Posted May 9, 2013 Verovatno ću ovog leta opet do Istre, pa razmatram malo više vožnji bicikla po Italiji (bio i snimio samo Trst). Venecija je otpala, jer ne može biciklom, ali sam primetio puno zanimljivih mesta u blizini - Padova, Vićenca, Verona, jezero Garda, možda i Trentino ili dole do San Marina i Riminija. Gorivo i parkiranje bi me ojadili, pa verovatno sve biciklom, eventualno neka kombinacija voza (ako može sa biciklom u voz). Najviše me zanimaju preporuke lepih gradova i predela (sa što manje saobraćaja), plus šume sa offroad stazama (volim i jezera!), ali i preporuke za noćenja, uz očekivane cene. Problem je što na noćenju moram da imam struju, za punjenje gomile uređaja/baterija. Šator mi je u planu, ali onda ne može samo neka livada, nego bi morao kamp, a ne znam ni da li ih ima u ovom delu Italije. Pokušaću i CS, ali to je uvek vrlo nesigurno i ne mogu da se oslonim na takvo prenoćište. Zbog manje gužve, najradije bih sačekao Ferragosto (u avgustu, jel'te), ali verovatno ću morati da krenem sredinom ili krajem jula. Ne zavisi od mene. Ideja je da se hranim po supermarketima (ne jedem mnogo ni u BG), a voleo bih da hrana+smeštaj ne pređe 200 evra, ako je ikako moguće. Vremenski nisam ograničen. Može 10, može 20 dana, može i 30. Nažalost, budžet jeste jako ograničen, kao i obično na ovom forumu. Dakle, ako neko ima iskustva sa ovim delom Italije... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2013 Poznajem odlicno Trentino, tako da mozes na pp da me pitas sta god hoces. Svakako poznajem i sva mesta na Lago di Garda. Ima kamova u blizini jezera, ali ih ima po celom Trentinu takodje. http://www.visittrentino.it/en/dove_dormire/camping Preporucujem ti da obidjes i druga jezera, tamo imas bas predela kao iz bajke. Lago di Ledro, Lago di Tenno, imas kamping kod jezera Lago di Levico takodje, je severnije malo od Trenta, imas kampove u Arcu, par kilometara od Riva del Garda. Mnostvo kampova kod Sirmionea, to ti je juzni deo LAgo di Garda, ...Lago di Caldonazzo takodje,.....lepo je posetiti biciklama i predivan manastir San Romedio (Val di Non).......ma neiscrpna kolicina zelenila i plavetnila. Mozes da se kod Malcesine popenjes uspinjacom na planinu Monte Baldo, predivan pogled na LAgo di Garda, a mislim da u blizini ima i kamp. Samo, Trentino nije jeftin, mislim na smestaj u sezoni. Sto se iskrane u supermarketima tice, preporucujem ti, bilo gde u Italiji da kupujes u www.eurospin.it ili www.coop.it ili u Lidlu.Hrana nije skupa, ali smestaj ume da bude. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2013 ako ti trebaju mape , karte ovog dela Italije javi se . Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2013 Hekata, sad bih krenuo sutra. Sa Coop supermarketima već imam odlična iskustva, a Eurospin nisam ni čuo do sada, istražiću. Nego, samo još par pitanja - da li je u tom delu leto glavna sezona (naravno da jeste, ali da proverim) i koja lokacija u blizini jezera bi mogla da bude najskromnija? Na biciklu mi i 10 km ne predstavlja nikakav problem. Dakle, mogu da prenoćim negde, pa dođem lagano do jezera, ili da obiđem jezero, pa se lagano udaljim do skromnijeg smeštaja. Probao search na onom sajtu i ne daje uopšte cene, nego moram da gledam svaki smeštaj pojedinačno. I ne daje mi kampove, samo hotele. A čim unesem 1-2 noći i 1 osobu - cvrc. Guglaću. Mada vidim da je Trentino preskup za moj budžet, pa ću da okušam sreću malo južnije. @tavel Misliš na papirne ili digitalne? U svakom slučaju moram prvo da osmislim tačno kuda ću, mada sam mislio da se oslanjam na GPS. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 9, 2013 Nađoh brdo kampova oko Garde i nije to za mene. Najjeftiniji je nešto preko 20 evra za mesto + mene. Zna li neko kakva je situacija sa hostelima i (jeftinim) privatnim smeštajem? Ima li nešto za 10ak evra samo noćenje? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2013 Oko Garde, i u Trentinu nista neces naci za te pare....ne u sezoni. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 10, 2013 jeftinije je možda u Torbole, Brenzone i ta istočna strana jezera, ali Garda je uvek puna Nemaca, Engleza, tako da su cene prilagodjene njima. Proslog leta sam bila u Cezenaticu, blizu Riminija, i to nije bila moja odluka, i srećna sam što nije....U Italiji volim svako selo, grad...ali u Emiliju Romanju se nikad više ne bi vratila. Jedino San Marino u tom delu vredi videti. Pre sam za to da budem u okolini Trentina 5 dana nego 15 dana u okolini Riminija. E sad, ukusi su različiti, ja pored lepih gradova volim da vidim zelenilo, planine, jezera i ona mala sela sa agritur ponudom, kako oni to zovu...Popenješ se na Monto Baldone, puca pogled na Lago di Garda....taj osećaj vredi više nego mesec dana peščanih plaža Riminija. E sad, bez obzira na sve, stvarno pogledaj ponude Eurospina, ubedljivo najpovoljniji itaijanski discont sa hranom. Samo, u većini mesta ide samo keš. a ne i kartice Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 12, 2013 Hekata, hvala ti na svim savetima. Generalno se slažem sa tobom (mada ja volim i more). Ali, putujem biciklom, a to je sprava koja, kad je staviš na uzbrdicu, teži da ide dole, nikako gore. U stvari, teži da padne. Nije mi do Riminija i plaža, ali jeste poznato mesto, a treba misliti i na gledanost budućih filmova. Ljudi se baš i ne otimaju da vide Banjicu. Inače sam dobio još nekih preporuka, a napravio sam i grešku, pa gledao mapu. Sada je ideja da obiđem još pola Italije, a zamišljena putanja: Trst - Venecija - Padova - Porto Tolle - Ferrara - Modena (možda) - Bolonja - Ravena - Rimini (možda preko Ćezene, ali verovatnije uz obalu) - San Marino - Banjo di Romanja - Firenca - Livorno - Piza - Luka - La Specija - Parma (za sada bez Đenove) - Kremona - Breša - Garda (okolo-naokolo) - Trent možda (ako mogu da prođem bez noćenja) - Verona - Vićenca - Trevizo - Pordenone - Udineze (to je više da ne idem istim putem kao u odlasku) - Trst. Čista tura je ~1750 km, ali sa obilaskom samih tih mesta, najmanje 2000 km. Odnosno ~2200, jer ne krećem iz Trsta. Jedino nemam pojma kako sve to da ostvarim, počev od pedalanja. Ubedljivo najveći problem je pomenuto punjenje baterija, jer zahteva noćenje sa strujom, pa ću teško da se provlačim sa šatorom. Valjda ću smisliti nešto pametno... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2013 ne znam sta da ti kazemm. Mislila sam da ti imas brdski bicikl. nisam ukapirala da je tebi bicikla samo prevozno sredstvo, mislila sam da tebe interesuju mesta najbolja za nesto u stilu mounti bike A tu turu sto pominjes, prosla sam, naravno ne biciklom, ne znam, meni licno se zaista taj region ne svidja, ali, meni se recimo ne svidja Atna, ali volim Solun, tako da , nemoj mene slusati. Sto se tice punjenja baterija, obicno se mogu naci uticnice po kafeima, zeleznickim stanicama. Pa, ako je u pitanju mobilni, valjda ces se snaci za toliko. I kako god, sa 10 eura dnevno za nocenje, bice to maolo vise nego mucenje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 13, 2013 Traži ovakvo nešto kao rođendanski poklon: http://store.solio.com/Solio-Store/Solio-Bolt-Solar-Charger-S620-AH1RW Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 15, 2013 Hekata, odlično si ti ukapirala. Imam brdski bicikl i ne želim da ga opteretim velikim teretom, baš zato što hoću da uživam u slobodnoj vožnji. Ipak, u Italiji nigde nisam bio (osim Trsta), pa je to i turistički, da vidim (i snimim) sva ta čuvena mesta. Neke čisto bajk lokacije/parkove ću tek da tražim, mada znam da su obično skroz na severu, u planinama. Nažalost, mobilni je poslednja stvar za koju mi je bitno punjenje, prvo su tu kamera, fotoaparat i auto GPS. Kamera se puni 2 sata iz utičnice ili 4 sata na USB, fotoaparat i GPS po 4 sata. Zato kafići i pumpe nisu baš zgodni. Videću, tek je počelo neko ozbiljnije razmišljanje na temu. @Duya Ima takvih stvari za daleko manje para, ali pročitaj šta kaže Sneža koja je probala. A i drugi. Čak i na sajtu piše da se puni ceo dan NA SUNCU za tih 2000 mAh. Verovatno ne napuni više od 1500. Dakle, napuniš 1 bateriju. A trošiš bar 6. Više se isplati nositi neki mini-generator i malo benzina. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2013 Свака част, амбициозна замисао, а то кажем у најпозитивнијем смислу! Очекујем извештај! За батерије и пуњење, моје искуство је овако: сви кампови имају утичнице за апарате за бријање поред лавабоа. Кад видиш да и други ту пуне уређаје и кад схватиш да нико није запео да покраде јадног Србина, буде ти лакше. Можда би ипак било боље да се ограничиш на једну или две регије Италије, па да их боље истражиш, да оставиш нешто и за други пут. Падова је рај за бициклисте, заправо, бицикл је најбоље превозно средство за обилазак овог града; слично је и са Вероном, али ипак има неке улице у којима ћеш морати да сиђеш са бицикла. И да не набрајам, ови градићи на северу су ти симпатични, и ни за један ти не треба више од дана. Друго, не знам шта ти значи "Zbog manje gužve, najradije bih sačekao Ferragosto". Имај у виду да у августу нису сви Италијани у Будви или у Пефкохорију. Елем, мој предлог ти је да свакако избациш Римини - лепо место, али искључиво ван сезоне, и да обиђеш север и језера. Изола Бела, острво на Лаго Мађоре (Лепо језеро на Великом језеру) - предлог за посету Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 16, 2013 Hvala na podršci i predlozima, andrle, upravo su takva iskustva i informacije potrebni! Nikad ne bih pomislio da je Padova raj za bicikliste, npr. Sa baterijama imam problem, pa imam, ali videćemo. Za početak, planiram nabavku još baterija (kineske kopije, naravno) i dodatni punjač, da mogu da punim bar dve odjednom. Ipak će biti najveći problem obezbediti svu potrebnu opremu i "popuniti" CS profil prijateljima i preporukama, da bih uopšte mogao da sanjam da nađem hosta i uštedim. Kada bih našao dovoljno hostova, odnosno kad ne bih plaćao smeštaj, tura bi mogla da traje i 2 meseca. Ako moram sve da plaćam, stići ću možda do Padove i nazad. Što se Feragosta tiče, ipak dosta Italijana ode nekuda, pa računam da je praznije, ali "metafora" ti je vrhunska. A u Riminiju i nisam planirao nešto posebno da se zadržavam. Prođem, snimim malo grad, malo obalu i kilometarsku plažu (ako se dobro sećam, 40 km?) i teram dalje. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites