Followers 0

Šengen - novo pravilo za dužinu boravka (90/180)

1,145 posts in this topic

Uvešće čipove:)

Ovo se odnosi samo na one putnike koji ulaze u shengenski prostor a treba im viza.

Koliko mogu da ostanem u Svedskoj, tj koje je pravilo, jel se racuna zadnjih 180 dana mogu da bude 90 dana, ili kad prodje 3 meseca, i onda kad udjem od prvog dana kad udjem se racna 180 dana od kojih mogu da budem 90..?

U zadnjih 180 dana možeš da budeš 90 dana, i tako u krug...

Edited by pedjalon

ahaaaa, znaci u zadnjih 180 dana, nije kad sma usao u drzavu od tada 180 dana...

evo da dam datume ja kad sam bio ove godine pa ako neko zna molim vas nek mi kaze do kada mogu da budem...

07.02.214-12.03.2014

16.04.2014-02.06.2014

i sad sam dosao 04.09.2014....

p.s i bio sam u poljskoj ovako od 01.07. do 08.07...

Prijatelju olovku u ruke i sam izračunaj.

Tako ćeš izbeći da neko pogreši.:)

nije problem, najbolje i ja sam nego ne znam kako to u zadnjih 180 dana, od kog datuma da racunam pa  zadnjih 180? 

:)

Od danas. 180 minus  koliko si dana bio i dobiješ broj koji ti kaže da ako danas odeš koliko dana možeš da ostaneš.

Pozdrav,interesuje me jedno pitanje u vezi pravila 90/180 u eu.26 juna sam usao u eu,vratio se 20 avgusta pa potom 21 avgusta opet usao u eu i vratio se 14 septembra iz eu.da li sada mogu da putujem u eu i koliko dana?hvala.

Zdravo!Ja sam u Svajcarsku prvi put usla 16.02.'14. a izasla 25.02.'14.god.,zatim opet 16.06.'14. i izasla 14.09.'14.Molim vas recite mi kad ja mogu ponovo uci?

Moze li mi neko pomoci : da li nakon izvrsenih 90 dana u Sengen-zoni,i nakon izlaska iz nje  pocinju da se racunaju odmah novih 90 dana? Ili mora da se ceka nesto?

23.decembra mi istice sest mjeseci od prvog puta ulaska u Sengen zoni. Da li mogu odmah nakon toga da putujem slobodno (nakon Nove godine) ili moram da cekam?

Dobar dan,nova sam ovde i treba mi mala pomoc.Naime boravila sam u Francuskoj tri meseca kod prijateljice letos ali sam taj boravak od 90 dana prekoracila za 7 dana.Iz opravdanih razloga,razbolela sam i nisam mogla da putujem u takvom stanju.Vratila sam se wizz airom i na Bouve aerodromu mi nisu nista rekli,nisu mi dali nikakvu zabranu,jesu mi udarili pecat da sam se vratila 6 oktobra ali nista sem toga.Kod nas na aerodromu takodje nisam imala problema.Ono sto m interesuje jeste,posto planiram da 9 januara putujem u inostrastvo za Nemacku preko Hrvatske autobusom,da li ce mi na ulasku u hrvatsku praviti probleme prilikom pasoske kontrole od datuma kada sam se vratila iz francuske do datuma polaska proci ce vise od 90 dana??Hvala vam unapred

Joj tek sad mi nije jasno.Molim vas imajte razumevanja za mene.Ja sam od 29. novembra 2013 do 26 februara 2014. bila u Spaniji.Onda sam se vratila i bila u Srbiji do 23. juna kada sam otisla za Francusku.od februara do juna je proslo tri meseca.P a sam bila tri meseca u francuskoj do pocetka oktobra kada sam se vratila za srbiju.Znaci ja moram da cekam mart mesec da bih ponovo mogla u inostranstvo??Molim vas pomozite mi totalno sam zbunjena i svi planovi mi padaju u vodu,Jel postoji mogucnost da prijavim pasos kao izgubljen da izvadim novi pa da putujem ili se prilikom skeniranja pamte podaci bez obzira na pasos??Molim vas jos jednom da mi pojasnite?

Sad sam i ja zbunjen, ali mi deluje da se Peđalon zaleteo.

Hajde da zaboravimo tih 7 dana prekoračenja, ionako ne igraju mnogo u velikoj šemi stvari ako već pri izlasku nisu pravili problem. Dakle, ako si iskoristila 90 dana u fulu i izašla u oktobru, 90/180 znači da moraš da "ladiš" 90 dana van EU pre ponovnog ulaska, što ističe u januaru. Grešim li negde?

To sto si napisao Duya mi je logicno ali opet nisam dovoljno upucena u sve to..Ja racunam tih 90 dana od dana kako sam se vratila u Srbiju.Uff totalno sam zbunjena

Pozdrav svima,

Cini mi se da imam najdelikatniju situaciju ovde!  :)

Naime, 09.Aprila.2014 sam napustio zemlju i otisao u Norvesku (ne turisticki nego zato sto sam dobio poslovnu ponudu u jednom sportskom klubu da radim kao trener). Za radnu dozvolu sam predao papire 20.Maja a odgovor sam dobio tek pocetkom Jula meseca. Odgovor je bio negativan zato sto se neke stvari iskomplikovale i u pismu od imigracione sluzbe mi je naglaseno da mora napustim zemlju najkasnije do 28.Jula.2014 (sto sam i uradio - otisao 26.Jula). Kako god, ja dodjoh na Oslo aerodrom i na kontroli upitah policajca koji mi je prethodno trazio dokumenat zbog cega sam ostao duze od 90 dana, da li snosim konsekvence ili ne. On rece, jok, sve je Ok do postujes zakon. Rekoh super!

E sad... Ja sam od 26.Jula.2014. u Srbiji i nisam izlazio vani od tada. Trebam sa suprugom da putujem na medeni mesec u Pariz i zanima me dal ce neko od granicara da me zeza (da ne kazem vrati nazad) ili ne?? Jel imao neko slicno iskustvo?

Po ovome sto sam procitao trebalo bi da sam u zadnjih 180 dana iskoristio samo 19 dana. 

Hvala vam svima unapred,

Daki

Mmislim da se nisam zaleteo, anaime ukupan boravak u sengenu u predhdnih 180 Dana je 90. Pa neka svako izracuna.

Ljudi,

Kolko sam razumeo racuna se 180 dana od danas, recimo. I to unazad. Tako se sazna kolko ti je ostalo dana u Sengenu u periodu od tih famoznih 180?

Jel tako?

Mmislim da se nisam zaleteo, anaime ukupan boravak u sengenu u predhdnih 180 Dana je 90. Pa neka svako izracuna.

Izvini Pedjalon, ali konfuzan si. Kazes "ukupan boravak u sengenu u predhdnih 180 Dana je 90" sto znaci da od danasnjeg dana se racuna 180 dana unazad gde vidis koliko si dana bio u Sengenu. Jel tako?

Tako je.

Bojim se da je nedefinisano šta se može desiti ako si u skorijoj prošlosti prekoračio boravak a nisu te uhvatili tada, te pokušavaš ući ponovo. Verovatno ništa, ali tu je uvek diskreciono pravo graničara i sve što uz to ide... Našao sam ovaj dosta detaljan članak o prekoračenju, ali on ne pokriva tu situaciju. Odatle link vodi na ovaj forum, koji se bavi tim stvarima.

No svejedno, teško ćeš i od koga dobiti definitivan odgovor: boravak u stranoj zemlji se tretira kao privilegija a ne kao pravo, i proći ćeš kako ti se zalomi i na koga naletiš. Jasno mi je da imaš zakonsko opravdanje za to prekoračenje, al ajd ti to posle objasni nadrkanom graničnom policajcu koji jedva govori engleski.

U pravu si Duya!

Upravo sam se vratio iz policijske uprave - Odeljenje za Strance - u mom rodnom gradu.

Dobio sam neke dosta diskutabilne odgovore. Ona sluzbenica mi je delovala neupuceno po izrazu lica kada sam je upitao koja je procedura 90/180. Kaze da onaj koji iskoristi svih 90 dana u Sengenu bi trebalo da sedi u Srbiji narednih 6 meseci pa tek onda moze da putuje. A onda paradox... :) Kaze mi "Ali ti slobodno idi posto ti je pasos cist, ne snosis nikakve sankcije a u Srbiji si vec 5 meseci bez izlaska u bilo koju zemlju". Ja zbunjen totalno! Rekoh "Jel ja smem da putujem ili ne". Ona ce "Pa da, smes!" 

Ovo me sve podseca na onu narodnu "J... Lud Zbunjenog" 

Eh da, dodala je i ovo sto ti napisa. Da se moze desiti da prodjem primera radi Bugarsku i odatle da letim za Francusku pa da me Francuzi vrate. Ali to je generalno za sve sa srpskim pasosem!

Veoma cudna situacija...Kako god, ja sutra zdravlje Boze letim za Pariz pa cu da podelim svoje (nadam se pozitivno iskustvo) sa dobrim ljudima ovog foruma!