Zivot i rad u Kini

2,768 posts in this topic

@crni984

da ne citiram ceo post jer je dugacak...

da ti odgovorim na prvo pitanje: zato sto si ILEGALAC, bolelo to tebe ili ne... kad se vec toliko puvas voleo bih da ti uleti inspekcija na posao, pa im ti prodaj pricu kako volis plaze, restorane, expate i sl. dok te pakuju za u prdekanu i urucuju ti papire za deportaciju...

kakvi su drugi gradovi moze lako da se vidi na tom guglu koji pljujes - samo ukucas life in (bilo koji kineski grad) i izletece desetine blogova drugih stranaca... isto oni pricaju kao i ti, pa sad se zamisli zasto bi neko verovao tvom pisanju na kps forumu a ne njima, ili obrnuto... uostalom ti namerno navodis neke zabiti, ja sam preporucio tier 2 gradove koji se smatraju pristojnim za zivot... naravno da nikom ne preporucujem da se muva po bas bas zabitima i malim gradovima (kad kazem malim mislim na manje od milion stn)

dalje, gde si ti video da sam ja napisao da znam nesto o shenzhenu? niti znam niti me zanima, znam toliko da dole ne mogu da radim legalno, da sam u rangu pakistanca i filipinca, sasvim dovoljno da u taj grad ne odem nikad sem turisticki.

imas palme, plaze, wauuu.... aj napisi koliko su ciste te plaze, koliko kosta ulaz za privatne plaze koje su koliko toliko pristojne, napisi i da ti treba 2 sata autobusom da odes do plaze... pa dalje napisi da placas sobu u tom toliko hvaljenom shenzhenu minimum 500 dolara (ako zivis u luksuzu o kome pricas), da si u shared stanu i sl. nemoj samo lepe strane zivota da pises, pisi i muke koje vas muce dole :)

u svakom vecem gradu ima expata, svaki grad koji sam preporucio gde moze da se nadje posao i dobije z viza ima expat grupu na fejsbuku, nisu bas sve zabiti kao sto pricas... uostalom svako neka radi kako misli da treba, samo nemoj da se zalite vi iz shenzhena kako vam ljudi kukaju po wechatu kad ne mogu da srede vizu, kako se vracaju kuci jer ostanu bez para, kako spavate mesecima u hostelima sa bubasvabama dok se ne sredite za stan i sl...

o toj zajednici srba dole drugom prilikom, recimo da sam se raspitao kod par vas koji ste u shenzhenu o toj vasoj zajednici i niko ni jednu lepu rec nije imao da kaze...

opet, svaka cast tebi i nastavi da uzivas, ja cu ipak u januaru da picim legalno, za sad imam par gradova u opticaju pa gde zavrsim, shenzhen nije jedan od njih :) pozdrav i svako dobro...

Drugari. , da vas podcetim nije ovo mesto za takve rasprave i sukobe Ajde da pomognemo našim ljudima koji hoće da dodju ovde , da probaju sebi da srede život .
Ja sam ovde godinu dana i sreća me je propratila i pogledala rizikovao sam tamo gde niko ne bih , sa zadnjim parama rekao sam NE , poslu da radim u skoli , sa zadnjim nocenjem rekao sam idem na jos 2 razgovora pa ako upali ako ne vracam se preko ambasade jer para nije bilo ...
Danas radim i vodim grupu od 20 stranaca u pekingu , salicu me sa svih strana sa ponudama za posao , a ja hocu da zaposlim naše Yugoslovene , jer kad se naši ljudi sretnu ovde saradnja je jedino sto se dešava uz zagrljaj pice hranu i pesmu :)

Edited by panonski
obrisana reklama

@pinoless 

naravno, podrzavam u potpunosti sto pises, i izvinjavam se ako su moji komentari zvucali grublje, samo sam hteo da kazem da postoji vise opcija od shenzhena i rada na m vizi, nista drugo, a ima mnogo ljudi koji planiraju odlazak a ovaj forum im je jedini izvor informacija...

nekoliko ljudi se vratilo, to znam licno, ne verujem da ce da se jave ovde na napisu svoja iskustva... nije bas sve plaze, palme, expati i putovanja po aziji... naravno ko se snasao svaka mu cast, skidam kapu i zelim mu i dalje sve najbolje :)

samo sam hteo da kazem da moze i legalno da se radi tamo uz malo srece... uostalom ima i ovde na forumu ljudi koji rade na z vizi, javljali su se na drugoj vecoj temi, ima nasih svuda, i u nanningu, i u chengdu, i u chongqingu, i u tianjinu je skoro otisao jedan decko, da ne pricam koliko imas nasih u sangaju i pekingu. 

ima puno lepih gradova za zivot u kini, npr. sanya - zovu ih kineski havaji, dalian, xiamen, pa cak i qingdao - proglasavani za najbolje gradove za zivot u kini.... sigurno je da nisu tu velike expat zajednice kao u shenzhenu (koji to prvenstveno duguje HKu), ali nisu ni zabiti... uostalom, svaki veci grad ima fb expat grupu od hiljadu ili par hiljada ljudi, slobodno se uclanite, pitajte, iznenadicete se da postoje i dobri ljudi koji zele da pomognu, a velika je verovatnoca da se ce vam se javi i neko nas ;)

ko je diplomirao engleski (ili ima bilo koju diplomu) + tefl uz malo srece moze legalno da radi, ima provincija koje nisu toliko stroge kao guangdong sto se tice native/non native uslova...

srecno svakom ko se uputi na daleki istok i da nas ima sto vise tamo :)

P.S. imam da preporucim youtube kanal decka koji vec par godina zivi i radi u kini kao teacher, Ostin Gidri, radio je u nekoliko gradova, aktivno postavlja snimke, pa pogledajte malo da vidite sta vas tamo ceka - https://www.youtube.com/user/austinguidry2

pinoless, na osnovu ovoga sto vi pisete situacija sa vizama mi se cini katastrofalna. Pre dve godine je bila kriza kada ni turisticka viza nije mogla da se dobije, pa su se ljudi snalazili sa grupnim vizama (svaki mesec ides u HK, uzmes zajednicku turisticku vizu sa jos bar 1 osobom koja se btw. ne stavlja u pasos) i to je kostalo 800-1000 juana mesecno i bilo najskuplja varijanta. Ove cifre koje vi sad pisete zvuce jezivo, ne znamo kome se isplati da kupuje M vizu na 180 dana za 9000 rmb. Ispada da je ok otici samo ako uspes da nadjes nekog ko ce ti obezbediti radnu vizu.

Oh tek sada odgovaram sorry ...

Elem ja se bas protiv toga i borim , kada sam dolazio prvi put ovde , priča je bila od svih iz kine " samo nam ti dodji sve ce da se sredi " sada znam da to znaci (. UZELELI SMO SE DA VIDIMO NOVOG SRBINA ) ,

elem agent koji mi je završio SVE je rekao na vizu od 1mesec koju sam dobio ,

SUPER ovde sve sredjujemo , dolazi ,

kada dolaziš? Skola te čeka ? Jel stizete danas? Kada srećete?

Da da , ja vas cekam i imate placen hotel , veceru , obilazak , sve vas čeka dolazite .

Nas dvojca pokupili se i tamo ... Istina čekao nas , od hotela rupa da izvine kulturan sve ovde , vuko j****a , restoran vecera , ljuto ljuto otrovali smo , se vazduh , žut kao gasna bomba na filmu ...

Stigli u skoli u planini , okruzeni PUSTINJOM , nicime , ni restorana i prodavnice , 17.vek itd. Uslovi u ovom stadijumu nebitni totalno preziveti se moze , i svakome savetujem da tako i počne upoznavanje kine ako hoće da ostane radi i saradjuje u suprotnom si supljeglavac

Ovo je bitno , posle 15-20dana , informacija , idete za HK , morate novu vizu ... Ne mogu guče je promenilo se sve ...trt trt... Uvek neka priča , ok ok idemo šta ćeš sada ,

Morate po 5.000¥ za vizu plus put + izdavanje vize +700¥ , spavanje i jedan obrok u HK +300¥ = 6000¥ ~ 7.000¥ , viza sredjena problem resen , nema para vise

Sledeca viza 4000¥ isto 6meseci , ovaj put bez agenta , i 2000 jeftinije

Spremam se da zavrsim radnu sada u firmi i onda mogu jos nekome pomoći

Pozdrav ljudi.Nov sam na forumu i za koji mesec se sa drugom spremam se put Kine.Procitao sam obe teme vezane za zivot i rad u Kini (ovu, kao i temu vezanu za Šenžen) i prilicno sam dobro informisan.U Kinu idem sa master diplomom Filološkog fakulteta i TESOL/TEFL sertifikatom i pri tom engleski mi je na maltene native nivou (izgovor, kao i rečnik).Mene interesuje jedna stvar. Ukoliko bih od poslodavca imao obezbeđenu radnu vizu i smeštaj koliko bi mi novca trebalo za život do prve plate? Ciljam na Peking ili neki second-tier grad. Takođe me interesuje koliko bi mi novca trebalo bez obezbeđene radne vize?

Prosto ne znam odakle da počnem. Dule tvoj komentar da bih voleo da me uhvati nekakva inspekcija je na nivou čoveka koji sve što je u životu naučio, pa između ostalog i o Kini, naučio je tako što je na googlu kucao "life in...", prosto to je na nivou kao kada bih ja tebi poželo da te navata kontrola u autobusu bez BusPlusa. Verujem da imaš dobre namere i da neke stvari koje si pisao su više plod neznanja (ni ja nisam imao pojma o Kini dok ovde nisam došao, a mislio sam da sve znam). Dakle verujem da želiš pomoći ljudima na ovom forumu ali mislim da bi bilo pošteno da taj posao prepustiš nama koji ovde živimo, bez obzira na to koliko su nam iskustva različita. A ti si slobodan da nam se pridružiš kad kod nađeš vremena, siguran sam da bih onda tvoji saveti imali veću težinu.

Sve što je kolega pionless napisao je tačno, a pogotovo je tačno opisao prevarantsku prirodu agenata koji vas pozivaju da dođete u Kinu obećavajući vam kule i gradove. Jedna od većih laži je laž da vas čeka Z viza. Pored provincije Guangdong postoje još dve u kojima bez dobre veze ne možete da radite kao predavač Engleskog legalno. To su Jiangsu i Zhejiang provincije, dakle od legalnog rada u finansijski i za život najboljim provincijama nema ništa. Od legalnog rada i u ostalim provincijama takođe nema ništa i to nije vaša krivica već je to posledica toga da 90% privatnih škola ne ispunjava uslove koji su neophodni da bi zapošljavali strance. 99% Srba ovaj posao ne radi na Z vizi a ni native speaker-i nemaju puno bolji procenat. Čak i veliki lanci poput EF i WEB English zapošljavaju Amere sa M,S,L vizama i to u gradovima poput Wuhana, Changsha i slično, i to traje već godinama bez naznake da će se u ovoj izuzetno profitabilnoj industriji ikada zavesti red i jasna pravila. Nastavnici su tu najmanje krivi. Situacija je malo bolja, što se viza tiče, ako vas zaposli neka agencija da radite u public school ali za nas koji nismo native to su neke nimalo privlačne destinacije. Mislim ako se neko baš loži da je prosvetni radnik u državnoj školi negde u Sičuanu za 1000 dolara, i da drži časove odeljenju od 60 nezainteresovanih učenika super samo napred.

Neću sada da širim horor priče ali mislim da ste na osnovu predhodnog posta od pionless mogli da uvidite šta se dešava kada se na slepo uputite u neki grad u Kini i od svih tih priča o "internacionalnoj" školi (inače pridev international je u Kini najprisutnija engleska reč) radnim vizama i besplatnom smeštaju ne ostane ništa. Internacionalna škola je štala gde pišu kredom gde morate da založite peć ne bili otopili sneg koji je napadao kroz otvoren prozor, smeštaj ima zajednički WC sa još 12 stanova, a Z viza se pretvra u beskonačni niz visa run-ova u HK ali srećom tu je vaš agent, vaš anđeo čuvar da vam pomogne i preporuči svoju prijateljicu koja će vam na svaka 3 meseca uzeti po 3000rmb na ime nekakvih viza. Pare su davno potrošene, viza u pasošu nikad nije duža od sledećih mesec dana, plata kasni, decu ne možete očima više da gledate, više vam se povraća od pirinča i nudli a jedini čovek koji razume Engleski u radijusu od 20 km je vaš cimer i kolega iz Ukrajine koji je odavno zagazio u alkoholizam. Čak i da vremenom zaradite Z vizu za ime boga miloga čemo sve to!

Pa valjda iz Srbije odlazite da bi vam bilo bolje a ne radi samog odlaska. Dakle moj razlog odlaska je bio da bih vodio kvalitetniji život a ne da bih se mučio makar i sa Z vizom. Istina je da je u Šendženu smeštaj skup ali je i kvalitetniji a i plate su veće. Ja sobu plaćam $400 što je negde oko 1/6 mojih prihoda. Ispunjava me da živim okružen palmama i morem, ispunjava me da blejim sa ljudima svakojake fele iz celoga sveta. Radim u školi za odrasle i uživam u razgovoru sa svojim studentima od kojih svakodnevno nešto naučim o Kini, a i pogled nije loš budući da su 75% devojke od 20-30 godina. Zavisno u kom delu grada živite plaže su udaljene od sat do 90 minuta Uberom (oko 150rmb) i sasvim su pristojne, svakako daleko čistije od Sutomora. Brojni su primeri da su ljudi ovde našli devojke ili momke iz raznoraznih zemalja, naši uglavnom kidišu na Ruskinje koje su uz Amerikanke ovde najbrojnije a tu su i Filipinke i Poljakinje i Kolumbijke itd. i svi su došli ovde da se pre svega dobro provedu, ovo je za većinu njih jedna avantura, za nas Srbe nažalost bauštel. Odmor i slobodne dane uzimam u dogovoru sa školom (doduše samo 15 dana mi je plaćeno plus državni praznici, sve ostalo vam skidaju sa plate), treba samo da najavim par dana unapred,  budući da je svaki ugovor koji potpišete pravno ne važeći niko tu nije u poziciji da vas ucenjuje, jedino može da vam kaže da se sutra ne pojavljujete na poslu. Onda se vi pokupite i nađete drugi u roku od 2 nedelje dok putujete po raznim gradovima u delti Biserne reke.

Kako je sve ovo moguće? Pa jednostavno imate PARE i boli vas uvo. A da bi ste imali pare morali ste da ih imate i na početku. Ko hoće ovde da dođe sa 1000 evra nek se spremi na pakao, ko dođe sa 2500 proći će 5 puta lakše, onaj ko dođe sa 4000 e taj je u startu završio M vizu na 18 meseci u Maleziji (7500rmb) i živi gde hoće i sa kim hoće i za razliku od većine nas ne prihvata bilo kakav posao samo da bih što pre vratio dugove u koje se uvalio. Takvi zahtevaju i veće plate i spremni su da čekaju na odličan posao, oni i falsifikuju šta god je potrebno da do tih 20000rmb+ poslova i dođu. Engleski im je plan B. Oni i na miru uče Kineski jer za razliku od nas ne moraju da rmbače po ceo dan što će im se na duže staze itekako isplatiti. Jednostavno emigracija u Kinu je kao i bilo koja druga emigracija. Kao što ne bi krenuli put Kanade bez posla i sa 1500 evra isto ne savetujem i za Kinu iako je naravno izvodljivo. Ja nikome ne mogu pomoći što se posla tiče jer nisam  u poziciji, mogu samo iskreno i bez uvijanja da predočim neke stvari iz mog ugla (što ne znači da sam u pravu). Ni meni niko nije našao posao kad sam prvi put došao, sam sam ga našao na licu mesta u oglasima kao uostalom i 90% ljudi. Na onaj deo oglasa gde piše "Z visa provided" ni ne obraćam pažnju, smatram to kao neslanu šalu.

Druze Crni Nine Eight Four, sve si u pravu, potpisujem svaku tvoju rec, ali i tvoj post zvuci kao blogovi 'life in...", palme, mora, expati, luxury i sl :)

- Koliko nasih u Shenzhenu radi za 10-11k juana (daleko manje od tvojih 2400$, znaci 15.000 juana)? Ti predajes odraslima engleski, znaci pretpostavka je da ga znas dosta dobro, mozda si i diplomirani filolog, ne znam... ali kazi koliko nasih sto je tamo max zna engleski da predaje decici po obdanistima gde naglasak nije ni bitan npr? Pricamo o vecini ljudi koja odlazi, naravno ima i strucnih ljudi tu, ali vecina su diplomirali/studirali potpuno druge stvari a engleski znaju samo pristojno, tj dovoljno da predaju samo decici.
- Koliko nasih je mesecima spavalo po svakojakim hotelima i hostelima gde su cene oko 10$ za noc (mozes da zamislis koje su to rupcage)... dok se nisu sredili, skupili pare za vizu i pare za smestaj (depozite i cudesa)
- Koliko nasih se streca kad se procuje da se inspekcije motaju po odredjenom distriktu? Cuo sam price (ne tvrdim da su istinite) da je bilo slucajeva da se ljudi kriju po wc-ima i ormarima kad naidje inspekcija, dok oni srecniji (u jacim skolicama) dobiju obavestenje od skole kad da ne dodju na posao.

Ne znam sta imas toliko protiv legalnog rada, istina je da ima horor prica, ali ima i zadovoljnih ljudi koji po par godina ostaju i rade na jednom mestu.

Sto se para tice sve si u pravu, sto vise para ponesemo tamo vece sanse za uspeh. Siguran sam da i sam znas za slucajeve nasih koji su dolazili u SZ sa malo para pa prihvatili neki drljav posao pa posle mesecima upadnu u vrzino kolo da ne mogu da se iscupaju; te primaju se plate preko agenta (pa on namiri sebe sa 2-3000 juana), te kasne plate, te posle mesec dana kazu - e hvala, ovo je bio probni rad, nismo zadovoljni, pa je covek na nuli i krece sve iz pocetka... znam da nije tesko naci posao, svako normalan ce da ga nadje posle par dana, ali opet je to stresna situacija za svakog, daleko od kuce u tudjini, imas malo para ne znas sta ces pre sa njima i sl., pretpostavljam da znas na sta ciljam.

Tvoja prica je evidentno uspesna, i svaka ti cast, opet kazem, ali nisu svi isli tim putem, a najverovatnije je da nece svi da imaju istu dozu srece (a i pameti) kao ti :)

U Pekingu i Sangaju nasi sto rade svi su na z vizama, isto i u Naningu, Chengdu i Chongingu... njima je i teze da odrade visa run, ali svi su uspeli da se snadju za vize, sto legalno preko skole sto preko neke agencije/firme, sto preko price da su konsultanti a ne teacheri. Zato bih voleo da se javi neko, uslovno receno legalan, i isprica svoju pricu.

Da ne ispadne da ja nekog pokusavam da obeshrabrim da ide tvojim putem, samo kazem da moze i na drugi nacin, ima agencija (necu da reklamiram jer je zabranjeno) koju svi hvale, koja radi sa proverenim poslodavcima, koja moze da vam nadje dobar posao i poslodavca koji moze da vam sredi radnu vizu. Tu je i NIkic iz Pekinga koji takodje moze da sredi radnu vizu svima koji odu preko njega... ima mali milion nacina, posao nije "problem" vec vize i ostanak...

Posto ja u januaru palim put Kine (premisljam se da to bude i februar da bih izbegao trazenje posle i sredjivanje papira za vreme kineske nove godine), do tad necu da se oglasavam, a cim sletim i sredim se javljam vam se sa svojim iskustvom, a ako nekom budem mogao da pomognem bilo u vezi posla ili bilo cega drugog bicu na raspolaganju.
Pozdrav

знам да није теско наци посао, свако нормалан це да га нађе после пар дана,

Molim vas, ne nasedajte na ovakve priče.

Možda je tako bilo pre nekoliko godina, ali sigurno je da sada nije tako.

Uopšte nije lako naći normalan posao.  

Naslušala sam se svakakvih lupetanja i hvaljenja,

jer tim pričama neki sebi pokušavaju da dižu cenu, 

a onda shvatite da su posao dobili preko nekoga, da ne kažem preko veze i sl,

da se predstavljaju kao Amerikanci i imaju spremnu kopiju " svog"  američkog pasoša,

a istu takvu i fakultetsku diplomu ...

Iskustvo mi govori: što su naši  ljudi manje pismeni i kvalifikovani za posao -to se više hvale

kako su ga našli bez po muke, odlično zaradjuju i sl...

Sve ovo, shvatićete pre ili kasnije, nije istina. 

Ko zna koliko slučajeva ima gde ljudi nisu uspeli da nađu adekvatan  posao

i prežive prva tri meseca, pa se vratili nazad.

Ponavljam da se neki ne bi iznenadili po dolasku:

uopšte nije lako naći normalan posao u pristojnom radnom okruženju!

Edited by Amarilis

@amarilis

nisi me ocigledno razumela.... ja upravo i pricam kako je tesko naci dobar posao, i kroz kakve sve ljudi probleme prolaze zbog losih poslova, da se i vracaju kuci i sl...

crni984 je prosao super, ali nece svi da budu njegove srece i pameti... zato i kazem, neko ce posle mesec dana da ostane bez posla, ako je normalan naci ce drugi posao brzo, bar u shenzhenu nije problem naci posao (99% nasih koji su otisli nasli su ga u roku od 2 do 15 dana) pa opet sve iz pocetka, sad pitanje je kakav je to posao, koliko je pouzdan i sl... ima ljudi koji krenu da rade za 10k juana pa uporedo traze bolje placen posao, pa posle mesec dana predju na drugi posao od npr 12k pa shvate da su se zajebali... svasta ima, milion opcija....

treba biti spreman na sve, o tome pricam... daleko je cela prica od meda i mleka, a sreca je najbitniji faktor :)

зато и казем, неко це после месец дана да остане без посла, ако је нормалан наци це други посао брзо

Kako sam te pogrešno shvatila kad opet pišeš ovako nešto?

Ljudi stiču utisak da je stvarno dovoljno da se pojave, a nije baš tako...

da li je problem naci posao u shenzhenu u roku od 10-15 dana? ako je normalan, pristojno izgleda i ne prica engleski kao tarzan naci ce ga, garantujem 100%... e sad kakav je posao to je druga tema.

(edit: ovaj post dodat je postojećoj temi o predavanju u Kini radi preglednosti foruma)

Ćao neki me već poznaju ovde sa foruma ,
Moja ideja je da pozovem naše ljude koji su ovde u Kini
da vam ispricaju svoja iskustva ,
kako su dosli kroz šta su prošli ,
šta ih je cekalo a šta su ocekivali .

Zamoli bih sve koji citaju za razumevanje ljudi koji ovde budu pisali i opisivali svoja iskustva , svako je ima različite izazove i svako je steko razlicita iskustva , kao vreme kada se nesto dogodilo , u Kini se stvari pogotovu za vize menjaju u jednom danu ( dovoljno je da nesto smisle danas i sutra vise dokumenta koja imate i pozivna pisma neće vaziti , kao HongKong gde vise nemoguće dobiti turisticku vizu , ili Koreja gde danas ne moze da se izvadi M viza ) kao između ostalo većina se ovde uputila sa razlicitim idejama ( moja je da se ne vracam za Srbiju dok ne dobijem zelenu kartu ) .

Za one koji to već nisu APP STORE > Wechat ,
ovde nemamo Facebook i Google , YouTube itd...
Koristimo VPN ali i to s'vremena na vreme zakaze .

Glavni problem nije naći posao , nije naći smestaj , nije naći hranu i društvo , nije ni ucenje kineskog ( ma da je izazov prvih godinu dana ) .
Problem vam je raditi sa vizom koja nije Studentska ili Turisticka.
Cena vize raste iz godine u godinu , ko je bio tu pre 2011 recice vam da je viza na 6meseci bila oko 1200¥ , danas je ista x5 skuplja i troskovi oko toga su 20puta veci .
Kinezi za razliku od zapada ne kriju da je dolazak strancima ogranicen , oni to otvoreno kazu , za razliku od USA ili neke druge zemlje u EU , ne padajte na priču da zavrsavate sertifikate neke i neke papire koji vam ovde obezbedjuju posao .
Kineske škole i firme nemaju po zakonu mogućnost da zaposle stranca
, da se razumemo svi ti koji imaju Z vizu ovde ne vode se u firmi ili u skoli u kojoj rade 99% , pored baidu.com QQ.com i Alibabagroup ima jos dva giganta koji imaju tu specijalnu dozvolu da radeći budu zaposleni , ostale firmi ce i unije skola za engleski koriste političke kontakte da obezbede M vize stranim profesorima jer ce im to privuci dodatne studente i povecati cenu aranzmana za edukaciju , ( ovde mahom spadaju naši i ostali ) , za Z vizu te škole i firme saradjuju tj. Daju deo svojih zarada velikim kompanijama kako bi oni obezbedili njihovim zaposlenim strancima .

Nemojte postavljati pitanja ovde koristite privatne poruke ,
biće mnogo efikasnije kako bi dobili neke informacije bez krsenja pravilnika foruma , jer sve ostale teme već su preplavljene pitanjima koja idu u krug i nema kraja ponavljanja , zato vas pozivam da kontaktirate direktno sa nasima koji su ovde i sve sto već nije u postu oni ce vam nadam se dodatno objasniti i doraditi svoje postove , kako bi ljudi mogli procitati sve na 5stranica umesto 30-40 kako sada stvari stoje , i onda je teško naći šta se traži a ne citati svih 40.

Ako to forum dozvoljava postavio bih slike da ljudi dobiju bolji osecaj kako to izgleda . Wechat ID : eustive

Edited by panonski

Pošto su se teme o Kini, da izvinite, namnožile, spajamo diskusije u jednu temu.

Edited by panonski
update

Pozdrav svima, planiram odlazak u Kinu u januaru. Ako postoji jojs neko ko ima slicne planove neka mi se slobodno javi privatnom porukom. Nekako mi se cini ja  lakse imati nekog za pocetak ove avanture :)

Pozdrav ljudi.Nov sam na forumu i za koji mesec se sa drugom spremam se put Kine.Procitao sam obe teme vezane za zivot i rad u Kini (ovu, kao i temu vezanu za Šenžen) i prilicno sam dobro informisan.U Kinu idem sa master diplomom Filološkog fakulteta i TESOL/TEFL sertifikatom i pri tom engleski mi je na maltene native nivou (izgovor, kao i rečnik).Mene interesuje jedna stvar. Ukoliko bih od poslodavca imao obezbeđenu radnu vizu i smeštaj koliko bi mi novca trebalo za život do prve plate? Ciljam na Peking ili neki second-tier grad. Takođe me interesuje koliko bi mi novca trebalo bez obezbeđene radne vize?

Plate su obicno 15. u mesecu tako da na prvu platu, ako si poceo prvog, cekas 45 dana. Imaj na umu da ces verovatno morati da kupujes i stvari po kuci, posudje, posteljinu itd. Cenim oko 3000 juana osnovno za hranu, 4000 juana ako je opremanje pokucstvom ukljuceno

Molim vas, ne nasedajte na ovakve priče.

Možda je tako bilo pre nekoliko godina, ali sigurno je da sada nije tako.

Uopšte nije lako naći normalan posao.  

Ne znam, kada sam zivela u Senzenu u 2013 i 2014 zaista je bilo tako. Zato se i vracam na ovakve forume i bistrim ove teme, drze me uspomene na to kako sam lagodno zivela u tom periodu. Ili sam imala srece. Promenila sam 3 posla u Senzenu i sva 3 su bila ok, moglo se izdrzavati od njih ali sam morala da menjam iz razlicitih razloga, u jednom momentu mi je bilo neophodno da promenim skolu i nadjem onu koja nudi smestaj, ta koja nudi smestaj posle nije mogla da mi uradi legalnu Z vizu a nisu hteli da drze radnika nelegalno na M vizi i tako, dok se na kraju iz zdravstvenih razloga (posledica predjasnjih zavlacenja po zabitima) nisam morala da vratim u Srbiju. Ziva je istina bila i to da te na ulici zaustavljaju da te pitaju da im drzis casove, meni se to dvaput desilo.

Edited by GerdaBudenbrok

Pozdrav svima, planiram odlazak u Kinu u januaru. Ako postoji jojs neko ko ima slicne planove neka mi se slobodno javi privatnom porukom. Nekako mi se cini ja  lakse imati nekog za pocetak ove avanture :)

Nekoliko ljudi je pomenulo da planira dolazak u januaru. 

Ne znam kako ste to zamislili i zašto baš tada, ali znajte da je to mesec kada počinje raspust.

Škola kreće od 22. februara. 

Nekoliko ljudi je pomenulo da planira dolazak u januaru.

Ne znam kako ste to zamislili i zašto baš tada, ali znajte da je to mesec kada počinje raspust.

Škola kreće od 22. februara.

Otprilike tako januara se mahom i ne radi , a u februaru ima dana kada ni prodavnice nisu otvorene , u pekingu februara ove godine nije bilo posla ni razgovora za isti do 2-3 marta

Vozdra. Ja sam ovde legalno :) hahah, barem mislim da jesam :).

Medjutim, radim preko agencije koja mi je pronasla skolu i sredila vizu i boravisnu dozvolu.

Zasto mislim da sam legalno? Zato sto sam upoznao ljude koji su u to agenciji vec par godina i proverio sa njima njihovu dokumentaciju. Poklapa se. Neka sigurnost mi je to sto sa njima rade i ljudi iz Spanije, cak i Irske. Kako se Ircima to isplati, nemam pojma.

Ja papire dobio jos kod kuce, podneo ih konzulatu, dobio vizu u Bg, ovde dobio boravisnu dozvolu, ne znam kako se tacno zove, a mrzi me da trazim pasos. Sistematski i sve ostalo oni zavrsili, tj platili.

Kinta je losa, to svima napominjem. Mislim ne losa kao u Srbiji, posto sam prosvetni radnik, ali ni ne tako dobra. Sve se to moze ispraviti dodatnim poslovima, ali ni sam nisam siguran koliko bih se ubijao od posla.

Sta jos. Kina ko Kina meni dodje interesantna, ali, brate, prljavi su dozlaboga (ovo je jedna rec, ko ne veruje nek proveri). Vezbam tai chi sa penzionerima i uzivam. Nemam pojma, ja svima savetujem da probaju, ono lova je svuda i svima problem, ali zasto da ne. Ako u medjuvremenu covek skapira da mu se to ne dopada, boze moj, nije smak sveta. Skupis stvari i krenes nazad.

Pozdrav iz Tianjina

Vozdra. Ja sam ovde legalno :) hahah, barem mislim da jesam :).

Medjutim, radim preko agencije koja mi je pronasla skolu i sredila vizu i boravisnu dozvolu.

Zasto mislim da sam legalno? Zato sto sam upoznao ljude koji su u to agenciji vec par godina i proverio sa njima njihovu dokumentaciju. Poklapa se. Neka sigurnost mi je to sto sa njima rade i ljudi iz Spanije, cak i Irske. Kako se Ircima to isplati, nemam pojma.

Ja papire dobio jos kod kuce, podneo ih konzulatu, dobio vizu u Bg, ovde dobio boravisnu dozvolu, ne znam kako se tacno zove, a mrzi me da trazim pasos. Sistematski i sve ostalo oni zavrsili, tj platili.

Kinta je losa, to svima napominjem. Mislim ne losa kao u Srbiji, posto sam prosvetni radnik, ali ni ne tako dobra. Sve se to moze ispraviti dodatnim poslovima, ali ni sam nisam siguran koliko bih se ubijao od posla.

Sta jos. Kina ko Kina meni dodje interesantna, ali, brate, prljavi su dozlaboga (ovo je jedna rec, ko ne veruje nek proveri). Vezbam tai chi sa penzionerima i uzivam. Nemam pojma, ja svima savetujem da probaju, ono lova je svuda i svima problem, ali zasto da ne. Ako u medjuvremenu covek skapira da mu se to ne dopada, boze moj, nije smak sveta. Skupis stvari i krenes nazad.

Stobane, pa koliko te placaju ako ne smatras pitanje indiskretnim. Ako smatras, ignorisi. Ej, to je isto problem kad radis legalno. Ja sam sa residence permit (znaci radna viza) zaradjivala 6000 u vrticu u 3rd tier sitiju, ali to je tamo bilo itekako dovoljno za zivot (vrtic ti daje i stan i obroke). A u zabiti od 80 000 stanovnika u middle school (isto sa obezbedjenim nekim groznim smestajem i hranom) 6500 juana, i to je isto bilo sasvim dovoljno. UE tamo gde radis ilegalno kao u Senzhenu plate ne idu ispod 10000 (negde daju 8000 ako nude i smestaj), a mozes komotno da nadjes i za vise i pare ti (ako uspes da sredis vizu,i to M) u zivotu tamo vise nece biti problem. Plus dodatne casove mozes da drzis kad god hoces

Pozdrav svima!

Samo da pitam, da li kojim slucajem ima nekog ko se trenutno nalazi u Sangaju, ili u provinciji Anhui? 

Cisto bih volela da upoznam nove ljude. Ja sam pre mesec dana pocela da predajem u drzavnoj middle school u Fuyang, Anhui. Kao sto je naveo neko ranije, za ovakav ''manji'' gradic, plata od 6500 Y je sasvim dovoljna i da se zivi, i ustedi, i putuje, skola placa smestaj (koji je sasvim ok :) ) i hranu.  

Za 2 nedelje cu u Sangaj na vikend, pa ako neko odande vidi ovaj post, posaljite mi poruku, zovem na kafu :) Ili caj. Ili baijiu ;)