Followers 0

reklama na forumu!?

93 posts in this topic

Zasto je postavljena reklama na forumu??? Zar se o tome nije bas dugo razglabalo i jest da se na kraju nista nismo dogovorili, al' sto bre da okacite reklamu?! I to ne bilo koju nego ,,Docek Nove godine, novogodisnja putovanja". Nesto od cega svi na ovom sajtu beze a to je da ti drugi organizuje a ti samo platis. Ceo forum, sajt i ideologija ,,Putuj slobodan, organizuj sve sam'' pada u vodu. Kako da propagiramo slobodna putovanja ako nam visi reklama neke agencije (ili sajta sa reklama, nije bitno).

Ako je problem u kinti daj recite koliko nakupice se majku mu, nemojte ovo... 

Okacena je zato psto nije rec o nijednoj agenciji nego o sajtu velikog prijatelja KPSa! Coveka koji reklamira klub putnika srbije na svakom svom sajtu (a ima ih mnogo) pa mozemo i mi da stavimo baner za njegov sajt na mesec dana. Treba saradjivati i sa drugima a ne biti izolovan!

Po meni gori su facebook i tweeter. A slazem se sa kikom da treba saradjivati.

meni se ne svidja uopste. jer mora svuda da bude ta reklama? i kad hocu da se ulogujem, i na glavnoj strani u svakoj sekciji foruma. svuda je ima.

A sta bi sa onim predlogom da se napravi jedana posebna strana gde bi se kacile reklame?

podsetio bih i na pravilnik:

STOP komercijalnim ponudama

Na ovom forumu nema mesta reklamiranju komercijalnih ponuda i agencijskih aranžmana. Nijedna tura od koje neko ostvaruje profit ne sme se promovisati putem ovog foruma.

Link vodi ka sajtu sa komercijalnim ponudama (ceo sajt je komercijalne prirode i pun drugih reklama), dakle po pravilniku ta reklama ne sme stojati tu, bar ne na forumu. Znam da se ponekad odstupi od pravila, ali ovo je ocigledno krsenje pravila.

Jos bih naglasio da ne mislim da treba biti zatvoren. Zato podrzavam linkove za facebook.

Ma nije zato. Baner je zato da malo popunimo kasu. Mislim da su diskretno postavljene reklame sasvim legitiman način da sajtovi pokriju svoje troškove. Nikola, uopšte nije dobro da pokrećeš ovakve teme na forumu, jer one mogu da se pretvore u velik problem, kao što se, nadam se, sada neće dogoditi...

Nije smak sveta, niti vam iskače neki pop-up "klikni me", niti ga uopšte vidiš kad otvoriš forum, već je na dnu. Od skupljanja para od ruke do ruke nikad ništa nije postignuto, a sem pokrivanja troškova, valja ponekad i napraviti nešto - recimo majice, bedževe itd.

I nema veze sa tim što je Bjutijev sajt u pitanju.

Eeeee kad je josh debeli prichao.....

Ma nije zato. Baner je zato da malo popunimo kasu. Mislim da su diskretno postavljene reklame sasvim legitiman način da sajtovi pokriju svoje troškove. Nikola, uopšte nije dobro da pokrećeš ovakve teme na forumu, jer one mogu da se pretvore u velik problem, kao što se, nadam se, sada neće dogoditi...

Stvarno ne zelim da ova tema postane jedna od onih koje izgube smisao i predju u klasicno prepucavanje.

Smisao sajta je putovanje u svojoj organizaciji, bez agencija. U mnogim temama se otvoreno ismeva koriscenje usluga turistickih agencija. I sad citas temu gde neko propagira putovanje bez agencija, kako je dostopirao na neko mesto, koristio je kaucsurfing, super se proveo, sve to za male pare i onda na dnu te iste teme stoji komercijalna reklama za organizovanje Nove godine. Nemam nista protiv samog sajta, niti ciji je ali toj reklami nije mesto ovde.

Citiram opet pravilnik foruma:

STOP komercijalnim ponudama

Na ovom forumu nema mesta reklamiranju komercijalnih ponuda i agencijskih aranžmana. Nijedna tura od koje neko ostvaruje profit ne sme se promovisati putem ovog foruma.

Nedvosmisleno i jasno se kaze da nema mesta reklamiranju komercijalnih ponuda. Brisane su teme kada je neko pisao o komercijalnim ponudama i agencijama, i onda vi okacite reklamu za to isto. Razumete sta hocu da kazem?

Ako nema druge i mora se kaciti reklama, onda bolje da se okaci reklama neke prodavnice sportske opreme recimo, i to ne na forumu (jer pravilnik ne dozvoljava) nego na naslovnoj strani.

Opet da kazem da ne zelim svadju, samo da se razjasne neke stvari.

Mislim da je sasvim jasno na šta se taj pravilnik odnosi (neko uleti u temu i kaže "ej vidi što moja agencija ima sjajnu ponudu"). Ako neko želi da se promoviše putem sajta, to ne može uraditi besplatno.

Na sajt su dobrodošli i oni koji ne putuju samostalno.

Tip reklame je sasvim okej. Svako bira kako će putovati. Ili da proteramo sve one koji će spavati u hotelu umesto šatoru i ići busem umesto stopom? :)

Ako smem da se umešam, ipak mi se čini da je Nikolar91 u pravu, jer se ovde radi o sajtu koji je napravljen sa jedinom namerom da ubere što je moguće više novca od prodaje banera novogodišnjih ponuda (koji su, po mom mišljenju, na njemu razbacani preko svake granice neukusa) i na kome deluje da nikakvih korisnih sadržaja zapravo nema.

Da podsetim da su meni svojevremeno moderatori Kluba putnika zamerali što prečesto postavljam linkove na razne sadržaje sa Freebikinga (pa čak su mi jednom ili dvaput i brisali poruke), a tu se apsolutno ne radi o komercijalnom sajtu i postavljeni linkovi vodili su isključivo do putopisa ili foto albuma koji verujem da bi veoma zanimali populaciju individualnih putnika i tragača za zanimljivostima. Ipak je to bilo okarakterisano kao prekomerno promovisanje drugog sajta, iako se baneri Kluba nalaze na naslovnim stranama i Freebikinga i Staza i Bogaza (oba sajta ja administriram).

Smatram da ne treba biti ekstreman ili isključiv u bilo kom pogledu, načina putovanja je stvar ličnog izbora i niko nije "izdao principe" ukoliko različite komercijalne sadržaje ili sredstva uvrsti u svoja putovanja. Ponekad naše metode delovanja treba kombinovati u cilju praktičnosti i lakšeg ili bržeg ostvarenja suštinskog cilja, a to je doživljaj predela koje nam je stalo da upoznamo.

U mnogim temama se otvoreno ismeva koriscenje usluga turistickih agencija.

Kada vidim tako nešto, uvek skrenem pažnju da to nije u redu. Tebi sam isto skretao pažnju da ne budeš grub prema ljudima koji putuju preko agencija. Na stranici "o nama" piše:

Klub putnika Srbije okuplja putnike koji veruju u aktivan, konstruktivan pristup putovanju. Pri tome je akcenat na samostalnim putovanjima istraživačkog karaktera, ali u obzir dolaze sve vrste putovanja.

Reklamiranje je zabranjeno jer nije u redu da neko koristi godine našeg rada i truda (podsećam da je ovaj sajt onlajn od marta 2005, a sad smo na pragu 2011.) da bi na tome zarađivao, ne dajući ništa zauzvrat.

ovde radi o sajtu koji je napravljen sa jedinom namerom da ubere što je moguće više novca od prodaje banera novogodišnjih ponuda (koji su, po mom mišljenju, na njemu razbacani preko svake granice neukusa) i na kome deluje da nikakvih korisnih sadržaja zapravo nema.

Čovek je smislio kako nešto da zaradi. Mislim da sajt ipak ne promoviše ništa loše.

Da podsetim da su meni svojevremeno moderatori Kluba putnika zamerali što prečesto postavljam linkove na razne sadržaje sa Freebikinga (pa čak su mi jednom ili dvaput i brisali poruke), a tu se apsolutno ne radi o komercijalnom sajtu

Čekaj, stani, polako. Ovde pričamo o plaćenom reklamiranju. Da li i ti pričaš o tome?

Čekaj, stani, polako. Ovde pričamo o plaćenom reklamiranju. Da li i ti pričaš o tome?

Ok, nisam shvatio da je ovaj PLATIO da mu se postavi baner na forum. Onda je to već druga priča. Da nije, praktično bi SVAKO od prijatelja Kluba putnika imao podjednako pravo da očekuje da postavite i njegov baner. I vi imate pravo da imate nekakve koristi od tih para koje će on da uzme u sledećih mesec dana, nezavisno od toga kako je napadno napravio svoj sajt. Izvinjavam se što sam krenuo od pogrešnih postulata.

OK ja sam vlasnik agencije koja organizuje Work & Travel program u SAD (sto vecina clanova formuma i KPSa nezna), takodje sam i jedan od aktivnijih clanova foruma, koliko kosta da i moja rekalam stoji na sajtu i forumu?

Licno nemam nista protiv bjutija niti poznajem decka licno, ali princip je princip, da li sam ja dazba uplacivao donaciju za KPS jer je receno da nece biti komercijalnog sadrzaja kojim ce da se finansira KPS nego iskljucivo donacije !?

Nikola je potpuno upravu u ovom slucaju, podrivate osnovne principe na kojima je zasnovan KPS

I ja bih bio srećniji da reklama nema, i da se možemo izdržavati samo od donacija, ali ne vredi, naprosto ne vredi, ne može.

Jesam ja džaba uplaćivao donacije? Ili Lazar? Pri tom, mnogo više nego svi ostali. I da ne pominjem radne sate koji se svakodnevno ulažu u sajt. Onda dođeš do momenta kad ti prekipi i izgubiš motivaciju, jer i da hoćeš nešto više da uradiš, ne možeš jer nemaš novca na računu. A sajt dobro je i da radi, s obzirom na hosting.

Pri tom, primeti da novac ne ide u džep ovog ili onog, već na račun organizacije. Možemo se mi sad gađati brojkama i pričati kad bi svako dao po 100 din itd, ali u praksi to naprosto ne funkcioniše.

I koji se to osnovni princip podriva? Princip da par osoba sve plaća iz svog džepa, pa makar pocrkali? Hajde razmislite pre nego što napišete tako nešto. Pobogu, šta se to promenilo, sem da pokušavamo da održimo sajt i Klub u životu?

A onaj ko je zainteresovan da postavi svoj baner, ima mejl Kluba pa nek piše, a ne preko foruma.

Lepo je biti idealista, al' nekad te i realnost stigne...

Voleo bih da svi koji se ukljuce u ovu diskusiju prethodno pricitaju i sledecu https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=4025.0 jer se i tu diskutovalo na ovu istu temu a koliko mi se cini vecina je bila protiv reklama a neki su uplacivali i donacije, cak mislim da je medju njima i nas drugar cija reklama se sad trenutno nalazi na sajtu.

Slobo, ako je problem ta donacija, imaš moj broj, javi mi se pa ću ti je vratiti na ruke. To važi i za sve ostale koji su nešto donirali, a sad im smeta minijaturni baner u dnu foruma. Ako hoćeš da stavimo i banerčić za tvoju agenciju, nema problema, javi mi se na priv. pa ćemo se dogovoriti.

Donacije su stvarno okej fora, ali problem je što su jednokratne. Tako možemo da skupimo max. 50-100 evra za godinu dana. A glupo je da svaki čas cimamo ljude "donirajte, donirajte". Ili da stavim moju fotku kao Jimmy Wales na Vikipediji, kako vas gledam molećivo-prekornim pogledom sa divovskog banera na vrhu foruma?

Ovo sa banerima je dosta jednostavnije i potencijalno korisnije, a zaista ne vidim zašto bi se iko vređao ako od nečega u šta sam uložio hiljade sati rada, poštenog rada, hoću da uzmem neki sitniš da pokrijem neke troškove i možda uložim u još neke nove ideje. Stvarno vas ne razumem, vas koji protestujete, i pomalo mi je i neprijatno kada vidim ovo što pišete. Stavite na jedan tas ono što ste dobili zahvaljujući ovom sajtu, a na drugi ono što ste mu vi dali. Ako ćemo iskreno, mene bi bilo sramota da pišem to što vi sada pišete.

I ja bih bio srećniji da reklama nema, i da se možemo izdržavati samo od donacija, ali ne vredi, naprosto ne vredi, ne može.

Jesam ja džaba uplaćivao donacije? Ili Lazar? Pri tom, mnogo više nego svi ostali. I da ne pominjem radne sate koji se svakodnevno ulažu u sajt. Onda dođeš do momenta kad ti prekipi i izgubiš motivaciju, jer i da hoćeš nešto više da uradiš, ne možeš jer nemaš novca na računu. A sajt dobro je i da radi, s obzirom na hosting.

Pri tom, primeti da novac ne ide u džep ovog ili onog, već na račun organizacije. Možemo se mi sad gađati brojkama i pričati kad bi svako dao po 100 din itd, ali u praksi to naprosto ne funkcioniše.

I koji se to osnovni princip podriva? Princip da par osoba sve plaća iz svog džepa, pa makar pocrkali? Hajde razmislite pre nego što napišete tako nešto. Pobogu, šta se to promenilo, sem da pokušavamo da održimo sajt i Klub u životu?

A onaj ko je zainteresovan da postavi svoj baner, ima mejl Kluba pa nek piše, a ne preko foruma.

Lepo je biti idealista, al' nekad te i realnost stigne...

Meni su donekle OK reklame na sajtu kluba ali ne i na forumu. U pravilima foruma koje ste sami napisali eksplicitno je naglaseno da su zabranjene komercijalne reklame putovanja i agencija i nije napisan nikakav izuzetak tipa ,,ali ako platite onda moze''. Baner koji ste okacili direktno gazi po tim osnovnim principima.

Znam da ovde ne vlada demokratija i ne bunim se zbog toga, zelim samo da se postuju pravila koja su se do sad odnosila na sve. Ne zelim da vi sve placate iz svog dzepa i naravno da znam da pare od reklame nece ici ni u ciji dzep vec na racun organizacije.

Siguran da stvar oko nabavke para moze mnogo bolje da se odradi i sa vise duha. Niste nigde okacili dugme za doniranje, niste napisali temu gde bi rekli za sta sve trebaju pare i koliko tacno.

Evo jedan moj predlog. Odricem se profita od KPS privezaka koje sam napravio, uzeci samo da pokrijem svoje troskove. Nece biti puno para ali ce biti nesto. Spominjane su majce, hajde i njih da napravimo. Za prvih dvadeset primeraka cemo se skrpiti za pare, i onda od zarade tih majci pravimo sledecu turi i tako dalje. Napravite poseban odeljak u sajtu ,,Shop'' i eto priliva novca.

Sa shop-om i dugmetom za donaciju mislim da moze da se predje preko krize sa novcem. I tako ne bi bilo potrebno kaciti bilo kakve reklame na forum i etika bi bila u redu.

Ne zelim nikog da vredjam, zelim da se ovo resi mirnim putem. Ne vredja me niciji rad na ovom sajtu, cak sta vise divim se ljudima koji ulazu najvise napore, divim se i kako je svo vreme ovo ostalo na nogama i zelim da i dalje vlada taj dobar duh. Zelim i da se unapredi jos vise!

OK, ako i moraju te reklame nemojte na forumu nego na glavnoj stranici sajta.

Meni najpre nije jasno kako je sajt uspeo skoro 6 godina da funkcionise bez ikakvih para. Jer svaka nova akcija, svaka ideja, pa i na kraju hosting ako hocete, sve zahteva neka sredstva. A neko sve to treba da sprovodi u delo iz cistog entuzijazma. Generalno nisam pristalica toga da bilo ko bilo sta radi za dzabe, jer zasto bi? Ako se ulaze trud i vreme najnormalnija stvar je da se to i plati. Glupo je da ako neko uradi prisivaljku ili privezak mora drugima da objasnjava da od toga nema nikakav profit. Uradis, stavis cenu, pa ko voli nek' izvoli. Ukoliko mu ne svidja ili mu je skupo, niko ga ne bije po usima da uzme. I meni je sajt ovakav kakav prirastao za srce, i meni su reklame mrske, i meni je drago da vidim da sve radi grupa ljudi slicnih interesovanja, ali kako sto neko rece, treba sagledati realnost.

Stoga mislim da je, da bi sam sajt bio bolji i zbog nas samih koji ovde provodimo vreme, neophodno resiti pitanje finansiranja. Ukoliko bi se taj problem resio verovatno bi bilo i vise desavanja i bolje organizacije i sve ostalo.  Pretpostavljam da je organizovanje izlozbe slika, zahvalnice ambasadi ili izdavanje knjige mnogo lakse ostvarivo ukoliko postoji neki fond na koji se organizatori mogu osloniti.

Sto se tice nacina finansiranja to je vec diskutabilno pitanje. Mislim da je na sajtu vec bilo dobrih predloga. KPS shop je po meni lepa ideja. Ne verujem da mogu da se skupe neka velika sredstva ali opet, zasto ne probati? Za same majice, bedzeve i sl. se na pocetku valjda moze skupiti novac prozivanjem na forumu :). A posle neka se novac od prodaje koristi za dalje stampanje i izradu istih.

Donacije jesu sporadicne i nestabilne i tesko je osloniti se samo na njih. Moze se napraviti akcija da se jednom godisnje u nekom standardnom, utvrdjenom terminu, prikuplja novac  preko donacija, obaveste se ljudi preko foruma pa i ako nije mnogo, zna se kada ce biti i nema konstantnog cimanja oko banke, uplata...

Takodje, ne vidim zasto ne bi uvela participacija za desavanja KPS-a. Konkretno, kada se organizuje nocno planinarenje, svako uplati participaciju po 100 kinti i molim lepo.

Mozda postoji mogucnost da se povremeno tekstovi sa sajta ustupaju casopisima poput Travel-a, Putovanja i td. za neku nadoknadu. Mozda, ne znam.

I na kraju, zasto ne i reklame. Ni ja nisam najsrecniji sa tim resenjem, ali ako su u pitanju diskretni baneri koji ne narusavaju izgled sajta, vremenom cemo se svi na njih naviknuti. A svrha je, ponavljam, da sam KPS bude bolji.

Da, reklame nisu najsrećnije rešenje. Da, postoje suptilniji načini da se zarade pare za pokrivanje osnovnih troškova. Da, ideje koje ste predložili jesu sjajne. ALI kao i uvek, vraćamo se na istu stvar... ko će time da se bavi?  :?

Ljudi koji rade na sajtu od početka su uložili brdo i para i vremena da se ovakvo čudo napravi. I potpuno je normalno da ako to radite toliko dugo, samo ulažete, ulažete, ulažete... morate se jednom i umoriti.

Vaši predlozi za sad zahtevaju dodatno ulaganje vremena, a pri tom se svi svode na ono čuveno 'trebalo bi'  nono nikako da se neko seti da kaže 'Evo ja imam predlog, ja ću se pozabaviti time, uradiću to i to!'

S jedne strane imate ljude koji tu rade od početka i koji više nemaju energije i vremena da još ulažu. I zbog toga su uradili ono što su u mogućnosti, kako više ne bi drenirali svoje džepove. A sa druge strane imate ljude koji su novi, koji očekuju da ovi prvi urade sve, jer, zaboga, to su 'glavešine sajta'. To tako baš i neće da radi.  :-\

Ima sjajnih ideja. Zar ne mislite da bismo svi bili presrećni da se neko javi i kaže da želi da organizuje to i to? Zar mislite da su ljudi koji su odlučili da postave baner presrećni zbog toga? Ne, čekali su 6 godina da istroše sve resurse, kako bi to uradili.

Niko nije srećan zbog reklama, ali u ovoj situaciji su neophodne.

Naravno više su nego doborodošle akcije zgrtanja para. Ali naglašavam akcije, ne ideje, jer od večnih ideja nikad ništa nije bilo  ;)

Dakle, ako ćete i dalje pisati šta bi sve moglo da se uradi kako ne bi bilo banera, jasno vam je da će to biti prazne priče. To su priče toliko puta ispričane, od kojih nikad nije bilo ništa!

Dakle, izvolite, šta ste spremni konkretno vi da uradite kako bi se dugoročno sakupio novac za sajt? Ne spominjite donacije, jer se sa tim probalo, pa je to bilo kratkotrajno, a gore od reklama bi bilo da neko sedi po ceo dan nad glavom i viče 'daj pare!'

Hm, evo da ja razjasnim konkretne predloge, bilo moje, bilo tudje i kako bi oni mogli da se realizuju.

Da pocnem odmah od donacija. Jesu bile kratkotrajne i jeste se sa tim probalo pa nije uspelo. Ja tu ne smisljam toplu vodu. Donacije bi i u mom predlogu bile kratkotrajne i ne bi resile sve probleme. Ja predlazem da se utvrdi dan ili nedelja kada se jednom godisnje uplacuju donacije. O tome je dovoljno napraviti temu bas u ovoj sekciji, i kada se priblizi "nedelja donacija", samo se ljudi jednim postom na to podsete. Nema tu nikakvog cimanja niti gubljenja vremena, niti dodatnog posla za administratore. Sta je pobogu tesko da se otvori jedna tema i jednom godisnje napise jedan post. Daleko od toga da bi se svaki dan vikalo "dajte pare". Mozda ce se skupiti nesto novca, mozda nece, niti ce to resiti sve finansijske probleme sajta, ali ce se bar znati kada se donacije uplacuju i nema svakodnevnog trcanja u banku nego se ode jednom godisnje i to je to. To je samo jedan od nacina da se poboljsaju finansije, koji ne zahteva nikakvo cimanje.

Zatim, za novcanu participaju u aktivnostima KPS-a, konkretno u slucaju nocnog planinarenja, nije potrebna nikanva posebna akcija, jer akcija tj. okupljanje vec postoji, nego je neophodna samo odluka da se to sprovede. O tome kako si ona uplacivala ili prikupljala bi moglo da se diskutuje tek nakon sto bi odluka bila doneta. Ako ovaj dogadjaj pojedinca kosta 1000-2000 dinara, jos 100 nece nikoga dovesti do bankrotstva.

Neko je predlozio KPS shop. Opet, jedan od nacina za prikupljanje nekog dinara. Ja licno nemam problem sa tim da okrenem par radnji i pitam kol'ko kosta majica ili bedz i da pokrenem temu u kojoj cu ljude obavestiti o cenama i da prikupljam pare. Ali ne mogu ja, niti bilo ko, da radim na svoju ruku nego tek ukoliko se konkretan predlog prihvati. Ne moraju "glavesine sajta" da trce po radnjama, ali da bi neko trcao moraju da kazu da li su za tu inicijativu ili ne.'

Takodje, ideja da se pojedini tekstovi ustupaju casopisima uz nadoknadu, opet ne zahteva nikakav poseban napor. Napise se mail u kome se izlozi ponuda i da adresa sajta gde su tekstovi, pa ako im se svidi mozda i bude nesto. Ali opet, ne mogu ja niti bilo ko da saljem mail bez odobrenja, prvo, jer tekstovi nisu moji, drugo, jer ne mogu ja da saljem ponudu sa mog mail koji veze nema sa KPS-om. Nije mi problem da napisem mail, samo ga treba poslati sa adrese KPS-a. I ovo moze da prodje, ako ne, opet boze moj, probali smo.

I na kraju, kao sto rekoh, reklame su tu povrh svega. Nemam nista protiv da se sajt na taj nacin dugorocno finansira. Samo sam misljenja da sajt ima odredjene resurse koje treba koristiti. Kvalitetne tekstove, akcije, okupljanja, veliku posecenost sajta i foruma i ko zna sta jos. Nista od ovoga osim KPS shop-a ne zahteva gotovo nikakvo cimanje, vec samo malo bolju koordinaciju.

Na kraju krajeva kapiram da je baner tu samo do nove godine...

Guest
This topic is now closed to further replies.
Followers 0