Posted November 28, 2015 http://www.vice.com/rs/read/zasto-sam-iz-srbije-pobegao-u-kinu Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2015 Tipičan Srbin , za dva meseca sve je naucio ovde u Pekingu , u 100 marke da će mu priča za 5 meseci biti potpuno drugacija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2015 Pre sedam meseci je otišao.. Tipičan Srbin , za dva meseca sve je naucio ovde u Pekingu , u 100 marke da će mu priča za 5 meseci biti potpuno drugacija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2015 Pre sedam meseci je otišao.. Pokidao sam se od smijeha I da, ovi clanci na Viceu zvuce kao da ih je sve pisala jedna ista osoba. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 28, 2015 Mojne tako torima , osećanja su to , kada bude porodica i nisi više solo , neceš to pisati ali ćeš tako nekako osecati .E sada i ja mislim da ih ista njuska piše a da mu ljudi samo pričaju , jer da izmišlja treba mu dati nagradu za šizofreniju jer mu mašta radi a bolje i to nego da smrdi kuci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 29, 2015 Gde je taj okean o kome lik pise u clanku?Nisam dugo pratio temu ali ljudi cini mi se postavljaju ista pitanja a odgovor je sledeci: ovde sve moze a i ne mora, sve zavisi kako se zakaci. Iz licnog iskustva, moze se dobiti komplet legalna viza sa pratecom dokumentacijom za rad u Sangaju, kad se dobije Z viza skola mora da izvadi FEC (Foreign Expert Certificate) za vas, i u njemu lepo pise sta ste, u roku od 30 dana po dolasku u Srednju Zemlju i time se dobija residence permit koji vam omogucava da izlazite i ulazite u Kinu neograniceno do isteka vaznosti. Od toga sta pise u FECu zavisi da li ste 100% ili 50% legalni jer dosta skola nema dozvolu za "jiaoshi-ja" nego ste nekakvi menadzeri isl.Takodje, preporucujem da se uhvatite drzavnih skola sto je vise moguce, jer 3 meseca raspusta je tri meseca raspusta, a mozda i malo vise. Ako je normalna skola placa vas sve vreme, ako je ugovor sa nekom agencijom ili posrednikom, nece vam platiti letnji raspust npr. jer time stede. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2015 http://www.vice.com/rs/read/zasto-sam-iz-srbije-pobegao-u-kinuJao, ovaj lik je onaj "uticajan" tweeteraš? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2015 da li je istina da je ovaj čovek prevarant? http://www.zrenjaninski.com/vesti/drustvo/nas-kinez-vodi-mlade-na-daleki-istok/ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2015 To vam je upravo sta ja pričam , obezbedite sebi vizu , za posao ti neće trebati ni Janko ni Marko da ti uzimaju svakog meseca 300€ od plate , koja je manja u odnosu na nejtive ! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2015 da li je istina da je ovaj čovek prevarant? http://www.zrenjaninski.com/vesti/drustvo/nas-kinez-vodi-mlade-na-daleki-istok/Na ovo pitanje može da ti odgovori jedino neko ko je uz njegovu pomoć otišao tamo. Sve ostalo je "rekla-kazala". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2015 Na ovo pitanje može da ti odgovori jedino neko ko je uz njegovu pomoć otišao tamo. Sve ostalo je "rekla-kazala".Razumem vas, slažem se. Budala sam počeo da čitam komentare na tom portalu pa mi zapalo za oko. Ništa lično. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 6, 2015 da jednom zavrsimo sa pitanjima "jel dovoljna plata od 6000 juana u pekingu?" i sl... decko je sve lepo objasnio sta - gde - koliko, pa vi sami odlucite da li cete da se pecate na nase "dobrocinitelje"... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 8, 2015 Vidim da Vice i dalje jaše. Kada inspiracije nema Đolub, nema brige, jer se nađu učmale priče iz zagađenog Pekinga. Lepo bogme. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 16, 2015 Cao drugari! Ja stizem u nedelju 20.12. ujutru u Sangaj pa ako ima neko predlog za smestaj, da je dobar (da nema bubasvabe i slicno) bila bih zahvalna da mi javi. I savet za nalazenje stana takodje i nekog ko je voljan da popije kafu jedan od tih dana Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 17, 2015 Biću u Beogradu 26-27. Ko hoće neka se javi ako ga interesuje nesto za Kinu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 19, 2015 Ooo da, znam, sve dobre poslove što sam dobio u životu, dobio sam FEJS TU FEJS. Ali konkurišem u svakom slučaju, nemam šta da izgubim, a i nemam nikakva očekivanja svakako. haha Hvala ti puno, evo npr. nisam nigdje na forumu vidio da je neko spominjao tog notornog Zhenga prije. Evo ovom prilikom da pitam, da li bi ti Vanja123 ili neko drugi bio voljan da mi pomogne sa smještajem, makar prvih sedmicu dana? Odužio bih se naravno, da li paštetama i slatkom pečenicom, ili pranjem suđa i usisavanjem ili kako god. Helou, helou! Tek se prikljucujem forumu, pa ne znam odakle/od koga bih poceo. Reci mi da li si u Shenzhenu? Pozdrav Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 24, 2015 Briga mnogo vlasnika obdanista za moral, njegovo je da proda pricu bogatim roditeljima kako ce da im amerikanac predaje deci engleski, da je do morala ne bi u svakom drugom oglasu pisalo WHITE SKIN...Oni bre jos nisu dosli do ideje da je rasizam nesto lose.Moze u Kini lepo da se zaradi, ako mozes da izdrzis takvo okruzenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 25, 2015 Ti draga ako mozes izdrzi u Srbiji sa 300€ mesečno Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 31, 2015 Први пут сам отишао у Кину 23. јуна. Потписао сам уговор са Trans-Pacific International Education агенцијом. Рад у Суџоу (Анхуи, не Џиангсу), лепа плата, обезбеђен стан итд. Дошао сма на туристичку визу. Нису успели да ми обезбеде радну, али су ми поштено платили неколико дана јуна и оне јулске дане када сам радио (јер сам једним делом био у ХК, да бих продужио туристичке). После тога, отишао сам у Пекинг, да бих потписао уговор 28. јула са агенцијом ''Zhirui Interaction International Cultural Exchange''. Уговор је важио ''од августа 2015. до августа 2016.''. Увераван сам да они раде легално, у пуној сарадњи са државним органима. Упркос томе, понудили су ми да одем у Куала Лумпур по Ф визу или у ХК по студентску визу, иако сам своје студије окончао 2012. године. Такође, рекли су ми да све трошкове израде визе и пут у ХК сносим ја, а плата је требало да износи 5.000 РМБ. Последњег дана јула, саоптшио сам да не желим да радим под тим условима. Рекли су ми да морам да платим казну за раскид уговора, иако уговор још није био правоснажан. Платио сам 1.000 јуана за смештај и обуку коју сам имао (читај: да изађем из својеврсног притвора у којем сам био), а обећао сам да ћу да платим још 4.000 у првој половини августа, што нисам учинио. Овакве организације (са префиксом ''Cultural Exchange'') немају дозволу за ангажовање страних наставника (зато ту чињеницу маскирају културном разменом), а ова компанија се специфично налази на црној листи ФТЦУ (и независно шта ко мисли о овој организацији, црна листа формира се на основу повратних информација). Вратио сам се кући током августа. Запретили су ми да, ако не платим, да ће обавестити амбасаду (а зашто не полицију ако сам прекршио кинеске законе, па можда зато што ће неко одмах да их пита, извин'те, ако вама даде дозволу за дату делатност?). Прекјуче сам извадио радну визу у конзулату у БГ на основу папира које сам добио из Кине. Ускоро долазим у потпуно легалном статусу. Уговор сам потписао на 6.000 јуана, до децембра. Фебруар ми није плаћен. Плаћени су ми стан и рачуни. На крају уговора исплаћује ми се новац за карту. Скромно јесте, али прва ми је година. Како буде, биће. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 1, 2016 Zdravo dobri ljudi. Posle vise od godinu dana trazenja posla u Kini (nisam bas bio aktivan) i nekoliko intervjua, konacno sam dobio ponudu za posao. Firma koja ne angazuje zove se Zhe Jiang Haida Interact Internation Co., Ltd , a skola u kojoj bih radio Hangzhou Jiangnan Experimental School of Zhejiang . Uslovi su sledeci Ugovor je na godinu dana, tokom raspusta ne primam platu jer ne radim, ali mi pomazu da nadjem posao u nekom letnjem kampu. Plata je 6500rmb mesecno, obezbedjen smestaj ili dodatnih 2000rmb ako ja trazim stan(troskove sam placam), jedan obrok tokom dana, zdravstveno i radnu vizu, i na kraju ugovora 5000rmb za avio kartu. Radio bih u osnovnoj skoli kao prof. fizickog, nedeljno bih imao 20 casova a sve preko toga bi se placalo ekstra. Tokom razgovora su mi rekli da mogu da nadjem jos neki posao dodatni, ali da mora da ih obavestim. Imam vremena do 5.januara da odlucim, tj da posaljem potpisan ugovor koji su mi poslali. Ako ima neko savet molio bih ga da mi javi, i da li tamo ima potraznje za personalnim trenerima ili sta bi najbolje bilo da radim kao dodatni posao. Hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 4, 2016 Društvo, kakva je situacija sa korišćenjem Fejsbuka, Instagrama, Gmail-a i sl. u Kini? Mislim da je i to bitno znati i biti upoznat sa tim pre dolaska... Ne kažem da je nemoguće živeti bez tih sajtova ali ono... znate... Još jedno pitanje - mnogo ima ponuda na echinicities sajtu - kako najbolje filtrirati rezultate pored filtera grad i pozicija? Kontam da je pretraga puna raznoraznih "škola" i "koledža" i sl. I poslednje pitanje - da li da šaljem prijave i na oglase gde traže "native speaker teacher-a" ili ne? Hvala i pozdrav!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 5, 2016 Marko, jesi ti išta iščitao? 1. Trebaš VPN ako želiš pristup 99% stranica, aplikacija itd. 2. Pa ovisi što te zanima, ionako je ta stranica 99% agenti, znači samo šalji CV i onda ćeš se dalje "zabavljati" s njima... 3. Ma šalji sve... Puno njih nije briga za to, one koje jest najčešće ti neće odgovoriti i to je to. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 5, 2016 Čitao, čitao, ali očigledno ne dovoljno (i) pažljivo! Hvala ti!!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2016 (edited) Jel moze neko da napise kada tacno pocinje duogi semestar u februaru da znam kada tacno da uzimam kartu? Hvala. Edited January 6, 2016 by adriano Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 6, 2016 Drštvo, da li je neko radio/radi preko frime Connecting Visions. Vidim da su u Šenženu, imaju Fejs i LinkedIn profile, "postoje" dakle Vidim ima dosta stranaca po slikama, ali me zanima ima li nekoga od naših pa da čujem iskustva. Hvala vam! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites