Followers 0

Novi Sad-Sibenik vozom

7 posts in this topic

Pozdrav svima

Ima li neko informaciju kako stici do Sibenika iz Novog Sada vozom ili slicno a da nisu karta 100 eura?

Hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema više ni vozom... :( Moram da zloupotrebim temu da citiram ovu vest od juče:

http://www.novosti.rs/vesti/turizam.90.html:439497-Hrvatske-zeleznice-ukidaju-liniju-Beograd-Split

Hrvatske železnice ukidaju liniju Beograd-Split

A. Krsmanović | 17. jun 2013. 20:22

„HRVATSKE železnice“ nemaju više interes da srpski turisti vozom idu na hrvatsko primorje! Posle osam godina voz „Jadran ekspres“ više neće saobraćati na relaciji Beograd - Split.

Zbog nerentabilnosti, „Hrvatske železnice“ su još pre šest meseci ukinule 46 vozova u međunarodnom saobraćaju, ali je susednim zemljama ostavljena mogućnost da održe te linije - uz nadoknadu. Međutim, zbog visokih tarifa koje Hrvatska naplaćuje za korišćenje svoje pružne infrastrukture, „Železnice Srbije“ su primorane da radikalno smanje broj vozova koje idu preko Hrvatske. Prvo su ukinuti direktni polasci za Sarajevo i Zagreb, a zatim i pet polazaka za Cirih smanjeno je na samo - jedan. Naše „Železnice“ još ne naplaćuju nadoknadu za korišćenje železničke infrastrukture.

- Tarife koje naplaćuju su toliko visoke da smo odustali od ideje da ove godine pustimo u saobraćaj voz „Jadran ekspres“ - kažu u „Železnicama Srbije“.- To je prava šteta, ali jednostavno, taj voz bio bi neisplativ! Recimo, samo za voz do Sarajeva železničke uprave iz Srbije, RS i BiH trebalo bi da na godišnjem nivou izdvoje oko 677.000 evra za korišćenje 87 kilometara hrvatskih pruga. Ni mi, ali ni drugi nismo imali ekonomski interes da ovu liniju očuvamo

U „Železnicama Srbije“ kažu da je „Jadran ekspres“ bio izuzetno popularan. Saobraćao je jednom nedeljno, petkom, a povratak je bio subotom. Voz je uvek bio pun i uvek se tražila karta više. Mesta su naročito kupovale porodice sa decom, popularno nazvani „vikendaši“ koji su od roditelja nasledili vikendice i kuće u Hrvatskoj.

Isti utisak imaju i na Beogradskoj autobuskoj stanici, sa čijih perona tokom čitave godine, a ne samo leti, saobraćaju autobusi prema - hrvatskom primorju. Svakodnevni polazak je samo ka Zagrebu, dok nekoliko puta nedeljno autobusi idu ka Puli, Poreču, Splitu, Korčuli i Dubrovniku.

- Nadamo se da će broj polazaka i putnika biti na nivou prošle godine - kaže Ljiljana Dimić iz BAS-a. - Sumnjam da Srbi koji idu autobusom u Hrvatsku idu da se kupaju. Većina ide kod rodbine ili da obiđu imanje. Iako su krajnja odredišta Split, Makarska ili Pula svi autobusi saobraćaju preko Petrinje, Plitvica, Korenice, Obrovca, Benkovca, Drniša, Nevesinja.

STATISTIČKA GREŠKA RAZLOG za skroman broj saobraćajnih linija sa Hrvatskom činjenica da je broj srpskih turista na Hrvatskom primorju godinama na nivou statističke greške. Srpski turisti u Hrvatskoj čine 1,6 odsto ukupnog broja noćenja koje ostvare turisti u ovoj zemlji! Srpski gosti u Hrvatskoj, u proseku, ostanu po 2,3 dana, što jasno govori da nije reč o turistima. Neuporedivo više srpskih turista ode avionom u afričke zemlje nego na susedno hrvatsko primorje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može i danas vozom, ali to bi bila prava avantura, kao kočijom u 19. veku ...  ::crazy:

Evo jedan predlog:

voz 541: Novi Sad (8:04) - Beograd (9:36) - cena karte u jednom pravcu 430 dinara

voz 414: Beograd (10:20) - Zagreb (17:59) - cena povratne karte 44 evra

voz 825: Zagreb (22:00) - Perković (5:33) - cena povratne karte od Zagreba do Šibenika je 282 kune, oko 38 evra

voz 5801: Perković (5:40) - Šibenik (6:08) - na saobraća nedeljom i praznikom

Ovo sve izađe na najmanje 90 evra, a putuje se 22h uz 5h blejanja po železničkim stanicama.

Povratak na sličan način, polazak iz Šibenika u 21:50 i dolazak u Novi Sad u 18:33.

Sa druge strane iz Novog Sada cu česti autobusi za Liku i Dalmaciju. Jedan od polazaka:

Novi Sad (22:00) - Šibenik (10:00) 

Cena u jednom smeru 5060 dinara, povratna 8140 dinara.

Sad ko šta više voli, bus ili voz...  :banana:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda ti se isplati pogledati i polaske za okolne malo veće gradove (Zadar, Split). Npr znam da ima svakodnevna linija Zrenjanin-Zadar, a onda ZD-ŠI ima svakih pola sata bus, nađe se i za 4-5 eura karta...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probaj vako:

1) kupi povratnu NS - Šid za brzi sa presidanjem u Staroj Pazovi, oko 7 eura

2) Ako te prije Vinkovaca kondukter pita za kartu, zamoli ga da te pusti do Vinkovaca da tamo kupiš kartu na blagajni (tamo stoji više od 20min), kupi odma do Šibenika, košta 462 kune povratna. Također moš kupit povratnu Tovarnik - Šibenik i u Vinkovcima. Ako baš inzistira da ti naplati (u što sumnjam jer je mene bez problema pustio  :dance:), onda kupi povratnu Tovarnik-Šibenik, košta 476,40 + 15 kn doplate tj 491,40kn

3) kad se budeš vraćo, od Vinkovaca do Tovarnika te ne bi trebo pitat za kartu jer će ti ju već prije prekontrolirat

4) obična povratna ti traje 5 ili 6 dana, a moš nadoplatit 4kn na svakoj blagajni da ti traje 2 miseca. ne znam kolko traje kondukterska karta, to s njim vidi, al mislim da će te pustit bez problema da u Vinkovcima kupiš kartu

5) na blagajni primaju sve kartice domaćih i banaka eu-a

6) sritan put

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moram još nadodat da taj HŽ ni normalan, povratna od Vinkovaca do Šibenika je stvarno pre-preskupa, al te ovako košta oko 75eura što je puno manje od 100.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otišlo je sve dođavola. U staroj Jugi si mogao iz Novog Sada do Šibenika za jednu noć direktnim kušet kolima: uveče legneš u Novom Sadu i lepo se ujutru naspavan probudiš u Šibeniku, a karte su bile neuporedivo pristupačnije u odnosu na dubinu džepa tada i sada. A sad, treba ti kao da putuješ u Azerbejdžan vozom i još košta mnogo...

P.S. ne moraš ići do Beograda, pa se vraćati, nego možeš nekim kasnijim vozom do Stare Pazove i tamo pređeš na voz 414 ka Zagrebu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0