Jump to content

Featured Replies

Posted

Čitao sam nešto o pokušajima da se napravi jedan univerzalan jezik za ceo svet, i zaprepastio sam se koliko je tih pokušaja bilo, i koliko ima tih veštačkih jezika. Osim esperanta, za koji svi znamo iako ga malo ko govori, da li ste ikada upoznali nekoga ko govori jezike kao što su volapuk, veltparl, ido, universalglot, interlingua? Evo linkova u vikipediji, možda će nekome biti interesantno:

jezik volapuk

jezik ido

jezik interlingua

Eto, koga zanima nek dalje gugluje sam :)

Nekako je egzotičniji jezik Lojban, koji nije evropski jezik poput Esperanta, već je mešavina engleskog, kineskog, arapskog, ruskog itd. znači svih velikih jezika (da da, ima i ono arapsko h).

Evo ako nekoga zanima kako izgleda to čudo, može slobodno da čita Wikipediju na lojbanskom (samo u latiničnoj verziji za sada): http://jbo.wikipedia.org/wiki/ralju_ckupau  ;D

• Author

Ovi nisu normalni! Pomešali su pet potpuno različitih jezika kako bi dobili jezik koji je "svima blizak", a zapravo su dobili jezik koji apsolutno niko ne može da razume  lol::

Prosto je neverovatno kako neko može da uloži toliko entuzijazma i energije u projekat koji, rekao bih, nema baš nikakve šanse da zaživi... Ne uči se jezik isključivo radi komunikacije, nego i radi pristupa kulturnom fondu tog jezika (književnost, muzika itd) a taj fond je, za svaki veštački i tek izmišljeni jezik, nula.

Cini mi se da imas neke knjige koje su prvo napisane na esperantu pa su onda prevedene na neki drugi jezik. A imas i roditelje koji su sa svojom decom razgovarali na esperantu pa je njima to postao maternji jezik (Dzordz Soros je najpoznatiji primer).

• Author

Што ес Словио? Словио ес новйу межународйу йазика ктор разумийут чтирсто милион лудис на целойу земла. Словио можете употребит дла гворение со чтирсто милион славйу Лудис от Прага до Владивосток; от Санкт Петербург через Варшава до Варна; от Средземйу Морие и от Северйу Морие до Тихйу Океан. Словио имайт простйу, логикйу граматиа и Словио ес идеалйу йазика дла днесйу лудис. Учийте Словио тпер!

Nie znajam za vos, ali ja vso razumijam!  lol::