Posted May 8, 2011 Napravio bih kruznu turu kolima, Bg-Segedin-Arad-Temisvar-Bg pa me zanima sledecih par sitnica: * do Segedina moze bez vinjete, a da li je moguce legalno bez vinjete od Segedina do rumunske granice? * da li ima nesto zanimljivo videti tj negde svratiti na potezu Segedin-Arad-Temisvar? * banja Morahalom kod Segedina, planiram jednodnevnu relaksaciju pa ako neko ima neki info iz prve ruke. Voznja je turisticka i bez ikakvog sopinga i upotrebe navigacije, trajala bi par dana i ukoliko postoji neko mesto ili izletiste u RO i H koje je vredno skretanja sa pomenute rute, bio bih zahvalan za predlog. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Savetujem relaksaciju u poslasticarnici u centru Segedina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Da, u poslasticari "Virag " uz Šomloi galuške! Njam,njam,njam!!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 U Aradu imas spomenik Aradskim martirima. Osim toga, mozda je zanimljiva srpska pravoslavna crkva iz 1702. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 U Aradu imas spomenik Aradskim martirima. Osim toga, mozda je zanimljiva srpska pravoslavna crkva iz 1702. Не знам колико би му занимљив био споменик генералима који су ратовали против Срба... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 U Aradu imas spomenik Aradskim martirima. Osim toga, mozda je zanimljiva srpska pravoslavna crkva iz 1702. Не знам колико би му занимљив био споменик генералима који су ратовали против Срба... Pa nisu ratovali protiv svih Srba, nego samo onih koji su bili na strani Habsburzana. Bilo je Srba i sa druge strane samo se to precutkuje jer se lakse vlada kad se narodi mrze. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Ako ideš puten 43, ne plaćaš putarinu. To je interesantan put. Na tom prostoru su živeli (žive) i Srbi. A među tih 13 generala bilo je i Srba. Istorija Srba i Mađara je vrlo isprepletena. Istorija bi trebala da bude učiteljica života. I u Segedinu , na obali Tise, ima kupalište sa termalnom vodom. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Meni bi verovatno bio zanimljiv spomenik, šta me briga protiv koga su ratovali. Svako je ratovao protiv nekoga. Sreća pa je uvek tu neko da nas podseti ko je (bio) na kojoj strani, ako slučajno pomislimo da to nije važno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Znaci, kolaci, spomenik, put 43 ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Ок, рекао сам глупост - без обзира против кога су ратовали, споменик би вероватно био занимљив. Али ја кад се прича о неком споменику или се гледа неки споменик, желим да знам нешто о том споменику. А овде нам се помиње само један споменик из Арада. Зашто не рецимо Тријумфални лук, споменик херојима румунске револуције 1848-49? Зашто не рецимо споменик Арадским мученицима убијеним у нападу Беле Куна 1918-1919? Засметало ми је потенцирање тог једног споменика људима који се међу Србима сматрају ратним злочинцима. Ево списка споменика у Араду са википедије: http://en.wikipedia.org/wiki/Arad,_Romania#Some_tourist_attractions Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Verujem da je čoveku to palo na pamet, pa je napisao... Arad ima lepu pešačku zonu, mada nisam siguran da grad zaslužuje neko duže zadržavanje. Temišvar mi je bio daleko zanimljiviji. Centar je fantastičan, i ima jednu jako zanimljivu crkvu: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 8, 2011 Зашто не рецимо Тријумфални лук, споменик херојима румунске револуције 1848-49? Зашто не рецимо споменик Арадским мученицима убијеним у нападу Беле Куна 1918-1919? Zato sto je ovaj Trijumfalni luk iz 2004. godine pa je verovatno zanimljiv kao zgrada Naftagasa u Novom Sadu (evo pogledao sam na guglu i bio sam u pravu: http://v3.cache1.c.bigcache.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/51070560.jpg?redirect_counter=2 ) a za ovaj drugi nisam ni znao posto su madjarski komunisti bas dosta svestenika ubili, pa takvih spomenika ima svugde i ne mislim da je ovaj nesto posebno znacajan. Засметало ми је потенцирање тог једног споменика људима који се међу Србима сматрају ратним злочинцима. Nesto ne verujem u to al ajd. U svakom slucaju su veoma znacajne licnosti za ovaj region i recimo kad bih ja istoriju gledao kao ti, onda bi me spomenik jos uvek zanimao iz istog razloga kao Celekula u Nisu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2011 Svi predlozi su dobronamerni i ja ih kao takve prihvatam ... ... uzivam u voznji kolima tako da su meni interesantniji dozivljaji u toku putovanja izmedju tacke A i tacke B nego setnja i kolaci ali uvek imam toliko slobodnog vremena da obidjem i ono sto mi je predlozeno na forumu. Hvala za predloge i objasnjenja ... ... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites