Followers 0

Dobijanje madjarskog drzavljanstva

352 posts in this topic

Pozdrav svima!

Interesuju me datumi održavanja konzularnih dana u Srbiji, gde mogu da pronađem kada se održavaju?

Hvala!

Poostrena kontrola znanja madjarskog

U konzularnim predstavništvima Mađarske u Srbiji pooštrena je kontrola znanja mađarskog jezika podnosilaca zahteva za dvojno državljanstvo ove zemlje.

Kako prenosi portal “Vojvodina danas”, saradnici Generalnog konzulata Mađarske u Subotici rade na predmetima dvojnog mađarskog državljanstva istim intenzitetom kao pre godinu dana, uslovi za predaju zahteva za mađarsko državljanstvo po pojednostavljenom postupku ostali su isti, ali se znanje mađarskog jezika, kao jednog od dva preduslova za sticanje državljanstva, strožije kontroliše.

Drugi uslov je da je neko od predaka rodjen na teritoriji Mađarske, a državljanstvo se može steći i na osnovu braka sa državljaninom Mađarske, a u konzulatu ističu da je povećan broj podnosilaca zahteva po ovom osnovu.

U ovom slučaju, uslov je da je podnosilac zahteva u braku sa državljaninom Mađarske pet godina i da imaju zajedničko dete.

U slučaju ako nemaju decu, granica je deset godina.

Zakon o sticanju mađarskog državljanstva po pojednistavljenom postupku donet je 2010. godine, a procenjuje se da je do sada oko 40 odsto vojvođanskih Mađara zatražilo dvojno državljanstvo.

Blic

Edited by mveruovic

Sad nasli da poostravaju kada je jedan Srbin (ja), resio da aplicira za drzavljanstvo. :D Planiram i da upisem kurs. Najvise me koce moji koji se krste kad cuju za tu ideju. Al ja mislim da to ne moze stetiti, a time znaci da ce koristiti. S tim sto mislim da definitivno papire nosim u Madjarsku, i to u neko manje mesto. Navodno, ispitaju te, ali te ispitaju ono sto u samoj prijavi na 10 strana pise. Pa ako to prodjes, to znaci da znas osnove. Ako ne, molis da te ne upisu u kompjuter za zabranu od nekoliko meseci i da ides u sledece selo da tamo probas. :P

Visok je procenat sanse da ce te zvati u Suboticu na "dopunu dokumentacije" tj. na dodatnu proveru jezika. Usled cestih zloupotreba veliku vecinu ljudi koji predaju u Madjarskoj, a prebivaliste im je van Madjarske pozivaju na dodatne provere u Suboticu. Nije potreban visi nivo jezika da bi se proslo u Beogradu ili Subotici. Cak se ni termini vise ne cekaju toliko dugo. Za svakoga ko zaista uci, predaja u Srbiji je trenutno bolje resenje.

U pravu si. Cuo sam da veliki broj predaje papire u Budimpesti bez reci da kazu, osim:"dobar dan, evo papira za drzavljanstvo". Ali ih posle zovu na proveru znanja u ambasadu i konzulat i onda "obaraju".

Pozdrav, drugari!

Jedno pitanje, ima li neko iskustva sa predajom papira za drzavljanstvo u inostranstvu - da li se razlikuje procedura, da li su potrebni dodatni papiri i slicno? Zivim u Briselu i pokusala bih tamo da predam (ispunjavam sve uslove, ucim madjarski, itd, itd).

Hvala unapred :)

Moze neko da preporuci kurs za madjarski?Nasao sam vise skola u Beogradu,kao garantuju prolaz posle par nedelja kursa itd,ja bih isao radije na neki ozbiljniji kurs pa moze i da kosta vise nije prob

Ja sam nasao neki kurs u Yu Biznis centru, kao traje dva meseca i placa se valjda 15 000 dinara. 

Krenuo sam na kurs traje 4 meseca,2xnedeljno,32 dvocasa 14 000 dinara.

Kao sto je vec pomenuto zaboravite na ekspedicije u Madjarskoj,sledi ili odbijenica ili dodatna provera znanja.

Samo Bg ili Subotica.

Caos svima!

Zelim sto pre da predam zahtev, pa me interesuju vasa iskustva.

Da li je neko u skorije vreme prosao intervju i celi proces?

Kako je bilo?

Gde je najbolje ici?
Nije mi bitna udaljenost, vazno mi je da je nizi krijterij, jer sam cula da su u BG i SU strasno poostrili provere, pa se pitam sta je najbolje..

Da li je neko predavao u Bosni ili Hrvatskoj?

Kakva su iskustva?

Koliko vidim vecinu koji u budimpesti predaju vracaju ili traze dodatne provere...

Kako uciti?

Ja sam privremeno u Becu, tako da ne znam sta mi je pametno ciniti...

Svaka informacija je dobrodosla. :)

Hvala unapred!!

Krenuo sam na kurs traje 4 meseca,2xnedeljno,32 dvocasa 14 000 dinara.

Kao sto je vec pomenuto zaboravite na ekspedicije u Madjarskoj,sledi ili odbijenica ili dodatna provera znanja.

Samo Bg ili Subotica.

Kako izgleda kurs? Mozes li reci gde? Da li si se raspitao da li ce ti taj kurs biti dovoljan?

Kako izgleda kurs? Mozes li reci gde? Da li si se raspitao da li ce ti taj kurs biti dovoljan?

Kurs je skroz dobar.U pitanju je "Mondo" na oblicu.

E sad da li je dovoljan...tesko je odgovoriti jer se kriterijumi menjaju tj.sve su stroziji.

10 000 Ukrajinaca i Rusa dobilo mađarsko državljanstvo plaćanjem od 500 do 3000eura.

Sledi preispitivanje.

Sad su poostrili cujem. Sve onako fino, udjes, lepo se smese, a kad zatvore vrata od kancelarije.  smartass

Sad su poostrili cujem. Sve onako fino, udjes, lepo se smese, a kad zatvore vrata od kancelarije.  smartass

A kada zatvore vrata od kancelarije onda... prođeš kao ovaj što su ga zatekli, a nije znao jezik pa su morali na srpskom da ga teraju da prizna   :P

Edited by travelchannel

Ćao svima,

pratim temu pa me zanima da li neko zna da li je moguće dobiti mađarski pasoš ako su preci rođeni u AUSTRIJSKOM delu austrougarske (naravno uz već pomenuto znanje mađarskog jezika)?

Hvala i pozdrav

Pozdrav svima. Da li je neko upucen da li se i koliko cesto odrzavaju zakletve u Segedinu? Nacuo sam da su ih proredili u Seg. Ja sam podneo zahtev u Kisteleku u novembru prosle godine. U junu ove godine bio na proveri u konzulatu u Beogradu i sad cekam zakletvu (nadam se ne odbijenicu) Evo sad ce uskoro 5 meseci od provere a 1godina od predaje i nista... Ne znam da li je pametno pozvati konzulat i raspitati se ili zvati Segedin i pitati nih za vise informacija. Molio bih da vas za bilo kakve info ako ste upuceni. Hvala

Zar ti na proveri nisu rekli da li si zadovoljio znanjem jezika?

Rekli su da je sve u redu.  Proveru sam prosao. Nije bilo "zatezanja" sve je islo kako treba, u dobroj atmosferi.