Followers 0

Gdje u januaru?

13 posts in this topic

Pozdrav forumaši :)

U januaru imam 15ak slobodnih dana i manji budžet, ali dovoljan za jedno low-cost putovanje. Šta mi preporučujete? Ne znam da skijam, pa mi planine nisu interesantne. Ni kupovina me takođe ne interesuje... Razmišljam između Italije, Austrije i Turske? U Italiji sam bio u Rimu, Veneciji i Firenci, ali bih volio obići druge gradove, a ne bi mi smetalo ni da se vratim u ove ...

Što se Austrije tiče, našao sam finu varijantu (prejeftinu) za obilazak Linca i Salzburga, jer sam u Gracu, Beču i Zotteru bio? A treća opcija je Istanbul? :)

Ko je putovao u januaru na ove destinacije. Preporuke neke, savjeti? Takođe, putovanje mi ne uključuje novu godinu.

:mah:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loša klima u Istambulu. Ja sam bio ove godine za 15. februar, bilo je lepo, ne mogu da kažem, ali onako sumorno, sitna ili krupna kiša non-stop... Nisam ga baš doživeo na pravi način.

Preporučio bih pre Španiju -- Madrid ili Andaluziju. Nije tako skupo boraviti tamo, samo treba stići donde na niskom budžetu. Ako je budžet tako nizak da zahteva autostop, onda ništa, zaboravi. Atina, možda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa i ja bih u Istanbul, ali sam gledao vrijeme u januaru otprilike i uvijek je kiša ... Budžet mi je mali, ali BFP do Istanbula je 70eur (sa kušetom), do Austrije mi je samo 20eur povratna iz Banjaluke, a do Italije mi je prevoz isto prejeftin preko Slovenije neke verzije... Uglavnom, da mi prevoz ne bude preko 80 - 90eur, smještaj preko CS, hrana :eat: supermarket i eto :)

Španija i Portugal su mi preskupi zbog prevoza, a i nisam za neko smrzavanje kraj puta  :stop: u januaru ... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bih u Italiju mogao svaki put :). Napoli, možda? Malo je dalje, ali kažu da je lud grad... nešto sasvim drugačije od Toskane i Rima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za Napoli , i dalje i divlje :) ja uvek radije biram Siciliju (a uvek zavrsavam u Trentinu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nikola, trebalo bi malo bolje da definišeš pitanje. Rekao si šta te NE zanima, ali nisi rekao ono bitnije - šta te zanima? :) Drugo, kažeš da ne bi u planine, a onda pominješ Austriju u januaru, koja je verovatno najpoznatija baš po planinama. Kao i sever Italije. Treće, koliko je meni poznato, Salzburg je prilično skup grad, a verovatno je i Austrija generalno skuplja od Italije ili Turske. Što ne platiš na mostu... Četvrto, ni ja ne znam da skijam, ali  volim sneg i rado bih išao u neko romantično alpsko mestašce, nevezano za skijanje.

Meni je i Budimpešta bila lepa u januaru, a par puta me u Istri dočekalo odlično vreme, sa 16-17 stepeni oko Nove godine i bilo je predivno. Samo računaj na to da u tipično letnjim mestima januar obično znači da je mnogo toga zatvoreno i da je mnogo manje turističkih sadržaja (i ljudi), ako te to uopšte zanima. Počev od hotela i muzeja, preko raznih predstava i manifestacija, do vozova, autobusa i trajekata, pa su obilasci lokalnih znamenitosti potencijalno mnogo komplikovaniji (i skuplji).

Lično bih zaobišao srednju Italiju, jer mi se čini da taj pojas najviše "trpi" u januaru. U smislu da je vreme loše (obično hladno i kišno), a nisu tome prilagođeni, nego čekaju leto, kao uspavani meda. :) Dakle, ili obilazak "metropola" (može i više njih za 15 dana), ili neka planina ako ima jeftino (CS na planini u januaru ne bih očekivao). Ako prognoza bude lepa, definitivno Istra (puno je mesta za obilazak) ili jug Italije.

P.S. Svakako bih putovanje iskoristio da vidim/doživim nešto novo i neobično. Dakle, izbegao bih da idem u mesto koje je slično mestu u kom živim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Malta.

Divna klima.

Relativno mala površina, lako dostupna.

Jeftini letovi.

Nejniže cene u januaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ljudi covek rece do 80 eura za prevoz, a vi dobro da mu niste predlozili nepal ili kambodzu :D

napulj sam i ja hteo da predlozim, prevoz sa lokalnim vozovima po italiji za razumnu cenu. prag isto mozda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam bio u Salcburgu i okolini bas u januaru...moze biti da gresim, ali imam utisak da je sneg nekako deo arhitekture Salcburga...ne sumnjam da je grad lep i leti, ali mi je nekako upravo u zimskom ambijentu prelepo...

Ono sto je obavezno jesu jezera u okolini, pa se valja nekako organizovati i to obici...i nemoj biti tuzan sto je zima i ne mozes se okupati, jer kazu da i leti nije prijatno, glecerski ledeno...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0