Followers 0

Rumunija - šta videti, korisni saveti i sl.

61 posts in this topic

Drugar i ja 26. jula krećemo za Kostancu. Prvo idemo kolima do Temišvara, a odatle vozom do Kostance ( nadam se da ima voz, planiramo da kupimo Balkan Flexipass).?

Tamo ćemo se zadržati 14 dana (recimo da je to neki 10. avgust) i imamo vremena do 15. avgusta da obiđemo (u povratku) recimo Bukurešt, i neke dvorce iz Drakula ture (koliko je to realno).

S obzirom da smo veoma mladi, nadam se da ćete nam udeliti neke savete.

Šta nam predlažete da obiđemo da nam bude usput od Kostance ka Temišvaru (odakle ćemo se opet kolima vratiti za Srbiju).

Nadam se da ste me razumeli, malo sam haotičan. ;D Pozdrav pijjj

Nije da ljudi sede ceo dan pored kompjutera i čekaju da im neko postavi pitanje... malo strpljenja  :)

Nije da ljudi sede ceo dan pored kompjutera i čekaju da im neko postavi pitanje... malo strpljenja  :)

Ma znam nego malo da dampujem temu..xaaxax  :banana:

Ja sam bio samo u Transilvaniji.

Brasov- je mnogo lep i ziv grad, ima mnogo lep centar, katedralu, pivaru. Medvedi n prolece sidju do grada da kopaju po kantama, tesko da ces ih videti ali su postali svojevrstna turisticka atrakcija kako cujem. Ako vidis medveda  nemoj da pokusas da ga pomazis, nahranis ili slicno.

Sighisoara- isto mnogo lepo mesto da mogu da biram gde da snimam neki film sa srednjovekovnom tematikom iyabrao bih ovo mesto, ovde se inace nalayi i rodna kuca Vlada Tepesa.

Sinaia- takodje lepo mesto za ljude koji gotive dvorce i cetinarske sume.

Kluz-Najveci grad u Transilvaniji, ja sam tamo upoynao neke skroy dobre ljude preko CS-a pa mi je bilo super, sam gfrad mi i nije nesto iako je mnogo nahvaljen u raznim vodicima. Najzanimljivije mi je bilo to sto je grad malo veci od Novog Sada a sva struje mu ide nadyemno, tako da sa svake bandere vise klupka kablova  ;D .

Bran zamak- zamak ko zamak sa skupim ulazom i gomilom turista, nisam ni usao unutra posto se zatvorio malo pre nego sto smo mi dosli, ali sama atmosfera oko dvorca i cena govore mi da je ovo jedna mnogo nahvaljena patka.

Sibiu- po meni ubedljivo najlepsi grad u ovom delu Rumunije, brdovit, cist, lep, srednjovekovan... obavezno ga poseti ako volis ovakve gradove.

Inace Transilvanija je mozda vise za ljude koji vole prirodu, planinarenja i pesacenja, ja nisam toliko u tom fazonu (vise volim gradove) a i bio sam tamo zimi na -15 kad i nije vreme za to, ali koliko sam video iz voza sve te sume , potoci i jele bas super izgledaju, posebno pod snegom.

Transilvanija vem bas i nije na putu od Konstance do Temisvara, ali ako budete imali Balkan fleksipas necete daleko skrenuti sa puta.

Hvala @sofersajbna, upravo me tako nesto i zanima da vidim, jedino se plasim za BF da li ce mi biti dovoljno 5 dana.

Ako svratite u neki grad gde žive transilvanijski Madjari - Szekelyi - onda obavezno probajte kürtöskalács (znači: rog-kolač, izgleda kao dugačak rog). Baš je ukusno a prodaje se na svakom ćošku :)

Znači to možete videti severno od Brašova - Ilieni, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, a možda se može naći i u Klužu...

Malo smo izmenili plan tako da cemo putovati od Temisvara ka Kostanci, i upsput obilaziti, da li ce nam biti dovoljno 5 dana Balkan Flexipassa Temisvar - Kostanca (i usput obilazimo nešto tipa Sibiju, Sigišoara, Sibiju, Brašov), a u povratku direktno Kostanca - Temisvar.

Da li neko ima LP Rumunija da isfotokopiram, da li neko zna sajt rumunskih železnica?

www.cfr.ro

Kada otvoris sajt ides na "Mersul Trenurilor de Calatori". Time si otvorio red voznje i onda ispod datuma kucas mesta odlaska i dolaska voza. Ukucaj samo par slova, posto ti posle u padajucem meniju daje da konkretno odaberes mesto. E, da, uvek izaberi Timisoara Nord, posto je to glavna stanica za vozove koji tebe interesuju. Takodje idi i na polaske i odlaske sa Bucuresti Norda, i to je stanica koja ti treba.

www.cfr.ro

Kada otvoris sajt ides na "Mersul Trenurilor de Calatori". Time si otvorio red voznje i onda ispod datuma kucas mesta odlaska i dolaska voza. Ukucaj samo par slova, posto ti posle u padajucem meniju daje da konkretno odaberes mesto. E, da, uvek izaberi Timisoara Nord, posto je to glavna stanica za vozove koji tebe interesuju. Takodje idi i na polaske i odlaske sa Bucuresti Norda, i to je stanica koja ti treba.

Hvala puno, da Vas nije bilo ne bi se snasao... Za sada mi je plan da obidjem Temisvar, Sibiju, Brasov, Dvorac Bran, Sinaja i Bukurest, a krajna destinacija je Kostanca. Nadam se da cu uspeti da obidjem i Sigisoaru. Po vam da li je realno da obidjem Brasov, Bran i Sinaju za jedan dan?

Batali Bran za pocetak, a Sinaija ti je na pruyi Bukurest-Brasov tako da tu cesto idu vozovi. Ako ipak zelis da ides u Bran nema sanse da stignes za jedan dan, cak i Sinaia i Brasov za jedan dan je malo mnogo, ali u zavisnosti koliko stvari zelis da vidis mozda i mozes. U Sinaiji su ti svi  ti zamkovi blizu z. stanice, uz brdo osim onog najlepseg i najpoznatijeg koji se nalazi na jedno 2 kilometra odatle dublje u sumi.

Brasov stari centar, zidine, katedralu mozes obici dosta brzo sve je nekako blizu  iako je grad dosta velik ( nesto kao Novi Sad).

Do Brana nema pruge pa moras ici busem iz BRasova, za razliku od Srbije gde su vozovi neredovni i raspali a busevi valjaju koliko-toliko u Rumuniji ti je obrnuto, vozovi im nisu bas cisti , ali su redovni i cesti i veoma funkcionalni posto skoro svako mesto ima prugu dok su busevi bas losi, bar ovaj od Brasova do Brana, na tom putu imas i jednu jako lepu tvrdjavu u nekom gradicu na pola puta, samo sam zaboravio kako se zove.

Obidjite ili barem se potrudite da obidjete Bukurest. Definitivno jedan od lepsih gradova u kojima sam boravio. OBAVEZNO ali OBAVEZNO obidjite House of Parliament u Bukurestu. Da vidite sta sve moze da se napravi suludom politikom i novcem. Ima i ogromnih i prelepih parkova, crkvi, katedrala....stvarno su ga sredili Rumuni. Inace Beograd je ziva puska u odnosu na isti. Najbolje vam je da cim sidjete iz voza uzmete mapu Bukuresta (koja je free a uzimate je na info punktu).

Toliko.... :LOLLL:

Moja ideja za ovo ljeto, sto se tice proputovanja kroz Rumuniju, jeste:

Temisvar (2dana) - Sighisoara (1dan) - Brasov (1dan) - Bukurest (3dana).

Da li bi neko nesto predlozio, dao savjet, tj. dodao ili oduzeo neki grad ili dan?  :D  S tim sto bi 8 dana bio maksimum, zbog naredne destinacije.

Poz!

Slazem se sa gosn.shoferkom.Od ponedeljka sam na odmoru i moja prva destinacija je upravo Rumunija,nekih 2000km za otprilike 5-6 dana.Sve sto te zanima u vezi Rumunije mozes procitati u putopisu "Rumunija na dva tocka" ili se javi momcima koji su to odvozali pa ce ti detaljno sve opisati, sta kako gde...kao sto su meni. Jedina bitna stvar(bar za mene) u svemu ovome je suncano vreme,obzirom da je Rumunija brdovita ima dosta kisnih dana tako da bih ti predlozio (kao sto su oni meni) da pratis njihovu vremensku prognozu i ako si u mogucstvu da na osnovu nje planiras putovanje. Ako si ljubitelj voznje i uzivas u njoj,obavezno odvozaj Transfagarasan.Ako negde usput sretnes jednu BG azdaju bez krova slobodno sviraj  :stop:,castim pice.

Hvala na infos, ljudi!

Medjutim, drugarica i ja putujemo vozom, a gdje ne bude bilo voza ili gdje je veoma kratka relacija, stopiracemo (kao npr. od Sighisoare do Brasova i od Brasova do Sinaje)... E, sad, ne znam kako do dvorca Bram, vjerovatno stopom od Brasova.

A kako procitah u nekom prethodnom postu, moze se od gradica Sinaia produziti za Bucurest vozom? Super, da ne idemo naprijed-nazad.

Dakle, moglo bi izgledati ovako> Temisvar (1dan) - Sighisoara (1dan) - Brasov + Sinaia (2dana) + Bucuresti (3-4dana).

@travelman

poslao sam i ja tebi

Imas voz i od Brasova do Sighisoare i od Brasova do Sinaije ima bas mnogo vozova posto je Sinajia na pruzi Brasov-Bukurest. Bolje idite vozom ako vec uzimate Balkan Fleksipas i prepravite datum u karti ili tako neku mahinaciju. U Rumuniji je jebeno stopiranje, posto dosta ljudi koji staju traze pare , tako da se stopiranje svodi samo na kamione.

Do Brana stopirajte.

Šta je sve vredno videti u Temišvaru za boravak od dva dana?

Mene interesuje još i kada se putuje kolima, da li je za decu obavezno dečje sedište ili ne? Na mojim kolima nema pojaseva za zadnja sedišta pa se dečja sedišta ne mogu ni montirati.

Iskrslo mi sad 12tog treba da idem za Resitu pa hteo skoknem do Sighisoara al daleko pa koliko vidim Sibiu bezmal duplo blizi moze li neko da pojasni sta ima da se vidi tacnije i kakvi utisci da ne smuram po netu nego neko licno iskustvo  :)

Kakvi su vozovi u Rumuniji? Da li je uputno da se ide od Temišvara do brasova vozom?

Mislis kvalitativno? Vozovi su kao u Srbiji, mada idu nesto brze. Ako putujes od Temisvara do Brasova neces videti nista zanimljivo, tako da pripremi nesto za tih 10ak sati...

Kad smo se vracali nazad, voz se pokvario tik pred Temisvarom, pa smo cekali 2 sata da stigne sledeci. Ali to je bilo 1999. pa mozda se situacija nesto popravila... :)