Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

moj drug iz naninga kaze da su kod njih vec uveli neke restrikcije, tipa zabranjen rad objekata za zabavu, spa centara, gymova , bazena itd....jer imaju zabelezena 2 slucaja kovida u gradu ( koji ima oko 7 miliona :) )

Edited by bam-bam

Karantin u Hong Kongu smanjen sa 14 na 7 dana za vakcinisane putnike, što pojednostavljuje putovanje u Kinu tom rutom (bezvizni režim sa Hong Kongom, za srpske pasoše, je 14 dana, pa putovanje već duže vreme nije bilo moguće, ali sada ponovo jeste).

✓ unlike flights to China, HK route allows connecting flights with more than 1 stop
✓HDC is NOT required neither for entering HK nor for CN
✓to board the flight to HK you will need:1) negative PCR test 2)documentary proof that the lab providing PCR is ISO15189 accredited 3)Vaccination certificate (2 doses are enough) 4)Designated Quarantine Hotel in HK booking
Please go through this link (including sublinks) in detail before your trip - it's a must! https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel.html
✓ uppon arrival to HK you will have to stay in Q.hotel (the one you booked yourself before your trip) for 7 days (if vaccinated) or 14 days (if not vaccinated). 
✓you can go to CN right after you complete your Quarantine but remember to leave enough time to do PCR before you continue your journey
✓there are 3 ways to enter CN: 1)land border crossing at SZ bay (book a slot!) 2)HK-Zhuhai Shuttle bus (book a bus ticket!) 3)taking a flight to CN
When you decide which one of these three ways you will choose, ask someone to add you to the relevant WeChat group.
LINKS for all mentioned bookings and other links:
~PCR testing in HK booking:
https://booking.communitytest.gov.hk/form/index.jsp
(you need HK phone no. in order to receive the results, in case you don't have one, your friend's or aquitance's will work too). 
~Health Declaration Form HK:
https://hdf.chp.gov.hk/dhehd/?lang=en-us
~Exit/Entry Health Declaration Form CN:
https://health.customsapp.com/healthweb/home/pages/healthDeclare/declare.html
~Quarantine Designated Hotel in HK booking link:
https://www.coronavirus.gov.hk/eng/designated-hotel-booking-status.html
~HK-Zhuhai shuttle bus:
https://www.hzmbus.com/passenger_service.html?id=67
~SZ Bay land crossing booking:
https://hk.sz.gov.cn/userPage/login
Slots can be booked even on the actual day of crossing

1 hour ago, Lazar said:

Karantin u Hong Kongu smanjen sa 14 na 7 dana za vakcinisane putnike, što pojednostavljuje putovanje u Kinu tom rutom (bezvizni režim sa Hong Kongom, za srpske pasoše, je 14 dana, pa putovanje već duže vreme nije bilo moguće, ali sada ponovo jeste).

Nije se moglo ići brodom za Kinu direktno sa aerodroma (nešto kroz izmaglicu se sećam da je to bila opcija nekad davno pre ove kuge)?

Tj. da se kompletno zaobiđe ulazak u HK.

Lazare pitao bi te ako jos zivis u Kini. Bio Sam pre 4 godine radio u Dongguanu I Shenzenu  na jugu Kine  ,mesto 70 km od Hong Kong kao predavac engleskog odredjeni period, sa masterom iz drustvenih nauka I Tefl sertifikatom ,koji I danas imam. Vratio Sam se na Balkan pre te 4 godine . Ali tamo je zarada uvek kao teacher bila veca .   Pitao bih te ,izvini na velikom uvodu.  Kakva je danas situacija sa predavanjima ,kakva sa vizama za non native,tada je medju balkancima pre pandemije , Kina bila super mesto za predavaca klincima u vrticima. Mozes li nesto reci o poslu predavaca I da li postoji potreba  za strancima jos .Izgubio Sam sve kontakte balkanaca Koji su radili tamo.  Hvala na odgovoru 

Nisam tamo već više od pola godine. Znam nekoliko naših koji su još tamo i rade kao predavači, ali svi su oni tamo došli još pre 7-8 godina, pa su u međuvremenu izgradili mrežu kontakata, imaju svoje redovne učenike koji ih preporučuju dalje itd. Dosta se situacija promenila nakon što su vlasti pozatvarale training centre i praktično uništile celu tu delatnost. Plus što je zbog korone postalo jako teško preći granicu, teško se dobijaju vize, svaki put dve nedelje karantina itd. Sada definitivno nije dobro vreme za predavanje engleskog u Kini. Da li će ikad ponovo biti, videćemo, ali mislim da verovatno neće još jako dugo.

