Posted June 18, 2022 (edited) 13 minutes ago, bam-bam said: ja tebe ni jednom nisam vredjao, iako si vec pisala da sam prost i bezobrazan.....nemoj da kupis lose osobine od okoline.. a necu da te zaobidjem zato sto navodis ljude na nesto sto nije istina...dajes lazne informacije Aha znaci paranoja je u pitanju-"navodis ljude na pogresno,dajes lazne info" A ne da si vredjao,nego koristis svaku priliku da direktno i podmuklo ismevas. I dalje tvrdim da nemas pojma o Kini,bolje se informisi ispadas smesan sa svojim uverenjima. Edited June 18, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2022 31 minutes ago, bam-bam said: obicni, prosecni ljudi u srbiji, na srecu, nisu takvi, i ne mogu sve za dva meseca, niti da ko iz picke zaradjuju 3,4 soma evra mesecno....o njima pricamo, poredeci ih sa prosecnim gradjanima drugih zemalja....eo moj buraz je ziveo puno godina u australiji, i IT je strucnjak, jos od pre 90tih se bavi time, tamo je zaradjivao daaaleko vise od prosecnog australca, cak i onog sa dobro placenim office poslom....ali mi ne pricamo o takvima, evo ja njega npr. ni jednom nisam pomenuo u kontekstu zarade u australiji, a pricali smo i o toj temi, a nisam ga pomenuo jer mislim da on nije reprezentativan uzorak... Ni ja ne pričam o ljudima koji potpadaju pod to što radi tvoj burazer, niti sam gurao sebe u ceo kontekst, jer baš kao i tvoj burazer, i ja ispadam iz standardnog obrasca o kome se ovde diskutuje i ovo što trenutno radim odavno više nije klasičan IT već nešto mnogo šire od toga, koje pored ITa obuhvata i menadžment, i ljudske resurse, i lance snabdevanja, i pravo, i ekonomiju i još svašta nešto, dakle potpuno druga liga od onoga što je bilo inicijelno pitanje na koje sam odgovorio, tako da bih cenio ako možeš da batališ ad hominem argumente ili da prosto izađeš iz diskusije ako već ne možeš da joj doprineseš na konstruktivan način. 32 minutes ago, bam-bam said: prema tome, evidentno je da u srbiji dobro zaradjuju IT-jevci, majstori, i to je to.....ostali kako se snadju....ali to nije velika vecina stanovnistva, to je vrlo mali deo....prosecni gradjanin, cak i sa diplomom faxa, ali " prosecnom" ( ne etf,gradjevina) ne zaradjuju dobro...zaradjuju ok, ali poredeci sa troskovima, to je prilicno slabo...to je , ipak , mnogo bolje nego u nekim drugim zemljama u razvoju, ali jednostavno sporo koracamo, u tome je problem...presporo... ljudi koji se ne razumeju ili ne zele da se bave IT-jem ( nisu svi za to), ili da budu majstori, ili ako nemaju neke posebna znanja bitna za zivot, mnogo bolje mogu da zarade u nekim zemljama tipa jugoist. azije,nego sto bi mogli u srbiji....i to je za sad tako U Srbiji osim ITevaca i majstora dobro zarađuju dizajneri, video producenti, audio producenti, dizajneri zvuka, kopirajteri, social media menadžeri, regruteri, vrhunske knjigovođe, advokati koji su vezani za privredu (međunarodni ugovori, poresko pravo, itd.), dostavljači hrane, i mnoge druge profesije od kojih, primetićeš, za većinu od nabrojanih nije potrebno formalno akademsko obrazovanje. To su jednostavno činjenice, kao da kažeš da je nebo plavo, o tome nema šta da se diskutuje. Sve gore pobrojane profesije na gomili uopšte nisu tako mali deo stanovništva ovde, sve se svodi na to da li neko kapira nove socio-ekonomske okolnosti i da li je voljan da im se prilagodi ili hoće i dalje da kuka kako je sve propalo i kako nema grama perspektive u ovoj zemlji i da non stop traži izgovor da ništa ne uradi sa svojim životom. Da li svi ti ljudi mogu da zarade isto ili više u JI Aziji? Verovatno, mada sam prilično siguran da je neko pisao da baš majstori raznih vrsta tamo nemaju šta da traže jer se ti poslovi tamo ne cene toliko. Kao što je već pomenuto ovde, JI Azija sa sobom nosi neke prednosti, ali i neke nedostatke, počevši od udaljenosti od matice, preko hrane, drugačijih klimatskih uslova (koji ne prijaju svima), državnog uređenja (videti Kinu i teror sa kovidom), mnoge zemlje u tom regionu imaju daleko veći stepen korupcije nego Srbija, neke su i po stopi kriminala gore od nas, i to su sve neki od nedostataka koje treba uzeti u obzir, jer različite stvari odgovaraju različitim ljudima, i nekima su neke stvari na nekom podneblju jednostavno "deal breaker" dok su drugima prednost ili ih ne kače ni u kom smislu. Ono što je evidentno neki opšti konsenzus ovde je da je Srbija trenutno za veliku većinu expata bolja opcija od Kine, a što ima izvesnu težinu jer to pričaju ljudi koji evidentno žive i rade u Kini dugi niz godina, za razliku od tebe koji osim turizma nemaš nikakvog direktnog dodira sa njom ali soliš svima pamet kako je Srbija loša za svakoga ko je ovde, u kojoj takođe trenutno ne posluješ niti si radno angažovan, ali zato znaš pouzdano da se ne može zaraditi dovoljno za pristojan život ako nemaš "iznadprosečan fakultet" (šta god to značilo) ili ako nisi vunderkind ITevac sa 10 godina radnog iskustva. Krajnje je vreme da se malo osvrneš oko sebe i popričaš malo sa nekim novim ljudima, kad se jednog dana vratiš iz Azerbejdžana za stalno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2022 1 hour ago, ppetrovic said: Apsolutno, ali eto, mislim da je Bonito na drugoj temi o emigraciji pominjala problem mentaliteta kod nas, i obrise toga možeš da vidiš i ovde - čim neko pravi 1000 EUR mesečno, automatski je vunderkind i iznadprosečan, i svi se polomiše da objasne kako je Srbija na nivou Avganistana i Somalije i ako nemaš 3 - 4 fakulteta nemaš ni trunke perspektive za bilo šta, a pojedini nisu bili formalno zaposleni u Srbiji 20 i više godina, ali ih to ne sprečava da nam objašnjavaju kako je ovde što se tiče posla. Da, nema više "klasičnih" poslova kao nekad, i sumnjam da će ih ikada više biti, ali uz malo dokvalifikacije kroz kurseve i sertifikate, može se naći sasvim dovoljno posla da se sebi obezbedi egzistencija i malo više od toga, a nakon toga sve zavisi od čoveka dokle je spreman da se cima. Ako ništa drugo, trenutne geopolitičke okolnosti jako mnogo idu nama na ruku - ogroman broj "modernih" poslova se bukvalno preko noći silom prilika slio u Srbiju, i taj ko zna da se uhvati u kolo na vreme, praktično je osuđen na uspeh. Ovakve stvari se kod nas ne dešavaju često, ali onda kada se dese, promene budu i više nego vidljive. Pa ja mislim da onaj ko pravi 1000 evra mesceno u Srbiji,a nije u vladajucoj stranci ili bilo kojoj drugoj,nije na prodaju i ne zanima ga politika, i jeste veunderkind ili bolje reci Mag. Ako si mislio na Srbiju,kada si rekao"ovde". Pa ima perspektive ovde ako si privatnik IT ili radis kao IT u nekoj dobroj firmi. Mislim,ovde doktori imaju platu 100 000 dinara. Nastavnici u skolama 60 000. Tako da ,sta god mi rekli ili mislili...brojke,brojke.. 47 minutes ago, bam-bam said: azerbejdzan jeste da nije neka zemlja za boravak, samo za velike pare, samo za velike pare ......godinu dana sam izdrzao, istice mi ugovor za 15 dana ( pri tom sam , za tih godinu dana, 6 mesci bio van azerbejdzana)....ali u sred korone, kad moja struka nije radila, a ja za velike pare nasao azerbejdzan, onda i nije toliko glupo, zar ne a da, ugovor mi istice za 25 dana, a ja ti evo i sad pisem iz srbije heheh Nmemam nista protiv Azerbejdzana niti bilo koje drzave niti bilo cijeg zivota, samo budi malo manje bezobrazan i ne podsmevaj se. Ako bas hoces,evo instaliraj wechat,ubacicu te u grupe pa vidi sam sta se dogadja,ko ide,koliko placaju karantin i koliko u istom borave itd.A i ne moras.Meni ni iz dzepa ni u dzep. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2022 ITevci koji prave "samo" 1000 EUR mesečno neto kod nas su sad već juniori sa do godinu dana iskustva Što se tiče lekara, oni koji rade u državnoj službi imaju te pare, ali manje - više svako ko je posle specijalizacije otvorio svoju ordinaciju pravi daleko više od toga (ne pričam o kovertama i korupciji već baš klasičan privatni biznis - svoja ordinacija i u se i u svoje kljuse), ali njih nisam spominjao jer je inicijelno pitanje bilo šta može da se radi u Srbiji za oko 2000 EUR mesečno a da ne zahteva formalno obrazovanje i neki veliki inicijelni trening. Toliko mesečno mogu da zarade dostavljači hrane, vodoinstalateri, zidari, moleri, vulkanizeri, parketari, stolari, preprodavci robe, dropshipperi, varioci, automehaničari, itd. Recimo, ja već 3 meseca ne mogu da dođem do jednog jedino stolara u radijusu od 50km za vrlo minornu intervenciju na radnom stolu u kancelariji i na kraju ću verovatno morati da popustim pred Ikeom, a za nešto ozbiljnije nisam ni pokušavao da se raspitujem. Ko ima neku "intelektualnu" struku i barem godinu - dve dana iskustva, spisak se proširuje na programere, advokate, kopirajtere, raznorazne teachere svega i svačega, social media menadžere, operacione menadžere u većim kompanijama, knjigovođama sa relevantnim iskustvom, itd. Za ove "intelektualne" je poželjno malo naprednije poznavanje engleskog, što sam ja izjednačio sa C1 nivoom, za koji odgovorno tvrdim da se može položiti za do 6 meseci ozbiljnije pripreme ako se već jezik nije "ispekao" na poslu jer je engleski kod nas skoro pa zvanični, maternji jezik i vrlo ga je teško zaobići u svakodnevnom životu, i odgovorno stojim iza toga. U prilog tome - English Proficiency Index 2021 - Srbija je na vrlo respektabilnom 14. mestu. Naravno, ovakva istraživanja nisu nikakvo sveto pismo, ali pokazuju generalni trend - kao nacija definitivno govorimo sasvim solidan engleski u odnosu na većinu kontinenta na kome se nalazimo, i mislim da to nije slučajno tako. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2022 33 minutes ago, ppetrovic said: Ni ja ne pričam o ljudima koji potpadaju pod to što radi tvoj burazer, niti sam gurao sebe u ceo kontekst, jer baš kao i tvoj burazer, i ja ispadam iz standardnog obrasca o kome se ovde diskutuje i ovo što trenutno radim odavno više nije klasičan IT već nešto mnogo šire od toga, koje pored ITa obuhvata i menadžment, i ljudske resurse, i lance snabdevanja, i pravo, i ekonomiju i još svašta nešto, dakle potpuno druga liga od onoga što je bilo inicijelno pitanje na koje sam odgovorio, tako da bih cenio ako možeš da batališ ad hominem argumente ili da prosto izađeš iz diskusije ako već ne možeš da joj doprineseš na konstruktivan način. U Srbiji osim ITevaca i majstora dobro zarađuju dizajneri, video producenti, audio producenti, dizajneri zvuka, kopirajteri, social media menadžeri, regruteri, vrhunske knjigovođe, advokati koji su vezani za privredu (međunarodni ugovori, poresko pravo, itd.), dostavljači hrane, i mnoge druge profesije od kojih, primetićeš, za većinu od nabrojanih nije potrebno formalno akademsko obrazovanje. To su jednostavno činjenice, kao da kažeš da je nebo plavo, o tome nema šta da se diskutuje. Sve gore pobrojane profesije na gomili uopšte nisu tako mali deo stanovništva ovde, sve se svodi na to da li neko kapira nove socio-ekonomske okolnosti i da li je voljan da im se prilagodi ili hoće i dalje da kuka kako je sve propalo i kako nema grama perspektive u ovoj zemlji i da non stop traži izgovor da ništa ne uradi sa svojim životom. Da li svi ti ljudi mogu da zarade isto ili više u JI Aziji? Verovatno, mada sam prilično siguran da je neko pisao da baš majstori raznih vrsta tamo nemaju šta da traže jer se ti poslovi tamo ne cene toliko. Kao što je već pomenuto ovde, JI Azija sa sobom nosi neke prednosti, ali i neke nedostatke, počevši od udaljenosti od matice, preko hrane, drugačijih klimatskih uslova (koji ne prijaju svima), državnog uređenja (videti Kinu i teror sa kovidom), mnoge zemlje u tom regionu imaju daleko veći stepen korupcije nego Srbija, neke su i po stopi kriminala gore od nas, i to su sve neki od nedostataka koje treba uzeti u obzir, jer različite stvari odgovaraju različitim ljudima, i nekima su neke stvari na nekom podneblju jednostavno "deal breaker" dok su drugima prednost ili ih ne kače ni u kom smislu. Ono što je evidentno neki opšti konsenzus ovde je da je Srbija trenutno za veliku većinu expata bolja opcija od Kine, a što ima izvesnu težinu jer to pričaju ljudi koji evidentno žive i rade u Kini dugi niz godina, za razliku od tebe koji osim turizma nemaš nikakvog direktnog dodira sa njom ali soliš svima pamet kako je Srbija loša za svakoga ko je ovde, u kojoj takođe trenutno ne posluješ niti si radno angažovan, ali zato znaš pouzdano da se ne može zaraditi dovoljno za pristojan život ako nemaš "iznadprosečan fakultet" (šta god to značilo) ili ako nisi vunderkind ITevac sa 10 godina radnog iskustva. Krajnje je vreme da se malo osvrneš oko sebe i popričaš malo sa nekim novim ljudima, kad se jednog dana vratiš iz Azerbejdžana za stalno. prvo, ne pricam ja ad hominem, nego ti konstatno pricas samo o sebi....evo pogledaj samo ove zadnje postove, gde sam ja pomenuo nivoe jezika C1, C2, i vreme potrebno da se dostignu a gde si ti samo pricao o sebi- evo ja ovako, evo ja onako.....takodje, sve drugo sto pricas u vezi posla u srbiji expatskog zivota u inostranstvu, pricas iz svog licnog diskursa......prema tome, ti pricas ad hominem, tj. samo o sebi... drugo, gde si ti to procitao da sam ja napisao da je srbija losa za svakoga ko je ovde, pa ja naprotiv uvek pisem da da je lepo ziveti u svojoj zemlji, i u svom gradu ( u mom slucaju Beogradu) i da se nikad ne bih selio odavde....samo sam rekao da su zarade prilicno lose za veliki deo zanimanja, i da oni koji nemaju neke skilove mogu bolje da zarade kao expati u jugoist. aziji......tako da, pomesao si me s nekim sinak, ja bas propagiram da ko god moze, da ostane ovde, jer i nije sve u parama...... trece, gde si to procitao da ja hvalim kinu, bas naprotiv, a ne hvalim ni jugoist. aziju, samo pricam o nekim prednostima, ali i manama, jer sam dobar deo zivota proveo u tim krajevima, pa imam pravo , na osnovu iskustva i poznavanja terena, da pricam.... i cetvrto, vise od pola zanimanja koja si pomenuo u svom postu iznad, su ponovo vezana i odnose se na IT sektor, bar ga tako obican plebs percipira ( dizajneri, kopirajteri, social media menadzeri) i ,hm, dizajneri zvuka, video i audio producenti- ne bih bas rekao da su neke profesije koje okupiraju veliki deo radne snage, pre pricamo o stotinama nego hiljadama...a i od njih su retki oni koji uzimaju dobre pare, slucajno bas i znam neke ljude iz te branse... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2022 24 minutes ago, ppetrovic said: ITevci koji prave "samo" 1000 EUR mesečno neto kod nas su sad već juniori sa do godinu dana iskustva Što se tiče lekara, oni koji rade u državnoj službi imaju te pare, ali manje - više svako ko je posle specijalizacije otvorio svoju ordinaciju pravi daleko više od toga (ne pričam o kovertama i korupciji već baš klasičan privatni biznis - svoja ordinacija i u se i u svoje kljuse), ali njih nisam spominjao jer je inicijelno pitanje bilo šta može da se radi u Srbiji za oko 2000 EUR mesečno a da ne zahteva formalno obrazovanje i neki veliki inicijelni trening. Toliko mesečno mogu da zarade dostavljači hrane, vodoinstalateri, zidari, moleri, vulkanizeri, parketari, stolari, preprodavci robe, dropshipperi, varioci, automehaničari, itd. Recimo, ja već 3 meseca ne mogu da dođem do jednog jedino stolara u radijusu od 50km za vrlo minornu intervenciju na radnom stolu u kancelariji i na kraju ću verovatno morati da popustim pred Ikeom, a za nešto ozbiljnije nisam ni pokušavao da se raspitujem. Ko ima neku "intelektualnu" struku i barem godinu - dve dana iskustva, spisak se proširuje na programere, advokate, kopirajtere, raznorazne teachere svega i svačega, social media menadžere, operacione menadžere u većim kompanijama, knjigovođama sa relevantnim iskustvom, itd. Za ove "intelektualne" je poželjno malo naprednije poznavanje engleskog, što sam ja izjednačio sa C1 nivoom, za koji odgovorno tvrdim da se može položiti za do 6 meseci ozbiljnije pripreme ako se već jezik nije "ispekao" na poslu jer je engleski kod nas skoro pa zvanični, maternji jezik i vrlo ga je teško zaobići u svakodnevnom životu, i odgovorno stojim iza toga. U prilog tome - English Proficiency Index 2021 - Srbija je na vrlo respektabilnom 14. mestu. Naravno, ovakva istraživanja nisu nikakvo sveto pismo, ali pokazuju generalni trend - kao nacija definitivno govorimo sasvim solidan engleski u odnosu na većinu kontinenta na kome se nalazimo, i mislim da to nije slučajno tako. Naravno da oni u IT zaradjuju vise.Kazem da su magovi oni koji dobro za ove nase uslove zaradjuju a nisu u IT a ima ih,npr.online teacheri. Verovatno si u pravu.Nisam istrazivala.Vidim kako vecina ljudi zivi i to mi je neka smernica. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2022 prvo, ne pricam ja ad hominem, nego ti konstatno pricas samo o sebi....evo pogledaj samo ove zadnje postove, gde sam ja pomenuo nivoe jezika C1, C2, i vreme potrebno da se dostignu a gde si ti samo pricao o sebi- evo ja ovako, evo ja onako.....takodje, sve drugo sto pricas u vezi posla u srbiji expatskog zivota u inostranstvu, pricas iz svog licnog diskursa......prema tome, ti pricas ad hominem, tj. samo o sebi... drugo, gde si ti to procitao da sam ja napisao da je srbija losa za svakoga ko je ovde, pa ja naprotiv uvek pisem da da je lepo ziveti u svojoj zemlji, i u svom gradu ( u mom slucaju Beogradu) i da se nikad ne bih selio odavde....samo sam rekao da su zarade prilicno lose za veliki deo zanimanja, i da oni koji nemaju neke skilove mogu bolje da zarade kao expati u jugoist. aziji......tako da, pomesao si me s nekim sinak, ja bas propagiram da ko god moze, da ostane ovde, jer i nije sve u parama...... trece, gde si to procitao da ja hvalim kinu, bas naprotiv, a ne hvalim ni jugoist. aziju, samo pricam o nekim prednostima, ali i manama, jer sam dobar deo zivota proveo u tim krajevima, pa imam pravo , na osnovu iskustva i poznavanja terena, da pricam.... i cetvrto, vise od pola zanimanja koja si pomenuo u svom postu iznad, su ponovo vezana i odnose se na IT sektor, bar ga tako obican plebs percipira ( dizajneri, kopirajteri, social media menadzeri) i ,hm, dizajneri zvuka, video i audio producenti- ne bih bas rekao da su neke profesije koje okupiraju veliki deo radne snage, pre pricamo o stotinama nego hiljadama...a i od njih su retki oni koji uzimaju dobre pare, slucajno bas i znam neke ljude iz te branse...Upao si u celu konverzaciju kao padobranac i to isključivo zbog svog stava o učenju engleskog što je najnebitniji deo cele priče, ali pošto vidim da obične ljude nazivaš “plebsom” definitivno ne vredi širiti s tobom dalje diskusiju o bilo čemu.Svako dobro. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2022 22 minutes ago, ppetrovic said: Upao si u celu konverzaciju kao padobranac i to isključivo zbog svog stava o učenju engleskog što je najnebitniji deo cele priče, ali pošto vidim da obične ljude nazivaš “plebsom” definitivno ne vredi širiti s tobom dalje diskusiju o bilo čemu. Svako dobro. ja i sebe smatram u taj plebs..i nisam mislio pezorativno, nego kao one koji su " neobrazovani" za taj IT sektor....btw, u konverzaciju sam uskocio ne na nebitnom delu price, vec da kazem da to sto pricas su sarene laze, jer tako mozda radis ti, i takav kapacitet imas ti, ali ne i 99,99% ljudi u srbiji ( u koje ukljucujem i sebe naravno).......to sto ti mozes i radis, ne moze da se projektuje na sve, vec verovatno na ukupno 5 ludi u evropi ( i slovima- pet ).....sve svreme pises o sebi covece Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18, 2022 Ja nisam pisao o sebi već o poslovima koji mogu da se rade bez formalnog obrazovanja i bez dugogodišnje obuke a da može da se zaradi 2000 EUR mesečno. Usput sam napomenuo da je za neke od njih poželjno imati naprednije znanje engleskog za koje u Srbiji nije problem da se stekne za relativno kratko vreme zbog konstantne izloženosti istom tokom života, na šta si ti upao sa pričom o filološkim fakultetima i kondicionalima 1 i 2, što je sve tačno ali irelevantno za ono što sam rekao, tako da pročitaj još jednom tok konverzacije, nemam nameru još 20 strana da se preganjam oko gluposti.Danas, u Srbiji, može se zaraditi vrlo lepa kinta bez visokog obrazovanja i bez beskrajnog formalnog treninga, pod uslovom da iole kapiraš stanje stvari na globalnom tržištu rada i šta ti je činiti povodom toga, i to je jednostavno tako, neko to kapira a mnogi ne kapiraju, šta da se radi. Nauči nekako da živiš sa tom činjenicom, ne znam šta drugo da ti kažem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 Tacno se vidi koliko je u Srbiji izrazen nedostatak preduzetnickog duha i straha od ucenja neceg novog. Zar nije lakse da naucis neki skill za koji nije potrebna diploma, a koji je trazen, toliko ima poslova online, nego da ides da se cimas preko sveta i glumis budalu i majmuna kineskoj deci? Ko je nesnalazljiv u Srbiji, zasto mislite da bi se snasao ovde? Istina je da dolaze svakakvi, ali ljudi koji su generalno nezadovoljni zivotom, nece ni ovde da budu srecni, samo da ce imaju neke ustekane pare, i nista vise od zivota. Svaka zemlja ima i dobre i lose strane, nije ni ovde sve tako sjajno i bajno. Dosta slucajeva znam gde su ljudi radili po manjim gradovima i bukvalno bili u depresiji jer nije bilo drugih stranaca sa kojima bi mogli da se druze. Od svih ljudi koje znam koji su ovde, bukvalno na prstima stolarske ruke mogu da nabrojim ljude koji se druze sa Kinezima i imaju kineske prijatelje, i u 99% slucajeva to je neko sa posla. Dalje, veoma je naporno raditi u ucionicama i odeljenjima gde ima po 30 i vise