Posted July 11, 201114 yr Pre dve stotine godina, bežeći od pokolja, hirovitog „bolesnika na Bosforu“, izabrali su, ni ne sluteći, drugi vid nestanka. Nadali su se spasenju pod skutima moćnog cara „slatkog pravoslavlja“. Naš vek doneo im je asimilaciju i nove seobe. Duboko skriveni od civilizacije, izabrali su sigurnost zaborava. Malo selo izgubljeno na Kavkazu, poslednja je stanica njihovog dugog puta. Autor: Nikola Bojanić Mrgood Pročitajte ceo tekst
July 11, 201114 yr Nesvakidašnja tema. Zanimljiv tekst. Da nisi pisao o Pontijskim Grcima ne bih ni znao da sada tamo žive. Mislio sam da su potpuno asimilovani, ali u Turskoj. Ili da su izbegli u Grčku.
July 14, 201114 yr Zanimljiv tekst. Slušao sam više puta o njima. Grci mi rekoše da po faci odmah mogu da prepoznaju ko je Pontijak Jedino mi naslov teksta nije bio jasan, ali to je zato što imam rupe u znanju iz mitologije :-\
July 14, 201114 yr Jedino mi naslov teksta nije bio jasan, ali to je zato što imam rupe u znanju iz mitologije :-\ Vidi mit o Argonautima ili prichu o Jasonu. Meni se svideo deo o levantskoj lepoti. To je u stvari varijacija mediteranske lepote koja se mozhe sresti od Portugala do Palestine.