Posted August 10, 2011 Zanima me kako prelazite granicu kada stopirate? Ok poveze vas neko kolima ka recima Budimpesti i vi s njim predjete. Ali... kako kada odete sa nekim kamionom koji ce da se zadrzi nekoliko sati na granici? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 10, 2011 Ja pređem pešaka, pa nastavim da stopiram sa druge strane. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2011 Možeš preći peške, kao što kaže chivitli, a možeš i na samoj granici ustopirati neka kola ili zamoliti nekoga da te poveze. Recimo, sećam se da turska granica jedno vreme nije mogla da se pređe peške. Takođe se sećam da se ukrajinsko-mađarska granica nije mogla preći peške. Nije nikakav problem da stopiraš na graničnom prelazu, tamo kola i tako stoje u koloni. Jedini je problem što su ljudi dosta skeptični u pogledu kupljenja stopera na samoj granici, jer ne mogu znati da ti kod sebe nemaš nešto ilegalno što bi eventualno njima moglo da napravi probleme. Ali na kraju se uvek neko sažali Takođe postoje i jezivo dugačke "ničije zemlje" - na primer, između Sirije i Libana - koje je baš nezgodno prelaziti peške. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2011 Kakvi su stari granicni prelazi izmedju evropskih zemalja? Konkretno me interesuje Prelaz iz Holandije za Nemacku. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 11, 2011 Kakvi su stari granicni prelazi izmedju evropskih zemalja? Konkretno me interesuje Prelaz iz Holandije za Nemacku. Jel pitaš kako su nekada izgledali ili? Danas više ne postoje granični prelazi između država šengen zone. Većina nekadašnjih prelaza nije vidljiva (srušeni, adaptirani...) a jedini znak da si prešao granicu je plava tabla sa evropskom zastavom i unutar nje ime države članice na jeziku zemlje u koju ulaziš. Evo par primera: Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 12, 2011 Jel ovo u blizini Venlo? Ja se ka njemu upucujem krajem meseca. Super ovo je lepa vest za mene niko me nece cimati a primetio sam da ima dosta spedicija na tim nekadasnjim prelazima, ostale su i idalje rade teko da cu tu da pokusam da savatam prevoz jer je posle kroz Nemacku auto put bez biciklisticke staza a meni se neobilazi Hvala na fotkama Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted August 14, 2011 Meni se jednom desilo da su carenici zaustavili lika kojeg sam ustopirala do Zagreba, pretresli nas od glave do pete i mene 15 minuta ispitivali otkud ja sa njim u kolima. Lik je bio dobrodusni ciga iz Pule koji je isao u Beograd da popije pice sa ekipom iz vojiske ali verovatno smo on i ja kao tandem bili veoma sumnjivi. Od tad, iako ustopiram do krajnje destinacije, izadjem na granici i prepesacim. Pre toga naravno objasnim ljudima sta se desilo ranije. Nekad me sacekaju, nekad ne. Secam se da je medjugranicni prostor izmedju Hrvatske i Crne Gore jako velik. Isto tako Sirija i Turska... nema leba da pesacis. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2016 Pozdrav ljudi! Planiram autostopom iz bih po evropi. kakva je situacija sa prelaskom preko grane? Treba li vam lova,,prijava boravišta itd.. Hvala puno! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2016 Za pare mogu da te pitaju kad ideš bilo kojim prevozom, mada rekao bih da uglavnom ne cimaju. Prijava boravišta zavisi od zemlje do zemlje, no po EU ne traže to (sem povremeno Hrvati kad im dođe). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 10, 2016 Na aerodromu u Rimu su bas poostrili kontrolu, ispred mene su vratili dvoje iz Srbije jer nisu imali povratnu kartu ni boravak u EU. Nije bas vezano za stopiranje ali nije nemoguce da se nesto slicno desi i na "kopnenim" granicama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted October 13, 2016 Za pare te pitaju uglavnom kada ideš autobusom, mene je svaki put pitao za pare kad sam išao autobusom, a kad sam kolima, ništa.. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 1, 2016 (edited) Coece pre nedelju dana...Na madjarskoj strani horgoske granice granicar mi nije dao da predjem granicu peske(nikada pre nije bio problem kada sam stopao)... Ispostavilo se da su imali neku kontrolu... I covek(graničar) pitao na smesnom srpskom neki četvrti peti auto tjs vozača iz reda....JEL MOZE OVAJ MOMAK SAMO SA VAMA DA PREDJE GRANICU? I čovek vozač....POCEO DA KUKA:::LELEEELLEEEELEEE JA SAM VEC IMO PRoBLEM:::LELEEE NE MENEEEE LEEELEEEE:::A TI MI ODGOVARAS AKO BUDE BELAJ! I granicar pristao....Ispostavilo da mi je ustopao prevoz do BP....A vozač je bio gastarbajter pred penzijom iz Petrovca na Mlavi,tačnije nekog sela u okolini...koga su vise puta opljačkali...Čak je u paranoji da su ga jednom namestili kada se vracao za Srbiju za nekoliko desetina hiljada franaka... A inače mi pričao kako je vozio kamion i o zlatnim dobu kada su soferi imali asistente i kada nije bio problem da se zagubi paleta video rekordera... Tako da prelaz preko granice peske...u 90% slučajeva nije problem! Edited December 1, 2016 by paris-texas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 2, 2016 (edited) Coece pre nedelju dana...Na madjarskoj strani horgoške granice graničar mi nije dao da predjem peške(nikada pre nije bio problem kada sam stopao)... Ispostavilo se da su imali neku kontrolu... I čovek(graniCar) pitao na smesnom srpskom neki četvrti peti auto tjs vozača iz reda....JEL MOZE OVAJ MOMAK SAMO SA VAMA DA PREDJE GRANICU? I čovek vozač....POCEO DA KUKA...LELEEELLEEEELEEE JA SAM VEC IMO PRoBLEM...LELEEE NE MENEEEE LEEELEEEE:::A TI MI ODGOVARAS AKO BUDE BELAJ! I graničar kao pristao....Ispostavilo se da mi je ustopao prevoz do BP....A vozač je bio gastarbajter pred penziom iz Petrovca na Mlavi,tačnije nekog sela u okolini...Koga su više puta opljačkali...Čak je u paranoji da su ga jednom namestili kada se vraćao za Srbiju za nekoliko desetina hiljada franaka... A inače mi pričao kako je vozio kamion i o zlatnom dobu kada su šoferi imali asistente i kada nije bilo problem da se zagubi paleta video rekordera... Tako da prelaz preko granice peške...u 90% slučajeva nije problem! Edited December 2, 2016 by paris-texas Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites