Jump to content

Featured Replies

Posted

thumb.jpgKamenstolovi, menhiri, misteriozne šume iz kojih potiču legende o kralju Arturu (i u kojima su Asteriks i Obeliks lovili veprove i tukli Rimljane),  kamene crkve i tvrđave obrasle mahovinom, sidar, ostrige, dagnje, stene, pesak, vetar, kiša i okean – jednom rečju: Bretanja...

Autor: Nenad Prodanović

Pročitajte ceo tekst

Lepo, zanimljivo, ali kao sto si i sam napisao, nema iskru da te privuce da dodjes ponovo. Vidis jednom i zadovoljis radoznalost.

Mislim da je i lose vreme odradilo svoje, sve deluje sivo, pa ti se ni ne dolazi ponovo. Kao sto je i Crnjanski napisao, sve je modro, sve se sliva u kraj sveta.

Pozdrav, Mirjana

Melodican tekst, kao i slike koje ga prate. Steta sto su takvi gradici pretvoreni u savrsenstva bez duse, kako rece...

• 3 years later...

Zivim u Renu vec dve i po godine...nabrojane destinacije obilazila sam vise puta, jer ne da imaju dusu, i ne da su hrana za oci, nego i mnogo vise od toga...u ovom tekstu ima toliko neistina, da sam prosto zapanjena kako je to neko mogao da napise? Kouign amann je slan??? Pa vi ga onda definitivno niste ni probali! :) A kazete, cak dva cela dana padala kisa...u Bretanji?...nemoguce?! Pa da li ste se vi upoznali sa klimom ovog poluostrva pre nego sto ste krenuli na daleki put? To je kao da se zalite sto u pustinji nije prestajalo da pece sunce! I onda, u ovakve krajeve sa kisom, dolazi se-kada? Pa, tokom leta! A francuski transportni sistem, za vasu informaciju, posto pravu ocigledno nemate, funkcionise...ajd da ne preterujem, nije u sekund, ali u minut! Kasnjenja od par minuta su izuzetno retka...nije ni cudo sto su vam cene tgv-a bile skupe, mnogo je jeftinije da platis oko 20eur kartu Beograd-Podgorica, pa stici ces...kad stignes...za 12-15sati, ako imas srece...Bretanja uopste nije turisticka regija, tako da ovde nista nije savrseno uredjeno zarad turista, cak je i zalosno sto se na uredjenost tako gleda, ovde je sve prilagodjeno ugodnom zivotu i lepoti za oci, sve je cisto, bez smeca po ulicama...naravno, niste na to navikli, pa vam je neobicno, cak i sterilno...o tome koliko su Bretonci prijatni i ljubazni nema svrhe ni pricati...valjda je par dana napravljenih u prolazu kroz neko mesto sasvim dovoljno da se o njemu pise kao da se poznaje u dusu, sto cisto sumnjam. Ne znam cemu ovaj antireklamni potez, Bretanja to nicim ne zasluzuje! A vama savetujem da se za neko sledece putovanje bilo gde malo bolje informisete pre puta o uslovima, klimi, transportu, kulturi, kuhinji, turistickim centrima...jer, ako za vas nema neke velike razlike u St.Briac i St.Brieuc, za Francuze i te kako ima...onda mozda necete kriviti doticnu regiju za to ste promasili prevoz! U svakom slucaju, ja vam zelim srecan put u neke nove predele!

ljubicicina negativna kritika naterala me je da pročitam ovaj putopis. Ranije ga nisam čitao pošto Bretanja i nije deo sveta koji me bogzna kako interesuje. Meni se ovaj tekst dopao. Lepo i zanimljivo napisano. Ono što meni ,,malo,, nedostaje je malo više podataka kod opisa nekih mesta i istorijskih ličnosti koje autor pominje. Recimo grad - tvrđava San Malo, delo vojnog arhitekte Vobana, moglo je tu da se doda još par reči, makar da se napišr o kom je veku reč. Uprkos tome po meni je ovo više nego pristojan putopis. Ljubicica uglavnom kritikuje to kako je Nenad doživeo Bretanju. Svi mi različito doživljavamo razne delove sveta. Nešto što je nekom bezveze i dosadno može drugome da bude interesantno. To mnogo zavisi od ličnih afiniteta, interesovanja itd. Ova priča o tgv-u mi je takođe bezveze. Nije nam svima bitna brzina putovanja. Ukoliko su približno tačne ove navedene cene, za tu razliku ja bih bio spreman da putujem duže i dva dana. Nikad mi neće biti jasno ni ova priča o čistoći i sređenosti. Zašto je to toliko bitno mnogima i kako uopšte to utiče na zanimljivost raznih mesta. Ima toliko sređenih, a dosadnih mesta i toliko štrokavih, haotičnih a i tekako vrednih poseta. Narvano i obrnuto. Ne vidim da je ovaj tekst antireklama Bretanje, pošto ovde ništa nije negativno napisano o ovom delu Francuske.  Ni primedba da nije dovoljno par dana biti u nekom mestu, da bi se o njemu pisalo, po meni ne stoji. putopisci najčešće nisu gastarbajteri ili lokalci. Sve u svemu za mene je ovo dobar putopis.

@ ljubicica

Da li bi mogla da napises neki putopis o Francuskoj i da stavis po koju slicicu? I naravno postavis na KPS :) Ako imas vremena jos bi bio bolji blog.