Followers 0

Dobijanje madjarskog drzavljanstva

352 posts in this topic

Da li neko zna do kog datuma traje ta da kazemo...akcija,ja imam neku informaciju do marta 2014,da li neko zna nesto o tome?

Nije akcija vec zakon, tako da bi morali da izglasaju prestanak vazenja istog. Em je to procedura, em je zakon donesen ubedljivom vecinom, te je fakticki nemoguce tokom vladavine trenutne koalicije da se ista promeni. Sva nagadjanja o odredjenom terminu su besmislica.

Konzularni dani:

17 okt Kanjiza

29 okt Novi Becej

31 okt Kula

5 nov Srbobran

7 nov Mali Idjos

12 nov Debeljaca

14 nov Zrenjanin

19 nov Temerin

21 nov Senta

26 nov Sombor

Trebam da predam prevode za aplikaciju za Madjarsko drzavljanstvo ali imam problem, posto apliciram preko majcine strane a ona je preudata i ima drugacije prezime u izvodu da li je dovoljan samo njen izvod gde i pise devojacko prezime ili treba neki dodatni papir da se prevede npr razvodni list ili njen vencani sadasnjeg muza ... da li je neko imao sl problem ili poznaje taj protokol ?

Najbolje je da odneses sve sto imas od papira. Ako im ista bude nejasno, zvace te i trazice ti dopunu. Ali da ne bi  tu odluku ostavljao u rukama nekog cate u Budimpesti, najbolje je da odneses sve sto mozes skupiti i prilikom predaje objasnis sta je u pitanju.

Ne moras biti rodjen u Vojvodini, koliko sam ja cuo osim tog uslova za nekog pretka, glavni uslov je da znas madjarski.

Vazna je direktna dokazna linija do tebe. Dakle nadjes pretka koji je rodjen na toj teritoriji u potrebno vreme i pravis liniju do sebe. Najlakse papiroloski e je ako imas direktnu musku liniju jer su ti onda potrebni samo izvodi iz Maticne knjige rodjenih. U mom slucaju je to izgledalo ovako - pradeda rodjen u Kikindi 1896, zatim deda, otac, ja. Prilozio sam izvode iz MKR i to je bilo dovoljno za dokazivanje porekla i direktne linije. 

Pozdrav svima,

Interesuje me da li neko moze da mi pomogne i odgovori da li i ja ispunjavam uslove za dobijanje madjarskog drzavljanstva s obzirom na cinjenicu da mi je cukundeda rodjen na teritoriji tadasnje Austro-Ugarske monarhije. Caka je u tome da je on rodjen u Pragu krajem 19. veka koji je tada takodje pripadao Austro-Ugarskoj. Ja imam njegovu umrlicu u kojoj je jasno navedeno mesto i godina rodjenja i mogu da dokazem direktno potomstvo ali nisam siguran da li u obzir dolazi citava AU monarhija ili samo njen Ugarski deo.

Hvala.

Ha,po toj karti moj grad je u (zupaniji?) Torontal :)

Nisam ni znao da je to naziv (tadasnje) zupanije,a par puta sam naleteo na njega u nekim tekstovima.

´´Uslovi za sticanje mađarskog državljanstva nisu promenjeni, to znači da podnosioci molbe treba da govore mađarski jezik i da su njihovi preci pre 1920. ili između 1938. i 1945. godine bili državljani Mađarske. Generalni konzul Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš podseća da dobijanje mađarskog državljanstva nema etničku osnovu:

-  Bez obzira na to da li je podnosilac molbe pripadnik srpskog, hrvatskog, bosanskog ili mađarskog naroda, ako je neko od njegovih predaka imao mađarsko državljanstvo i ako govori mađarski, ne na akademskom već na osnovnom nivou, odnosno može da rešava svoje poslove, onda mi potvrđujemo znanje jezika i molba bude prihvaćena.

Nadležni organi Mađarske primili su do sada iz sveta oko 430 hiljade molbi, a zakletvu je položilo više od 340 hiljada novih državljana. Cilj Vlade Mađarske je da do 2014. godine broj novih državljana dostigne cifru od pola miliona.´´ ovo sam našla na ovom sajtu

http://www.svastara.rs/vesti/vesti/dvojno-drzavljanstvo-sve-trazenije

Da li to znači da postoji neki limit o dobijanju dvojnog državljanstva i da li neko zna nešto o tome?

Ja sam skoro saznala za ceo postupak i imam svu dokumentaciju i znam nešto mađarskog.

Pustaju se price kako neko uzima pare za dobijanje pasosa, nista se ne ceka vec se daje lova nekom ko poznaje ili nekog konzula ili nekog ko ima prijetelja u konzulatu da mu to bez razgovora i ostalih provera radi. Pare se ne daju sve dok vam papire ne uzmu i onda ste "100%" prosli samo cekate odgovor za par meseci. Ima li neko takvog iskustva i mislite jesu li glasine tacne?

Ko "uzme" papire?

Ne ide to baš tako.

Tebe to zanima da zadovoljiš znatiželju, da proveriš glasine ili si ozbiljan u odluci da tražiš povraćaj državljanstva?

Pa papire, tj svu dokumentaciju koju predajete za pasos ide preko nekog, koga sam vec naveo da je blizak konzulu i slicno. Uglavnom su to manja mesta gde se predaje tj mesto u kom se preko "nekog" ko je blizak maticaru, uglavnom su oni srpskog porekla... Mislim da je mnogo njih na ovakav nacin dobilo pasos, i takodje mislim da gde ima dima i vatra postoji tako da je sve moguce. Mene sve ovo zanima jer bih naravno i ja da dobijem pasos, ali ako postoji takva mogucnost mislim da je vredno para ali da ne preterujem, mislim da su cifre od 500e pa na dalje...

Ako imaš sve "papire" za dobijanje pasoša ne treba ti ni konzul ni matičar. Odeš na šalter u bilo koju opštinu platiš 14000ft ako hoćeš da ti pasoš važi 10 godina (ili biraš neku drugu opciju važenja) i u roku  mesec dana dobiješ pasoš. Može i za jedan dan ali platiš  +130eura.

Dakle nije 500eura.

Ali sta se desava onada u tom slucaju sa znanjem madjarskog jezika o kojem se prica, jer po nekim pricama onda ti ne treba nikakvo znanje, bas zbog toga sto se placa? Msm, ne mogu doci na salter i samo baciti papire i pjlunuti 14000ft a ne reci ni rec...

I ja sam cuo te neke "price" u mom gradu (da za 500 evra moze svasta da se radi),al mani se toga.

Nego,kad se predaje taj zahtev za madjarsko drzavljanstvo - jel to mora da ide iskljucivo preko nekog "posrednika" (ne znam,madjarskog kulturnog centra/drustva/kluba) ili mozes i ti licno da se agnazujes oko toga i sam sredis sve (dakle,bez posrednika)?

EDIT:@ ovaj radoznali:

Recimo i da nadjes nekako da sredis to...

I sta onda,dodjes na granicu (pri ulasku u Madjarsku) i policija te pita nesto na madjarskom,a ti ne znas da beknes ni "a".Mislis da ce uvaziti bilo kakav tvoj izgovor?I to jos na srpskom?!Imas madjraski pasos i drzavljanstvo,a ne znas ni rec madjarskog...hehehe.Cenim da bi te jednostvano izveli iz busa/voza/kola (cime vec ides),da se malo raspitaju detaljnijie na koji nacin si ti dosao do toga :)

Sto kaze pedjalon,bez kombinacije sa znanjem madjarskog nemoj da se upustas u takve avanture.

Ne bih se ja time bavio.

Može da se preda bez ikakvog posrednika u svakoj opštini u Madzarskoj. Zakažeš termin, dobiješ i dođeš.

neće te na granici "daviti", ali čuh da u roku od godinu dana mogu da ponište "vraćanje" državljanstva.

Tj slažem se sa pretenderom.

Da,Pretender je rako to za kombinaciju madjarskog jezika,izvinjavam se.

Nego,to za "vracanje" - to ako napravis neki ozbiljniji prekrsaj?

Ili ako dobijes njihovo drzavlajanstvo,a neces da ides u Madjarsku? :)