Jump to content

Featured Replies

Posted

Zanima me da li ste možda naleteli na slična putnička udruženja po drugim zemljama?

Evo znamo za Rusku akademiju putovanja npr. Šta je sa okolnim zemljama? Ako bih voleo da nađem više detaljnijih informacija o npr Rumuniji ili Mađarskoj, imaju li oni neka slična udruženja sa ovakvim forumom gde bih to mogao da pitam? Neke putnike, fribajkere, autostopere ili slično? Ex yu, Turska, ostatak sveta?

Pored razmene informacija ko zna kakve ideje bi se mogle izroditi iz međusobne komunikacije  zvizhd (poput putničke kuće npr)

Kad god sam guglovao o bilo kojoj zemlji naletao bih najčešće na klasične putničke sajtove tipa lonely planet/thorntree, virtual tourist, wikitravel itd... ili bih gledao po HC-u ili CS-u. Pretpostavljam da i ako ima lokalnih da su na lokalnom jeziku kao što je i naš, ali možda i imaju deo za strance na engleskom, kao i mi  flowers::

Dobro pitanje. Evo udruženja za koja ja znam.

Petrogradska liga autostopa (Петербургская Лига Автостопа), osnovana 1978. kao Lenjingradska liga autostopa. Ne znam da li imaju sajt - ja ga nisam iskopao - ali znam da imaju prepoznatljiva drečavo žuta odela za autostop. Oni su valjda najstarija organizacija te vrste i u Rusiji važe za kultno udruženje, ali nemam predstavu šta danas rade i u kojoj su meri aktivni. Evo kako izgleda njihov osnivač Aleksej Vorov, sa sve uniformom za autostop: http://www.autostop.lt/foto/vorov1.jpg

Vilnius Hitch-hiking Klub (Vilniaus Autostopo Klubas), postoje od 1987, zvanično registrovani od 1996. Sretao sam ih u par navrata, uglavnom po Aziji. Imaju sajt sa pristojnom engleskom verzijom: http://www.autostop.lt/ Čini mi se da su okej organizovani i da zaista nešto rade. Povremeno izdaju knjige, organizuju škole autostopa i takmičenja, itd.

Akademija slobodnih putovanja (Академия Вольных Путешествий) čiji nam je osnivač nedavno bio u gostima. Postoje od 1995, i imaju ogroman (ali neverovatno skrnav) sajt http://avp.travel.ru/ U pitanju su ekstremni putnici koji su manje-više non stop na putu, i koji žive nekim hipi-stilom života. Meni lično se ne dopada što se cela organizacija gradi oko jednog čoveka, tako da mnogo više njih zna za njegovo ime nego za ime udruženja. Osim toga, čini mi se da mi putovanjima pristupamo daleko temeljnije.

Znam i za jedno udruženje iz Argentine - razmenili smo nekoliko mejlova pre par godina. Nemam predstavu koliko su veliki i šta zapravo rade. Evo sajta: http://www.autostopargentina.com.ar/

Kada je Krotov iz AVP-a bio ovde, pitao sam ga da li on zna za neka udruženja. Rekao je da zna za nekoliko u Rusiji i dva-tri u Belorusiji i Ukrajini, ali da su to uglavnom mala udruženja sa po nekoliko ljudi, i da nisu zapravo aktivna osim što stopiraju i eventualno imaju blog ili fejsbuk grupu. U suštini, udruženja samostalnih putnika/autostopera su, izgleda, fenomen iz Istočnog bloka, a ni tu ih nema baš mnogo.

Davno, kada sam gledao da li postoji još takvih udruženja, pronašao sam par nekih zapadnih "klubova svetskih putnika", ali se ispostavilo da su to džet-set organizacije ljudi koji idu na safarije i luksuzna putovanja, nastale uglavnom tako što neka agencija napravi svoj "klub korisnika" (kao što izdavač napravi "klub čitalaca" da bi imao kome redovno da plasira nova izdanja). Pronašao sam i neki britanski "globetrotters club", ali mi je delovalo da oni zapravo ništa ne rade, osim što naplaćuju članarinu. To čak i sami kažu: "A key feature to the club is that all Globetrotter members have the opportunity of being listed in the annual membership listing."

Osim toga, čini mi se da s vremena na vreme neko pokuša da osnuje nešto što proglasi za putničko udruženje, kako bi sebi pribavio legitimitet i pokušao da izvuče pare od sponzora ili potencijalnih članova.

Sve u svemu, moguće je da smo mi najveće i najaktivnije udruženje putnika koje trenutno postoji :)

Ova tema me je zainteresovala, pa sam još malo kopao. Izgleda da su putnički klubovi na Zapadu, onda kada nisu turističke agencije, zapravo ostatak iz kolonijalnog vremena kada su putovanja bila samo za bogate. Neki imaju svoju zgradu, fondaciju itd. Na primer Harvard Travellers Club.

Sve ove organizacije nisu otvorene za svakoga. Potrebno je ispuniti izvesne kriterijume:

Travelers' Century Club: "The TCC has a fairly loose definition of what constitutes a country and has established its own list of currently 321 countries. Anyone who has visited 100 or more of the places on the list is eligible to join. The club has no requirements as to how long the traveller must have stayed in a country to qualify; even a port-of-call or a plane fuel stop suffices."

Travellers Club of Danmark:

"A) Either you must have

1. visited as many countries as you are years old, with a minimum of 30 countries

2. visited at least two new countries every two years

3. visited at least four continents

4. crossed the Equator.

or

B)

You should have travelled or lived for a long period in (preferably) third world countries."

Ima i poneki klub avanturista, kao The Washington DC Adventure Travel Club: "The group tries to Meetup locally in the Washington DC area to bring adventurous people together to talk about where we’ve been and where we dream of going… with the ultimate goal of traveling to amazing and adventurous places around the world with a group of other liked-minded people."

Zajedničko za sva ova udruženja je to što svi oni putovanja posmatraju isključivo kao avanturu. Pored nas, Litvanci i Rusi su jedini koji se bave idejom i tehnikama putovanja, sistematizovanjem informacija itd.

E da, zapadni džet-set klubovi putnika naplaćuju godišnju članarinu od 50-100$  :o

Bilo bi super da pronađemo još neka udruženja koja su slična nama, pa da se povežemo. Koga ne mrzi, nek pročačka malo po netu, moguće je da će iskopati nešto.

Evo i jednog kratkog članka koji ne morate čitati, već i sama ilustracija govori dovoljno :)

http://www.nationalgeographic.com/adventure/0602/columns/robert_pelton_travel_clubs.html

• Author

Ukucajte u gugl "hrvatski putnički klub" pa ćete videti koji klub izlazi prvi :)  Ali oni su u stvari Hrvatski klub putnika.

Probao sam da nađem o njima nešto više, vidim da su bazirani u Šibeniku, ali izgleda da nemaju svoj sajt, već jedino fejsbuk stranicu. Vidim da prodaju ISIC kartice i rekao bih da su uvezani s nekim agencijama, ali i da organizuju razne tribine i predavanja gde promovišu putovanja.

Naleteo sam i na http://www.svjetskiputnik.hr/tko-smo-mi/o-nama ali bih rekao da su oni samo putnički sajt, kojima je vizija da postanu "vodeći turistički portal u regiji" pa su u skladu s tim takođe uvezani s nekim agencijama, mada imaju nešto od putopisa, putničkih saveta i slično. Forum je slabo posećen, čak ni nema diretnog linka već samo "poslednji postovi" preko kojeg se ulazi na forum. A i sami linkovi po sajtu im baš ne vode tamo gde piše...

Akademija slobodnih putovanja (Академия Вольных Путешествий) čiji nam je osnivač nedavno bio u gostima. Postoje od 1995, i imaju ogroman (ali neverovatno skrnav) sajt http://avp.travel.ru/ U pitanju su ekstremni putnici koji su manje-više non stop na putu, i koji žive nekim hipi-stilom života. Meni lično se ne dopada što se cela organizacija gradi oko jednog čoveka, tako da mnogo više njih zna za njegovo ime nego za ime udruženja. Osim toga, čini mi se da mi putovanjima pristupamo daleko temeljnije.

Jaoooo sajt im je stvarno  :bag:

A ko je taj jedan ćovek? Krotov ili neki drugi?  I da, i meni su se učinili malo suviše hipi, šta znam...

Ovi Argentinci mi deluju ok. Rekao bih da su aktivni i da organizuju dosta zajedničkih izleta/putovanja.

A ni litvanski sajt nije bas nesto preterano informativan. Imaju zanimljivosti o stopiranju i dosta linkova o stopiranju u raznim zemljama, od kojih je otprilike polovina na koje sam kliknuo bila neispravna.

Sve u svemu, moguće je da smo mi najveće i najaktivnije udruženje putnika koje trenutno postoji :)

Tako izgleda  :pivoooo:

Sad sam se i ja još više zainteresovao pa ću još pretraživati. Prosto mi je neverovatno da nema još nekih bar približno sličnih nama  :102:

Evo, katarina je spomenula Hrvatski putnički klub.

Koliko vidim, oni se tek formiraju. Videćemo šta će biti od toga. Bilo bi lepo da uspeju i da naprave nešto dobro.

Inače, zaintrigiran ovom temom, pisao sam jednom bračnom paru Finaca koji žive nomadski, tj. putuju svetom od 2004. Upoznao sam ih u Mongoliji 2007, a pre par godina su me kontaktirali za neke podatke oko KPS, jer su sprovodili neko istraživanje o nomadskim putnicima, putničkim udruženjima itd. Evo šta su mi odgovorili:

"We haven't found any travel clubs during our travels so yours is truly

unique along with Krotov's club. Hitchhikers and cyclists, however,

have their networks and communities. They have e.g. meetings in

various parts in the world, cyclists have their own hospitality

exchange (Warm showers list) etc. Also hikers often belong to some

Alpine club which offers them benefits and often also travel company."

Inače, evo njihovog sajta, ako nekoga zanima. Izdržavaju se tako što pišu knjige o putovanjima. http://paivisanteri.blogspot.com/

• Author

Naleteo sam na još nekoliko udruženja po Skandinaviji, ali sva su manje više nekakvi elitistički klubovi matoraca sa članarinom i redovnim okupljanjima na kojima pričaju o svojim podvizima - Travellers Club Norway, Travellers Club Stockholm/Göteborg/Malmö, The Adventurers Club of Denmark i neki finski klub koji je više putnička agencija, kao i Swiss Travel Club. Ovaj norveški je čak ekskluzivno muški, a to pravdaju 80 godina dugom tradicijom bez ikakve želje da diskriminišu žene  ::crazy: Zato su započeli sa osnivanjem posebnog ženskog putničkog kluba Norveške...

dzg - Deutsche Zentrale für Globetrotter je nekakvo nemačko udruženje, čudnog sajta koje promoviše susrete svetskih putnika, imaju i forum koji ima neopisivo velik broj pregleda tema a nikad manje odgovora na iste iako se hvale da su najstarije takvo udruženje koje postoji od 1974 i ima preko 800 članova iz 20 zemalja. Ima nekih tekstova o filozofiji putovanja, izdaju i neka dva priručnika za samostalna putovanja koji mogu da se poruče, kao i časopis Trotter.

Travellers Club of Turkey - http://www.gezginler.org.tr/who_we_are-1013_tr_lc.html organizuje putničke sastanke za razmenu iskustava i informacija, zajedničke izlete i posete nekim lokacijama ili dešavanjima. Izdali su i tri knjige i dodeljuje nekakve putničke nagrade svake godine. Možda je najinteresantnije to što piše da imaju i neki smeštaj u Istanbulu koji mogu besplatno da ustupe za do dvoje bekpekera koji se prethodno najave.

Jedan njihov član, koji očigledno nije čuo za nas  :maddd: , se hvalio na jednom forumu da su oni jedini putnički klub u Istočnoj Evropi i na Bliskom Istoku:

The only Travellers Club in East Europe & Middle East Asia. Maybe the most active Travellers Club in the world !

Established in 1998, now more than 200 members. Meeting about 3 times in a month. We have our own club building in Istanbul.

* We run public meetings & slide shows, with the attendance of more than 100 people

* Organise trips (even to N.Korea)

* Offer free guest house service

* Visit & invite other travellers clubs ( up to now, Los Angeles Adventures Club, Travelers Club of Finland, Denmark, Norway, Sweden, Vancouver and Baltimore). Even from Wanderlust, Sarah Baxter has been our guest also.

* Provide practical information about destinations to our members & motivate to them to travel, organise street festivals, weekly radio programs, young members sub group and their activities, going to traveller related movies together, and much more !!

Ovaj Wanderlust je u stvari manje-više samo web-magazine o putovanjima, a ovi skandinavski su ti smarački klubovi koje sam već pomenuo. Skoro sve ostalo na šta sam naišao su uglavnom kao što i Laza kaže mali samoproklamovani putnički klubovi (čitaj sajtovi) koji naplaćuju članarinu a za uzvrat navodno nude informacije preko njuzletera ili na jedva posećenim forumima ili avanturističke aranžmane, jeftine karte i slično.

Nastaviću da kopam, ali kako stvari stoje, naš KPS je nešto zaista jedinstveno  :)