Posted April 17, 2014 Takodje, da li negde u bosanskoj bazi postoji podatak da ja imam i srpsko drzavljanstvo (dakle i srpske dokumente). Jer sam drzavljanstvo Srbije stekla rodjenjem, a bosansko po roditeljima. I ima li to uopste ikakve veze? Nadam se odgovorima, i izvinjavam ako sam malo zakomplikovala Не знам и нисам чуо да негде постоји евиденција грађана БиХ који имају двојно држављанство.А не знам ни зашто те занима Дозвољено је и легално имати двојно држављанство БиХ и Србије, по законима обе земље.Али ако би те неко проверавао, по твом имену или још боље по датуму рођења и матичном броју врло лако могу да утврде да имаш бх. држављанство ако нпр. у Босни покажеш србијанске документе.То може бити незгодно једино ако се вози ауто, нпр, ако возиш ауто регистрован у Србији по Босни са србијанским папирима правиш царински прекршај, и обратно. Е сад, у Босни нисам чуо да је неко имао проблема због тога, углавном у Србији.По споразуму о двојном држављанству Србије и БиХ, кад си у БиХ, сматраш се држављанином БиХ, кад си у Србији, држављанином Србије. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 19, 2014 (edited) Pa Turska nije u EU i Sengenu? Edited April 20, 2014 by Duya Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2014 (edited) Hvala na odgovorima Dakle, @Relja, mislis da mogu slobodno putovati sa oba? Naravno paziti kada koji? Jer ja retko putujem autom, obicno je to autobus ili avion.Mislim da nisam pomenula, a ne znam ni da li je bitno, meni nigde, ni na jednom papiru ne stoji da ja imam oba drzavljanstva (dvojno drzavljanstvo). Nego, kao da sam dve razslicite licnosti, naravno, sa istim podacima. Moze li to da predstavlja neki problem? Jer ako ne, ja bih sad opet isla u EU, i onda tokom leta, pa ne bih da mi na leto naprave problem i karte propadnu. @mveruvovic Turska je kandidat za EU. Ja sam zimus sa srpskim pasosem isla. Edited April 22, 2014 by Khaleesi_S Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2014 Nema veze sto je kandidat, vidim da si napisala da si tamo bila dva meseca pa kontam da mislis da je bitno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2014 Hvala na odgovorima Dakle, @Relja, mislis da mogu slobodno putovati sa oba? Naravno paziti kada koji? Jer ja retko putujem autom, obicno je to autobus ili avion.Mislim da nisam pomenula, a ne znam ni da li je bitno, meni nigde, ni na jednom papiru ne stoji da ja imam oba drzavljanstva (dvojno drzavljanstvo). Nego, kao da sam dve razslicite licnosti, naravno, sa istim podacima. Moze li to da predstavlja neki problem? Jer ako ne, ja bih sad opet isla u EU, i onda tokom leta, pa ne bih da mi na leto naprave problem i karte propadnu. Да, наравно, ја сам некад показивао српски некад босански пасош, а кад ми је босански пасош био нов и празан, једном сам Мађарима показао оба да виде да сам са српским улазио у Мађарску и излазио, па ме је питао у који да ми удари печат Нигде ни не треба да пише да имаш двојно држављанство.Већ сам рекао овде да познајем човека који већ годинама користи три месеца српски па три месеца босански пасош и нон стоп је у ЕУ, где и ради на црно. Наравно, ако ово чита неко из полиције, шалим се Чак ти не праве проблем ни кад излазиш из Србије са босанским пасошем, само им кажеш да имаш двојно држављанство и покажеш ЛК да ти не би тражили пријаву боравка. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2014 Већ сам рекао овде да познајем човека који већ годинама користи три месеца српски па три месеца босански пасош и нон стоп је у ЕУ, где и ради на црно. Наравно, ако ово чита неко из полиције, шалим се Hahah legedna Hvala ti na info, taman se uskoro onda opet pakujem. Mada, kontam ne bi mi trebali praviti neke probleme, kad odem tamo ne radim, niti pokusavam, niti pravim neke probleme. E jos nesto, jel protivzakonito imati dve licne karte? Neko mi rece da jeste, jer navodno, ne smes biti prijavljen na dve adrese? A ja sa dve licne karte kuburim, evo skoro 10 godina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 22, 2014 Hahah legedna Hvala ti na info, taman se uskoro onda opet pakujem. Mada, kontam ne bi mi trebali praviti neke probleme, kad odem tamo ne radim, niti pokusavam, niti pravim neke probleme. E jos nesto, jel protivzakonito imati dve licne karte? Neko mi rece da jeste, jer navodno, ne smes biti prijavljen na dve adrese? A ja sa dve licne karte kuburim, evo skoro 10 godina. Мислим да теоретски јесте, али се толерише кад је у питању БиХ већ деценијама. Чак ми је једном госпођа у СУПу рекла кад сам је нешто питао "ја те питам јел имаш тамо личну карту, ти имаш ал ми кажеш да немаш" Никад нисам чуо да је неко кажњен због тога или да му је одузета. Е сад, нови закон о пребивалишту треба да се донесе у РС и БиХ (дигла се велика политичка фрка око тога), али то не би требало да буде страшно, јер данас у БиХ можеш да пријавиш да станујеш у америчкој амбасади и они су дужни да ти упишу (отприлике). Проблем је настао јер се људи фиктивно пријављују тамо где не живе како би могли да гласају тамо где то захтева "национални интерес", а не тамо где живе. Крајем године су избори у БиХ и биће неке фрке око тога сигурно, али какве не знам. РС је донела већ свој закон али из другог дела БиХ се буне да РС не сме да донесе тај закон већ да то треба држава БиХ... шта ће бити на крају, појма немам. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2020 Da li osobe koje dobiju dvojno drzavljanstvo Srbije (inace od rodjenja BiH drzavljani), dobijaju i novi maticni broj u Srbiji, ili im se upisuje isti jmbg iz BiH dokumenata? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2020 Isti. Imam dvojno drzavljanstvo (BiH i Srb) i identican je JMBG u oba dokumenta... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 14, 2020 Vjerovatno je to isto bez obzira u kom si smjeru predavao za drzavljanstvo?! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2020 (edited) Ja takodje imam dvojno državljanstvo, medjutim kod mene se razlikuju JMBG brojevi, ni jedan broj se ne poklapa sa SRB podacima na ličnoj i pasošu, osim datuma rodjenja. Poklapaju se ime i prezime, datum rodjenja i mesto rodjenja. Pa se čudim čitajući ovde da su ljudima identični JMBG brojevi? Možda zato što ste još iz doba juge pribavljali te dokumente. Ne znam. Kod mene je slučaj obrnut što se tiče smera. Imam po rođenju SRB državljanstvo. Drugo mi je iz BIH što sam naknadno izvadio, preko porekla. I dobio sam novi JMBG od njih. Edited February 18, 2020 by Kalamander Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 18, 2020 Evo ovo sam nashao na WK. Nije u potpunosti razjasnjeno, ali ima naznaka ka objasnjenju, pa ako neko zna da dopuni zasto je to tako neka napishe. Закон о увођењу јединственог матичног броја грађана донет је 1976. године на нивоу СФРЈ, исте године када је она и основана. Након државног закона о увођењу матичног броја уследили су републички закони о једиственом матичном броју грађанина који су доношени у периоду од 1978. до 1980. године у свакој од република и у покрајинама. У републичким законима је дефинисано[3]: 1. да је рок увођења матичног броја до 1987. године; 2. да се број додељивао свим лицима према пребивалишту, а новорођеној деци према месту рођења; 3. да матични број одређују органи унутрашњих послова свуда сем у Војводини и у Словенији где су то чинили статистички заводи; 4. да евиденција о матичним бројевима поред самог броја садржи и име, презиме, име једног родитеља и место рођења. 5. Упркос томе у појединим републикама број није додељиван према регионима места рођења. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2020 Имам исти ЈМБГ и у Босни и у Србији. Пријатељ има хрватске документе, није имао исти, мада мислим да су то тамо сад заменили неким другим бројем. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 4, 2020 (edited) On 2/18/2020 at 10:58 AM, Kalamander said: Ima logike da bude drugi JMBG kao u mom slučaju. Kad sam predao za izradu dokumenata, prvo je posllato za Sarajevo potom se čekalo da oni tamo odobre i naprave novi JMBG, tako mi je rečeno. Fakticki sad imam JMBG kao druga osoba, odnosno imam dva različita JMBG broja. Sta bi bilo krucijalno promenjeno a da nije JMBG, to je osnovno valjda. Ne znam, kad bi bio neko da pojasni, a da se razume? Znači meni se ni jedan broj ne poklapa u ličnoj karti niti u pasosima osim datuma rodjenja. Edited March 4, 2020 by Kalamander Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 18, 2022 i kod mene su razliciti maticni brojevi ,,kako da promenim da budu isti ,,,da li neko zna,,, zato sto mi je vozacka sa jednim maticnim brojem a zelim da je prebacim na srpsku vozacku ,,i normalno srpski maticni broj ,,,hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 18, 2022 Hej, caos, treba mi pomoc. Mama ima BH i RS pasose. Bila je 3 meseca u Nemackoj do 1.oktobra i sad j htela u novembru da ide preko bosanskog pasosa u Svajcarsku na mesec dana. Sta mislite da li mogu da joj prave problem na granici? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2023 Devojka živi u Austriji i želi da preda za austrijsko državljanstvo kako bi imala neki "sigurnost" jer želi da se vrati u Srbiju. Na koji način može da uradi tako da ima i srpsko i austrijsko državljanstvo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2023 49 minutes ago, stevic said: Devojka živi u Austriji i želi da preda za austrijsko državljanstvo kako bi imala neki "sigurnost" jer želi da se vrati u Srbiju. Na koji način može da uradi tako da ima i srpsko i austrijsko državljanstvo? koliko ja znam, ne moze..jer da bi dobila austrijsko, mora da se odrekne srpskog.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 28, 2023 Pozdrav svima :) Otvaram ponovo ovu temu, u nadi da imate neke novije informacije i iskustva. Ja trenutno pokusavam da izbalansiram dva pasosa da bih ostao duze u Schengen zoni, jer je nemoguce sa njihovim rokovima od 3 meseca da cekam da m izdaju prosirenje vize. Putuje poslom, i stalno menjam drzave, po 4 5 dana sam u jednoj, pa drugoj...i vrtim pasose. Kakva je situacija trneutno sa ovim? Neka iskustva? Hvala Unapred na odgovorima :) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 18 Da možete ući tri mjeseca sa jednim državlanstvom i nakon toga izaći a ako imate državljanstvo druge zemlje vratiti se kao turista te zemlje jel su ugovori podpisani sa zemljama a ne osobom pojedincem ...Toliko provjereno..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites