je na kraju ipak bilo očišćeno više kvadratnih metara nego da su svi ti ljudi sedeli na svojim dupetima pred televizorima. Sve je to smešno i malo i od pogrešnih, ali rezultat je rezultat. Nešto ne verujem da ćemo ikada dobiti nešto organizovanije i glomaznije, haha.

Uostalom, bolje ćeš edukovati dete tako što ćeš mu navući gumene rukavice i pokazati mu kako ružno može postati lepše, no da najmiš nekog dosadnog čiku da mu o tome priča u memljivoj učionici.

edit: slovni đavoli

E, i da, advokatirao ti ili ne ulaganje sredstava u neke zahvalnije ili korisnije projekte, kad na kraju izgubiš glas, i oni ipak odluče da čiste Srbiju lokalnim akcijama, tvoja odluka je da se duriš i da ostaneš kući? Ne izmišljamo mi pravila. Imao si opciju hoćeš li ili nećeš ovo što ti je ponuđeno. Nećeš? Ok. Onda nisi uradio apsolutno ništa.

Wolfbgd je u pravu. Ja nemam nista protiv te akcije, ali nikad ne bih ucestvovao u istoj. Ako neko drugi zeli svaka mu cast. Ja veoma pazim gde sta bacam i ne ostavljam za sobom otpatke. Postoje ljudi koji su placeni da ciste ulice, parkove i divlje deponije (i to porilicno dobro placeni za srpske uslove) zasto bih ja radio njihov posao i to za dzabe. Umesto da zaposle onoliko koliko je potrebno ljudi da se uradi ovaj posao oni prave neke satro radne akcije. Ma nema dzabe ni kod babe.

Nadam se da ovo neće prerasti u neku ozbiljnu raspravu, već u konstruktivnu diskusiju, pa vas molim da smanjite žestinu postova!  :)

Ja se lično slažem sa Oh, my, ali razumem i wolfbgd... Mislim da poenta akcije i nije u samom fizičkom uklanjanju smeća, naravno to je plus u celoj priči. Ali ja bih na to volela da gledam kao način da se upravo podigne svest ljudi koji ne vode računa o tome. Dakle ako neko vidi gomile ljudi i dece koji idu i skupljaju đubre, želim da verujem da će to nešto promeniti u njihovoj glavi.

I sa tim razlogom se takve stvari i organizuju, a ne kako bi se navukla besplatna radna snaga. Naravno da u svakoj plemenitoj stvari ima bagre koja će to gledati da iskoristi, ali nije rešenje da sve dobro posmatramo kroz taj mulj.

Ako neko tvrdi za sebe da vodi računa, i ne učestvuje u akciji, ne vidim ništa tragično, jer njihova svest ne treba da se budi. A već sam napomenula da mislim da je to poenta, a ne ne samo čišćenje.

Iako je naravno lepše i moćnija se poruka šalje kad je mnogo više ljudi.  :D

Na kraju akcija je bila prilično uspešna  clap i nije sad bitno ko je i zašto bio ili nije. Samo da se nadamo da je to u nekim glavama promenilo nešto  flowers::

Нит прљам, нит' сам чистио. Чистио бих можда, да је било боље организовано, ал' није.

Приде: Ђубрета и даље има, свест се не мења за један дан. Није ствар у чишћењу материјалног ђубрета, већ културног и моралног ђубрета. Да њега нема, не би било ни ђубрета на улицама итд. У овој држави се све ради половично, а морално ђубре је теже очистити зато се нико и не труди.

У држави у којој 70% људи гледа Фарму, Великог брата и остало ђубре, како очекујете да неко буде свестан ичега? Њему је важно да тај и тај политичар као краде, да се свако ко се ухапси зове мафијашем и да се има половно ђубре од аутомобила јер је срамота ићи пешке.

У држави у којој 70% људи гледа Фарму, Великог брата и остало ђубре, како очекујете да неко буде свестан ичега?

clap clap

У држави у којој 70% људи гледа Фарму, Великог брата и остало ђубре, како очекујете да неко буде свестан ичега?

clap clap

Iako ucestvovah u akciji, da detetu primer budem, a i jaka je bila propaganda u vrticu, bilo mi je tesko da petogodisnjakinji objasnjavam ovo o cemu ste i vi ovde diskutovali, ali ovo sto je beauty napisao moram da potpisem.

Mene samo zanima da li je Srbija posle ove akcije barem delimicno ociscena? Ja koliko sam video ovih dana, a proputovao sam par hiljada km od onda, nisam bas siguran...

Uostalom, kada se organizuje obelezavanje ovakvih dana u svetu, taj dan se ne cisti vec se podize svest naroda, edukuju se deca, a cisti se svih ostalih 364 dana... :)

A mene samo zanima kako to da su sada svi cistunci i propagiraju ciscenje,a zimi kada padne sneg svi trotoari su zavejani.Niko ne cisti pred svojom kapijom a kamoli tudju ulicu.

Haha, kakve veze ima sad sneg sa prljavštinom ;D ? Šta fali snegu? To je druga tema.

A lično ništa ne propagiram, reagovala sam, javila se, tj, jer mi je stav da nešto nećeš zbog toga i toga pomalo škripav. Zaboravih da dodam, pa ću sada, ako neko ne želi da "čisti Srbiju" jer mu se to ne radi, ne voli da se prlja, mrzi ga da digne dupe ili misli da nije to njegova stvar, to je ok. Ali ako neko kao nešto želi da uradi ili da se ekološki založi, pa neće jer organizuje Toma ili Žika, ili jer to nije dovoljno, ili štagod, to mi je pomalo bezveze. Postavljanje prioriteta, majku mu.

Haha,pa naravno da ima veze,lopata se koristi u oba slucaja ciscenja.I leti i zimi.Obzirom da si se tako slatko nasmejala verovatno ne cistis ni jedno ni drugo pa ti je zato bilo smesno.

P.S. Slobo,organizuj "onaj" radni rostilj kod tebe pa da vidimo ko je vrednica a ko nije.

Daleko od toga da sam vrednica :P, ali umem da nateram sebe da radim kad odlučim da je nešto bitno (ili zabavno). Smeće mi smeta, sneg mi ne smeta. Šta da se radi  ;).

Opet ponavljam i izlazim iz rasprave :)

Lepo je sto se taj dan cistilo ali je ruzno sto je to organizovano zbog reklame i sto se od tada nista vise nije ocistilo nego se nastavilo po starom...

Ja sam inace, od tada bio na tri velike akcije ciscenja i uredjivanja ;)

• Author

Opet ponavljam i izlazim iz rasprave :)

Lepo je sto se taj dan cistilo ali je ruzno sto je to organizovano zbog reklame i sto se od tada nista vise nije ocistilo nego se nastavilo po starom...

Ja sam inace, od tada bio na tri velike akcije ciscenja i uredjivanja ;)

E, a sto se mi ne bi organizovali sa nekim akcijama ciscenja? Nevezano za ovu raspravu gore, koja je stvarno glupa, moram da vam kazem, pa se ljutite koliko ocete :)

Mislim, stvarno, mozemo da imamo recimo mesecno okupljanje u razlicitim gradovima, mestima i slicno, pa ko kad moze, pokrenemo malo i lokalnu sredinu da nam pomogne i jos svasta nesto bi mogli da smislimo.

I ja takodje... clap...Meni se to vec neko vreme vrzma po glavi,da u svojoj sredini pokrenem tu akciju,hteo sam cak i sam da krenem da cistim ali sam cekao raspust...Uradio sam i plakat koji sam imao u planu da saljem na e-mail adrese potpuno nepoznatim ljudima,kako bih im skrenuo paznju da je dovoljno da samo bace upravo taj fiskalni isecak,kesicu,tetrapak ili sta vec,da bi koliko toliko doprineli cistijem okruzenju...Ukratko:da nauce da koriste kantu!Tako da mi je gore navedena ideja dobar povod za druzenje! :)

Opet ja,ali sta cu kada me ova tema bas pogadja... :)Na pitanje sa prethodne stranice "Da li je Srbija ociscena posle velike akcije" moj odgovor je primer koji sam video juce na potezu od Lazarevca do Ljiga gde po poplavljenim poljima kukuruza i deteline reka kotrlja tone flasa i plasticnih kesa,koje su inace u vecini slucajeva razlog zapusenog korita i izlavanja doticnih po poljoprivrednim dobrima... :x