Posted April 7, 2012 Unutar jedne sasvim druge teme neki forumaši pitali su: Koji su legalno mogući načini za dobijanje rumunskog državljanstva, tzv.cetățeniei române (četacenij rom'ne) ? Dali je moguće dobiti na osnovu predaka? Dali to pravo imaju i rumuni u Vojvodini? Dali treba znati rumunski jezik? i td. Ovde možete iznositi pitanja, saznanja i iskustva u vezi toga... Rumunija je 1991 god. usvojila novi zakon o državljanstvu koji je 13. augusta 2010 godine bio nadopunjen. U međuvremenu vodile su se diskusije i donosile odluke o pojednostavljivanju procedure za državljanstvo - simplifice procedurile de redobândire şi acordare a cetăţeniei române. Između ostalog rumunski predsednik Traian Basesku u aprilu 2009 god. zahtevao je da pravo na pojednostavljenu proceduru imaju i oni koji su po poreklu rumuni do treceg kolena što je kod nekih izavalo negodovanje. Više se može pogledati u ovom videu na rumunskom jeziku(ako neko razume limba romaneaska iliti jezik rumuski, može prepričati detalje): U čl.10 st. 1 novog zakona iz 2010 god. kaže se: (1) Rumunsko državljanstvo može se dati također osobama koja su izgubila ovo državljanstvo, kao i njihovim potomcima zaključno do drugog stepena(valjda druge generacije?) i koji traže ponovno dobijanje dok pritom zadržavaju strano državljanstvo i preseljavaju se ili nastavljaju da žive u inostranstvu, ukoliko adekvatno ispunjavaju uslove predviđene čl.8 stav 1 tačka (, ©, (d) i (e). na linku je engleski prevod celog zakona/izvor: http://www.migrant.ro/pages.php?d=1&ids=1&idc=148&lang_id=1 Za ova pitanja trebao bi da bude nadležan i rumunski konzulat u Beogradu koji ima drugu adresu od rumunske ambasade u glavnom gradu: SECŢIA CONSULARĂ Adresa: Belgrad, Str. Miloja Đaka br. 1C Program: Luni - Vineri, 08:30 - 16:30 (Ponedeljak - Petak) 09:00 - 13:00 primire documente/cereri (primanje dokumenata) 14:00 - 16:30 eliberare documente/paşapoarte (izd.dok./pasoša) Telefon: +381 11 367 0361; +381 11 367 0362; +381 11 367 0798; +381 11 367 2466 Fax: +381 11 367 0797 Call center: 0800 102 100 (vize) E-mail: consular@romania.org.rs; vasile.nanea@romania.org.rs Također, u Vojvodini postoji konzulat u Vršcu: Adresa: Trg Zelena Pijaca 3A, Vrsac, Serbia Telefon: +38113/831.099; 831.199; 831.299 Telefon urgente: +381.644.098.730 Fax: +38113/830.322 Telefon reşedinţă: 833.009 E-mail : consulat.varset@tsbest.net; konzulat.vrsac@tsbest.net Consul General: Dl. Alexandru MUREŞAN a uskoro će možda otvoriti i konzulat u Zaječaru. p.s. meni lično rumunjsko drž. ne treba niti imam prava na njega, ova tema je samo jedno obogaćenje podforuma "Život i posao u inostranstvu". Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 9, 2012 Po ovome koliko sam razumeo u prilogu sa tv, novi propisi se odnose pre svega na drzavljane Moldavije koja je nekada bila u sastavu Rumunije i da je uslov da neko dobije drzavljanstvo da dokaze da mu je neko od predaka imao drzavljanstvo Rumunije. Isto tako, uproscava se i skracuje procedura u smislu da vise nece biti provere znanja rumunskog jezika. Ne znam koliko bi ovo bilo primenjivo na nekoga odavde. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 17, 2012 Po ovome koliko sam razumeo u prilogu sa tv, novi propisi se odnose pre svega na drzavljane Moldavije koja je nekada bila u sastavu Rumunije i da je uslov da neko dobije drzavljanstvo da dokaze da mu je neko od predaka imao drzavljanstvo Rumunije. Isto tako, uproscava se i skracuje procedura u smislu da vise nece biti provere znanja rumunskog jezika. Ne znam koliko bi ovo bilo primenjivo na nekoga odavde. Da medjutim, u samom zakonu nije navedeno da vazi iskljucivo za one iz Moldavije. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2017 Meni je otac drzavljanin Rumunije, zna li neko kako ja mogu doci do Rumunskog drzavljanstva s tim sto me otac nije priznao ? hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2017 Bez nekog zvanicnog dokumenta, gde se navodi i ocevo ime, verovatno nikako. Naravno, postoje i druge opcije kako do rumunskog drzavljanstva, ali mislim da to nije sad pitanje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 10, 2017 Jedino da tužiš oca rumunskom sudu i tražiš priznanje ako on to ne želi dobrovoljno. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2018 Pozdrav. Imam par pitanja koja ne znam gde da postavim i u trazenju odgovarajuceg foruma naleteh na ovaj. Elem, u vezi sam sa devojkom koja je rumunske nacionalnosti vec oko godinu dana, sad joj je iskrslo nesto da ode u Austriju - Linz da radi sa tetkom i tamo je vec par meseci. Interesuje me sledece. 1. Kako da ja preko nje dobijem rumunsku licnu karrtu da bih mogao da idem kod nje da radim i ja? 2. Da li vencanje, posto je to jedini nacin, mora da bude u Rumuniji ili moze da bude i u Srbiji u Rumunskom konzulatu u Zajecaru ili tako nesto? 3. Sta mi je sve od dokumentacije püotrebno da bih sve to zavrsio'? 4. Da li moram da budem prijavljen u Rumuniji kod nje? 5. Da li moram da menjam prezime ili mogu da zadrzim svoje prezime i da dobijem tu licnu kartu? Hvala unapred. Ako moze neko da me uputi gde mogu da dobijem sve potrebne informacije da ne bih mnogo lutao. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 23, 2018 Ako postanete porodica, (venčanjem, bilo gde), ne treba ti rumunska l.k., nego na osnovu spajanja porodice imaš pravo na boravak u Austriji (EU). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 24, 2018 Možda čovek ne planira dugoročnu vezu Sent from my SM-G955F using Tapatalk Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 2, 2018 Ako nekoga zanima evo jedne male informacije od jednog kolege iz Vrsca koji je studirao u Temisvaru, a zatim radio 8 godina u istom gradu. Potrebno je 8 godina zivota i rada u zemlji da bi se apliciralo za drzavljanstvo Rumunije. Tako bar on kaze. On je aplicirao prosle godine. Zatim vas ceka dosta papirologije i polaganje poznavanja jezika i istorije. Tek sada sa drzavljanstvom je u mogucnosti je da dize kredite u banci u Rumuniji i da gradi ovde kucu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 27, 2018 Nikad se ne zna koliko veza moze da traje, mozda ne budem ispunjavao uslove. :-D :-D Ja sam hteo da se vencamo kod mene u gradu medjutim ona nece hoce kod nje a zivi kod Ukrajne tacnije u Negresti-Oes gradu, i sada nam tamo maticar trazi rumunsko-srpskog ovlascenog prevodioca koga naravno u tom delu nema zato sto je blizu Ukrajna a ne Srbija, najblizi poznatiji grad je na 200km a to je Cluj. Da mozda ne zna neko takvog nekog coveka koji radi u Rumuniji? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 29, 2018 On 3/27/2018 at 4:35 PM, negotinac said: Nikad se ne zna koliko veza moze da traje, mozda ne budem ispunjavao uslove. :-D :-D Ja sam hteo da se vencamo kod mene u gradu medjutim ona nece hoce kod nje a zivi kod Ukrajne tacnije u Negresti-Oes gradu, i sada nam tamo maticar trazi rumunsko-srpskog ovlascenog prevodioca koga naravno u tom delu nema zato sto je blizu Ukrajna a ne Srbija, najblizi poznatiji grad je na 200km a to je Cluj. Da mozda ne zna neko takvog nekog coveka koji radi u Rumuniji? Да провериш, ако знаш енглески, може ли енглеско-румунски преводилац, ја сам радио с њима, а иначе их није тешко наћи, сваки нотар нпр има неке своје или листу и позове, за пола сата ето девојчице са печатом овлашћеног преводиоца. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted April 2, 2018 Ima u Temisvaru srpsko-rumunskih i rumunsko-srpskih prevodilaca koliko hoces Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted January 11, 2019 Ja sam advokat u Temišvaru. Kontaktirajte me na office@dumitrescuasc.ro Hvala. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted November 1, 2021 Pozdrav moj suprug bi hteo da uzme Rumunsko drzavljansto baba mu je Rumunka inace trenutno je srpski drzavlhanin. Kako bi to moglo? Unapred hvala Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites