Island

55 posts in this topic

Neka ovo bude neki general thread o "zemlji vatre i leda", valjda ima jos ljudi koje interesuje ovo parce zemlje, najredje naseljene u Evropi. :)

Imam neku prilicnu vague ideju da posetim Island oko prvomajskih praznika, nadjoh povoljnu kombinaciju BEG-MMX-CPH-KEF. E sad, zanima me kakvi su uslovi za boravak u prirodi u to doba godine gore? Planirao sam mozda dan-dva u Rejkjaviku, pa pravac divljina, naravno ako uslovi dozvoljavaju. Vidim da je na severu Islanda u tom periodu najvisa temperatura oko 5-6°C, sto samo po sebi nije problem uz toplu vrecu, ali jak vetar (koji vidim da se pominje u putopisu na sajtu) i sneg bi mogli biti dosta veci problem. Ne planiram da se penjem po planinama, gde naravno ima snega, vec hiking oko vodopada, reka i gejzira: Skaftafell ili eventualno Jökulsárgljúfur na severu. Vidim da kamp u Skaftafellu radi od 1. maja (moze i ranije uz prethodnu najavu), verovatno sa dobrim razlogom.

Eto, ako je neko bio na Islandu u to doba godine ili jos bolje ako je ziveo/zivi gore, neka podeli info s nama. Hvala. :)

Ja sam bila proslog juna na kongresu. Letela sam Wizz airom do Malmea, zatim vozom do Kopenhagena i nakon toga, Wow airom do Rejkjavika. Island je pravo mesto da pronadjes par osoba slicnih interesovanja,iznajmis auto i do iznemoglosti istarzujes osrtvo. Rejkjavik sam po sebi klasican severnomorski lucki gradic, eventualno kao baza nekoliko dana. Mislim da je svaki deo ostrva vredan istrazivanja, kao sto rekoh rent a car savrsena opcija. Vreme u junu-izuzetno varljivo,s to bi rekli nasi stari. Slojevito oblacenje (iliti antivetar oblacenje), udobna obuca i kisobran za pripomoc-mislim da to pokriva sve. Nova sam na forumu pa cu ga prvo malo istraziti a nakon toga i postaviti slike, nadam se da ce biti od pomoci. Za vise detalja-tu sam. Svakako nezaobilazno posetiti!!!

Pa evo, iako se sigurno mnogo toga promenilo od prošle godine, kakve su cene? I šta bi preporučila?

Хвала  :)  Заборавих га. Препорука за путопис.

Ако још некога занима, ево тог коментара:

Blagodarim! Inače, cene na Islandu su sad skroz ok, zbog bankrota države koji je spustio standard na nivo obične evropske države :) Tako sad u centru Rejkjavika može da se ruča za nekih 5-10 evra, a cene u prodavnicama su za nekih 20-30% više nego kod nas. Put do Islanda i nazad nas je izašao oko 350 evra po personi (let Beograd-Geteborg Wizz air-om, pa onda za Rejkjavik Iceland Express-om, a povratak Rejkjavik-Berlin, pa onda vozom do Budimpešte i Novog Sada). Možda zanimljivija varijanta je ići brodom iz Danske preko Farskih ostrva (http://www.smyrilline.com), ali to, kad se sve sabere, izađe dosta skuplje. Hosteli su ekstra i koštaju oko 20 evra noć po osobi. Najskuplja stavka je prevoz po samom Islandu. Voza nema, a busevi su papreno skupi i idu dosta retko, jer nema mnogo putnika (zbog manjka stanovnika, a i svi imaju kola). Jedino se isplati uzeti nedeljni pass kojim se mogu koristiti svi busevi koji saobraćaju po kružnom putu, i koji košta 250-300 evra po osobi. Uzevši da rent-a-car za 8 dana izađe oko 500 evra, to se (iako je papreno) za dve osobe najviše isplati. Zbog vremenskih prilika i slabe prometnosti (oko 100 vozila dnevno na glavnom islandskom putu), stopiranje i šatorovanje je prilično otežano, ali ako se ima živaca, puuno vremena i dovoljno tople odeće, možda i uspe... :)

Pročitaj moj blog o Islandu koji sam posetio pocetkom juna 2012. godine. Obisao sam skoro celo ostrvo rent a carom. Sigurno ces naci neke korisne informacije. Moj predlog ti je da ides ba u junu, maj je jos hladan i neki delovi zemlje su tesko pristupacni. Razumem finansije, ali je steta ne posetiti neka sjajna mesta.

http://mywaytripguide.blogspot.com/2014/03/iceland.html

Ako vam dosadi da se hranite mesom od kita, ima u Rejkjaviku bugarski restoran Balkanika. Kada se krene od centra gore ka onoj sablasnoj crkvi, odma' s desne strane.

Wow air? Leteo neko, iskustva?

Upravo sam dobio mejl za kampanju koju prikazuje samo na stranici na Islandskom. Ne razumem o čemu se radi, ali mi deluje kao da dvoje mogu da lete po ceni jednog.

Evo linka

IZMENA: Dobio sam odgovor na CS-u! U pitanju je kampanja dvoje putuju po ceni jednog za letove u maju i junu!! Radi samo na danskoj verziji sajta i odnosi se na letove iz Kopenhagena!

U toku je promocija WOWair-a!

2000 karata nude od 50e prema Islandu! Period putovanja od 1. juna do 15. decembra.

Sajt je trenutno pao jer ne mogu da podnesu veliki broj bukinga.

Bila sam na Islandu pre 2 god. ali i dalje skupljam informacije, kao da cu sutra ponovo da odem.

Zemljom, prirodom - fascinirana.

Bila sam samo 7 dana, tako da sam precesljala jugozapadni deo zemlje.

Ukoliko nekom treba neka informacija/sugestija - tu sam.

Pa daj nešto :)

Smeštaj, klopa, nešto ne tako tipično u vezi Rejkajvika recimo (dobar pab koji ne može da se nađe u vodičima :) )

Jedan predlog za čitanje o Islandu. "Jutro života", napisao Kristman Gudmundson. Iskopao sam je na sajmu knjiga u BG, u jednoj od onih "sve po 50 dinara" kutija. Na prvi pogled deluje kao petparački roman, ali je zapravo odlična knjiga o Islandu. Vidim da ima jedna na kupindu: http://www.kupindo.com/Strani-pisci/13808865_JUTRO-ZIVOTA-K-Gudmundson

Nedavno sam čitao još jednu, "Ponovo nađeni raj", pisao Haldor Laksnes. Ta mi nije bila toliko zanimljiva ali ipak vredi da se pročita. Dešava se delom na Islandu, delom u SAD, a radi se o Mormonima. 

Eto, ako neko planira putovanje na Island, ove dve knjižice neće škoditi kao priprema.

Kao što se dalo naslutiti iz mojeg spamovanja na temu Islanda u poslednje vreme - idem na Island.

Epilog kupovine karata je sledeći:

1. Iz Budimpešte idem za Malme (MMX), i karta u jednom pravcu je bila 35e, ali nakon kupovine Wizz Discount Club "kartice" je = 25 e + 36e za prtljag!?

U Malmeu ili Kopenhagenu zujim jedan dan.

2. Iz Kopenhagena za Rejkjavik (KEF) i nazad, idem sa lowcost kompanijom WOW air, kod kojih je danas cena karte bila nešto niža nego prethodnih dana, pa umesto prvobitnih 180e, platio sam toliko ali sa čekiranim prtljagom u oba pravca.

U Kopenhagenu ili Malmeu sam ponovo jedan dan.

3. Iz Malmea povratak za Beograd, uz popust preko diskaunt kluba, 15 e + 30e prtljag.

Moj životni saputnik putuje bez prtljaga :D Tako da za nju sve ovo, samo 112 e manje (ukupno za prtljag)..

Sve zajedno za nas dvoje = 510e. Proveriću kasnije kako je banka obračunavala kurseve i koliko su me oni reznuli.

Proverio, za sada portal pokazuje da nisu uzeli ni ceo jedan evro.

Voleo bih da je manje, ali tako je kako je. S obzirom da sam očekivao oko 600, ovo je super.

Ostalo je sve na kaučsurfingu, drugarima i japanskim božanstvima što bi rekao Behemot.

Dodatak

Devojka koja je na prethodnoj Putospektivi pričala o svojem putu na Island, izjavila je da ju je put koštao svega 80e.

Štos je u tome što je išla na nekakav seminar pa su joj organizatori pokrili troškove i obezbedili smeštaj. A nešto je i preko CS-a sredila. Sa nekom ekipicom je iznajmila auto, pa su obišli jug ostrva. Tu su ustvari otišle pare.

Tako da, ako imate do 30 godina, i dalje ste na nekim studijama (tipa master ili doktorske), počnite na FB da pratite grupe HeySuccess, Mladi info i sl. i gledajte šta zanimljivo nude od programa, stipendija i td.

Napomena

Cenovno se donekle Islandair i Wow air poklapaju, ako na cenu dodamo troškove prtljaga koje Wow air obračunava 23e po pravcu.

Najjeftinije karte sam pronalazio isključivo iz Kopenhagena, a samo u jednom slučaju iz Osla. Od/do Kopenhagena, Islandair ima pet letova, a Wow air jedan let dnevno.

Ispada da je trenutno najbolja kombinacija BUD - MMX i MMX - BEG, pa dalje CPH - KEF - CPH.

Wow air ima često akcije, međutim, kada se desi velika akcija, sajt na svim jezicima im padne.

Kod njih samo iz Kopenhagena ima povoljnih letova.

Reklamiraju povoljne letove iz Londona krajem septembra, tokom oktobra i decembra.

Edited by elefteros
Proverio obračun banke

Rentiranje automobila

Period od kraja maja do početka septembra se smatra sezonom na Islandu, i rentiranje automobila po danu košta skoro duplo više nego tokom "zime".

Jedan lik sa CS-a, Bragi, nudi gomilu raznih popusta, a između ostalog i za agenciju koja se zove procar. To je ujedno i najjeftinija agencija koja iznajmljuje automobile, što sam uspeo da vidim u poslednjih sat vremena.

Primera radi, za rentiranje automobila na 6 dana, kod procar-a se dobija Toyota yaris i ako ne varaju sa sličicama, trebao bi da bude noviji model. Cena je 320e. Bragi daje kodove i može da obezbedi 10 posto popusta kod njih.

Najbliža agencija po ceni je SADcar, ali njihovi automobili su dosta lošiji u poređenju sa ponudom procar-a, a čitao sam i da su sami automobili u lošem stanju, stariji, itd. Kod njih je cena nešto malo ispod 400e.

Sve ostale veće agencije tipa Sixt, Budget, Europcar, Hertz, imaju cene značajno više za modele poput Hjundai i10, Toyota Aigo i sl. što su sve mali automobili.

Za džipove bolje da ne pišem.

Iako je u blogu "Put oko Islanda za 8 dana" već napomenuto, napisaću i ovde - sa manjim automobilima može samo da se vozi glavnom rutom 1 (Ring road), Zlatnim krugom (Golden Circle) itd. Čak i ovi putevi nisu celom dužinom asfaltni, a većina puteva u unutrašnjosti ostrva su lošijeg kvaliteta i predviđeni su za džipove.

Postoje i razna osiguranja, tipa zaštita od vulkanskog pepela, a sa sve standardnim osiguranjem, cena vrlo lako skoči u preskupost. Naravno, ne važi za one koji o tome ne vode računa :)

Edited by elefteros

Samo da javim u vezi ove situacije na Islandu, da je jedini relevantni sajt koji treba da se prati vedur.is

Domaci mediji su u poslednjnih nekoliko dana takve gluposti napisali da covek pomisli kao da ce smak sveta, sa sve onim slicima kako pepeo kulja iz vulkana.

Jedino sto su tacno preneli je da su centralni deo ostrva potresali zemljotresi, sto moze da izazove kretanje magme, a sobzirom da ista nije dotakla led i da ima da se bori sa debljinom leda od 100 do 400 metara, tek treba da nastupi verovatnoca, hoce li biti erupcije ili nece.

Otišao, vratio se.

Moćna zemlja. Sa svim tim duhovima vikinga, trolova i vilenjaka koji je plene. Priroda moćna. Vazduh moćan. Voda moćna. Vetar preterano moćan.

Neki kratak info:

Kurs 1 evro = 150 islandskih kruna (+ - 1); oznaka valute je ISK.

Mogučnost kupovine nečega za 150 ISK je gotova nula, ali već za 199, a negde i za 300 možete da kupite Skyr, visoko proteinski mlečni proizvod koji polako probija granice i u drugim zemljama (Danska, npr.)

Za 350 ISK možete kupiti najbolji hot dog na Islandu, a samo minut dalje od originala i za 3x toliko možete kupiti nešto veću varijantu hot doga, u Nemačkoj poznatiji kao Wurst. Za 5,5x toliko možete kupiti sendvič sa jastogom. :)

Nenad je gotovo sve rekao u svom blogu. Više manje sam se držao tog puta. Stigao sam čak i do Vestmanajera, iako prvobitno nisam planirao jer sam imao dan manje od njega na raspologanju. Sve se lepo poklopilo, kao luk u sarajevskom ćevapu kod Želje.

Ako imate životnu saputnicu, onda vam ne treba GPS. Poslednja dva dana sam vozio bez naočara jer mi je vetar na jugu kod Vika oduvao staklo. Ostatak je momentalno postao neupotrebljiv. Tu me je devojka izvukla, jer je čitala umesto mene :) Nisam je poslušao nekoliko puta, i nije izašlo na dobro.

Uskoro će septembar, zimska sezona počinje, cene smeštaja i rentiranja automobila padaju skoro dvostruko i izuzev nešto lošijeg vremena, ne postoji drugi razlog zašto ne otići u ovom periodu.

Vulkanska erupcija je na kraju nazvana malim incidentom u domaćim vestima, a već sutradan su ukinute zabrane preleta preko Vatnajokula, tj njegovog severnog dela.

Kaučsurfing je zakazao. Bivelkome takođe. Hosteli uglavnom bukirani mesec dana unapred. Airbnb je funkcionisao dobro, a ja za početak preporučujem Hafnarfjordur, mesto udaljeno od Rejkjavika nekih 25 minuta vožnje autobusom. Naravno, pod pretpostavkom da ne želite da noćite u šatorima. U tom slučaju, kampova ima dosta, kampera takođe, a nađe se poneki stoper, međutim, nešto mi nije delovalo da to ide.

Interneta ima u skoro svim smeštajima, deljenih kupatila takođe.

Kada malo dođem sebi, napisaću detaljan plan puta sa nekim troškovima, i svojim zabeleškama pred put.

Edited by elefteros

Plan puta je bio sledeći:

1. Rejkjavik - Zlatni krug - Akjurejri, oko 600km taj dan. 

2. Akjurejri - Godafoss - oko jezera Myvatn - Husavik. Oko 170km.

3. Husavik - Jarbodin - Hverarond - Detifoss - hotel na jugoistoku ostrva. Oko 360km.

4. Hotel - Jokulsarlon - Skaftafel - Vik. Oko 440km.

5. Vik - Dyrholaey - Skogafoss - Seljalandsfoss - Landeyjahofn. Oko 110km.

6. Landeyjahofn - Plava laguna - Keflavik (hotel u blizini aerodroma). Oko 220km.

Mrak je padao negde oko 22h, a iz Nenadovog bloga znate kako je u Junu i Julu - praktično i nema mraka.

Pun rezevoar je izlazio negde oko 60 evra, ako nije prešao na rezervu.

Bilo je puno priče oko vulkana i erupcije, a zvanična stranica na kojoj je trebalo pratiti situaciju vedur.is je objavila i mapu oblasti koje su zatvorene za turiste. U pitanju je bio gotovo ceo severni deo iznad Vatnajokula (bela "kapa" na mapi) i oba puta koja idu prema vodopadu Detifoss, a koja se kreću od glavnog puta 1. Zašto?

Da je došlo do erupcije, glečer ispod kojeg se sve to dešava, počeo bi da se otapa i velika količina vode, zemlje, i ostalih sadržaja bi tražili put kuda mogu da idu/prođu. U konkretnom slučaju, radi se rečnom koritu koje vodi skroz do severo-istoka ostrva gde ulazi u okean. Na tom putu se nalazi i vodopad Detifoss. Gledao sam video iz jedne od erupcija iz 1996. i nije uopšte naivno. Tada su bile zabeležene najveće poplave u istoriji Islanda, a talas je nosio sve za sobom, ostavljajući jedno veliko ništa.

Kada sam prolazio putem 1, prvo skretanje (put 862) je bio zatvoren. Međutim, put 864 nije. U dužini od skoro 30km zemljanog puta u očajnom stanju, stiže se do vodopada. Nije mi bilo jasno zašto je onaj drugi prilaz ostao zatvoren.

Predlozi

Ako bi vam to dozvolile finansije i vreme, gledajte da uzmete barem još koji dan, kako bi ukupno po danu prelazili ne više od 300km. Put tako ne bi bio naporan. Vozila skoro i da nema, osim oko Rejkjavika.

Druga stvar. Meni je npr. žao što nisam mogao da uklopim Snaefellsjokull (vulkan iz "Puta u središte zemlje") i što nisam barem jednu pivaru posetio. Tačnije, ovo drugo je već rezultat neinformisanosti i neodgovaranja pivare na moje mejlove.

Taj dan kada sam zamolio recepcionera hotela u Akjurejriju da pozove Einstock pivaru, saznao sam da na 25min vožnje postoji druga ili treća po veličini, pivara koja organizuje posete i degustacije. U pitanju je pivara Kaldi, mada je nećete pronaći pod tim imenom. Nalazi se u mestašcetu Árskógssandur, a zove se Bruggsmidjan. Nisu mi bili usput, a aktivnosti za taj dan mi nisu ostavili prostora za posetu. Mada..

Treća stvar. Severo zapadni deo ostrva je prilično udaljen od glavnog puta, i prema raznim pričama, tokom juna i jula se tamo može videti najraznovrsniji biljni i životinjski svet. Takođe, zbog udaljenosti, turisti često zaobilaze ovaj deo ostrva.

Četvrta. Za osnovne pretrage mapa, google maps je u redu. Međutim, Islanđani koriste ja.is. Postoji i verzija na engleskom.

Peta. Vodite računa o ograničenjima brzine! Najviše dozvoljeno je 90km/h. Policije uglavnom ima oko većih mesta, a ja sam ih video samo u Rejkjaviku. Postoje kamere koje snimaju brzinu! Zgodno je što na putu postoje znaci koji upozoravaju na njih, pa imate dovoljno vremena da usporite. Jedan od naših domaćina nas je upozorio da policija sada dosta češće zaistavlja zbog kinte.

Šesta. Gorivo! Pumpi ima relativno često na putu 1, međutim, nemaju sve prodaju unutar objekta. Za ovakve situacije će vam biti potrebni keš na kartici ili da na prethodnim pumpama kupite pripejd kartice.

Sedma. Fabrika sladoleda Kjoris s vremena na vreme organizuje razne promocije kada su veći događaji u pitanju. Ali ono što može da bude kul stvar jeste poseta samoj fabrici. Nalazi se jako blizu putu 1, u gradiću Hverigerdi, ali ne znam da li organizuju posete. Mi smo pokušali da uđemo, međutim kada smo stigli, već su bili završili sa poslom.

Osma. Poseta fabrici za proizvodnju vune i proizvoda od vune. Jedna ima sigurno u Viku, sa desne strane od puta 1.

Mislim da je to to. Ćaos :)

Edited by elefteros

Video sam na internetu da postoje samo dva izdanja islandskih saga i prica, i oba su Hrvatska. Da li neko zna kako bih mogao da ih nabavim?

Video sam na internetu da postoje samo dva izdanja islandskih saga i prica, i oba su Hrvatska. Da li neko zna kako bih mogao da ih nabavim?

Хрватске антикварнице су обично добре, кад сам им писао хтели су да шаљу књиге у Србију, али нисмо стигли до детаља :)

http://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=100077899