Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Posted

Kako bismo malo povećali nivo čitljivosti foruma, možda bismo povremeno mogli da napišemo nešto o srpskom jeziku, tačnije - pravopisu. Ko zna - nek' ne gleda, ko ne zna - nek' nauči. Ko se uvredi pa počne da hejtuje (znam da mnogi ovo smatraju osetljivim pitanjima) odmah će biti obrisan.

"ne" se piše spojeno kada stoji uz pridev: nemoguće, nepoznato, nevidljivo, neuračunljiv, nepismen, nepodnošljiv, neveseo

"ne" se piše odvojeno kad stoji uz glagol: ne mogu, ne želim, ne razumem, ne znam, ne vidim, ne čujem, ne zanima me osim u slučajevima: nemam, neću i nemoj.

Tu je i četvrti slučaj - "nisam" - koji se obično navodi, ali mislim da nikome neće pasti na pamet da piše "nisam" razdvojeno :)

Dakle, vrlo jednostavno: sa pridevima spojeno, sa glagolima odvojeno, osim nemam, neću i nemoj.

Ja evo da doprinesem pesmicom koju sam naučila u osnovnoj...  smartass

"NE se sa glagolom zajedno ne piše,

đače toga se boj,

osim u četiri reči

neću, nemam, nisam, nemoj!"

možda pomogne...  ;D

Tu je i četvrti slučaj - "nisam" - koji se obično navodi, ali mislim da nikome neće pasti na pamet da piše "nisam" razdvojeno :)

OdgovoriJo bi ti ne sto, al ni_sam(!) neznam sta  ;D:P

"ne" se piše odvojeno kad stoji uz glagol: ne mogu, ne želim, ne razumem, ne znam, ne vidim, ne čujem, ne zanima me osim u slučajevima: nemam, neću i nemoj.

Dakle, vrlo jednostavno: sa pridevima spojeno, sa glagolima odvojeno, osim nemam, neću i nemoj.

Mene su jos ucili da se i glagoli "nestati" i "nedostajati" pisu zajedno sa "ne" flowers::

Ovo sam znao.

Aj sad kad se pisu velika slova kad mala. Znam to na pocetku recenice, imena, gradovi. Al' ima tu sad i kod imena dosta zackoljica. Ako je neko francusko ime pa se sastoji od 3 reci onda je zeznuto. I kod naziva me uvek binu, petrovaradinski most veliko malo? Onda skole, ustanove... To nikad do kraja nisam skontao.

• 2 months later...

Mene su jos ucili da se i glagoli "nestati" i "nedostajati" pisu zajedno sa "ne" flowers::

tu nema sta da se odvaja, posto se i ne pojavljuje rechca ne...

ne nedostajes mi, ne nestaju stvari same od sebe - to su primeri sa rechcom ne hehe

:mah:

• 7 years later...