Jump to content

Featured Replies

Мени су ове ствари око језика јако чудне... чуј 6000...

Пре 100-200 година на сцени су били нормални процеси - да се од гомиле наречја створи један књижевни језик који ће да говори цео народ.

А сад се као труде да очувају сваки језик, иако се од тих 6000 вероватно ради о по 60 дијалеката истог језика или језика сличног порекла, типа српски, хрватски, босански, матерњи, црнски, горски...

Мислим да поређење са животињским врстама не стоји, али знамо да се свака расправа која крене поређењима заврши тиме што неко помене нацисте и Хитлера ;)

Леп је дух времена, али сачувати неки језик којим говоре 22 чобана из Истре а који је уствари мешавина латинских, италијанских и словенских речи... не, не видим поенту :)

Иначе, мислим да су се она два старца из Мексика највероватније посвађали око саднице трешње :)

Баш мало читам о тим угроженим језицима, и видим да сам у праву :) Рецимо, постоји 7 посебних ромских језика, а они су посебни по томе с којим језиком је ромски помешан највише, и као то је посебан језик...

Svaki jezik je pomešan sa nekim drugim jezikom. U srpskom imate turskog, mađarskog, engleskog, nemačkog i ko zna još kojih jezika. Engleski isto tako ima puno drugih jezika u sebi. Kada bi pričao sa srpskim seljakom pre recimo 500 godina verovatno bi ti delovao kao neki strani slovenski jezik i većinu reči ne bi razumeo. Jezik se konstantno menja i to je sasvim normalno.

Ne vidim zašto se teži da jezik bude nešto istinski čisto, autentično, kada u praksi uopšte nije tako.  flowers::

Не не не не, не говорим о "чистоти језика".

Ево, карикирам, узмимо да постоји 7 ромских језика.

српскоромски

румунскоромски

грчкоромски

бугарскоромски

албанскоромски

мађарскоромскиу

ромски

И сви су они уствари мешавина два језика. То није нов језик, грчкоромски није језик, то је мешавина грчког и ромског.

А ови ликови тврде да су сви ти језици посебни језици и да је јако битно сачувати их...

a to... ne uzbuđujem se oko toga. Ako je njima bitno nek ga sačuvaju. Mislim da je ok da sačuvaju, možda će nekom biti interesantno da čita romskogrčku gramatiku.  :)

Не знам, јел то немачко-пољски, пољско-чешки или неки посебан?

Gornjo-l.srpski je meshavina l.srpskog i u maloj meri cheshkog, dok je donji l.srpski pomalo slichan poljskom. A sushtina je da standardni l.srpski ne postoji, a kada bi postojao govorilo bi ga svega 60-ak hiljada ljudi. Sa druge strane postoji i knjizhevnost na tim jezicima pa to malo komplikuje situaciju.

Нек га стандардизују, како су могли остали народи :)

Постоји и староенглеска књижевност, старосрпска (на црквенословенско, старословенском... ), па то не значи да те језике чувамо...

Ово ми некако звучи као кад би чували свако наречје српског језика... много је бре, то су шармантна наречја, била би штета да се изгубе, али чувати их као посебне језике... тја.

Eh, da. Ali onda se postavlja pitanje shta bi nam ostalo zajednichko osim imena i porekla. Ovako, iako pod stalnim pritiskom od moguce germanizacije, oni se i dalje drzhe svojih (jezichkih) podela. Luzhichka Srbijaaaaaa! :)