On 6/14/2022 at 4:51 PM, Svonsi said:

Lazare pitao bi te ako jos zivis u Kini. Bio Sam pre 4 godine radio u Dongguanu I Shenzenu  na jugu Kine  ,mesto 70 km od Hong Kong kao predavac engleskog odredjeni period, sa masterom iz drustvenih nauka I Tefl sertifikatom ,koji I danas imam. Vratio Sam se na Balkan pre te 4 godine . Ali tamo je zarada uvek kao teacher bila veca .   Pitao bih te ,izvini na velikom uvodu.  Kakva je danas situacija sa predavanjima ,kakva sa vizama za non native,tada je medju balkancima pre pandemije , Kina bila super mesto za predavaca klincima u vrticima. Mozes li nesto reci o poslu predavaca I da li postoji potreba  za strancima jos .Izgubio Sam sve kontakte balkanaca Koji su radili tamo.  Hvala na odgovoru 

Jel si bio kratko nesto,odmah se vratio?

Hvala na odgovoru . Bas Sam razocaran zbog ovoga sto cujem,Ali hvala ti na odgovoru. To mi je ipak bilo neko lepo vreme tamo predavajuci,koliko Sam se snalazio u Tom poslu,a Kina je bila Meka za Teacher poslove za Evropljane I Balkance I solidnu zaradu je nosilo predavanja u odnosu na ovaj ocaj Koji Nas uglavnom ceka na balkanu.  Tuzno. Nadam se da ce se nesto promeniti I da ce se skorije vreme otvoriti neke mogucnosti za Teacher poslove tamo barem u vrticima. Da li znas neke grupe Koji imaju jos informacija 

Bonito . Bio Sam neko vreme pre 4 godine,pa se vratio zbog privatnih razloga. Inace solidno iskustvo I Taj Daleki Istok je interesantan I zanimljiv  . Mislio Sam ponovo nekad da se vratim da budem teacher u vrticu . Ali videcemo. Voleo bi ovde da se javi jos neko sa informacijama kako je tamo 

6 hours ago, Svonsi said:

Hvala na odgovoru . Bas Sam razocaran zbog ovoga sto cujem,Ali hvala ti na odgovoru. To mi je ipak bilo neko lepo vreme tamo predavajuci,koliko Sam se snalazio u Tom poslu,a Kina je bila Meka za Teacher poslove za Evropljane I Balkance I solidnu zaradu je nosilo predavanja u odnosu na ovaj ocaj Koji Nas uglavnom ceka na balkanu.  Tuzno. Nadam se da ce se nesto promeniti I da ce se skorije vreme otvoriti neke mogucnosti za Teacher poslove tamo barem u vrticima. Da li znas neke grupe Koji imaju jos informacija 

Bonito . Bio Sam neko vreme pre 4 godine,pa se vratio zbog privatnih razloga. Inace solidno iskustvo I Taj Daleki Istok je interesantan I zanimljiv  . Mislio Sam ponovo nekad da se vratim da budem teacher u vrticu . Ali videcemo. Voleo bi ovde da se javi jos neko sa informacijama kako je tamo 

evo izvoli... nije ovako svuda, naravno, ali gde god da se nadjes moze da te zadesi, pa sad proceni jel je ovakav zivot vredan tih par hiljada evra mesecno... drugar u pekingu vec drugi mesec kako ne radi, i pitanje je kad ce da se vrati na posao.

inace, "smanjen" je karantin za internacionalne dolaske na 7-10 dana, u teoriji, u praksi to je i dalje 14 jer posle centralizovanog karantina ide se u kucni jos nedelju dana... moj savet ti je da sacekas sa kinom dok se jos malo ne stabilizuje situacija, jos jedno par godina....

sustina svega, oni moraju da furaju zero covid policy, jer ih ima mnogo i zdravstveni sistem im nije u bas najboljem stanju... da puste da se siri omikron opet bi bilo par miliona mrtvih, posebno matori gde je veoma mali procenat vakcinisanih... zbog toga ce ova zajebancija da se nastavi jos dugo, olabavice malo da mogu stranci lakse da dodju, studenti, biznismeni, ljudi na radnim vizama, ali jos dugo nece da bude moguc visa run i sl, jer HK ima drugaciju covid politiku, i sve dok u HK ima slucajeva, nece da bude dozvoljeno prelaziti granicu kao pre....

evo dacu ti primer iz grada gde sam, Guangzhou, vec vise od mesec dana nema slucajeva u celoj Guangdong provinciji, ali to ne znaci da mozes da se opustis, testiramo se dva puta nedeljno, svuda maske, kodovi i sl... ne daj boze jedan slucaj da se pojavi, odmah krece igranka...

zamisli, worst case scenario, dodjes, puknes mesec dana i par hiljada evra na preskupe karte i karantine, i konacno priviris na slobodu, i pojavi se par slucajeva gde si... to je jos dodatnih mesec-dva bez rada... jbg.

10 hours ago, Svonsi said:

Imas privatnu poruku.

Inace mogu te ja ubaciti u grupu na wechatu gde se organizuju za odlazak u Kinu ali sada idu uglavnom oni koji predaju druge predmete,kosarkaski i fudbalski treneri,drama i music teacheri itd.

Edited by Bonito

7 hours ago, Bonito said:

Imas privatnu poruku.

Inace mogu te ja ubaciti u grupu na wechatu gde se organizuju za odlazak u Kinu ali sada idu uglavnom oni koji predaju druge predmete,kosarkaski i fudbalski treneri,drama i music teacheri itd.

bas me zanima koje je to tacno zanimanje- drama teacher ? i koji li fax treba za to?

Čak i ovakva kakva je Kina sada je neuporedivo bolja za život od Srbije za ogromnu većinu stanovništva. Gde to u Srbiji mogu da se zarade dve hiljade eura sa poslom za koji ne treba nikakva specijalna struka/obrazovanje/specijalizovano znanje? I to za ne previše radnih sati i bez preteranog stresa i pritisaka. 

U Srbiji je trenutna nestašica svih vrsta zanatlija, tako da ako si iole dobar stolar, moler, vodoinstalater, vulkanizer i tome slično, bez problema možeš da napraviš mnogo više od 2000 EUR mesečno neto, biraš šta hoćeš radiš i kada, sam si svoj gazda (kačio sam link za vodoinstalatera za 2000 EUR pre par meseci).

Ko neće fizikaliju već nešto intelektualnije, može da krene kao junior u IT-u i za godinu i po do dve može bez problema da dobaci do te cifre (uz adekvatan trud i rad), a ako se odlučiš da budeš kopirajter, social media menadžer, dizajner, marketing menadžer ili bilo šta slično i nije ti problem da sam nalaziš klijentelu iz inostranstva, samo nebo je granica po pitanju zarade. Jedini preduslov je malo ozbiljnije znanje engleskog (vrlo poželjno C1 nivo, što nije nedostižno u SRB jer si bombardovan engleskim otkad se rodiš).

Nekoliko ljudi koje znam a koji su došli iz unutrašnjosti u BG pre pola godine su uložili par stotina EUR u kvalitetne bicikle i krenuli da rade dostavu za Wolt i Glovo, takođe biraju kada žele da rade i prave sebi raspored, bez problema naprave 1500 - 2000 EUR mesečno nakon što poplaćaju poreze i doprinose, plus su po ceo dan aktivni fizički, a to ima svojih prednosti.

Moj komšija, takođe iz unutrašnjosti, prošle godine je ostao tehnološki višak u osnovnoj školi gde je predavao srpski jezik. Posla nema, nema nikakve perspektive, tek jednog dana upadne slučajno u neku grupu na Fejsu gde se okuplja dijaspora iz Severne Amerike i Australije, i padne mu na pamet da drži časove srpskog deci rođenoj u zemljama engleskog govornog područja (druga generacija rođena tamo, roditelji nemaju toliko vremena da ih uče srpski a hteli bi da očuvaju vezu sa maticom), seo je i za nekoliko meseci položio C1 iz engleskog i trenutno takođe pravi mnogo više para nego što bi ikada mogao u državnoj školi, takođe sam bira klijentelu i određuje sebi radno vreme, čak je skoro i mene cimao da mu se pridružim na par sati dnevno jer ne može da zadovolji potražnju.

Mogu da nabrajam još, ali prilika za zaradu u Srbiji ima koliko hoćeš, bez potrebe da si formalno obrazovan nešto preterano.

Razmatrati Kinu trenutno je potpuno suludo.

16 hours ago, ppetrovic said:

Prvi rezultat na Google-u za "drama teacher":

https://www.berklee.edu/careers/roles/drama-teacher

hahha, daj izvines na izrazu, daj nemojmo se zajebavati hahahah ( nije tebi upuceno)......idu iz srbije drama teacheri za obdanista i skolice u kini......smesniju stvar skoro nisam cuo.......posto za kinu treba fax da bi radio, koji bi onda to fax bio, dramskih umetnosti??? i oni , stotine dramaturga iz srbije,  sad kao hrle u kinu da budu drama teacheri :)...

pa ovo je stvarno presmesno sta ljudi pisu po ovim forumima....

Pitao si šta je drama teacher i koji fakultet treba za to, okačio sam ti link gde možeš detaljnije da se informišeš o tome. Inače nisam ja govorio da drama teacheri idu masovno u Kinu, već @Bonito pri čemu ni ona nije precizirala da li masovno odlaze drama teacheri iz Srbije ili neke druge zemlje, tako da pitaš pogrešnu osobu.

52 minutes ago, ppetrovic said:

Ko neće fizikaliju već nešto intelektualnije, može da krene kao junior u IT-u i za godinu i po do dve može bez problema da dobaci do te cifre (uz adekvatan trud i rad), a ako se odlučiš da budeš kopirajter, social media menadžer, dizajner, marketing menadžer ili bilo šta slično i nije ti problem da sam nalaziš klijentelu iz inostranstva, samo nebo je granica po pitanju zarade. Jedini preduslov je malo ozbiljnije znanje engleskog (vrlo poželjno C1 nivo, što nije nedostižno u SRB jer si bombardovan engleskim otkad se rodiš).

ppetrovic primetio sam da se ti vrlo lako frljas tim nivoima jezika, te C1, C2, B2 itd....sednes naucis pa za par meseci itd....

da i si svestan da se na fakultetu za 4 godine stize zakljucno sa nivoom C1 za strani jezik, dok je nivo C2 nivo izvornog govornika, koji niko od stranaca koji nisu ziveli duugi niz godina u zemlji u kojoj je to zvanicni jezik, i plus za to vreme se aktivno bavili pisanom i govornom recju, to mogu da dostignu.....

verovatno ima raznih skolica i kursica, kao i testica, na kojima mozes da postignes i nivo Z10, ali to nije to...C1 ne moze da se nauci za par meseci, jer u suprotnom ajmo bre da zatvorimo sve ove filoloske fakultete, a njihove stare i trenunte studente da proglasimo potpunim debilima koji uce nesto 4 godine, sto masa ljudi spicka za par meseci....

aj samo jedan mali test- da li si ikad cuo za future perfect tense, i da li si ga nekad koristio? ali bez da gledas u google? jesi li cuo nekad za termin redakcija teksta? Samo za izucavanje ovoga i pravilnu redakturu iole ozbiljnijeg testa ti treba vise od godinu dana rada, i to tek posto dostignes nivo C1....

20 minutes ago, ppetrovic said:

Pitao si šta je drama teacher i koji fakultet treba za to, okačio sam ti link gde možeš detaljnije da se informišeš o tome. Inače nisam ja govorio da drama teacheri idu masovno u Kinu, već @Bonito pri čemu ni ona nije precizirala da li masovno odlaze drama teacheri iz Srbije ili neke druge zemlje, tako da pitaš pogrešnu osobu.

pa i rekoh ti da se ne obracam tebi, nego sam samo " quote" tvoj post, jer si ti odgovorio...

27 minutes ago, bam-bam said:

ppetrovic primetio sam da se ti vrlo lako frljas tim nivoima jezika, te C1, C2, B2 itd....sednes naucis pa za par meseci itd....

Šta znam, nas 20ak je položilo B2 nivo engleskog kad smo imali 16 godina, dakle srednja škola, bez nekog prevelikog cimanja, ja spremao ispit sa pola mozga i dan-danas se kajem što nisam odmah išao na C1 jer sam objektivno mogao već tada da ga polažem bez problema. U tom uzrastu sam uveliko čitao stručnu literaturu iz programiranja i dizajna operativnih sistema sa 95% razumevanja pročitanog bez rečnika ili bilo kakvih pomagala, npr.

da i si svestan da se na fakultetu za 4 godine stize zakljucno sa nivoom C1 za strani jezik, dok je nivo C2 nivo izvornog govornika, koji niko od stranaca koji nisu ziveli duugi niz godina u zemlji u kojoj je to zvanicni jezik, i plus za to vreme se aktivno bavili pisanom i govornom recju, to mogu da dostignu.....

Ovo nije tačno - ja sam recimo položio C2 nivo bez da sam ikada živeo u bilo kojoj anglofonskoj zemlji, ispit sam takođe spremao laganini par meseci i to potpuno samostalno, doduše uveliko sam koristio engleski na dnevnoj bazi na poslu i van njega po 10 sati dnevno, mada ne sporim da je ispit sam po sebi izuzetno zahtevan i daleko od toga da može svako da ga položi, štaviše, većina ljudi ne može da prebaci preko C1 nivoa za života.

verovatno ima raznih skolica i kursica, kao i testica, na kojima mozes da postignes i nivo Z10, ali to nije to...C1 ne moze da se nauci za par meseci, jer u suprotnom ajmo bre da zatvorimo sve ove filoloske fakultete, a njihove stare i trenunte studente da proglasimo potpunim debilima koji uce nesto 4 godine, sto masa ljudi spicka za par meseci....

Ja u tim školicama i na kursićima naučih svojevremeno engleski za B2 i C1 nivo bez većih problema, doduše ne za par meseci već maaalčice duže, samo ne znam kakve to veze ima sa filološkim fakultetima pošto ih nigde nisam spominjao. Koliko znam, na fakultetima se osim gramatike i vokabulara izučava i kultura i književnost, što baš i nije slučaj sa C1 ili C2 ispitima (mada ima lektire za svaki ispitni rok, ko želi) tako da porediš neuporedive stvari.

aj samo jedan mali test- da li si ikad cuo za future perfect tense, i da li si ga nekad koristio? ali bez da gledas u google? jesi li cuo nekad za termin redakcija teksta? Samo za izucavanje ovoga i pravilnu redakturu iole ozbiljnijeg testa ti treba vise od godinu dana rada, i to tek posto dostignes nivo C1....

Znam savršeno dobro šta je future perfect tense, hvala na pitanju, daj nešto teže sreće ti. Što se tiče redakcije teksta, i to nije problem - održavao sam dokumentaciju u skoro svim kompanijama gde sam do sada radio (uključujući i dve kompanije gde trenutno radim), gde osim brda stručnih izraza moram da vodim računa da nisu svi koji to čitaju potkovani u IT-u već moram da razmišljam o tome kako da to razume i neko ko je došao iz prodaje, marketinga ili finansija, i reklo bi se da to radim kako treba pošto do sada niko nije imao zamerki na moj rad u tom domenu.

Hajde probaj da ne zatruješ još jednu temu svojim teorijama o obrazovanju, u početku je bilo zanimljivo prepucavati se sa tobom, ali sad već kreće malo da smara, a verujem da nisam jedini sa tim utiskom ovde.

Edited by ppetrovic

5 minutes ago, ppetrovic said:

Šta znam, nas 20ak je položilo B2 nivo engleskog kad smo imali 16 godina, dakle srednja škola, bez nekog prevelikog cimanja, ja spremao ispit sa pola mozga i dan-danas se kajem što nisam odmah išao na C1 jer sam objektivno mogao već tada da ga polažem bez problema. U tom uzrastu sam uveliko čitao stručnu literaturu iz programiranja i dizajna operativnih sistema sa 95% razumevanja pročitanog bez rečnika ili bilo kakvih pomagala, npr.

Ovo nije tačno - ja sam recimo položio C2 nivo bez da sam ikada živeo u bilo kojoj anglofonskoj zemlji, ispit sam takođe spremao laganini par meseci i to potpuno samostalno, doduše uveliko sam koristio engleski na dnevnoj bazi na poslu i van njega po 10 sati dnevno, mada ne sporim da je ispit sam po sebi izuzetno zahtevan i daleko od toga da može svako da ga položi, štaviše, većina ljudi ne može da prebaci preko C1 nivoa za života.

Ja u tim školicama i na kursićima naučih svojevremeno engleski za B2 i C1 nivo bez većih problema, doduše ne za par meseci već maaalčice duže, samo ne znam kakve to veze ima sa filološkim fakultetima pošto ih nigde nisam spominjao. Koliko znam, na fakultetima se osim gramatike i vokabulara izučava i kultura i književnost, što baš i nije slučaj sa C1 ili C2 ispitima (mada ima lektire za svaki ispitni rok, ko želi) tako da porediš neuporedive stvari.

Znam savršeno dobro šta je future perfect tense, hvala na pitanju, daj nešto teže sreće ti. Što se tiče redakcije teksta, i to nije problem - održavao sam dokumentaciju u skoro svim kompanijama gde sam do sada radio (uključujući i dve kompanije gde trenutno radim), gde osim brda stručnih izraza moram da vodim računa da nisu svi koji to čitaju potkovani u IT-u već moram da razmišljam o tome kako da to razume i neko ko je došao iz prodaje, marketinga ili finansija, i reklo bi se da to radim kako treba pošto do sada niko nije imao zamerki na moj rad u tom domenu.

Hajde probaj da ne zatruješ još jednu temu svojim teorijama o obrazovanju, u početku je bilo zanimljivo prepucavati se sa tobom, ali sad već kreće malo da smara, a verujem da nisam jedini sa tim utiskom ovde.

ono sto sam napisao za C2 stojim iza toga, to je nivo znanja -native, koji skoro ni jedan stranac ne moze da dostigne ( prevodioci i tako neka fela mogu)....naravno da se na fakultetima uce i svi drugi predmeti, ali mislio sam da smo dovoljno inteligentni da razumemo sta sam hteo da kazem, i potenciram, ali ajde, posto me teras, da ti nacrtam - na fakultetima se sam jezik izucava do nivoa C1, znaci uz 4. godine intenzivnog, svakodnevnog ucenja, i svakodnevne visesatne nastave, i iz citanje mnostva  knjizevnih dela u originalu i njihove analize, citanja i tumacenja mnostva strucnih tekstova itd....i za sve to vreme unapredjivanje ne samo sintakse, nego i fonetike, pogotovu leksike ( kroz knjizevna dela itd.) dobaci do nivoa C1...i ti i dalje tvrdis da to masa ljudi spicka za par meseci....ok, ocito je da si ti vunderkind kakav se retko radja na planeti, ali ti si jedan u milijardu, ne mozes sebe da poredis sa ostatkom populusa....

jednostavno, to sto ti propagiras ne pije vodu, jer u suprotnom su nam svi ti fakulteti totalno nepotrebni, jer je cilj filoloskog fakulteta pre svega da se neki jezik nauci do nivoa do koga to znanje jezika moze da se prenese drugome, u vidu drzanja nastave...a to je nivo C1

a sto se tice future perfect tense, ti si cuo, al vec rekosmo da si ti nesvakidasnji blistavi mozak, tako da nisi reprezentativan uzorak ni po cemu, pa ni po mogucnosti zarade u srbiji, ali ja mogu odgovorno reci da 99,9% ljudi u srbiji nije culo za ovo vreme, niti ga je ikad iskoristilo...kao sto ni 90% ljudi ne zna pravilno da koristi kondicionalne 2 recenice, niti moze da skapira razliku izmedju kondicionala 1 i kondicionala 2, iako se to ucilo jos na pocetku srednje skole, u 2. razredu ukoliko se ne varam...

ovde zavrsavam, jer si u pravu, ovo nije tema za ovakve stvari, ali mi je vise muka  tvog trabunjanja kako je sve boza i 2 meseca, i kako svi mogu da zarade u srbiji hiljade i hiljede evra mesecno, iz picke....

ne znam zbog cega to radis, ali deluje mi da je zbog licne promocije, i da se svi odusevimo koliko si ti veliki kapacitet....evo, odusevili smo se, jel sad ok?

svakako tvoj uzorak nije reprezentativan, tako da ispada i nepotrebno citati tvoja pisanija, posto su primenljiva samo na tebe

rest my case

Čovek je došao da pita koji to poslovi mogu da se rade bez velikog formalnog obrazovanja, na šta je dobio odgovor, a ti si se uhvatio za najnebitniju stvar u celoj priči jer inače to voliš da radiš iz nekog razloga.

Nisam ja nikakav vunderkind već neko ko je bio izložen engleskom jeziku od rođenja, kao i 99.9% drugih ljudi u ovoj zemlji, što je sasvim dobar head start da se za relativno kratko vreme nauči jezik do nekog naprednijeg nivoa uz manje ili više truda (nisu svi talentovani da uče jezik klasično, školski) i stojim iza toga jer znam i previše ljudi koji nisu imali problem da, nakon 10ak godina neformalnog korišćenja engleskog od detinjstva u nekom trenutku sednu i za tipa 6 meseci u školici ili kući sa profesorom "doglave" šta im fali od znanja da polože C1 bez većih problema. Pretpostavljam da je situacija dosta teža i zahteva mnogo više vremena ako je u pitanju neki drugi strani jezik sa kojim većina stanovništva nema svakodnevnog dodira (ja sam recimo ruski morao da učim mnooogo ozbiljnije da bih dogurao do nekog naprednog nivoa, a u pitanju je slovenski jezik, dakle solidno srodan sa mojim maternjim jezikom ali ga jednostavno nikada nigde nisam čuo, a još manje pokušavao da ga koristim za bilo šta), što ima svu logiku ovog sveta. Na primer, svako ko odradi stažiranje posle medicine mora da štreba nemački bar jedno godinu i po do 2 da bi dostigao B2 nivo koji je neophodan za zaposlenje u Nemačkoj, pretpostavljam da za više nivoe treba još više vremena i truda.

Na kraju krajeva, ja niti sam native Englez, niti sam prevodilac, niti sam studirao engleski na fakultetu, niti sam anglofonski expat, ali imam položen C2 nivo, tako da mogu i ja da "rest my case" - tvoja teorija definitivno ne pije vodu.

Sve u svemu, naučiti engleski na nekom naprednijem nivou nije toliko nedostižno za nekoga ko ima 2 grama mozga za relativno kratko vreme, nije dovoljno da se prevodi Kralj Lir ali jeste dovoljno da se nađe dobro plaćen posao u Srbiji ili u inostranstvu.

Prema tome dabome, slučaj zaključen.

3 hours ago, ppetrovic said:

U Srbiji je trenutna nestašica svih vrsta zanatlija, tako da ako si iole dobar stolar, moler, vodoinstalater, vulkanizer i tome slično, bez problema možeš da napraviš mnogo više od 2000 EUR mesečno neto, biraš šta hoćeš radiš i kada, sam si svoj gazda (kačio sam link za vodoinstalatera za 2000 EUR pre par meseci).

Nekoliko ljudi koje znam a koji su došli iz unutrašnjosti u BG pre pola godine su uložili par stotina EUR u kvalitetne bicikle i krenuli da rade dostavu za Wolt i Glovo, takođe biraju kada žele da rade i prave sebi raspored, bez problema naprave 1500 - 2000 EUR mesečno nakon što poplaćaju poreze i doprinose, plus su po ceo dan aktivni fizički, a to ima svojih prednosti.

Moj komšija, takođe iz unutrašnjosti, prošle godine je ostao tehnološki višak u osnovnoj školi gde je predavao srpski jezik. Posla nema, nema nikakve perspektive, tek jednog dana upadne slučajno u neku grupu na Fejsu gde se okuplja dijaspora iz Severne Amerike i Australije, i padne mu na pamet da drži časove srpskog deci rođenoj u zemljama engleskog govornog područja (druga generacija rođena tamo, roditelji nemaju toliko vremena da ih uče srpski a hteli bi da očuvaju vezu sa maticom), seo je i za nekoliko meseci položio C1 iz engleskog i trenutno takođe pravi mnogo više para nego što bi ikada mogao u državnoj školi, takođe sam bira klijentelu i određuje sebi radno vreme, čak je skoro i mene cimao da mu se pridružim na par sati dnevno jer ne može da zadovolji potražnju.

Mogu da nabrajam još, ali prilika za zaradu u Srbiji ima koliko hoćeš, bez potrebe da si formalno obrazovan nešto preterano.

Razmatrati Kinu trenutno je potpuno suludo.

Apsolutno se slazem, od reci do reci tacno. Situacija se mnogo promenila u odnosu na vreme kad je Noskich ziveo u Srbiji... Evo i iz moje perspektive, mogu da kazem koliko se promenila situacija u poslednjih 6 godina, koliko sam u Kini. Svaki put kad sam isao na odmor kuci, video sam da ljudi zive solidno, bar moja generacija i ljudi koje znam i sa kojima se druzim, svako se snasao, svako je naucio neki skill i cepa, IT, videoprodukcija, graficki dizajn, digitalni marketing, cak i online predavanje engleskog, ljudi prave lepe pare da zive super u Srbiji. Da ne pricam o ljudima sa visokim obrazovanjem. Nisu to pare kao u Kini, ali je dovoljno za super zivot, plus si sa svojom porodicom, prijateljima, jedes sta volis, izlazis, slobodan si (ovo posebno u odnosu na Kinu). 

Apsolutno, ali eto, mislim da je Bonito na drugoj temi o emigraciji pominjala problem mentaliteta kod nas, i obrise toga možeš da vidiš i ovde - čim neko pravi 1000 EUR mesečno, automatski je vunderkind i iznadprosečan, i svi se polomiše da objasne kako je Srbija na nivou Avganistana i Somalije i ako nemaš 3 - 4 fakulteta nemaš ni trunke perspektive za bilo šta, a pojedini nisu bili formalno zaposleni u Srbiji 20 i više godina, ali ih to ne sprečava da nam objašnjavaju kako je ovde što se tiče posla.

Da, nema više "klasičnih" poslova kao nekad, i sumnjam da će ih ikada više biti, ali uz malo dokvalifikacije kroz kurseve i sertifikate, može se naći sasvim dovoljno posla da se sebi obezbedi egzistencija i malo više od toga, a nakon toga sve zavisi od čoveka dokle je spreman da se cima.

Ako ništa drugo, trenutne geopolitičke okolnosti jako mnogo idu nama na ruku - ogroman broj "modernih" poslova se bukvalno preko noći silom prilika slio u Srbiju, i taj ko zna da se uhvati u kolo na vreme, praktično je osuđen na uspeh. Ovakve stvari se kod nas ne dešavaju često, ali onda kada se dese, promene budu i više nego vidljive.

4 hours ago, bam-bam said:

hahha, daj izvines na izrazu, daj nemojmo se zajebavati hahahah ( nije tebi upuceno)......idu iz srbije drama teacheri za obdanista i skolice u kini......smesniju stvar skoro nisam cuo.......posto za kinu treba fax da bi radio, koji bi onda to fax bio, dramskih umetnosti??? i oni , stotine dramaturga iz srbije,  sad kao hrle u kinu da budu drama teacheri :)...

pa ovo je stvarno presmesno sta ljudi pisu po ovim forumima....

Covece ala si glup i neupucen.Obrazuj se i informisi pa pricaj.I zaobodji me,idi ismevaj sam sebe kad vec nemas pojma.

Nisu to nikakvi dramaturzi nego je do tvog bukvalnog nacina shvatanja koje je pogresno.

Informisi se malo pa ces videti da za vaspitacice u vrticu imas smer u vezi glume i ti ljudi bez problema predaju dramu.

Takodje zavrsavaju odredjene relevantne kurseve s kojima mogu to da predaju.

Otisla devojka pre 2 nedelje a ovaj se nasao pametan ovde.

Edited by Bonito

51 minutes ago, ppetrovic said:

Apsolutno, ali eto, mislim da je Bonito na drugoj temi o emigraciji pominjala problem mentaliteta kod nas, i obrise toga možeš da vidiš i ovde - čim neko pravi 1000 EUR mesečno, automatski je vunderkind i iznadprosečan, i svi se polomiše da objasne kako je Srbija na nivou Avganistana i Somalije i ako nemaš 3 - 4 fakulteta nemaš ni trunke perspektive za bilo šta, a pojedini nisu bili formalno zaposleni u Srbiji 20 i više godina, ali ih to ne sprečava da nam objašnjavaju kako je ovde što se tiče posla.

Da, nema više "klasičnih" poslova kao nekad, i sumnjam da će ih ikada više biti, ali uz malo dokvalifikacije kroz kurseve i sertifikate, može se naći sasvim dovoljno posla da se sebi obezbedi egzistencija i malo više od toga, a nakon toga sve zavisi od čoveka dokle je spreman da se cima.

Ako ništa drugo, trenutne geopolitičke okolnosti jako mnogo idu nama na ruku - ogroman broj "modernih" poslova se bukvalno preko noći silom prilika slio u Srbiju, i taj ko zna da se uhvati u kolo na vreme, praktično je osuđen na uspeh. Ovakve stvari se kod nas ne dešavaju često, ali onda kada se dese, promene budu i više nego vidljive.

ako si mislio na mene, nisam ja rekao da si ti vunderkind sto primas 1000 evra mesecno i vise, nego sto na osnovu tvojih pisanja, evo dovoljno samo ovaj od pre par postova iznad, ne moramo dalje da idemo...ti sve zavrsis za par meseci, ili si zavrsio jos kao klinac, stvari koje ljudi rade mnogo duze, pa kako da ne budes vunderkind...nadam se da vise necemo o toj temi....evo ponovicu jos par puta da si vunderkind, nadam se da ce te to zadovoljiti, pa da prestanes vise da pises samo o sebi ovde, i kako ti sve mozes, i kako ti sve znas, i kako je u IT-ju za tebe sve vec postalo sitnica, jer da ponovimo, ti nisi reprezentativan uzorak, ti si vunderkind.....

obicni, prosecni ljudi u srbiji, na srecu, nisu takvi, i ne mogu sve za dva meseca, niti da ko iz picke zaradjuju 3,4 soma evra mesecno....o njima pricamo, poredeci ih sa prosecnim gradjanima drugih zemalja....eo moj buraz je ziveo puno godina u australiji, i IT je strucnjak, jos od pre 90tih se bavi time, tamo je zaradjivao daaaleko vise od prosecnog australca, cak i onog sa dobro placenim office poslom....ali mi ne pricamo o takvima, evo ja njega npr. ni jednom nisam pomenuo u kontekstu zarade u australiji, a pricali smo i o toj temi, a nisam ga pomenuo jer mislim da on nije reprezentativan uzorak...

prema tome, evidentno je da u srbiji dobro zaradjuju IT-jevci, majstori, i to je to.....ostali kako se snadju....ali to nije velika vecina stanovnistva, to je vrlo mali deo....prosecni gradjanin, cak i sa diplomom faxa, ali  " prosecnom" ( ne etf,gradjevina) ne zaradjuju dobro...zaradjuju ok, ali poredeci sa troskovima, to je prilicno slabo...to je , ipak , mnogo bolje nego u nekim drugim zemljama u razvoju, ali jednostavno sporo koracamo, u tome je problem...presporo...

ljudi koji se ne razumeju ili ne zele da se bave IT-jem ( nisu svi za to), ili da budu majstori, ili ako nemaju neke posebna znanja bitna za zivot, mnogo bolje mogu da zarade u nekim zemljama tipa jugoist. azije,nego sto bi mogli u srbiji....i to je za sad tako :) 

4 minutes ago, Bonito said:

Covece ala si glup i neupucen.Obrazuj se i informisi pa pricaj.I zaobodji me,idi ismevaj sam sebe kad vec nemas pojma.

ja tebe ni jednom nisam vredjao, iako si vec pisala da sam prost i bezobrazan.....nemoj da kupis lose osobine od okoline..

a necu da te zaobidjem zato sto  navodis ljude na nesto sto nije istina...dajes lazne informacije

Edited by bam-bam

Inace jako si pametan,dogurao si do Azerbejdzana.

Mislim,nemoj ti mene zajebavati.

Kontam,veci je uspeh u zivotu biti u Srbistanu :)

😆

Edited by Bonito

4 minutes ago, Bonito said:

Inace jako si pametan,dogurao si do Azerbejdzana.

Mislim,nemoj ti mene zajebavati.

Kontam,veci je uspeh u zivotu biti u Srbistanu :)

azerbejdzan jeste da nije neka zemlja za boravak, samo za velike pare, samo za velike pare :) ......godinu dana sam  izdrzao, istice mi ugovor za 15 dana ( pri tom sam , za tih godinu dana, 6 mesci bio van azerbejdzana)....ali u sred korone, kad moja struka nije radila, a ja za velike pare nasao azerbejdzan, onda i nije toliko glupo, zar ne ;) 

a da, ugovor mi istice za 25 dana, a ja ti evo i sad pisem iz srbije heheh

Edited by bam-bam