dece, jeste to intresantno u pocetku, ali vremenom postaje zamorno. Jos ako nabacite i neki part tajm uvece ili vikendom, bukvalno ne vidite beli dan. Mozda na poslu nema pritiska i deluje da nema mnogo pripreme, ali ako Kinezi vide da zabusavate i otaljavate posao, nije ih sramota da vam skrenu paznju, prvo preko vaspitacica, asistentkinja, pa onda i direktno. I kad posle par meseci vidite da radite non stop i nemate vremena ni za sta, zapitajte se da li bi tako i toliko radili u Srbiji. Ljudi koji dodju ovde, posebno iz zemalja treceg sveta, vremenom zaborave sta je smisao zivota i zivot im se svede na jurnjavu za parama (bio sam takav godinu dana pre korone). I posle par godina, kad izmoreni napuste Kinu, sta imaju od uspomena odavde? Nista, jer nisu imali vremena za zivot. Ako ne nadjete stan blizu posla i treba da putujete do posla 30, 40 minuta, to je sat ipo, dva dnevno u putu, veoma je naporno, jos ako uletite u spic popodne kad se svi vracaju sa posla, ne dao bog nikom. Da vozite motor, moze u manjim gradovima, ali nije bas preporucljivo ako nemate iskustva, jer ovde voze kao divljaci, totalno drugacija kultura u saobracaju od nase (skupljale su se par puta pare za nase koji su imali nesrece a nisu imali osiguranje). Ovde su retka kafenisanja po par sati, svi su non stop zauzeti, veoma je brz zivot, da bi se dogovorio sa nekim da se nadjes treba bukvalno da ga "bukiras" 2-3 nedelje ranije. Nije sve med i mleko, jeste lepo kad primis platu, kad mozes sebi da priustis neke stvari koje u Srbiji nisi mogao, ali uvek treba postaviti pitanje, zasto nisam mogao ovako i u Srbiji, ima poslova kao sto je Petrovic naveo, sve to moze da se nauci. Niko ni ovde ne poklanja pare, na kraju sve kad se svede pitanje je i da li je isplativo dolaziti ovde (ne u finansijskom smislu). Isto, da bi ustedeo neke pare treba malo i da se stisnes. Ima stranaca, posebno nejtiva, koji bukvalno zive od 10og do 10og, koji ne bi imali ni za kartu kuci. A da bi ustedeo neke vece pare, mora da se radi i part tajm i da se stisnes. Jeste kul doci, upoznati novu kulturu, ljude, ziveti van, osamostaliti se, ali ne po svaku cenu. Mislim da je cena sad previsoka, zbog svih ovih kovid mera koje su ovde na snazi. Da je normalna situacija, drugacija bi prica bila. Uostalom, same brojke govore da se stranci hlade od Kine, velika vecina odlazi, svet se dosta promenio u poslednjih par godina. Neizvesna je situacija i sa vizama, sad iskreno ne bi nikom preporucio da dolazi bez vize, nema vise visa run-ova, zbog korone pojacane su kontrole. Iskoristite ovo vreme dok je Kina polu zatvorena da naucite neku novu vestinu, za 6 meseci - godinu dana nece Kina ni da vam padne na pamet vise kad krenete da zaradjujete pare od toga sto ste naucili, verujte mi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 (edited) Hahaha ova se tema pretvorila u ja volim pizzu a ti?ne,ja volim kacamak.a sta ce ti pizza kad ti je LAKSE😃 da skuvas kacamak,samo treba da naucis da kuvas jbg. ma jok bre ja narucim pizzu. ee a ja volim tortilje... 😃😁 Edited June 19, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 niko ti nije kriv sto ne znas nista da radis sem da glumis budalu i kreveljis se deci u kini, mozes da zoves to i drama ticerom, i pe ticerom, i ne znam kakvim ticerom, beli majmun je beli majmun... zato i imas takav pogled i na zivot i na svet... cim ti je MAG neko ko pravi 1000e u Srbiji, sta reci... pokusavate od Srbije da napravite Avganistan ili Siriju, a ustvari ste samo nesposobni i ne znate nista da radite. ako si vec bila u Kini iznesi svoje vidjenje situacije i iskustvo tamo, a ne ismevaj tudje... plus sto nisi bila ovde u vreme kovida i post kovida, pa nemas apsolutno pojma sta se desava.... mrzi me da gusim temu, na tvoju recenicu kako je sloboda u sangaju imao bi desetine videa i iskustava iz poslednje 2 nedelje ljudi koji zive tamo da postujem, da vidis koliko je skupa ta "sloboda"... reper su ti wechat grupe gde se skupljaju nasi lol pa kad bi znala na sta je licila npr grupa stuck in serbia pre dve godine, nije ni cudo kako je ko dosao u kinu automatski je napustao tu grupu bez i da kaze kakva je situacija na terenu, jer je vise bilo ljudi kao sto si ti koji samo kenjaju i kukaju, desetine ljudi je preuzelo neku inicijativu, probalo sa televizijom, ministarstvima, i na kraju se nekako vratilo... u kinu je moguce uci od avgusta 2020, cim se nisi vratila do sad, nije do kine, do tebe je... p.s. da znas i kacamak da spremis, i od toga bi mogla biznis da napravis, da imas malo mozga. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 Bam Bam. Da ne ulazim u vasu polemiku. Ali Bam Bam u pravu si sve. Cak I ovakva Kina je bolja od ovog srpskog uzasa. Naravno u Kinu bi isao kad se relaksira situacija,ne odmah sad ili mozda nikada,samo me veze lepo secanje I solidni prihodi. Najbolji odgovor koliko je u Srbiji pod navodnicim dobro, ti je da pola je pola populacije na drzavno javnom budzetu plus penzioneri ,a Bez budzeta nemaju ni za kiflu. Ostatak umnih pobegao , malo broj zivi od IT I zanata , a zato trebaju godine ucenja. Nije mi cilj polemisanje ,samo kazem Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 Mixy 123. Ne treba da se svadjate. Hvala na odgovoru o Kini. Iako meni ovo nisi uputila . Ja licno nisam nesposoban,Ali ni neznam koliko sposoban ,znam I neke druge stvari da radim , Ali zbog specificnosti mog predavackog zanimanja I takvog fakulteta dobro Sam se snalazio kao Predavac u Kini,tada i sredina juga Kine mi je odgovarala, a bilo je opet vise mogucnosti ,nego I tada i danas za mene na Balkanu ,a nisam vise mladji kao ranije . Inace praticemo situaciju u Kini Ono sto kazes u narednih godinu ,dve godine sa svim peripetijama I problemima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 5 minutes ago, Svonsi said: Bam Bam. Da ne ulazim u vasu polemiku. Ali Bam Bam u pravu si sve. Cak I ovakva Kina je bolja od ovog srpskog uzasa. Naravno u Kinu bi isao kad se relaksira situacija,ne odmah sad ili mozda nikada,samo me veze lepo secanje I solidni prihodi. Najbolji odgovor koliko je u Srbiji pod navodnicim dobro, ti je da pola je pola populacije na drzavno javnom budzetu plus penzioneri ,a Bez budzeta nemaju ni za kiflu. Ostatak umnih pobegao , malo broj zivi od IT I zanata , a zato trebaju godine ucenja. Nije mi cilj polemisanje ,samo kazem druze, dacu ti plastican primer; sa samo 10 sati rada nedeljno, znaci mozes pon-petak da budes slobodan, da radis samo subotu i nedelju po 5 sati dnevno, mozes da pravis 1200 dolara mesecno... skini kinesku aplikaciju red book, snimaj interesantne videe gde pricas engleski, smisli nesto interesantno, da radis nesto, pravis neki kraft, sta god, snimi neku demo lekciju, citaj knjigu, nakaci na svoj profil, sheruj, promovisi malo, gurjaj, i kreni da skupljas studente... treba ti samo 20 studeneta koji ce da imaju jednom nedeljno online cas po pola sata sa tobom, ili samo 10 njih koji hoce 2 puta nedeljno cas, 100 juana im naplati, to je 8000 juana mesecno, 1200 usd.... ako hoces vise da radis, vise ces i da zaradis... toliko je prosto. 1 minute ago, Svonsi said: Mixy 123. Ne treba da se svadjate. Hvala na odgovoru o Kini. Iako meni ovo nisi uputila . Ja licno nisam nesposoban,Ali ni neznam koliko sposoban ,znam I neke druge stvari da radim , Ali zbog specificnosti mog predavackog zanimanja I takvog fakulteta dobro Sam se snalazio kao Predavac u Kini,tada i sredina juga Kine mi je odgovarala, a bilo je opet vise mogucnosti ,nego I tada i danas za mene na Balkanu ,a nisam vise mladji kao ranije . Inace praticemo situaciju u Kini Ono sto kazes u narednih godinu ,dve godine sa svim peripetijama I problemima razumem sve u potpunosti.... kazem ti, kamo srece da je situacija kao pre korone... sad je bas rizicno doci jer je neizvesno sta te ceka ovde... evo bas danas dva nova slucaja u Shenzhenu, znaci molim boga samo da se to ne prosiri, inace opet krece igranka. ja sam dosao 2016, ali od tad se promenilo mnogo, i ovde i van, vidis i sam da ima toliko modernih poslova koji mogu da se rade online, to je ogromno trziste koje ne znamo, mnogo vece nego predavanje engleskog ovde, a iste pare mogu da se zarade, plus da zivis gde god hoces. zato kazem, ne tebi licno naravno, nego uopste, umesto da cekas kinu da se vrati u normalu, probaj nesto drugo, jer cekanje je nesto najgore... ja dok sam bio u srbiji za vreme korone, nisam uzalud izgubio 9 meseci, kupio sam kameru i mik i drzao online casove nekim mojim ucenicima, ucio video produkciju od brata, zena je zapocela biznis sa lutkama, isla u skolu jezika da uci srpski... da smo samo sedeli i cekali prsli bi sigurno... jbg.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 (edited) 1 hour ago, mixy123 said: niko ti nije kriv sto ne znas nista da radis sem da glumis budalu i kreveljis se deci u kini, mozes da zoves to i drama ticerom, i pe ticerom, i ne znam kakvim ticerom, beli majmun je beli majmun... zato i imas takav pogled i na zivot i na svet... cim ti je MAG neko ko pravi 1000e u Srbiji, sta reci... pokusavate od Srbije da napravite Avganistan ili Siriju, a ustvari ste samo nesposobni i ne znate nista da radite. ako si vec bila u Kini iznesi svoje vidjenje situacije i iskustvo tamo, a ne ismevaj tudje... plus sto nisi bila ovde u vreme kovida i post kovida, pa nemas apsolutno pojma sta se desava.... mrzi me da gusim temu, na tvoju recenicu kako je sloboda u sangaju imao bi desetine videa i iskustava iz poslednje 2 nedelje ljudi koji zive tamo da postujem, da vidis koliko je skupa ta "sloboda"... reper su ti wechat grupe gde se skupljaju nasi lol pa kad bi znala na sta je licila npr grupa stuck in serbia pre dve godine, nije ni cudo kako je ko dosao u kinu automatski je napustao tu grupu bez i da kaze kakva je situacija na terenu, jer je vise bilo ljudi kao sto si ti koji samo kenjaju i kukaju, desetine ljudi je preuzelo neku inicijativu, probalo sa televizijom, ministarstvima, i na kraju se nekako vratilo... u kinu je moguce uci od avgusta 2020, cim se nisi vratila do sad, nije do kine, do tebe je... p.s. da znas i kacamak da spremis, i od toga bi mogla biznis da napravis, da imas malo mozga. Rece mi klovn koji upravo to radi u Kini. Ja sam radila 15 godina u UN,OSCE-u ,EU i udrugim nekim organizacijama i ovaj ce klovn meni nesto. A pritom sedi u Kini,mlati pare i kad se namlatio onda kao nije vredno bla bla bla.Licemerje. A ja pritom sada radim u NovaKid skoli koja uopste ne radi sa Kinezima. Gluposti nema kraja. I pritom jedva cekam opet u SEA da odem.Karta vec bukirana. Ja obozavam da radim sa decom.Kada sam radila kao prevodilac,sto je moje primarno zanimanje,morala sam pauzu za rucak da koristim za odlazak u teretanu a sa decicom se iskacem