Followers 0

Tajland & Kambodza

366 posts in this topic

Dje ce shumadinac biti no u glavni grad :) U Pnom Penu sam vec nekih par meseci :)

Pa ne zvucis mi bas ko sumadinac, al ajd. ;)

Javicu ti se kad dodjem u pp, verovatno za jedno 10 - 15 dana.

Pozdrav

Pa ne zvucis mi bas ko sumadinac, al ajd. ;)

Javicu ti se kad dodjem u pp, verovatno za jedno 10 - 15 dana.

Pozdrav

bez rakije nemoj dolaziti... samo da ti kazem :)

zdravo ljudi! 
sljedeci tjedan idem u tajland. i evo sjedim kuci i malo me strah, prvi put sama idem tako daleko. htjela bih ici u kambodju, i nije neki problem sto se tice vize, nego problem ili mozda i nije, jeste da imam vazecu tajhlandsku vizu do 25.februara, i ako bi za to vreme bila u kambodji. kako bih si produzila tu vizu, ulazkom opet u zemlju taland ili to moram prije rijesit? pozzdrav i hvala unapred

Sumnjam da ima istine u tome sa izvlacenjem iz taksija. Isto su raznorazne pricali dok su bile prosle godine demonstracije, kako nije bezbedno, kako lete bombe, pa kad sam otisao tamo, sve je bilo potpuno normalno. Pogotovo sto pratim desavanja na Tajlandu i ovo je prvi put da cujem takve neke stvari o policijskoj brutalnosti. Posebno mislim da to nije istina jer njima turizam cini veliki deo GDP i vec im opada profit zbog smene rezima, vazi sto ce onda da se policija izivljava na turistima...

zdravo ljudi! 

sljedeci tjedan idem u tajland. i evo sjedim kuci i malo me strah, prvi put sama idem tako daleko. htjela bih ici u kambodju, i nije neki problem sto se tice vize, nego problem ili mozda i nije, jeste da imam vazecu tajhlandsku vizu do 25.februara, i ako bi za to vreme bila u kambodji. kako bih si produzila tu vizu, ulazkom opet u zemlju taland ili to moram prije rijesit? pozzdrav i hvala unapred

cao..

kad budes na granici sa kambodzom, pre nego sto predjes granicu ima salter sa tajlandske strane gde odes i izdaju ti drugi ulazak na tajland...to se plati 1000 bahta i to je to...nikakav problem...

Sumnjam da ima istine u tome sa izvlacenjem iz taksija. Isto su raznorazne pricali dok su bile prosle godine demonstracije, kako nije bezbedno, kako lete bombe, pa kad sam otisao tamo, sve je bilo potpuno normalno. Pogotovo sto pratim desavanja na Tajlandu i ovo je prvi put da cujem takve neke stvari o policijskoj brutalnosti. Posebno mislim da to nije istina jer njima turizam cini veliki deo GDP i vec im opada profit zbog smene rezima, vazi sto ce onda da se policija izivljava na turistima...

ma znam sta pricas, i ja obicno ne verujem...pa proslog aprila i maja sam bio za vreme udarnih demonstracija...i samo je na dva mesta bilo barikada, gore kod parlamenta cela ulica je bila puna, satori razapeti i taj rad...i ceo lumpini park...setao sam se nekoliko puta kroz park, istina je da je obezbedjenje demonstranata imalo automatske puske, i to je to...u ostalim delova grada sve je bilo normalno, kao da se nista nije desavalo...

bio sam i ranije na demonstracijama, i onda kad su blokirali aerodrom pre 7-8 godina, i stvarno je sve bilo normalno u vecem delu bankoka..

ali sad je malo specificna situacija...vojska je zavela upravu, i posto je policija bila jako korumpirana, i svi policijski generali postavljeni od strane shinavatre, vojska im je presekla izvore prihoda i korupcije...tako da panduri sad ne dobijaju toliko para...takodje, verovatno ti policijski generali zele i da miniraju malo novu vojnu garnituru, da pokazu da je zemlja nebezbedna pod novom upravom....a cimanje turista i ljudi mogu legalno da sprovode, jer je i dalje policijski cas od ponoci...a i sam znas kakva prava ima policija onda.....

tako da...

moja drugarica zivi na silomu, a ortak na thong lo..i oni mi pricaju da su cimali neke njihove prijatelje, i da se prica o tome po gradu...ja sam u bankoku za 10-ak dana, pa cu sam da vidim...

ali imamo mi ovde na forumu isto ljude koji zive sad u bankoku, pa nek se jave ovim povodom...

Edited by bam-bam

Pazi, verujem ja da se povremeno desavaju svakojake gluposti. Pogotovo u gradu kao sto je Bangkok, koji je em ogroman, em prepun pijanih turista, pa je i logicno da na dnevnoj bazi ima incidenata. Upoznao sam lika tamo koji je pijan slucajno porusio svece ispred nekog hrama pa mu desetak tajlandjana polomilo rebra, pa opet ne bih savetovao ljudima da paze sta rade oko hramova kako ih ne bi prebili tajlandjani. Naravno, svakako treba malo vise obratiti paznju na ponasanje upravo zbog policijskog casa, ali ako si normalna osoba, nece te nista strasno zadesiti.

hvala na odgovoru, sad mi pade jos jedno pitanje na um; pa kako je to sa parama, sa bahta na rijal? kako se to resava?

hvala na odgovoru, sad mi pade jos jedno pitanje na um; pa kako je to sa parama, sa bahta na rijal? kako se to resava?

u kambodzi je paralelna valuta $..sa njom placas svuda, i u drzavnim institucijama...imaj kod sebe 25 $ na granici, jer toliko kosta kambodzanska viza....u bankomatima u kambodzi takodje podizes dolare, ili riele, mozes da odaberes opciju...na tajlandu koriste samo bahte...menjas normalno u menjacnici za dolar ili euro, kao i svaku valutu..

Naravno, ne menjaj nista na granici, odrace te sa kursom. Rijal se mahom koristi za sitnis ispod vrednosti jednog dolara.

Nema potrebe da menjas dolare u riele. Trenutno je kurs 4060 riela za 1 $, ali kao sto rece Gorbash riel sluzi samo za sitnis. Ne znam koliko je kurs na granici, ali moja preporuka je da ne menjas dolare. Pozdrav i srecan put

Poveden iskustvom ljudi sa tripadvisora rešio da promenim neki veći novac u menjacnici Super-rich :-) dobio za eur 39.4thb, dok je prekoputa bilo 39.55 :-)

Savet da se ne zalecete na ono što ljudi najviše preporučuju :-)

Isto tako i sa restoranima... Dobro ocenjeni restorani na TA su klasičan tourist trap. Platiš mnogo a dobiješ isto ili manje nego na local thai mestu.

Bio sam u bkk za novu godinu i ludilo koliko ljudi ima u tom gradu :-) ali svi vole mostove sa kojih se može videti vatromet, tako da mi je put do kluba u kom sam bio, umesto 10min, trajao 35min, taksijem :-)

Ni sam ne znam kako, ali mi je bkk ovaj put izvukao masu novca, onako amaterski :-) a ni ja nesto nisam pazio priznajem.

Sto se tice viza za Kambodzu, valja nachiniti vizu preko neta, da bi se izbeglo klempljenje na granici. Mene su iscimali da doplatim 20 dolara na granici, iz nekih razloga, i ja naivan, platih. Mislio sam, ne bi pandur na granici tako ochigledno otimao pare, mora da je neki problem i da treba da platim. Dok bude ovaca nece falit' vune, valjda :)

Jel može neko nešto da napiše o obilasku Angkora. Koji je najbolji i najjeftiniji način, pošto mi se čini da su velike razdaljine između hramova?

Svakako je najjeftinije da iznajmis bicikl i vozis sam okolo jer tuk-tuk vozaci naplacuju i po $20 za pola dana vozikanja. 5 dana natenane da se vozikas okolo sam je taman, pod uslovom da mislis na obilazak Velikog kruga. Mali krug mozes i za jedan dan da obidjes, ali dva dana idealno.

Moj savet bi bio da gledas da se ne preforsiras, ubice te sunce.

Čekajte, mislio sam da nema više policijskog časa  :shockkk:

Kakav fail, čitam sve danima a to ne znam. A idem za desetak dana. Koliko sam shvatio bilo je u prvo vreme nakon puča pa kao prestalo. 

Nije valjda da to znači da ne sme da se bude na ulici nakon 00h?  :maddd:

Čekajte, mislio sam da nema više policijskog časa  :shockkk:

Kakav fail, čitam sve danima a to ne znam. A idem za desetak dana. Koliko sam shvatio bilo je u prvo vreme nakon puča pa kao prestalo. 

Nije valjda da to znači da ne sme da se bude na ulici nakon 00h?  :maddd:

sme da se bude, ali kao nema javnih okupljanja, "ne bi trebalo " da rade klubovi posle tog vremena i tako to...

mada, ja vidim da svi rade, al se javno ne oglasava..drugari mi javljaju da je manje vise sve normalno, sem tog pojacanog cimanja od strane policije..

uostalom, bicu u BKK za 7 dana, pa javljam kako je :LOLLL:

Svakako je najjeftinije da iznajmis bicikl i vozis sam okolo jer tuk-tuk vozaci naplacuju i po $20 za pola dana vozikanja. 5 dana natenane da se vozikas okolo sam je taman, pod uslovom da mislis na obilazak Velikog kruga. Mali krug mozes i za jedan dan da obidjes, ali dva dana idealno.

Moj savet bi bio da gledas da se ne preforsiras, ubice te sunce.

Hvala, odlična ideja. Dva dana, što znači mali krug i možda još nešto.

Tuk tuk pretpostavljam da može da se podeli sa nekim, pa ne bih ni to isključio. Naravno, ako može da se nađe jeftinije.

Da, nomad je u pravu..ja sam mislio na vanredno stanje, nikako da se setim te reci :)

Ono je I dalje na snazi, sa svim zakonima koje nosi..

A zabrana kretanja posle ponoci je ukinuta, ali posto je vanredno stanje, policiji je dozvoljeno da te cimaju, ako hoce hmm..

Takodje su zabranjena javna okupljanja, kao I rad nocnih klubova posle ponoci..ali koliko cujem, ovo zadnje se ne postuje bas..samo se ne reklamiraju, ali ih policija pusta da rade..zbog turizma verovatno..

Na ostrvima u suratani districtu su bile zabranjene sve zurke na otvorenom, sem full moon-a, al vidim da je I to sad ukinuto, ili se ne postuje, posto se reklamiraju na sva zvona hahaha

na tajlandu vojna uprava je drugacije prihvacena od strane naroda nego sto je to obicno slucaj u "zapadnim" zemljama..

naime, oni su prosli kroz period od skoro 10 godina politicke nestabilnosti, i vojska im predstavlja - neocekivanu silu koja se iznenada pojavljuje i resava stvar hahah...u sv. slucaju , to se vec desavalo u skorijoj proslosti, medjutim, vojska nije do kraja odradila posao...

sad je ustanovljen 2-godisnji moratorijum na izbore, dok se zakoni ne promene i ociste od svih clanova koji su dozvoljavali korupciju..tako je bar receno...posto je za to ciscenje zakona ipak potrebno neko vreme, zato je to odradjeno na ovaj nacin...

tajlandjani u vecini podrzavaju ovakav rasplet dogadjaja...jer ocekuju da ce sledeca vlast koja dodje na izborima biti manje korumpirana..

oni se uvek oslanjaju na kralja u kriznim situacijama, svi ga obozavaju, i on je podrzao ove promene...

ja jos nisam video da neko toliko voli svoga kralja, kao tai...i to nije farsa, posto znam dosta tajaca koji ne zive na tajlandu..ulazio sam u njihove sobe gde spavaju, oni pored kreveta drze sliku kralja...

kralj im je neka vrsta brane od prodora stranog kapitala i rasprodaje svega strancima, kao sto se u vecini zemalja sveta, ukljucujuci i nasu, desilo...na tajlandu je jos uvek je vecinski kapital u rukama drzavljana tajlanda...

svi se boje da ce se sve rasprodati, kad kralj umre...i zbog toga se, izmedju ostalog, sad menjaju zakoni, koji bi trebalo da sprece odliv kapitala...

tako da, samsung, ta vojna uprava je vise uvedena zbog  sopstvenih politicara, da bi se sprecili u kradji, nego zbog naroda..

Edited by bam-bam