Followers 0

Tajland & Kambodza

366 posts in this topic

slozio bih se sa tobom da nije potrebno jesti evropsku hranu ako ti se ne  razbacuje lova

a s rangonom se ne bi bas slozio s hotelima,ja sam naso jedan za 5 dolara soba bez prozora a drugi je bio oko deset s prozorom i cistiji..oba nisu bila u vodicima i u tom gradu se treba vrteti neko vreme trazeci hotele jel neki noviji  koji dobiju licencu se ne oglasavaju u vodicima,jedino smara vrteti ser po dana po gradu trazeci ih

s Laosom mi uopste nije jasno sta je to tamo skupo,hajd navedi par primera

Pazi prijatelju, kad idem sam nema problema za mene, da li ima prozora ili ne, spavao sam po plazama, parkovima, cak i u predvorju banke sa bankomatima. Medjutim, kad idem sa partnerkom sve to pada u vodu. Mora da bude regularan smestaj i sve po PS-u. Druga stvar je sto mi kao zaposleni sa 4 nedelje odmora godisnje nemamo vremena da po Rangunu nekoliko dana vijamo smestaj. Tako da slazem se, kad neces da se cimas, moras da platis.

U Rangun smo stigli oko 8 uvece na aerodrom, tako da nismo hteli da rizikujemo sa smestajem. Druga stvar su taksisti. Nisu skupi, ali nakupi se malo po malo. U kombinaciji sa kratkim vremenom, ogromnom zegom od preko 40 stepeni vredelo je. Kazes da si trosio 15 dolara dnevno sto ti pokriva najjeftiniji smestaj od 10 dolara i dva obroka srednje velicine. A sta je sa transportom, ulaznicama u recimo najvecu pagodu na svetu i muzeje? Ili si sve vreme pesacio i stopirao i nisi nigde isao gde se naplacuje ulaz, nisi nista drugo kupio osim dva obroka dnevno?

Za Laos nisam ja rekao da je skup, meni je sve to bagatela posto sam navikao na australijske cene, medjutim stoji da je Laos, kao i Mjanmar, skuplji od Tajlanda. 

Skidam ti kapu za naazenje svega jeftinijeg, ali ne treba se bas toliko ni fokusirati na usparanje svakog dinara. Ja nisam nikakav trosadzija i uvek gledam da dobijem dobru ponudu, ali ne gledam uvek da sve bude najjeftinije, jer ima stvari za koje vredi platiti vise i steta bi bila da ih propustis kad si vec stigao tamo. Ako ti se ceo put pretvori u trazenje najjeftinijeg onda te to ogranicava da dublje iskusis neko mesto.

Edited by noskich

Pazi prijatelju, kad idem sam nema problema za mene, da li ima prozora ili ne, spavao sam po plazama, parkovima, cak i u predvorju banke sa bankomatima. Medjutim, kad idem sa partnerkom sve to pada u vodu. Mora da bude regularan smestaj i sve po PS-u. Druga stvar je sto mi kao zaposleni sa 4 nedelje odmora godisnje nemamo vremena da po Rangunu nekoliko dana vijamo smestaj. Tako da slazem se, kad neces da se cimas, moras da platis.

U Rangun smo stigli oko 8 uvece na aerodrom, tako da nismo hteli da rizikujemo sa smestajem. Druga stvar su taksisti. Nisu skupi, ali nakupi se malo po malo. U kombinaciji sa kratkim vremenom, ogromnom zegom od preko 40 stepeni vredelo je. Kazes da si trosio 15 dolara dnevno sto ti pokriva najjeftiniji smestaj od 10 dolara i dva obroka srednje velicine. A sta je sa transportom, ulaznicama u recimo najvecu pagodu na svetu i muzeje? Ili si sve vreme pesacio i stopirao i nisi nigde isao gde se naplacuje ulaz, nisi nista drugo kupio osim dva obroka dnevno?

Za Laos nisam ja rekao da je skup, meni je sve to bagatela posto sam navikao na australijske cene, medjutim stoji da je Laos, kao i Mjanmar, skuplji od Tajlanda. 

Skidam ti kapu za naazenje svega jeftinijeg, ali ne treba se bas toliko ni fokusirati na usparanje svakog dinara. Ja nisam nikakav trosadzija i uvek gledam da dobijem dobru ponudu, ali ne gledam uvek da sve bude najjeftinije, jer ima stvari za koje vredi platiti vise i steta bi bila da ih propustis kad si vec stigao tamo. Ako ti se ceo put pretvori u trazenje najjeftinijeg onda te to ogranicava da dublje iskusis neko mesto.

da u rangonu sam se cimao oko 3 sata trazeci,sto i nije lose vreme za taj grad ,a u inle lake mi je trebalo najvise vremena

nije meni najeftiniji smestaj bio 10 dolara vec mi je bilo od 5 do 10,u rangonu sam davao 5,u inle lake 10,u baganu nesto oko 5 ili 6 uglavnom tako nesto izmedju,u mandalay mi je bila najgora cena za ono sto se dobije

za hranu sam spomenuo da se ne jede nigde gde ima engleski meni

oni imaju neki set s supom salatom i meso ovo ono,jedno to je dovoljno da se maltene najedes za ceo dan,to kosta od dolar do dolar ipo,voce je jeftino,uglavnom sam sve cene provalio u supermarketu u mandalaju jel sam tamo prvo stigo...da ima velik supermarket s festnim cenama gde se odmah moze steci utisak o cenama i s tim znanjem se dalje cenjka za vodu i ostalo

transport isto nije bio skup i uglavnom sam ga uzimo u radnjama s slikama autobusa,hoteli samo ponekad imaju iste cene a uglavnom vece jel se ugradjuju

na nekim atrakcijama sam platio a na nekim sam se prosvercovao,nesto kao 60% platio ostalo se prosvercovao

sve u svemu nista nisam propustio

taksije ne koristim previse jel me je sramota to uopste koristiti posto vredja moju moc snalazenja,uglavnom samo jednom u burmi  s aerodroma jel sam naso neke da se podeli

"Ako ti se ceo put pretvori u trazenje najjeftinijeg onda te to ogranicava da dublje iskusis neko mesto."

evo na ovome cu ti objasniti gde po mom misljenju gresis

da dublje iskusis neko mesto ce ti i pomoci da trazis nesto jeftino jel ces tako dolaziti vise u kontakt s domorocima koji imaju manje veze s masovnim turizmom,uzimaces lokalni transport,trazices resenje mimikom,sve u svemu imaces vise kontakta sa narodom i zar ti se ne cini da na taj nacin i iskusujes mesto dublje umesto sto ides od ostrva do ostrva lebdeci i zapostavljajuci taj zemljski put

a razlog sto trazim jeftinije je i taj sto mi je dosadno,zabavlja me to dilovanje s domorocima,jos ako ih tu i tamo malo ispalim dodje mi ko pobeda u ne ljuti se covece;)

dal cu ja tu ustedeti dolar dva tri nije nesto previse bitno,bitnije je ubijanje vremena tim nekim snalazenjem iz kojih dolaze i neke zanimljive situacije

sve u svemu ja sam negde vise  u ubijanju vremena a ne jurcanju da bi video sto vise,ako nesto ne stignem a zanima me  vraticu se ili povezati usput s necim drugim...niko ne treba nigde da ide s mislju da ce mu to biti jednom u zivotu jel ce imati uvek opsesiju da ce nesto propustiti sto dovodi da pola svog vremena provede u transportu

sad sto se tice tog laosa mnogo toga dolazi od njihovog zivotnog mota "vise para sa sto manje cimanja"

eto objasnicu ti na primeru sto mi je rekao neki australijanac sto je otvorio restoran tamo,kad uzme radnike iz laosa oni rade tako 4 dana pa traze dva slobodno,pa ih mrzi da se vrate na vreme,pa hoce vise para,dok recimo kad uzme vijetnamske radnike oni to u kratkom roku zavrse jel ih vec negde drugde ceka drugi posao

tako da verujem da ce laos biti sve skuplji i skuplji iz godine u godinu za turiste

I to je tacno sto kazes u vezi cenkanja. Mislim da je sustina podela na putnike koji imaju vise vremena nego novca, i one koji imaju vise novca nego vremena. Najlepsa je kombinacija imati i jedno i drugo, ali nazalost prilicno retka.

Tako imas bekpekere na `gap year` koji imaju celu godinu dana da stucaju kako hoce, ali minimalan novac sa jedne strane, i zaposlene sa godisnjim odmorom od samo 2-4 nedelje sa znatno vise novca. I onda oni nadoknadjuju taj nedostatak vremena novcem i obrnuto, bekpekeri koriste visak vremena da ih manje kosta stopiranjem, cenkanjem i slicno. Ne mora nuzno da znaci da su oni glupi, svileni i prohtevni, vec jednostavno nemaju vremena, kao sto ne mora ni da znaci da su bekpekeri musavi, povodljivi i neodgovorni. 

Edited by noskich

Evo mog iskustva sa cenama na Phuketu, najeftiniji supermarket je Big C i poprilicno je dobro snabdeven. Ja tu kupujem dehidrirane nudle, pirinac, soseve i poneku 'evropsku poslasticu' - jogurt (koji nije pošećeren i koji je skup 200thb) ili baget (35thb; oni imaju dobru pekaru gde se moze naci dobar hleb, ali nisam sigurna da imaju pekare u svakom Bic C-u). Sve ostalo kupujem na najblizoj lokalnoj pijaci i tu je zaista jeftino i ukusno! Jeftinije nego u Srbiji u sezoni, ali mislim samo na voce i povrce koje se ovde gaji (npr. jabuke i kruske su skupe, ali se one ni ne gaje niti jedu u Tajlandu). Cene su uvek istaknute i pišu se arapskim ciframa, cak i kada je ime artikla napisano na taiu. Nisam stekla utisak da me je neko prevario i cene su uvek iste. Ali to je na lokalnoj pijaci u komsiluku (Chalong), u delovima koji su vise turisticki kao sto je Pa Tong je skuplje, čini mi se... Ipak, to se isplati samo ako imate kuhinju i možete da kuvate, sto mislim da je prava šteta ako ste na kracem boravku (bilo gde u JI Aziji) jer je ulicna hrana fantasticna i preukusna! Ja sam ovde par meseci i odlucila sam da kuvam, kupila sam rice cooker, idem na pijac, spremam samo lokalnu hranu i bas uzivam u tom iskustvu.

I, da, kao sto je neko pomenuo, Laos jeste skuplji. I ja sam bila iznenafjena time. Ali hrana je odlična. Preporucujem supe sa mnogo raznog zelenisa, naročito Luang Prabang supu ;)

I da, za one koji se užele balkanske hrane, jedan Bosanac drži restorančić na Phuketu sa našom hranom - ćevapi, šopska salata, burek, zeljanica, pita sa višnjama... Al to samo za long-term putnike ;)

Edited by kristinche

I to je tacno sto kazes u vezi cenkanja. Mislim da je sustina podela na putnike koji imaju vise vremena nego novca, i one koji imaju vise novca nego vremena. Najlepsa je kombinacija imati i jedno i drugo, ali nazalost prilicno retka.

Tako imas bekpekere na `gap year` koji imaju celu godinu dana da stucaju kako hoce, ali minimalan novac sa jedne strane, i zaposlene sa godisnjim odmorom od samo 2-4 nedelje sa znatno vise novca. I onda oni nadoknadjuju taj nedostatak vremena novcem i obrnuto, bekpekeri koriste visak vremena da ih manje kosta stopiranjem, cenkanjem i slicno. Ne mora nuzno da znaci da su oni glupi, svileni i prohtevni, vec jednostavno nemaju vremena, kao sto ne mora ni da znaci da su bekpekeri musavi, povodljivi i neodgovorni. 

eto u necemu smo se i slozili :spot:

sto se tice bekpekera vec sam davno promenio misljenje o njima jel je to vise postalo nesto kao trend posebno medju mladjom generacijom....koji je to bekpeker koji seta bakpek od 200 eura,uzima taxi gde god stigne,rezervise smestaj sto godina unapred,to je sve samo ne stednja po kojoj je i to bekpekerstvo postalo poznato,po meni mnogo se bolje prolazi tako sto cete manje liciti na bekpekera a mnogo vise na nekoga ko radi u toj zemlji,mala torba, maja,cvike i to je to 8)

sto se Burme tice nikog ne bi savetovao da ide tamo do god se situacija sa hotelima ne sredi,sta cete tamo da vam uvaljuju neke rupe za basnoslovne pare,ima i boljih destinacija

Ima ih raznih, ne mozes sve da trpas u istu vrecu. Ako planiras da godinama intenzivno putujes onda ima smisla da kupis ranac najboljeg kvaliteta koji ce ti trajati 10 godina i biti udoban i funkcionalan pre nego da menjas jeftine rance svake godine. Korisno je kada je ranac od materijala koji ne propusta vodu, lagan, udoban sa sistemom vazdusnih komora na ledjima, pregradama i dzepovima. Druga je stvar ako neko kupi takav ranac za jedan put i onda ga ostavi u ormaru. 

Ako licis na nekoga ko radi onda je dobro u smislu da ocekuju od tebe da znas lokalne cene, ali je istovremeno i lose jer misle da svakako imas mnogo vise novca od studenta bekpekera. 

Zavisi, kada se turizam ucvrsti u Mjanmaru onda nece biti isto kao sto je sada. Nekada je vreme kada dolazis podjednako vazno kao i lokacija. Licno mi se nije dopalo kada sam bio prosle godine, ali razumem da nekoga privlaci da dodje dok se turizam jos nije razradio.

Edited by noskich

Ima ih raznih, ne mozes sve da trpas u istu vrecu. Ako planiras da godinama intenzivno putujes onda ima smisla da kupis ranac najboljeg kvaliteta koji ce ti trajati 10 godina i biti udoban i funkcionalan pre nego da menjas jeftine rance svake godine. Korisno je kada je ranac od materijala koji ne propusta vodu, lagan, udoban sa sistemom vazdusnih komora na ledjima, pregradama i dzepovima. Druga je stvar ako neko kupi takav ranac za jedan put i onda ga ostavi u ormaru. 

Ako licis na nekoga ko radi onda je dobro u smislu da ocekuju od tebe da znas lokalne cene, ali je istovremeno i lose jer misle da svakako imas mnogo vise novca od studenta bekpekera. 

Zavisi, kada se turizam ucvrsti u Mjanmaru onda nece biti isto kao sto je sada. Nekada je vreme kada dolazis podjednako vazno kao i lokacija. Licno mi se nije dopalo kada sam bio prosle godine, ali razumem da nekoga privlaci da dodje dok se turizam jos nije razradio.

jeste slazem se sto se tice kvaliteta i to ali smatram da svako putovanjet ima i odredjenu torbu,ranci su prakticni za brdovite zemlje i za neke duze trekinge,dok recimo za bliski istok i aziju nisu previse potrebni,vise bih vodio racuna o malom dnevnom rancu jel se to koristi maltene svakodnevno,zadnji put sam ga greskom poneo ranac i odmah sam kupio mala kolica da ga ne nosim vec da ga vucem tim kolicima

a sto se tice vacarenja s cenama na one s rancima se i najvise skace,ranac znaci pokretna meta,samo turisti setaju rance uglavnom to se zna,no hajd sve je to ipak pitanje ukusa

sto se tice nadiranja turizma u neke zemlje i dal je bolje ici pre i posle mislim da ni nije previse bitno...ako neko zeli da izadje iz turistickog dela moze izaci i potraziti domoroce koji nemaju toliko veze s turizmom

dolaskom vise turista nastaje i konkurencija i da bi opstali u poslu trebaju i popravljati servis i  usluge,e sad nije ni dobro kad je previse pa nesto izmedju bi bilo ok

a sta ti se to nije dopalo u Burmi?

meni se najvise nije dopalo to sto treba da gubim vreme na trazenje hotela s nekom normalnom cenom i to sto ne mogu iznajmiti motor vec samo neki krs bicikl..ostalo mi je sve ok

Dosta stvari mi se nije dopalo. Prvo atmosfera. Tesko je objasniti, jednostavno mi ne prija. 

Vrlo problematicna stvar tamo je zamena deviza. Ako novcanica nije glanc nova, ako je presavijena, ima neku truncicu na sebi ili je stari serijski broj onda daju manji kurs 10-20%. A kada naplacuju u lokalnoj valuti koriste kurs visi od zvanicnog. Najbolje je ko ima dobru procenu koliko mu novca treba da odmah zameni novac na aerodromu. I naravno, da ponese glanc nove novcanice.

Ovo nije problem, samo da pomenem kao zanimljivost - limenke pica kostaju mnogo vise od staklenih boca, iako je isto pice u pitanju i staklena boca ima vecu zapreminu (verovatno posto ne recikliraju limenke, a boce pune iznova).

Zatim, niko nece da mrdne prstom da ucini tu sredinu prijatnijom za zivot. Centar centra je sav raskopan, baca se djubre na sve strane... sve su to neke stvari za koje ne treba previse novca da se srede. Otisao sam do WC-a u restoranu koji je izgledao kao samica u africkom zatvoru, a pored njega, iza zgrade su bila brda djubreta i pacovi. 

Laos nije mnogo bogatiji od Mjanmara, pa se takve stvari ne mogu videti tamo. 

Ne dopada mi se ni njihov pristup budizmu, u hramovima imaju nesto sto lici na one stare flipere, staklo sa odstampanom slikom bude na njemu i sljastece sijalice. Jako su sujeverni. I deluje mi da su hramovi tamo previse iskomercijalizovani, Na primer samo tamo sam video po hramovima razapete reklame firmi kao Panasonic. Verovatno su dali neku donaciju pa stavili. 

Uopsteno je vrlo interesantna zemlja za posetiti i svakome bih preporucio da je poseti bas sada, ali licno mi se nije dopalo, mislim da je stvar subjektivnog dozivljaja.

Skrenuo mi je pažnju sledeći članak o Tajlandu. Turizmu na Tajlandu i putovanjima Srba u ovoj zemlji.

http://www.vice.com/rs/read/kome-se-dopada-da-letuje-na-tajlandu-zasluzuje-da-letuje-na-tajlandu

Šta vi mislite ? Da li je koristan članak ako zanemarimo subjektivnost?

Coveku smetaju mase turista, a od mesta za posetiti na Tajlandu je odabrao Bangkok i najpopularnija ostrva.  :bang:

Nemam tako negativan stav kao on uopste jer nisam imao nikakvih problema posto sam uvek putovao sa lokalcima, ali se u sustini slazem sa opisom izabranih destinacija. Nije tako crno kao sto je napisao, ali ima dosta istine. Zbog cega i ne volim iste, i uvek kazem da mi se na dopada BKK buvljak ni ta izvikana ostrva, ali je to sve samo 5% Tajlanda. Svi idu tamo i misle da je to sve, sto je potpuno pogresno.

Da je otisao u prestonicu kulture Chiang mai, obisao Kanchanaburi sa hramovima, pejzazima, prespavao u bungalovu na reci Kvaj, posetio centar za penzionisane slonove - bolnicu, otisao na ostrvo koje nije prvo izlistano u vodicima za turiste poput Lipea na zapadnoj obali... onda bi imao drugacije misljenje. 

Sam pao, sam se ubio. 

A u vezi cena smo vec pricali, nije Tajland jeftiniji od Srbije, kome je cena prioritet neka ide na manje poznate destinacije u Indiji.

jer nije ni ganci ni crnac ni belčuga, ofarban u boju govneta. 

Ovakav recnik bas i nije na ceni ovde...

Dosta stvari mi se nije dopalo. Prvo atmosfera. Tesko je objasniti, jednostavno mi ne prija. 

Vrlo problematicna stvar tamo je zamena deviza. Ako novcanica nije glanc nova, ako je presavijena, ima neku truncicu na sebi ili je stari serijski broj onda daju manji kurs 10-20%. A kada naplacuju u lokalnoj valuti koriste kurs visi od zvanicnog. Najbolje je ko ima dobru procenu koliko mu novca treba da odmah zameni novac na aerodromu. I naravno, da ponese glanc nove novcanice.

Ovo nije problem, samo da pomenem kao zanimljivost - limenke pica kostaju mnogo vise od staklenih boca, iako je isto pice u pitanju i staklena boca ima vecu zapreminu (verovatno posto ne recikliraju limenke, a boce pune iznova).

Zatim, niko nece da mrdne prstom da ucini tu sredinu prijatnijom za zivot. Centar centra je sav raskopan, baca se djubre na sve strane... sve su to neke stvari za koje ne treba previse novca da se srede. Otisao sam do WC-a u restoranu koji je izgledao kao samica u africkom zatvoru, a pored njega, iza zgrade su bila brda djubreta i pacovi. 

Laos nije mnogo bogatiji od Mjanmara, pa se takve stvari ne mogu videti tamo. 

Ne dopada mi se ni njihov pristup budizmu, u hramovima imaju nesto sto lici na one stare flipere, staklo sa odstampanom slikom bude na njemu i sljastece sijalice. Jako su sujeverni. I deluje mi da su hramovi tamo previse iskomercijalizovani, Na primer samo tamo sam video po hramovima razapete reklame firmi kao Panasonic. Verovatno su dali neku donaciju pa stavili. 

Uopsteno je vrlo interesantna zemlja za posetiti i svakome bih preporucio da je poseti bas sada, ali licno mi se nije dopalo, mislim da je stvar subjektivnog dozivljaja.

pa bilo koju gajd knjigu da otvoris prvo upozorenje je ne nositi stare pare,tako da je prvo sto sam uradio je da sam imao sve pare ganc nove ,tako da  je taj problem lako zaobici,cudi me da se nisi pripremio za to

sto se tice limenki nije to nesto previse specificno za te zemlje treceg sveta,to ima recimo i u evropi npr. Nemackoj gde su pre limenke bile dzaba a sad kaucija kosta 25 centi dok za staklene flase kosta samo 6 centi te tako ako odes na neko desavanje primetices masu razbijenih flasa okolo jel sad ljudi uzimaju pice u flasama da bi ih jeftinije bacali po ulici tako da je verovatno u pitanju razvijenost te neke reciklaze

sto se cistoce tice jeste da nevode nesto bas previse brigu a i tih budistickih mesta,isto primetih da vole te svetlucave slike i raznorazni kiceraj okolo,al sta ja znam nesto mi je i bilo zanimljivo mozda zato sto se ne vidi cesto O0

sto se atmosfere tice meni je bilo ok,dopalo mi se sto su ljudi prilicno naivni i uglavnom su bili ok,sto se tice prirode nesto je previse suvo bilo i prasnjavo,sve u svemu nista narocito

dok mi se u laosu svidela priroda a manje ljudi

sve u svemu sam misli da cu se impresionirati burmom a u stvari me je vise vijetnam ipresionirao i po prirodi i po ljudima

da ti si turista i tebi se da.

Drugačije je za nas koji živimo ovde. Oseti se jako nagli porast cena.

ja tebe brale uopste ne razumem,poveo si neko uporedjivanje sa makedonijom a sad nabacujes fore kako se vise oseti kad zivis u aziji...znaci da nemas kapaciteta da odgovoris na moje pitanje pa cu eto odgovoriti sam...ne ne mogu biti u makedoniji u sobi s kupatilom za des dolara niti mogu rucati nesto vise od brze hrane za dolar dva,tako da eto ako  ti ne mozes reci ja cu reci da nisi u pravu i ne moras zaobilaziti odgovor i menjati u nesto kao drugcije se oseti ovo ono...sad sto se tice tvoje konstantacije da se drugacije oseti mogu reci ..da jeste tako...i racunam da si sa tim dobio dozu prosvetljenosti koja ce ti pomoci da i ti jednom kazes ..da jeste tako :spot:

ja tebe brale uopste ne razumem,poveo si neko uporedjivanje sa makedonijom a sad nabacujes fore kako se vise oseti kad zivis u aziji...znaci da nemas kapaciteta da odgovoris na moje pitanje pa cu eto odgovoriti sam...ne ne mogu biti u makedoniji u sobi s kupatilom za des dolara niti mogu rucati nesto vise od brze hrane za dolar dva,tako da eto ako  ti ne mozes reci ja cu reci da nisi u pravu i ne moras zaobilaziti odgovor i menjati u nesto kao drugcije se oseti ovo ono...sad sto se tice tvoje konstantacije da se drugacije oseti mogu reci ..da jeste tako...i racunam da si sa tim dobio dozu prosvetljenosti koja ce ti pomoci da i ti jednom kazes ..da jeste tako :spot:

ti nikada onda nisi bio u Makedoniji...Pogledaj malo forume ostale i raspitaj se o cenama na internetu... Makedonija je ubedljivo najjeftinija zemlja Evropa ( Ne znam da li su Albanija i Belorusija....)

ti nikada onda nisi bio u Makedoniji...Pogledaj malo forume ostale i raspitaj se o cenama na internetu... Makedonija je ubedljivo najjeftinija zemlja Evropa ( Ne znam da li su Albanija i Belorusija....)

Zar nije Moldavija najjeftinija? A ima i od Moldavije jeftinije, Transnistria.

pa bilo koju gajd knjigu da otvoris prvo upozorenje je ne nositi stare pare,tako da je prvo sto sam uradio je da sam imao sve pare ganc nove ,tako da  je taj problem lako zaobici,cudi me da se nisi pripremio za to

Znao sam za stari novac, u smislu serijskog broja i ocuvanosti, ali nisam imao predstavu koji su oni fanatici. Nova serija dolara, meni izgleda kao nova, a oni nadju neku tackicu ili mi kazu da je izbledela po sredini, a da to nisam ni primetio. Nigde na svetu tako nesto nisam video ni cuo. 

Edited by noskich

Zar nije Moldavija najjeftinija? A ima i od Moldavije jeftinije, Transnistria.

da Moldavija....mada nisam nikada bio..ne znam.

Ali zar nije ona u blokadi nekoj? pa ne može ništa baš da se kupi?

pa i nisam,blefirao sam pokusavajuci da te navucem da odvalis neki biser pa da te zaebavam :spot: ,no uspeo si se izvuci ovog puta :shockkk: ...sta se to dogadja s tobom ne trzaj se toliko, opusti se,treba ubiti vreme nekako :cry22:

ne trazim infoe ako mi nesto nije u planu ali evo sledio sam tvoje upute i upisao sam u gugle "smestaj makedonija ispod des eura" i pojavilo mi se u ohridu nesto za 4e s kupatilom tako da mozda nije ni lose skoknuti tamo da vidim mogu li i jesti za dolar dva i tako steknuti dovoljno iskustva za drugu rundu obracuna 8)

pa i nisam,blefirao sam pokusavajuci da te navucem da odvalis neki biser pa da te zaebavam :spot: ,no uspeo si se izvuci ovog puta :shockkk: ...sta se to dogadja s tobom ne trzaj se toliko, opusti se,treba ubiti vreme nekako :cry22:

ne trazim infoe ako mi nesto nije u planu ali evo sledio sam tvoje upute i upisao sam u gugle "smestaj makedonija ispod des eura" i pojavilo mi se u ohridu nesto za 4e s kupatilom tako da mozda nije ni lose skoknuti tamo da vidim mogu li i jesti za dolar dva i tako steknuti dovoljno iskustva za drugu rundu obracuna 8)

smartass

A kako bi bilo da otvorite temu Makedonija ili cene u zemljama u okruzenju i sire?

Malo ste dosadni sa ovim.

Imam jedno, odnosno dva...neka bude više pitanja.

U Šangaju sam i hoću da za nekih nedelju - dve maksimum zapalim za Kambodžu.

Imam plan A i B, što ću prelomiti na kraju, ali ću pitanja tako i podeliti.

Šta obavezno posetiti i ne propustiti?

Koliko je realno para da se potroši (isključiti hotele) za nekih 20ak dana?

A) Tajland pa Kambodža ---- Ovde je gotovo jasno da se viza dobija na graničnom prelazu. Koju rutu preporučujete da uzmem ako busom idem sa Tajlanda (mislim na rutu unutar Kambodže)?

B) Šangaj - Kambodža - avionom ---- Gde vadim vizu? Jel postoji opcija na aerodromu? Ili ambasadu da nađem u Kini? Ili preko neta? 

Koliko traje prevoz od glavnog grada do primorja, odnosno generalno koliko koštaju autobusi i ta sranja? Da li im je razvijen aviosaobraćaj unutar zemlje?

Sve moguće preporuke dobrodošle i pivo častim prvom prilikom :)

Edited by Kundun

E, da, pošto sam malo sam istraživao, još jedna BITNA  dilema:

Gde da se zadržim duže:

Sihanoukville ili Koh Rong?

Čini mi se da su na ostrvu jedno 70 puta bolje plaže, a da je u gradu Sihanoukville bolja zajebavancija, a da plaže nisu za porediti? Pa je možda bolje u gradu biti 4-5 dana i onda se zabosti na ostrvo jedno 10 dana?

Kao prvo malo jedno pivo za toliko pitanja.

Ako ćeš se zabosti na Koh Rongu 10 dana onda povedi novu ribu koja je baš, baš, jer tamo nema ništa. (A ako imaš takvu ribu onda ti ni Koh Rong ne treba).

Ostaješ tamo gde ti prija, nema pravila.

Vizu vadiš bilo gde na graničnom prelazu. (Za Kambodzu, za Tailand sa srpskim pasošem mora unapred)

Ako je cilj Kambodza onda je let najbolja opcija do Phnon Phena. Busom se može do bilo koje destinacije, kao i brodom, ali je sve tri dana jahanja.

Koliko para? Sve zavisi od veličine stomaka i kapaciteta pluća.

Edited by pedjalon

Kao prvo malo jedno pivo za toliko pitanja.

Ako ćeš se zabosti na Koh Rongu 10 dana onda povedi novu ribu koja je baš, baš, jer tamo nema ništa. (A ako imaš takvu ribu onda ti ni Koh Rong ne treba).

Ostaješ tamo gde ti prija, nema pravila.

Vizu vadiš bilo gde na graničnom prelazu. (Za Kambodzu, za Tailand sa srpskim pasošem mora unapred)

Ako je cilj Kambodza onda je let najbolja opcija do Phnon Phena. Busom se može do bilo koje destinacije, kao i brodom, ali je sve tri dana jahanja.

Koliko para? Sve zavisi od veličine stomaka i kapaciteta pluća.

To se tako kaže. Nismo sabići daa popijemo samo po jedno pivo.

Pa dobro znam, u principu svuda možeš da trošiš 500 evra dnevno ako imaš kapacitet... Mislim na troškove dnevne koji odu na klopu i prevoz npr.

Za Tajland znam, bejah tamo, a i odustao sam od varijante da odande idem. Idem direktno Šangaj - PP. Možda i Šangaj Siem Reap, jer je jeftiniji let iz Šangaja za 20 posto, nego za PP. Zanimalo me je to, da li mogu na aerodromu da dobijem , hvala.

Jel tolika dosada na Koh Rongu? Kapiram da bar ima neki bar i market? Ako ne, otićiću dva dana tamo, čisto da vidim te plaže za koje kažu da su prelepe...

Hvala u svakom sl.

Ako ima još nekih informacija u vezi Kambodže javljajte, zahvalan sam :)

Pozdrav ljudi,

Ko uskoro ide na Tajland? Kako se krecu cene karata?

Ja sam pre par godina isla Turkish Airline-som, ali posto sam imala fiksne datume za odlazak i povratak nisam mogla puno da pomeram i platila sam kartu 650 eura. 

Kako se sada krecu cene? Koje su malo povoljnije varijante za odlazak do BKK. 

Pozdrav!