i lepo provedem da ne moram uopste u teretanu da idem Jos plus,to su najlakse vece pare zaradjene za mene a odgovornosti bez,dok mi je kao prevodiocu isto islo glatko ali tu ima odgovornosti,sastanci su vazni,prevodi se simultano ili konsekutivno.Jeste da imas neki kao status, vozace itd u zavisnosti od nivoa na kom radis,jel, ali i dosta odgovornosti,pa moras da pristojno izgledas,barem ja tako mislim a sa decom bukvalno radis u trenerci,sada online u pidzami. Tako da stvarno ne znam za tvoje iskustvo ali rekla bih da ti je to prva neka veca zarada u Kini dok meni nije i ja sam bila prezadovoljna Kinom i tim poslom bas zato sto imam referencu na prethodni posao koji je isto tako bio odlican.A i sada sam zadovoljna radom online. Pritom ja uopste ne izigravam klovna s decom,radim normalno,sta mi se radi.Igramo,pevamo,igramo igrice,trcimo,skacemo. Tako da... Ako si ti nezadovoljan svojim poslom mozda drugi nisu,naprotiv.Think about that. Edited June 19, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 Mixy 123. Hvala na informacijama tebi I drugim ljudima ovde na forumu. Razgovaracemo jos kada bude bilo moguce. A valjda ce se u bliskoj buducnosti promeniti I situacija na Dalekom Istoku ,prvenstveno u Kini Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 3 minutes ago, Bonito said: Rece mi klovn koji upravo to radi u Kini. predajem sedmom i osmom razredu u osnovnoj skoli, mogu da ti posalje slike, ne radim sa malom decom jer koliko toliko drzim do sebe. naravno da je posao klovnovski, jer ne dajem ocene, nemaju deca ispite samnom, nemam nikakvu odgovovrnost, bukvalno je white face posao, da deca budu u kontaktu sa nekim bele boje koze koji prica engleski. 3 minutes ago, Bonito said: Ja sam radila 15 godina u UN,OSCE-u ,EU i udrugim nekim organizacijama i ovaj ce klovn meni nesto. mogu i ja da napisem na forumu pod nekim nikom da sam radio na UCLA... smesno je uopste sto nabrajas te organizacije i to silno iskustvo, pored kojih verovatno nisi ni prosla, kad u srednjem zivotnom dobu (pretpostavljam po tolikim godinama iskustva), neostvarena, zelis da dodjes u kinu i majmunises se balavoj decurliji. zamisli koji je to fail. 7 minutes ago, Bonito said: A pritom sedi u Kini,mlati pare i kad se namlatio onda kao nije vredno bla bla bla.Licemerje. ne znam zasto te toliko bole moje finansije i da li mlatim pare, o tome samo ti pricas... ja nisam materijalista, u Srbiji necu da zaradjujem tolike pare, i ne smeta mi to uopste... to da li sam se namlatio je degutantno i komentarisati, da sam radio 15 godina u EU i UN isao bi i ja u jugoistocnu aziju, da obidjem svoju vilu i ladim jajca tamo... i da ti opet ponovim, ovakva situacija sa kovid merama je relativno nova, poslednjih 6 meseci, od kad se pojavio omikron. pre toga je bila laganica. tako sam sam ja odlucio da odem cim sam video u kom pravcu idu stvari, a nisam prevarant da bezim, lepo zavrsavam ugovor sledece nedelje i palim nazad mirne savesti. 12 minutes ago, Bonito said: A ja pritom sada radim u NovaKid skoli koja uopste ne radi sa Kinezima. irelevantno. 12 minutes ago, Bonito said: I pritom jedva cekam opet u SEA da odem.Karta vec bukirana. isto, januar pravac Tajland 2 meseca, na zasluzen odmor. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 Bonito. Nisam nasao privatnu poruku ovde. Ali mozes mi poslati informacije ti I bilo ko drugi o ovoj temi na moj email. Ako zelis armagh1980@gmail.com. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 4 minutes ago, mixy123 said: predajem sedmom i osmom razredu u osnovnoj skoli, mogu da ti posalje slike, ne radim sa malom decom jer koliko toliko drzim do sebe. naravno da je posao klovnovski, jer ne dajem ocene, nemaju deca ispite samnom, nemam nikakvu odgovovrnost, bukvalno je white face posao, da deca budu u kontaktu sa nekim bele boje koze koji prica engleski. isto, januar pravac Tajland 2 meseca, na zasluzen odmor. Strasno...glumiti ( pardon, ni ne glumiti, samo biti ) belog majmuna....ne bih mogao da radim tako ponizavajuci posao, koji je ponizavajuci za okolinu pre svega, a i za sebe, jer ne doprinosis bukvalno nicemu,jako degradirajuce .. ti nisi ni klovn, to je ozbiljan posao... haha znaci vidimo se svi na tajlandu ove zime , da odmorimo stare kosti posle napornog ( mentalno) expatskog zivota.....samo ne u januaru, januar jos moze da bude dosta kisan, narocito prva polovina, do 20.tog....februar, mart su idealni.... znas sta je problem- moji drugovi iz srbije ne mogu da priuste tajland tek tako, ne sto nemaju slobodnog vremena, nego sto nemaju para....ja im placam tajland......naravno, sad mozemo da pricamo o raznim prioritetima, i da ako se ustedi na kolima, cigarama itd, moze da se ode na tai, nije to toliko skupo....ali mi koji zaradjujemo po inostranstvu mozemo da odemo i bez neke specijalne preraspodele novca, samo se pokupimo..o tome ti pricam.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 (edited) 32 minutes ago, mixy123 said: predajem sedmom i osmom razredu u osnovnoj skoli, mogu da ti posalje slike, ne radim sa malom decom jer koliko toliko drzim do sebe. naravno da je posao klovnovski, jer ne dajem ocene, nemaju deca ispite samnom, nemam nikakvu odgovovrnost, bukvalno je white face posao, da deca budu u kontaktu sa nekim bele boje koze koji prica engleski. mogu i ja da napisem na forumu pod nekim nikom da sam radio na UCLA... smesno je uopste sto nabrajas te organizacije i to silno iskustvo, pored kojih verovatno nisi ni prosla, kad u srednjem zivotnom dobu (pretpostavljam po tolikim godinama iskustva), neostvarena, zelis da dodjes u kinu i majmunises se balavoj decurliji. zamisli koji je to fail. ne znam zasto te toliko bole moje finansije i da li mlatim pare, o tome samo ti pricas... ja nisam materijalista, u Srbiji necu da zaradjujem tolike pare, i ne smeta mi to uopste... to da li sam se namlatio je degutantno i komentarisati, da sam radio 15 godina u EU i UN isao bi i ja u jugoistocnu aziju, da obidjem svoju vilu i ladim jajca tamo... i da ti opet ponovim, ovakva situacija sa kovid merama je relativno nova, poslednjih 6 meseci, od kad se pojavio omikron. pre toga je bila laganica. tako sam sam ja odlucio da odem cim sam video u kom pravcu idu stvari, a nisam prevarant da bezim, lepo zavrsavam ugovor sledece nedelje i palim nazad mirne savesti. irelevantno. isto, januar pravac Tajland 2 meseca, na zasluzen odmor. Hahahah,u sta se pretvara ovo. U takmicenje? Pa bas mi je zao sto za tebe posao prevodioca u UN itd,izgleda nedostizno kao UCLA. A kontam da je i studirati na UCLA realna mogucnost ako neko to hoce. Pa u Kini je nas gomila predavala i odraslima,i u osnovnim skolama i deci. Ne znam sta je to nesto posebno ili specificno. Ja sam pocela u TC za odrasle. Mozda ti izigravas klovna i sa osnovcima,ja nisam ni sa malom decom. Dovidjenja prijatno,i ostaj u Kini koja ti se takva kakva je sad jako svidja jer kontam da nije tako ne bi bio tu sve ove godine. Edited June 19, 2022 by Bonito Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 Inace zamisljam kako bam bam i mixy govore Dzoniju Depu da je budala koja zaradjuje kreveljeci se kao onaj Dzek Sparou a Johnny moz' da ih kupii novcem i srecom u zivotu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 Mislio sam da su UN ozbiljna organizacija, bas me cudi da neko ko nije ni diplomirao moze da radi tamo kao prevodilac. (posto si rekla da nisi diplomirala, da li na ovoj ili na drugoj temi, nebitno). Izgleda da su ozbiljni kao i fejk internacionalne skole po Kini gde moze da radi ticer John iz Valjeva. Kako je dostupan UCLA Srbima kad je Srbija Avganistan gde ljudi nemaju leba da jedu i gde samo c"magovi" prave 1000e? Mogu da zamislim kako su izgledali ti tvoji casovi sa decom ako nisi izigravala klovna... verovatno si se zbog toga i dugo zadrzala ovde. Cekaj, meni se svidja ovakva Kina? Vazi... aj nauci prvo da citas, pa onda mozemo da pricamo dalje... Po milioniti put, Kina pre i posle kovida su nebo i zemlja, striktne kovid mere su pocele pocetkom ove godine, otud i ovoliki egzodus stranaca upravo sada. A hvala za poredjenje sa Depom 😂 Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 1 hour ago, bam-bam said: Strasno...glumiti ( pardon, ni ne glumiti, samo biti ) belog majmuna....ne bih mogao da radim tako ponizavajuci posao, koji je ponizavajuci za okolinu pre svega, a i za sebe, jer ne doprinosis bukvalno nicemu,jako degradirajuce .. ti nisi ni klovn, to je ozbiljan posao... haha znaci vidimo se svi na tajlandu ove zime , da odmorimo stare kosti posle napornog ( mentalno) expatskog zivota.....samo ne u januaru, januar jos moze da bude dosta kisan, narocito prva polovina, do 20.tog....februar, mart su idealni.... znas sta je problem- moji drugovi iz srbije ne mogu da priuste tajland tek tako, ne sto nemaju slobodnog vremena, nego sto nemaju para....ja im placam tajland......naravno, sad mozemo da pricamo o raznim prioritetima, i da ako se ustedi na kolima, cigarama itd, moze da se ode na tai, nije to toliko skupo....ali mi koji zaradjujemo po inostranstvu mozemo da odemo i bez neke specijalne preraspodele novca, samo se pokupimo..o tome ti pricam.... Veruj mi druze, radio sam prosle godine neki part tajm jedno 2 meseca kod mene u komsiluku, deca 5-6 godina, kako krene cas meni kljuca u glavi "beli majmun, beli majmun', zbog toga sam i batalio. Jesu kinezi svakakvi, ali nisu glupi, znaju oni ko dolazi ovde, olos iz zapadne evrope (cast izuzecima) i mi mucenici iz zemalja treceg sveta, rusi, ukrajinci, juznoafrikanci, crnci... zbog toga i nemas nikakvu odgovornost na poslu, mislim na profesionalnu odgovornost, ne dajes ocene, ne ispitujes, tu si kao dekor... kad sam prosle godine radio u skoli sa jos 23 stranca, ogromna skupa skola, samo nas 5 je imalo radne vize, ja, jedna Ruskinja, i troje Engleza, ostali Kanadjani, Ameri, par Rusa i par Afrikanaca je bilo na svakakvim vizama, poslovne, porodicne, Rusi su bili na visa permitima od po mesec dana koje su davali zbog korone i nemogucnosti da odletis kuci, i sve zbog toga sto niko nije imao diplomu. Vidimo se na Tajlandu, sto da ne, moj plan je negde oko kineske nove godine, ne znam tacno koji datum to pada, obicno je kraj januara, pocetak februara.... a slazem se za ovo da Tajland nije dostupan svima, nazalost... ali imam utisak da ih je sve vise kojima jeste, naravno daleko je to od vecine, ali mora da se krene od necega... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 19, 2022 2 hours ago, Svonsi said: Bonito. Nisam nasao privatnu poruku ovde. Ali mozes mi poslati informacije ti I bilo ko drugi o ovoj temi na moj email. Ako zelis armagh1980@gmail.com. Imas pm gore u desnom uglu kad se ulogujes. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites