Followers 0

Oman

7 posts in this topic

Vidim da nema teme o Omanu, pa evo par reci.

Ne znam da li je neko od vas bio u Omanu, ali je on svakako najzanimljiviji od svih GSC zemalja, pa ako zelite u to da se uverite, put pod noge!. :mah:

Ono sto vredi videti u Omanu su:

Maskat, glavni grad Omana, prijatan grad koji ima lepu rivu i lepe plaze nadomak grada, poznat i po lepom suku, tvrdjavama Jelali i Merani i raskosnoj palati sultana Kabusa.

Zatim, gradic Nizwu koji sam po sebi mozda nije nesto narocito, ali je poznat po najstarijem suku u tom delu sveta, na kojem je nekada bila pijaca roblja, a danas se u njemu mogu naci lepi grncarski proizvodi. Na suku se mogu videti i tzv jednooki ljudi (tj. ljudi cije jedno oko nema zenicu), eto i to je ono sto je posebno. Ako ste gledali film Exorcist, i ako se secate prve scene koja se odvija negde na orijentu, shvaticete o cemu pricam. Tesko je reci sta je u pitanju, i zasto se ti ljudi mogu videti samo u suku, jer to niko od mestana navodno ne zna, ili ne zeli da kaze.

Nadomak Nizwe je planina Jabel Akhdah, ili Green Mountain,  sa najvisom tackom od 3000 m nadmorske visine - Jabel Shams. Jabal Shams je prepun prelepih vidikovaca, jedan od njih dobio je ime Diana's View, zato sto je svojevremeno tu sletela ptinceza Dijana. I ta najvisa planinska tacka prosarana je zivopisnim selima, jedno od njih ima svega petnaest porodica. Mestani su jako ljubazni, kada vide stranca, putnika obavezno ce ga pozvati na kafu i urne, a ako je praznik, onda na shuvu, to je govedina koja se uvalja u zacine, uvije u palmino lisce i pece 24 sata pod zemljom. Vrlo je ukusno. A poziv se maltene ne sme odbiti.

Iz Nizwe se mozete uputiti u Salalu, oblast na granici sa Jemenom. Put do Salale traje sesti voznje, i nije bas romantican jer je dosadno voziti se sve vreme kroz pustinju, ali izdrzi se. Salala nalikuje na veliku oazu, sva je prosarana palminim sumama, za divno cudo u njoj raste i nar, a obala je prepuna uvala pogodnih za kampovanje i ribarenje, jedna od njih je poznata -'uvala kornjaca'. Inace Salala ima zanimljivu mikro klimu, tokom letnjih meseci, koji se zove khareef period,  sve ozeleni i prizor je fantastican, tada su ceste kise i izmaglice. Eto, u Salali kise, svezina i zelenilo, a u ostaku zemlje pustinja i letnjih pedesetak stepeni.

Kad se vec covek nadje u Omanu, vredi videti i zaliv Musandan, poznat po delfinima.

Eto, to bi ukratko bilo to, verovatno sam i nesto propustila, pa pitajte ako vas zanima. Nemam doduse iskustva sa avio prevozom do Omana, jer uvek putujem kolima, posto zivim u susedtvu, ali znam da Air Arabia ima povoljne letove do Muskata, pa je mozda najbolje putovato do Istanbula, pa onda dalje Air Arabiom.

Edited by Ena

Hvala na datim informacijama.

A viza? Kako je sa njenim dobijanjem? Verovatno je tebi lakše pošto imaš boravak u Emiratima, ali kako je za nas, obične "smrtnike" sa srpskim pasošima? Ranije sam nalazio informacije da nam treba pozivno pismo i vađenje vize unapred, a ne po sletanju.

Da, potrebno je imati vizu pre sletanja, e sad kakva je pricedura, tu vec nisam od pomoci na zalost.

Mozes li iskomentirati nesto oko cene i troskova tamo. Ja sam razmatrao Oman kao destinaciju (Makedonce mogu dobiti vizu on arrival) i redovne linije nisu nesto extra skupe, oko 300eur iz Istanbula, Flydubai i AirArabia su sigurno i jeftinije.

Ali sam dosao do saznanja da je dosta skupa zemlja.

Prvo, nema jeftin smestaj, ljudi pricaju da skoro nemoze se naci ispod 30eur.

Drugo, da bi doziveo Oman kako stvarno treba, trebas iznajmiti 4x4 tj. jeep, sta bi bilo suma od neznam koliko eura (olesnitelna okolnost bi bila da netrebas placati smestaj, moze se kampovati bilo gde pored jeepa). Ako sam dobro razumeo, ti ides kolima tamo.

Gledao sam neke slike i citao nesto, imaju neki neverojatan kanjon, neke planine, da ne pricam za beskonacne plaze i more, preljepu prirodu kad je u pitanje pustinska zemlja. To me je najvise privuklo, ali bas zato kazu da je potreban jeep.

Da, slazem se da Oman nije bas raj za bagpackere, ali nadam se da necu biti pogresno shvacena ako kazem da gde ima volje ima i nacina. Smestaj u Maskatu jeste malo skuplji, ali se u drugim, manjim gradovima, moze naci i za cenu nizu od 30eu, zavisi od toga kada putujes, recimo leti je low season, pa je sve daleko jeftinije. Hrana nije problem, moze se vrlo jeftino jesti u indijskim ili falafel restorancicima. Najveca stavka je iznajmljivanje 4X4 vozila bez koga se ne moze ako hoces da kampujes, ili da ides offroad izlete, a u Oman se zato i putuje. Ali ako ide vise vas mozete podeliti troskove. Ili mozete od Maskata do Nizwe autobusom, pa u Nizwi iznajmiti 4X4 za izlet na Green Mountain. Onda iz Nizwe mozete autobusom do Salale, pa opet u Salali iznajmiti vozilo i kampovati na nekoj od uvala.

4x4 je potrebno rentirati samo ako se ide po planinama- za vecinu plaza, wadi-ja i slicnih mests(caki pustinja Wahiba) je dovoljan bilo kakav auto jer ima puteva-sto asfaltiranih,sto zemljanih? Rentiranje kola je otprilike duplo jeftinije nego u Srbiji a benzin je  oko 20 eurocenti za litar :) Smestaj jeste  skup i ja ne videh hostele uopste?

Ima li neko novije informacija? Videla sam na netu cene letova i smeštaja, zanimaju me cene u restoranima, saveti za šta obići i kako se kretati po Omanu. Najviše me zanima priroda, plaže, ali i istorija, ljudi, gradovi.